Дали има нерелигиозни Албанци во Македонија?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Има добар број на Албанци што се водат по максимата „црква или џамија, верата на Албанците е албанизмот“. И тие обично живеат по градовите и имаа влијание врз Албанците по селата. Проблемот во последниве 20 години им се разноразните блискоисточни невладини организации и верски лидери кои го превземаат селското население.

Само тоа си е нивен внатрешен проблем и дебатава е излишна. Тоа ќе мора сами да го решат и сами да изберат правец. Наше мешање би било контрапродуктивно. Политичарите во Албанија и Косово веќе стануваат порадикални кон тие екстремни структури, во Македонија уште молчат.
Станува збор за светски процес, кој е многу поголем од Албанството. Не верувам дека може да се каже дека Албанците имаат избор, во вистинска смисла на зборот.
Нивната ориентација, може многу лесно да се примети по примерите од секојдневието и логичен развој на настаните, во наредната деценија, ќе биде проголтување и на Албанците, од овој светски процес, односно зголемување на саудијското влијание, меѓу нив, зголемен број на настани од типот на Смилковско, потоа каменувањето на цркви, скверанвење на христијански гробишта и слично. Ако ја разгледаш состојбата, фактографски, во изминативе пет години, ќе се види дека фреквенцијата на антихристијански интонирани напади се зголемува и така ќе продолжи.
Генерално, антихристијанството и верската исклучивост, во последните две децении, е главен "квалитет" на Муслиманите од целиот свет.
Плус, кој би бил будала да се лиши од сојузник? Албанскиот национал-шовинизам оди рака под рака со исламскиот екстремизам (имаат заеднички непријател и слично). Тоа што, подоцна, ќе настане проблем, поради суштинската спротиставеност на двете идеологии, тоа нив сеа у моментот не ги занима. А и на самите Албанци, опкружени со кафирски народи, не им смета да бидат дел од исламскиот блок, па макар тоа значело и една идиотска иднина, која претпоставува откажување од сопствените национални обележја (јазик, национален идентитет, писмо...).

Покажаната решителност на некои албански политичари (не од Македонија), во врска со решавањето на некои од проблемите, кои им ги создааат вехабијските експозитури, е само за да се покажат пред западните ментори и за ништо друго. Тие со ваквите постапки, губат поени кај електоратот, чија судбина е зацементирана, верувај.
Тие нормални Албанци кои ги споменувате, кои наводно постојат се многу мал број, без никакво влијание. Она што го гледаме кај нашево секојдневие демантира вакви соништа.

Можеби сега ви звучи чудно, но албанскиот национализам, на подолг рок е мртва работа.

Еве сите неверни Томи, видете вака:

Дали има Албанец, кој кажа срање е што Муслиманите по светот прават ѕверства.
Не. Од Смилковскиот велигденски масакр, па се до дигањето во воздух на цркви со Христијани, по Египет, Нигерија, Сирија....
Секој нормален човек би ги осудил сите тие настани, но не и тие. Видете го форумов прво.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.348
Поени од реакции
26.350
Генерално се согласувам. Вехабиите почнаа силно да навлегуваат во албанското ткиво и почнаа да стануваат силно мнозинство. Ама западните ментори не се глупи. Германија сигурно ќе ги стави пред одлука, да изберат дали сакаат во Европа или сакаат да бидат турска покраина.

Ако се прашува само народот, изборот ќе биде лесен и очигледен. Ама албанските бизнисмени нема да бидат толку тивки при толку важно прашање. Најбогатите Албанци имаат одлични бизнис односи со САД, Германија, Италија, Швајцарија, Хрватска... И многу повеќе го сакаат милионот заработен во Германија, отколку 10-те милиони поклонети од Арабија. Бидејќи германскиот милион им носи конекции со политичари, лоби групи, други бизнисмени. Германскиот милион носи многу повеќе моќ.

Доколку би требало да се кладам што ќе изберат, би се кладел на Турција, но тоа нема да пројде толку лесно и без силна дебата кај нив внатре.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Генерално се согласувам. Вехабиите почнаа силно да навлегуваат во албанското ткиво и почнаа да стануваат силно мнозинство. Ама западните ментори не се глупи. Германија сигурно ќе ги стави пред одлука, да изберат дали сакаат во Европа или сакаат да бидат турска покраина.

Ако се прашува само народот, изборот ќе биде лесен и очигледен. Ама албанските бизнисмени нема да бидат толку тивки при толку важно прашање. Најбогатите Албанци имаат одлични бизнис односи со САД, Германија, Италија, Швајцарија, Хрватска... И многу повеќе го сакаат милионот заработен во Германија, отколку 10-те милиони поклонети од Арабија. Бидејќи германскиот милион им носи конекции со политичари, лоби групи, други бизнисмени. Германскиот милион носи многу повеќе моќ.

Доколку би требало да се кладам што ќе изберат, би се кладел на Турција, но тоа нема да пројде толку лесно и без силна дебата кај нив внатре.
Во овој, контекст, кога веќе ја спомена Турција.

Види ја политиката на оваа далеку помоќна и посамостална земја од Албанија. Од строг секуларизам и фанатична посветеност кон делото на Ататурк, се претворија во нешто соема спротивно. Сакам, да ја потенцирам моќта на саудијската индоктринација, врз обичниот Муслиман. Парите бушат кај што бургија не може, а ако збориме за тоа кој има многу пари у светов, меѓу првиве на ум ни паѓаат саудијските шеици (најголеми производители на нафта). Денес просечниот Турчин се повеќе ја прегрнува идејата на исламистите дека Ататурк е најголемиот душман на Турција. Децениски влијанието на КСА меѓу гласачкото тело во муслиманскиот свет, создава политичари како Ердоган и грозоморни партии, како Муслиманско братство.
Кога една Турција не може да се спротистави на ова лудило, тогаш Албанците би успеале? Башка што, како што нагласив погоре, нив моментално им оди во прилог ова сојузништво, кое ќе ги промени.

Да не си правиме бајрам на умот, Муслиманите од Балканот, полека но сигурно го отфрлаат традиционалниот Ислам, во кој се родени, во кој се родени и сите нивни претци (до прифаќањето). Да, сега, моментално, Муслиманите го отфрлаат ова со кое живееле со векови за да прифатат нешто ново, што доаѓа со пустинските ветрови од осумнаесети век. - затоа што пустинските ветрови носат и пари. За пари све би праел сиромавиот.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
@Beric Dondarrion многу си грешка, на албанците вооопшто не им оди во прилог радиокалниот ислам, веќе 20 год. колку придонесуваше овде западниот свет за албанците едноставно е самоубиство албанците да се свртат кон истогот, контрапродуктивно во секој поглед...
Како што напиша @Inglourious Basterd на богатите албанци не им прилега истогот, целата албанска диаспора е во запад, не дека нема на истог (во Турција можеби има најмногу албанци отколку било каде, но веќе не се албанци) но од запад се сите бизнисмени албанци кои се вратиле и инвестирале (Ренова, Кнауф, Еколог идр.)
Народот никогаш не решавал за својата иднина, туку секогаш тоа го правеле моќниците, богатите на тој народ...

НО знаејќи го контектсот, знаејќи ги соседите на албанците можеме да заклучиме дека на нив најмногу им оди во прилог албанци длабоко поврзани со радикалниот ислам, зошто е тоа така сите знаеме...
И парите за екстремистиве овде ич не верувам дека доаѓат од С.А. туку доаѓат од многу поблиску, како и да е не е потребно само пари да се даваат, туку треба и контрола на *инвестициите* да има, а тоа се постигнува само од блиску...

Член од
24 март 2010
Мислења
15.348
Поени од реакции
26.350
Кога една Турција не може да се спротистави на ова лудило, тогаш Албанците би успеале?
Кажав и погоре, можноста да ја изберат Турција ми изгледа како пореална. Но, има и аргументи зошто и како Албанците би успеале да избегаат од таа „прегратка“.

- Албанците се многу позависни од регионот отколку Турците, мора да имаат добри односи бар со еден сосед
- Албанија ќе биде државата која ќе одлучи на каде ќе одат Албанците во регионов. Косово и политичарите во Македонија само ќе следат. Бериша, со тоа што донесе закон со кој сите Албанци ќе имаат право на албански пасош, се осигура за тоа.
- Германија, откако го превзеде решавањето на статусот за Косово, застана на српска страна за Митровица и со тоа за навек ја закопа можноста Албанците и Бошњаците да имаат физички коридор преку Митровица, Санџак и дел од Српска. Сега сите три региони се контролирани од Срби.

Албанците ќе бираат дали сакаат да живеат во Европа или заедно со Бошњаците ќе водат верска војна, опкружени со 3-4 пати повеќе христијани. Ако се прашуваат Албанците од Косово и Македонија на сите ни е јасен изборот. Албанците од Албанија ќе видиме што ќе изберат.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.090
Da bese 1% popameten ke znaese deka e sprotivnoto. No za tebe 1% e mnogu, osobeno koga i otvaranje pasteta e problem.
Најди ми еден албанец кој јавно го осуди Смилковскиот масакр и кој јавно ги осуди испраните мозоци кои протестираа за ослободување на егзекуторите. Најди ми еден албанец кој јавно ги осудува испранине мозоци кои масакрираат христијани и несунити во Сирија, кои се разнесуваат одземајќи невини животи во име на Исламот на Блиски Исток и Африка. Најди ми еден албанец кој ги презира испраните албанци кои заминаа доброволно да колат во Сирија. Најди ми еден албанец кој јавно кажува дека Исламот е зло и дека заедно сосе другите две моно-религии треба да се забрани. Ама онака јавно да се искаже со муда. Најди ми некој па после ќе прајме муабет.

Член од
19 декември 2010
Мислења
246
Поени од реакции
296
Има добар број на Албанци што се водат по максимата „црква или џамија, верата на Албанците е албанизмот“. И тие обично живеат по градовите и имаа влијание врз Албанците по селата. Проблемот во последниве 20 години им се разноразните блискоисточни невладини организации и верски лидери кои го превземаат селското население.

Само тоа си е нивен внатрешен проблем и дебатава е излишна. Тоа ќе мора сами да го решат и сами да изберат правец. Наше мешање би било контрапродуктивно. Политичарите во Албанија и Косово веќе стануваат порадикални кон тие екстремни структури, во Македонија уште молчат.
Верувај да одиш во Албанија ќе го смениш мислењето многу. Чичко ми оди нон-стоп во Албанија, па и Косово. Сум бил и јас 4-5 пати во Тирана и Драч по роба.

На Албанците и те како им е битна религијата и тоа дека Албанија е атеистичка држава е чиста глупост. Во Албанија е голем процентот на христијани, па затоа и изгледа нешто поразлично од Косово, Јужна Србија и Македонија, но муслиман во Албанија и муслиман во Косово и Македонија нема никаква разлика освен тоа што во Албанија муслиманите не се ни половина фанатици за исламот како што се во Косово и Македонија, но се традиционални.

Кога ќе се земе севкупната албанска популација без разлика каде живее тие се убедливо мнозинство муслимани со помал процент на христијани. Албанците во Косово, Јужна Србија и Македонија се преку 98% муслимани освен во Косово и Црна Гора што живеат Албанци католици, но тие се мал процент на популација. Во Албанија, Грција, Италија, Америка, па и Западна Европа( во Европа повеќе доминираат печалбари од Македонија и Косово) голем дел од Албанците таму се христијани особено во Америка и Канада. Има голем број на Албанци христијани, но убедливо мнозинство се муслиманите кога би се земала севкупната албанска популација. Кога ќе се возиш низ Албанија мислиш дека се возиш низ Ватикан, затоа што во секој град, село има по 2-3 католички катедрали, а на југот еден куп православни цркви и манастири, но пак Албанија е доминантно муслиманска земја коишто се доминантни на северот во Албанија.

Албанец христијанин никогаш нема да даде ќерка на Албанец муслиман и обратно. Тоа никој нека не ве залажува дека нивната вера е “албанизам“. Тоа се некои национал-романтичарски филмови. Тие девојки од Албанија што одат да се мажат по македонски и српски села не одат таму да живеат од што сакаат , туку затоа што само не сакаат да се омажат за Албанец муслиман. Ако се шеташ во Тирана или Саранда секоја втора девојка носи крст околу вратот, еден куп ги има што се викаат Христиана, Вера, Јулија, Наталија, Ана и други имиња. И во Албанија и во Косово муслиманки учат, се образуваат и работат, се облекуваат нормално, но кога станува збор за социјален живот, брак, врски и такви работи си се пак типични муслиманки и така воспитани. Еве ти како машко да одиш во Албанија и да сакаш да ожениш Албанка христијанка никој нема апсолутно ништо да ти каже. И семејство, и браќа сите ќе те прифатат. Но, оди ожени Албанка муслиманка ќе завршиш со 50 убоди до Нова година.

Тие своето национално чувство тука го градат на принцип на исламот, а не на албанизмот. Тие сеуште имаат припадност кон Албанија, затоа што Албанија е сеуште доминантно муслиманска држава без разлика колку и таа да се декларира дека е атеистичка. Во кратки црти тоа е моето видување на тоа што сум го видел и доживеал во Албанија.
--- надополнето: 5 декември 2013 во 17:58 ---
Познавам неколку Турци атеисти, ама не и Албанци. Кај нив поретко се користи мозочниот потенцијал веројатно.
Дојди да те прошетам низ Албанија и Косово да видиш колку забулени муслиманки ќе видиш.

Во Тирана и Приштина муслиманки се облекуваат по последна европска мода за разлика од Истанбул каде што секоја втора е забулена;)

Кога би бирал помеѓу Албанки и Турчинки да споредам кои се “модерни“ по наши правила Албанките се убедливо помодерни. Во Германија и Швајцарија нема шанса да видиш забулена девојка од Албанија и Косово додека од Турција секоја втора е таква.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.348
Поени од реакции
26.350
Верувај да одиш во Албанија ќе го смениш мислењето многу. Чичко ми оди нон-стоп во Албанија, па и Косово. Сум бил и јас 4-5 пати во Тирана и Драч по роба.
Сум бил. :) Тирана и Драч нема многу христијани, најголем дел се традиционалисти муслимани. И самата разлика помеѓу тоа што се гледа низ улиците на Драч и Тирана и тоа што се гледа по селата во Македонија кажува каква е разликата помеѓу Албанците таму и овде. Притоа, јасно ми е дека тие Албанци таму не се откажуваат од Албанците овде, никаде и не го пишав тоа.

Саранда и југот се друга приказна, таму има и многу повеќе Грци и многу повеќе христијани.

Член од
19 декември 2010
Мислења
246
Поени од реакции
296
Сум бил. :) Тирана и Драч нема многу христијани, најголем дел се традиционалисти муслимани. И самата разлика помеѓу тоа што се гледа низ улиците на Драч и Тирана и тоа што се гледа по селата во Македонија кажува каква е разликата помеѓу Албанците таму и овде. Притоа, јасно ми е дека тие Албанци таму не се откажуваат од Албанците овде, никаде и не го пишав тоа.

Саранда и југот се друга приказна, таму има и многу повеќе Грци и многу повеќе христијани.
Во Тирана има многу христијани, многу катедрали и цркви, но Драч е доминантно муслимански. Тука се сложувам.

Затоа и ти кажувам дека и тие функционираат на принципот Македонци христијани и Македонци муслимани само сеуште не во толкава мера. Не се мразат, не се убиваат, не се делат, сите ја сакаат Албанија, едните како муслиманска, другите како христијанска, но секој по својот пат кога е во прашање брак, врска, деца, семејство освен исклучоци секако.

Тоа е точно дека таму муслиманите си се традиционални и во Албанија, но се ни приближно толку како од Косово и Македонија по заслуга на Енвер Хоџа.

Во Тирана девојки работат и по кафичи, ресторани, скоро не можеш да видиш ниту една забулена (зборам за муслиманките таму), голем дел шљокаат и алкохол по кафичи, ресторани полни со женски друштва, мешани друштва, секоја петта со курвински црти на лице, разголени повеќе и од Македонките. Барем си видел и си се уверил како што и јас.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Имам пријател албанец атеист, усвари он не се ни смета за ш,иптар како што тој вика:) , не е националист, се декларира како граганин на светот, ги мрази муслиманите и албанците повеке и од Beric Dondarrion, но не ги сака ни македонците (иако ги смета за поцивилизирани од албанците) значи реален е, но мора да признам дека е уникатен случај.

Зборува перфектно македонски, непознам македонец што ми зборувал политературно македонски од него..
Oh, fuck-off!
Ја не ги мрзам Муслиманите и Албанците.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
И има албанци нерелигиозни колку сакаш, постои збунетост меѓу скептициве овде затоа што мешаат религија со традиција...

Таа традиција ги користи истите методи за потиснување на неистомислениците внатре во заедницата, затоа мене ми е неделива од самиот ислам како религидеологија. Да не именувам овде, ако сакаш по приватни ќе ти пратам имиња на поистакнати албанци, членови на невладини, левичари, борци за правата на Ојлиња и Дојлиња, да видиш како и кого критикуваат и напаѓаат. Први се да се истурат на некој од нашиве сенилни попови кога ќе стропа зелена, први се да иссмејуваат градење на цркви и крстови, а молчат кога се еректираат ракети секој втор ден, молчат за галамата од џамиите. Некои од нив времено исчезнаа, а некои дури и застанаа во одбрана на тие што протестираа после убиството во Смилковци. Одржуваа пресови за партиските вработувања на дпмне-овци, а нигде ги немаше кога за заменик на Ставре од финансии го ставија внукот на Аљи. Секогаш тие прогресивни албанци - атеисти се на готовс да им се придружат на македонците од левицата и невладините кога треба да се плука по закоравената и сенилна МПЦ. Никогаш ги нема да зададат удар на ИВЗ, уште помалку на арапските пари со кои им се загадува младината, со кои им носат вехаби професори, да ги учат дека треба да се делат паралелките на чисто машки и чисто женски, да нема интеракција меѓу половите, девојчињата да носат бурки и чаршави во училиште. Се борат за правата на хомосексуалците - македонци, а се неверојатно тивки за фактот дека првиот албанец кој јавно ќе каже дека е геј, ќе биде убиен по брза постапка. Молчеа и молчат за злосторството наречено рамковен договор, а се први на фб да се пожалат дека не им давале стан во чисто македонска населба, а рамковниот го употребиле како оправдување. Тоа било дискриминација. Нема врска тоа што ако стигнат до 25%, некој "нивни" со 6 просек ќе се вработи пред некој "наш" со 10. Истиот тој прогресивен албанец - атеист целосно ја заборава таа дискриминација и се дрзнува да плаче дека тој бил дискриминиран.

Eден драг познаник, кој е албанец, е прогресивен и веројатно е агностик, на денот на протестите, кога вашите урлаа алаху акбар, кога со тебе ооо пуно и со другар ти дарданиа се расправавме на форумов и вие жестоко застанавте во одбрана на цело тоа лудило, преку приватна порака ми го пренесе цело негово гадење од неговите сограѓани албанци, сосе пикантерии од вахаби влијанијата по училишта кај што живее. Го прашав зошто не го напише постот на форум и ми врати дека си ја сакал главата на рамена. Таква е таа ваша традиција.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Дојди да те прошетам низ Албанија и Косово да видиш колку забулени муслиманки ќе видиш.

Во Тирана и Приштина муслиманки се облекуваат по последна европска мода за разлика од Истанбул каде што секоја втора е забулена;)

Кога би бирал помеѓу Албанки и Турчинки да споредам кои се “модерни“ по наши правила Албанките се убедливо помодерни. Во Германија и Швајцарија нема шанса да видиш забулена девојка од Албанија и Косово додека од Турција секоја втора е таква.
Зборам за Македонија, бидејќи тоа ми е рангот на искуство. За подалеку, може ќе имам поинакви мислења. И кога реков 'Албанци' мислев на Косоварите. За Албанците од Албанија имам далеку повеќе почит него ли другиве. Мада мислам се знае до сега за која група се смета дека е проблематична.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Јас сум потполно уверен во тоа дека непостои нерелигиозно срце и душа, без разлика дали тоа е македонец, албанец, турчин. србин, бугарин, грк, ... прашањето е само колку поединецот е свестен за својата религиозност и на кој начин таа се манифестира во светот.

п.с. Зборот религија доаѓа од латинскиот збор religare и значи по(ново)врзување !

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.551
Поени од реакции
2.727
Албанците , Босанците , Косоварите , се радикални исламисти на балканов , исто како во Азија тие арабите , исто ти е..

Kajgana Shop

На врв Bottom