Прашања за Исламот III

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Тие што уште се заслепени со америка,да.
Но елхамдулиллах,се повеќе се будат и се освестуваат и се вртат кон верата,и се губи таа јазична и национална бариера помеѓу албанците,бошњаците,турците итд.
Ima i toa kolku ti dusa posaka, sega zavisi kade, Albancite vo Makedonija se poveke religiozno nastroeni od tie vo Kosovo i Abanija (vo Albanija skoro nikoj ne e religiozen), bi rekol deka vo Makedonija ima okolu 40% koi ne se bavaat mnogu se Islamot, jas samiot i skoro site luge koi me opkruzuvaat sme takvi. Pred 20 godini imalo uste pomalku vernici no raznite organizacii koi gi plakaat mangupite i neukite osobeno niz Kumanovo, Skopje i po malku i niz Tetovo i Gostivar pridonesoa brojot na "vernicite" da raste. A dali ima ateisti, vo Makedonija mozam da kazam deka skoro nema, odnosno mnogu malku, za razlika vo albanija 85% se ateisti.
--- надополнето: 5 декември 2013 во 01:16 ---

Boldot

Tuka ne si vo pravo, duri mozam da kazam tie se mnogu poglasni od ovie drugite vo obid da gi emancipiraat.

Vo tie mesta kade sto pretezno se religiozni skoro i da nema individualno mislenje, duri se otideni do ekstremizam nekoi (pretezno Albanskite seli niz Skopje i Kumanovo), dodeka niz drugite Albanski naselbi drug e muabetot. Toa e rezultat ne neznaenje, da imaat tie soodvetno skoluvanje nemase da bidaat tolku kolku sto se.

Па не гледам мотив за да глумам, или имам?:confused:
--- надополнето: 4 декември 2013 во 21:48 ---

И има албанци нерелигиозни колку сакаш, постои збунетост меѓу скептициве овде затоа што мешаат религија со традиција...

@Beric Dondarrion многу си грешка, на албанците вооопшто не им оди во прилог радиокалниот ислам, веќе 20 год. колку придонесуваше овде западниот свет за албанците едноставно е самоубиство албанците да се свртат кон истогот, контрапродуктивно во секој поглед...
Како што напиша @Inglourious Basterd на богатите албанци не им прилега истогот, целата албанска диаспора е во запад, не дека нема на истог (во Турција можеби има најмногу албанци отколку било каде, но веќе не се албанци) но од запад се сите бизнисмени албанци кои се вратиле и инвестирале (Ренова, Кнауф, Еколог идр.)
Народот никогаш не решавал за својата иднина, туку секогаш тоа го правеле моќниците, богатите на тој народ...

НО знаејќи го контектсот, знаејќи ги соседите на албанците можеме да заклучиме дека на нив најмногу им оди во прилог албанци длабоко поврзани со радикалниот ислам, зошто е тоа така сите знаеме...

И парите за екстремистиве овде ич не верувам дека доаѓат од С.А. туку доаѓат од многу поблиску, како и да е не е потребно само пари да се даваат, туку треба и контрола на *инвестициите* да има, а тоа се постигнува само од блиску...

--- надополнето: 6 декември 2013 во 01:35 ---
Тие што уште се заслепени со америка,да.
Но елхамдулиллах,се повеќе се будат и се освестуваат и се вртат кон верата,и се губи таа јазична и национална бариера помеѓу албанците,бошњаците,турците итд.
Ima i toa kolku ti dusa posaka, sega zavisi kade, Albancite vo Makedonija se poveke religiozno nastroeni od tie vo Kosovo i Abanija (vo Albanija skoro nikoj ne e religiozen), bi rekol deka vo Makedonija ima okolu 40% koi ne se bavaat mnogu se Islamot, jas samiot i skoro site luge koi me opkruzuvaat sme takvi. Pred 20 godini imalo uste pomalku vernici no raznite organizacii koi gi plakaat mangupite i neukite osobeno niz Kumanovo, Skopje i po malku i niz Tetovo i Gostivar pridonesoa brojot na "vernicite" da raste. A dali ima ateisti, vo Makedonija mozam da kazam deka skoro nema, odnosno mnogu malku, za razlika vo albanija 85% se ateisti.
--- надополнето: 5 декември 2013 во 01:16 ---

Boldot

Tuka ne si vo pravo, duri mozam da kazam tie se mnogu poglasni od ovie drugite vo obid da gi emancipiraat.

Vo tie mesta kade sto pretezno se religiozni skoro i da nema individualno mislenje, duri se otideni do ekstremizam nekoi (pretezno Albanskite seli niz Skopje i Kumanovo), dodeka niz drugite Albanski naselbi drug e muabetot. Toa e rezultat ne neznaenje, da imaat tie soodvetno skoluvanje nemase da bidaat tolku kolku sto se.

Па не гледам мотив за да глумам, или имам?:confused:
--- надополнето: 4 декември 2013 во 21:48 ---

И има албанци нерелигиозни колку сакаш, постои збунетост меѓу скептициве овде затоа што мешаат религија со традиција...

@Beric Dondarrion многу си грешка, на албанците вооопшто не им оди во прилог радиокалниот ислам, веќе 20 год. колку придонесуваше овде западниот свет за албанците едноставно е самоубиство албанците да се свртат кон истогот, контрапродуктивно во секој поглед...
Како што напиша @Inglourious Basterd на богатите албанци не им прилега истогот, целата албанска диаспора е во запад, не дека нема на истог (во Турција можеби има најмногу албанци отколку било каде, но веќе не се албанци) но од запад се сите бизнисмени албанци кои се вратиле и инвестирале (Ренова, Кнауф, Еколог идр.)
Народот никогаш не решавал за својата иднина, туку секогаш тоа го правеле моќниците, богатите на тој народ...

НО знаејќи го контектсот, знаејќи ги соседите на албанците можеме да заклучиме дека на нив најмногу им оди во прилог албанци длабоко поврзани со радикалниот ислам, зошто е тоа така сите знаеме...

И парите за екстремистиве овде ич не верувам дека доаѓат од С.А. туку доаѓат од многу поблиску, како и да е не е потребно само пари да се даваат, туку треба и контрола на *инвестициите* да има, а тоа се постигнува само од блиску...

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Алудираше на албанците,бидејќи е познато дека албанците ги симпатизираат американците,клинтон,минтон,косово,мосово итд итд

Јас овде зборам за муслимани,освестени,кои не ја ставаат националната припадност пред верската.
Тие не верувам дека ја сакаат америка колку ти што кажа,неизмерно. :)
Aj kazi mi zasto bas tie muslimani skoro 90% od niv edvaj imaat sredno zavrseno? Aj spodeli ja so nas tvojata profesijata ako nemas nisto protiv.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не друже, ти си го сфатил исламот како "албанска вера" и не можеш да се ослободиш од тие окови.
И се додека е така,учк и овк за тебе ќе бидат исламски терористи.
За жал.
A kakvi teroristi se nabrojanite?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
A kakvi teroristi se nabrojanite?
Верувај дека воопшто не ме интересира.
--- надополнето: 6 декември 2013 во 18:50 ---
Aj kazi mi zasto bas tie muslimani skoro 90% od niv edvaj imaat sredno zavrseno? Aj spodeli ja so nas tvojata profesijata ako nemas nisto protiv.
Ај ти кажи ми од каде си сигурен за тој податок.
Ако ти од 5 што си ги сретнал,3 едвај средно завршиле,откаде ти право да кажеш за сите така?
Им водиш евиденција?
Еве јас тие што ги познавам се 90% високо образовани луѓе и студенти,и сега?
--- надополнето: 6 декември 2013 во 18:51 ---
Aj spodeli ja so nas tvojata profesijata ako nemas nisto protiv.
Едвај средно завршив,со врски. ;)

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Верувај дека воопшто не ме интересира.
--- надополнето: 6 декември 2013 во 18:50 ---

Ај ти кажи ми од каде си сигурен за тој податок.
Ако ти од 5 што си ги сретнал,3 едвај средно завршиле,откаде ти право да кажеш за сите така?
Им водиш евиденција?
Еве јас тие што ги познавам се 90% високо образовани луѓе и студенти,и сега?
--- надополнето: 6 декември 2013 во 18:51 ---

Едвај средно завршив,со врски. ;)
Sigurno poznavam poveke albanci nego sto ti si sretnal cel tvoj zivot.
Ti postaviv iskreno prasanje za profesijata, ako ti e sram da priznavas deka rabotis kelner ne morase da odgovaras, ne te terav.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Sigurno poznavam poveke albanci nego sto ti si sretnal cel tvoj zivot.
Ti postaviv iskreno prasanje za profesijata, ako ti e sram da priznavas deka rabotis kelner ne morase da odgovaras, ne te terav.
Ти верувам,но ете јас тие што сум ги сретнал сите се со високо образование или студенти.
Не знам зошто генерализираш врз основа на луѓето што ти ги познаваш.

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Ти верувам,но ете јас тие што сум ги сретнал сите се со високо образование или студенти.
Не знам зошто генерализираш врз основа на луѓето што ти ги познаваш.
Sto podrazbiras ti pod visoko obrazovanie?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Sto podrazbiras ti pod visoko obrazovanie?
Релативна работа,високо образование значи дека некој се стекнал со факултетска диплома.
а за мене високо образование значи човек да има осет.
Осетот е најбитното сетило кај човекот.
Џабе 6 универзитетски дипломи ако си изгубил осет.

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Релативна работа,високо образование значи дека некој се стекнал со факултетска диплома.
Znaci zboruvas za tie sto rabotaat vo bit pazar, tie nemaat skolo ama oset za da razlikuvaat portokalli i jabolki so zatvoreni oci vo sekunda imaat.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Znaci zboruvas za tie sto rabotaat vo bit pazar, tie nemaat skolo ama oset za da razlikuvaat portokalli i jabolki so zatvoreni oci vo sekunda imaat.
Имам чувство дека многу добро ме разбираш што сакам да кажам,ама се правиш буквалиста и пробуваш да најдеш влакно во јајце.

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Имам чувство дека многу добро ме разбираш што сакам да кажам,ама се правиш буквалиста и пробуваш да најдеш влакно во јајце.
Ne, bukvalno te sfakam, kazuvas deka povekto imaat oset iako nemaat obrazovanie, kazi mi, sto k*** tie e ostetot ako nemas fakultet, ili pa tie ke bidaat idnite Bil Gates-ovi? Imale oset tie i zatoa ne im treba obrazovanie, epa togas neka otvaraat kursevi za oset i ic da ne se grizaat za skoluvanje osed 1-vo odelenie do fakultet, mislam, dzabe se trudime nie so obrazovanieto.:facepalm:

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Ne, bukvalno te sfakam, kazuvas deka povekto imaat oset iako nemaat obrazovanie, kazi mi, sto k*** tie e ostetot ako nemas fakultet, ili pa tie ke bidaat idnite Bil Gates-ovi? Imale oset tie i zatoa ne im treba obrazovanie, epa togas neka otvaraat kursevi za oset i ic da ne se grizaat za skoluvanje osed 1-vo odelenie do fakultet, mislam, dzabe se trudime nie so obrazovanieto.:facepalm:
Aman be, nigde ne rekov deka obrazovanieto ne e bitno.
Ama ete ti si ziv primer, sto ako se trudis koga pisuvas osed i odelenie pisuvas so edno D.
:D
So oset se ragja covek, ne e toa nesto sto se uci na uciliste.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
оо кукуууу хатаб, се читаш ли што пишуваш? :confused: такија ли беше ........ ?
Ama ete ti si ziv primer, sto ako se trudis koga pisuvas osed i odelenie pisuvas so edno D.

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Znaci nie sto nemae oset dzabe ni e zivotot, taka ne kaznil Allah od rodenje. Ptuu baksuz, bas imav golemi nadezi za mene vo idninata, izgleda ke mora da otkazam se.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
оо кукуууу хатаб, се читаш ли што пишуваш? :confused: такија ли беше ........ ?
Што пишав бе друже,сте се фатиле за небитна работа.
Само сакам да кажам дека дипломата не е мерило за вреднување на човекот.
Имаш,поготово денеска многу дипломирани токмаци,а многу генијалци без диплома.
Факт е дека дипломата е круна на оформен човек,печат дека е некој и нешто...но има и случаеви каде што и диплома не може да помогне.
како вели марчело: "Не помажу ни парфеми када је човек смрад"
Како и да е,не ми е целта да го понижам образованието,и јас се школувам,ама глупо е луѓето да ги делиш на: има диплома и нема диплома.

Нашите баби и дедовци немале дипломи ама биле 100 пати подобри луѓе од нас.
--- надополнето: 7 декември 2013 во 23:48 ---
Znaci nie sto nemae oset dzabe ni e zivotot, taka ne kaznil Allah od rodenje. Ptuu baksuz, bas imav golemi nadezi za mene vo idninata, izgleda ke mora da otkazam se.
Кога ќе научиш правопис и граматика,онда правац Бит Пазар да те научат и математика па после дојди овде да продолжиме со муабетов :)
--- надополнето: 7 декември 2013 во 23:57 ---
HAVE TO SEE THIS:

Kajgana Shop

На врв Bottom