Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Знам, знам и чекав такво нешто да прашаш. Да ти кажам право, појма немам а од некаде 7 години си ја тупам главата околу тоа прашање. Ама бар заклучив дека физиката не го создала. :pipi:
Се гледа дека 7 години си размислувала, по длабоките заклучоци. На Тибет да не ги помина тие седум години?

Член од
3 март 2013
Мислења
48
Поени од реакции
56
Еден од основните принципи на физиката не е дека од енергија се создава енергија...

Религијата укажува на тоа дека од ништо (замислен фактор=бог) настанало нешто.

Атеизмот едноставно вика дека бог(ови) (с)е бесмислен(и). Атеистите не мора да знаат наука или да се филозофи.

Малку фак-лоџик, од друга страна, вика дека од 5000 божества кои ординираат на планетава денес (тука се и Џизс, Ала(х), Кришна, мишна, Тор, Шива, Јахве, Ч'тулу и 'Н'гамбе) ниту едно не го поминува ниту елементарниот тест на рациото и разумот.

Ај сеа пробај да се доартикулираш у контрадикторноста на атеизмот.
Во право си, лошо го формулирав тој исказ, моја грешка. Со поточни зборови, еден од основните принципи на физиката е дека енергијата не може да се создава ниту губи туку поточно дека може единствено да биде сменета од еден вид во друг вид на енергија.

И ниту верниците ниту атеистите немаат одговор на многу прашања кои се beyond us така да темата кој го создал создавачот или кој не создал нас едноставно немаат одговор, факт.
Свесна сум дека не секој атеист е филозоф ил научник но скоро сите се фаќале за науката како поддршка.
Ниту јас не реков дека верувам во богови, и мене тој концепт ми е бесмислен но сепак стојам на тоа дека секој има право на избор. Јас само не го негирам постоењето на нешто поголемо од нас, зошто поради одредени искуства не можам. Тоа е сосема друга работа и дискусија, не би да се убедувам околу ова понатаму. :)
Се гледа дека 7 години си размислувала, по длабоките заклучоци. На Тибет да не ги помина тие седум години?
Всушност, да.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Всушност, да.
Јас сакам така, малку по диво. Влечење за коса, гребење, гризење малку по крвнички, кхмм... Малку посилно да ме стисне и готова сум, влажна ко стопен воден сладолед у сред јули.

И кога сака да ме мачи па одолговлекува па веќе страста и потребата од него ми преминуваат во физичка болка и ми доаѓа да врескам. Ама после не да е послатко. :pipi:
Опасни тие монасите таму...

:X3:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Во право си, лошо го формулирав тој исказ, моја грешка. Со поточни зборови, еден од основните принципи на физиката е дека енергијата не може да се создава ниту губи туку поточно дека може единствено да биде сменета од еден вид во друг вид на енергија.

И ниту верниците ниту атеистите немаат одговор на многу прашања кои се beyond us така да темата кој го создал создавачот или кој не создал нас едноставно немаат одговор, факт.
Свесна сум дека не секој атеист е филозоф ил научник но скоро сите се фаќале за науката како поддршка.
Ниту јас не реков дека верувам во богови, и мене тој концепт ми е бесмислен но сепак стојам на тоа дека секој има право на избор. Јас само не го негирам постоењето на нешто поголемо од нас, зошто поради одредени искуства не можам. Тоа е сосема друга работа и дискусија, не би да се убедувам околу ова понатаму. :)

Всушност, да.
Поштовање.

Ќе те зареметев, додуше, за параграф #2, ама или нема да вредело или Ипси или Стравро ќе те решат.

Ај да видиме....
--- надополнето: 3 декември 2013 во 00:49 ---
Брееее...

Shahbaz

Транс Шиптaр
Член од
15 октомври 2013
Мислења
530
Поени од реакции
1.096
Знам, знам и чекав такво нешто да прашаш. Да ти кажам право, појма немам а од некаде 7 години си ја тупам главата околу тоа прашање. Ама бар заклучив дека физиката не го создала. :pipi:
Заро, мори невесто, за 7 години можеше до трето дете да стасаш, тоа ти се 16 иљадарки, наместо да си ја тупиш главата.

Член од
3 март 2013
Мислења
48
Поени од реакции
56
Заро, мори невесто, за 7 години можеше до трето дете да стасаш, тоа ти се 16 иљадарки, наместо да си ја тупиш главата.
Привилегијата за трето дете ти ја оставам на тебе. Да читаше подобро ќе сфатеше дека сакав да кажам од седум а не седум години. И дај, зошто мора у секоја тема да се фаќате за сламка кога воопшто не е тоа темата на дискусија?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
добро заро, прееска кажа нешто што звучеше интересно, али ај еве по тебе, како би го дефинирала тоа твое постоење на бог?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
добро заро, прееска кажа нешто што звучеше интересно, али ај еве по тебе, како би го дефинирала тоа твое постоење на бог?
Како бе да дефинира постоење на Бог?

Член од
3 март 2013
Мислења
48
Поени од реакции
56
Не го дефинирам бог, се идентификувам како гностик и ако си запознаен со тоа знаеш одприлика за што зборувам.
Секогаш сум била првенствено за себеспознавање и развивање на личната духовна свест.
Најкратко што можам, ете.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Како бе да дефинира постоење на Бог?
преееска во два поста даде мислења за кои е потребно додатно објаснување. едното беше дека верува во неговото постоење, а после тоа да каже дека ни едните ни другите (верници и атеисти) не знаат да докажат, но ете она имала пример кој не можела да го занемари............ хмммммм, малку чудно, да не кажам конфузно.
да бидам појасен:
Не си ме разбрал и не, ништо не сум измешалА.
Прочитај ја реченицата пред болдираното и размисли малку за напишаното. Поентата ми беше дека токму атеистите тврдат дека нема никаков создавач, никаква сила која би поттикнала создавање на живот. Зошто ако одиш по длабоко, до каде можеш да се вадиш дека се е создадено од хемиски реакции, м? Во еден момент мора да дојдеш до почетна точка, и што ја создало неа? Значи зборувам за она најнајнај првото создавање на било што, како сакаш речи си, елемент, партикула, нуклеон, небитно. Јас си го објаснувам тоа со виша сила. Ти како?
Тоа е она ништо што го спомнав.

Всушност, да.
--- надополнето: 3 декември 2013 во 01:38 ---
Не го дефинирам бог, се идентификувам како гностик и ако си запознаен со тоа знаеш одприлика за што зборувам.
Секогаш сум била првенствено за себеспознавање и развивање на личната духовна свест.
Најкратко што можам, ете.
аха, ок сега си ми јасна, затоа што од .... оние два поста не ми беше јасно каде припаѓаш (y)
значи не го негираш, али и не веруваш во постоењето на бог. ОК, ..........

Член од
3 март 2013
Мислења
48
Поени од реакции
56
аха, ок сега си ми јасна, затоа што од .... оние два поста не ми беше јасно каде припаѓаш (y)
значи не го негираш, али и не веруваш во постоењето на бог. ОК, ..........
Гледај, не е дека не верувам, верувам само не дефинирам во однос на тоа дали е Алах, Господ или Кришна, како што кажав прееска, на такво дефинирање и мислев. Впрочем, гностиците не велат јас верувам во Бога, туку јас знам за Бог.
Тоа дека ниту атеистите ниту верниците дека немаат докази мислев на зачетокот на светот.

А примерот што го спомна, тоа се некои мои лични искуства кои не би сакала туку така да ги споделам на форум, се надевам дека разбираш.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Уствари догма е дека енергијата не можела да се губи ни да се создава.
Еве ти еден хинт http://en.wikipedia.org/wiki/Vacuum_energy
Што би рекол Теренс Мекена
“It’s almost as if science said, ‘Give me one free miracle, and from there the entire thing will proceed with a seamless, causal explanation.’” :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom