Дали има нерелигиозни Албанци во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheep
  • Време на започнување Време на започнување
Албанците , Босанците , Косоварите , се радикални исламисти на балканов , исто како во Азија тие арабите , исто ти е..

.
А кој би бил твојот азиjски еквивалент?

.

Најди ми еден албанец кој јавно го осуди Смилковскиот масакр и кој јавно ги осуди испраните мозоци кои протестираа за ослободување на егзекуторите. Најди ми еден албанец кој јавно ги осудува испранине мозоци кои масакрираат христијани и несунити во Сирија, кои се разнесуваат одземајќи невини животи во име на Исламот на Блиски Исток и Африка. Најди ми еден албанец кој ги презира испраните албанци кои заминаа доброволно да колат во Сирија. Најди ми еден албанец кој јавно кажува дека Исламот е зло и дека заедно сосе другите две моно-религии треба да се забрани. Ама онака јавно да се искаже со муда. Најди ми некој па после ќе прајме муабет.

Wow wow chiiiill, sepak Albancite ne se Arabi, ne pokaza sega kako nie da sme teroristite koi gi urnavme kulite.
Tie sto protestiraa za Smilkovskiot masakar ne protestiraa za osloboduvanjeto ne ubijcite, tuku deka tie ne se ubijci, od pocetok si otisol na prazno i samo si lupetas gluposti, ako sakas da ti najdam kolku gi osuduvaat mozam po pp ta di pratam kolku ti dusa posaka fb statusi na luge ili videa na jutub kade sto se kritikuvaat tie sto odat vo Sirija i vakvi slicni sranja megu koi sum i jas, i nisto ne mi se slucilo, i?
A toa da se kaze deka religiite se zlo, jas rekov deka nema mnogu ateisti Albanci vo Makedonicija, ima razlika pomegu nereligiozni i ateisti.

Jas pripagam vo religioznato opstestvo na muslimani, veruvam vo Bog no ne sum religiozen, ne mora da bides religiozen za da veruvas vo Gospod.
А што значи да не си религиозен? Во кој смисол не си? Не одиш во џамија? Тоа те прави не-религиозен.... или?

А што значи да не си религиозен? Во кој смисол не си? Не одиш во џамија? Тоа те прави не-религиозен.... или?

ne odam spored principite na religijata, toa e, religijata e eden vid pat do Bog, ti ako imas svoj pat do Bog ne ti treba religijata, jas veruvam vo univerzalniot duh koj e ist i za muslimanite i za hristijanite, za site luge vo svetot, ne mora da znaci deka treba da bidam musliman za da veruvam vo Gospod.

Плачеш за потпис.
Што според тебе означува религозноста?
Јас се слагам со дечково, немора да припаѓаш на религија (да бидеш религиозен) за да веруваш во некој концепт за Господ, кој не е дефиниран во постоечките институционализирани религии.

Јас се слагам со дечково, немора да припаѓаш на религија (да бидеш религиозен) за да веруваш во некој концепт за Господ, кој не е дефиниран во постоечките институционализирани религии.

Штом веруваш ти си веќе религиозен.Инаку значењето на самиот збор религија е изгубено со текот на времето и најчесто асоцира на институционализираните религии и тоа во негативна конотација,иако означува сосема друга работа која повторно има врска со Бога и наводно повторно поврзување со него,знам дека го знаеш ова.Ова е мојата почетна точка на која се повикувам кога е во прашање религиозноста и Бог.

Штом веруваш ти си веќе религиозен.Инаку значењето на самиот збор религија е изгубено со текот на времето и најчесто асоцира на институционализираните религии и тоа во негативна конотација,иако означува сосема друга работа која повторно има врска со Бога и наводно повторно поврзување со него,знам дека го знаеш ова.Ова е мојата почетна точка на која се повикувам кога е во прашање религиозноста и Бог.
Под религиозен, обично се смета личност која следи одредени норми и начела кои даваат дефиниции за тоа што е Бог, како треба да биде односот кон него и слично. Но, има многу луѓе кои имаат своја замисла за тоа што е Господ, која не се вклопува во општо прифатените концепти на општеството. Тоа ми беше зборот.

Под религиозен, обично се смета личност која следи одредени норми и начела кои даваат дефиниции за тоа што е Бог, како треба да биде односот кон него и слично. Но, има многу луѓе кои имаат своја замисла за тоа што е Господ, која не се вклопува во општо прифатените концепти на општеството. Тоа ми беше зборот.

Токму така,"обично" е клучниот збор и мене ми е познато дека скоро секогаш религијата се поврзува со институционализираните религии кои се меинстрим ширум светот,a се засноваат на туѓи концепти и искуства.Но сепак,доколку потеклото на зборот "религија" означувал повторно поврзување со Бога,зошто тоа би морало да биде поврзано со даден концепт за Бог,а не субјективен?Бог е крајно субјективен поим и таков треба и да биде.

Под религиозен може да се подразбира и личност кај која има само верба,иако обично тоа не се подразбира.Работите не се толку остро дефинирани како што се чини.Тоа ми е целиот муабет.

Токму така,"обично" е клучниот збор и мене ми е познато дека скоро секогаш религијата се поврзува со институционализираните религии кои се меинстрим ширум светот,a се засноваат на туѓи концепти и искуства.Но сепак,доколку потеклото на зборот "религија" означувал повторно поврзување со Бога,зошто тоа би морало да биде поврзано со даден концепт за Бог,а не субјективен?Бог е крајно субјективен поим и таков треба и да биде.

Под религиозен може да се подразбира и личност кај која има само верба,иако обично тоа не се подразбира.Работите не се толку остро дефинирани како што се чини.Тоа ми е целиот муабет.
Не обрнавте и двајцата внимание.
Jas pripagam vo religioznato opstestvo na muslimani, veruvam vo Bog
ne odam spored principite na religijata.....
Контрадикторност пар екселанс.
Нека се изјасни каков е тој негов бог... Алах ли го вика? Куранот света книга ли е? Ако не е, дали е омнипотентен неговивиот бог.... или кој бог...каков?

Сепак го нема истиот ефект, кога религија преминува во традиција веќе е показател дека општеството се лекува, традицијата потешко се наследува од колено до колено. Така да далеку сме од некое конзервативно општество, и покрај тоа што има такви знаци, величината на знаците веќе е индивидуално толкување, безразлика што и за мене се ептен запрепастувачки големи, кога мојот најдобар другар не можам да го разубедам се нервирам до не знам колку....
Полтичката елита во Македонија ни е скапана, признавам, тоа најмногу вам ви прилега, лесно коруптивни, популисти. Невладини организаци нема овде, а албански уште помалку, и тие активистишто се појавуваат се партиски полтрони, немаме здраво општество ни македонско ни албанско, затоа немало ниту еден асален протест досега, а имаме безброј причини.

Ако си искрен со ова што го напиша целосно се согласувам со тебе, албанците немаат лидери, немаме асални богати семејства, после заминувањето на турците сите богати балканци особено албанци во Македонија се збришеа, до осамостојувањето немало богат албанец во Македонија, без богата аристрокрација нема народ кој ќе просперира, народ без глава бевме, и денеска тие богати што ги имаме се некои релативно нови, без пракса, затоа имаме такви политички партии и лидери....
Ако ја анализираме партијата на Аљи и нивните *богати* веднаш можеме да заклучиме што се има во таа партија, истото важи и за ДПА...
Со вакви партии многу лесно може да се инфилтрира секаков злонамерен капитал кој воопшто не се убидувам да го негирам, знам дека го има....

Не знам по кој основ рамковниот е злосторство, тој е лек за ова општество...
Не се сите македонци со десетки вработени во државни инст. да не се лудуваме овде, ниту не се сите албанци со шестки.

И не го одбранев протестот за ослобдување на убијците, затоа што таков протест немаше, но истотака знам дека требаше да има билокаков протест после тој случај...

Не обрнавте и двајцата внимание.

Контрадикторност пар екселанс.
Нека се изјасни каков е тој негов бог... Алах ли го вика? Куранот света книга ли е? Ако не е, дали е омнипотентен неговивиот бог.... или кој бог...каков?

O-P-S-T-E-S-T-V-O, ne kultura, ne principi ili tradicii, tuku opstestvo. Se pisuvam kako musliman, toa ne me pravi poveke ili pomalku religiozen.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom