Прашања за Исламот III

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
По се изгледа затоа што генерално луѓето се десничари....
Да. Тоа е профаното објаснување, за кое не си ни имал потреба да доаѓаш на ваквите форуми. Јас мислев дека сакаш нешто повеќе...

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Да. Тоа е профаното објаснување, за кое не си ни имал потреба да доаѓаш на ваквите форуми. Јас мислев дека сакаш нешто повеќе...
За профаното објаснување знаев, сакралното ме интересираше...;)

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
.....ајде едно (сет) прашање и од мене

дали Пророкот Мухамед бил обрежан пред или по објавата на Куранот и зошто....и дали црниот метеорит вграден во Каба е паднат пред да се роди Аврам или потоа?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387

дали Пророкот Мухамед бил обрежан пред или по објавата на Куранот и зошто....и дали црниот метеорит вграден во Каба е паднат пред да се роди Аврам или потоа?

Благодарам за убавите прашања.
Каба е првиот храм на земјата,значи од Адем а.с.
А возобновен е од Ибрахим а.с.(Авраам) и неговиот син Исмаил.
Тогаш е и спуштен Црниот камен.
Ќе побарам подетално околу ова.

За обрежувањето,да прочитам па да ти кажам,не можам точно да ти одговорам.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387

Надополнение друже:
Одговорено од исламски професор за обрежувањето на Мухамед а.с.
Приоритетно мислење на поголемиот дел од исламските учењаци е дека Мухаммед а.с. бил обрежан на седмиот ден од неговото раѓање,тоа е пропис и традиција уште од времето на Ибрахим а.с.(Авраам) која ја практикувале арапските племиња во тоа време.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Надополнение друже:
Одговорено од исламски професор за обрежувањето на Мухамед а.с.
Приоритетно мислење на поголемиот дел од исламските учењаци е дека Мухаммед а.с. бил обрежан на седмиот ден од неговото раѓање,тоа е пропис и традиција уште од времето на Ибрахим а.с.(Авраам) која ја практикувале арапските племиња во тоа време.
Во кој стих е спомната Америка како Страшниот Орел,мислам индирекно,и запишано е како предвидување уште тогаш дека многу крв ќе пролеат од овој ''орел'' муслиманите во муслиманските земји :)? го знаев цел стих ама сум го заборавил,од куранот е изваден :)

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Во кој стих е спомната Америка како Страшниот Орел,мислам индирекно,и запишано е како предвидување уште тогаш дека многу крв ќе пролеат од овој ''орел'' муслиманите во муслиманските земји :)? го знаев цел стих ама сум го заборавил,од куранот е изваден :)
Ne mi e poznato ova.
Ako najdes pokonkretno pisi pa da pobaram.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ne mi e poznato ova.
Ako najdes pokonkretno pisi pa da pobaram.
Teшко,одамна го прочитав го имав целото точно како што е ама ете го изгубив со текот на годините.Добро нема врска.
Едно од многуте апсурдни тврдења на конспираси теориите, во случајов дека во куранот, сура 9, стих 11 (нагласено да коинцидира со датумот на рушењето на кулите близначки) стои следново:

IS THIS A COINCIDENCE OR SOMETHING ELSE?
Bin Laden and Saddam should have read up on The Muslim passages...
The following verse is from the Quran, (the Islamic Bible)
Quran ( 9:11) -- For it is written that a son of Arabia would awaken a fearsome Eagle. The wrath of the Eagle would be felt throughout the lands of Allah and lo, while some of the people trembled in despair still more rejoiced; for the wrath of the Eagle cleansed the lands of Allah; and there was peace.
(Note the verse number!!!!!)
Повеќе тука: Link

Инаку сура 9:11 воопшто нема врска со текстов, ни најмала, еве што всушност се вели:
Сура 9:11
Па, ако се покајат, и ако намаз извршуваат, и ако зекат даваат, тогаш, браќа се ваши по вера. Ние ајетите потенко ги објаснуваме за луѓето кои знаат!

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Инаку сура 9:11 воопшто нема врска со текстов, ни најмала, еве што всушност се вели:
Па, ако се покајат, и ако намаз извршуваат, и ако зекат даваат, тогаш, браќа се ваши по вера. Ние ајетите потенко ги објаснуваме за луѓето кои знаат!
Jas ne znam dali voopsto postoi covek na planetava koj uste veruva deka 9/11 e delo na nekakoc si bin laden, ili voopsto nekoj musliman, a kamo li ovaa sura.
No toa e druga tema.
Jas nemam procitano teorii koi povrzuvaat nekakvi orli I amerikancj vo Kur'anot.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Jas ne znam dali voopsto postoi covek na planetava koj uste veruva deka 9/11 e delo na nekakoc si bin laden, ili voopsto nekoj musliman, a kamo li ovaa sura.
No toa e druga tema.
Jas nemam procitano teorii koi povrzuvaat nekakvi orli I amerikancj vo Kur'anot.
Ако се информираш само од конспираси извори, ќе мислиш дека непостои. Еве ти еден од тие сајтови, кои тврдат дека тој настан е исценирана - наместена случка, виде ли што напишале за наводната содржина на сура 9:11?

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Едно од многуте апсурдни тврдења на конспираси теориите, во случајов дека во куранот, сура 9, стих 11 (нагласено да коинцидира со датумот на рушењето на кулите близначки) стои следново:

IS THIS A COINCIDENCE OR SOMETHING ELSE?
Bin Laden and Saddam should have read up on The Muslim passages...
The following verse is from the Quran, (the Islamic Bible)
Quran ( 9:11) -- For it is written that a son of Arabia would awaken a fearsome Eagle. The wrath of the Eagle would be felt throughout the lands of Allah and lo, while some of the people trembled in despair still more rejoiced; for the wrath of the Eagle cleansed the lands of Allah; and there was peace.
(Note the verse number!!!!!)
Повеќе тука: Link

Да ова го барав со Орелот,го имав прочитано многу одамна ама на македонски.Инаку не дека ги бранам муслиманите,ама со рушењето на близначките мислам дека нема тука ниеден муслиман замешано прсти,сакам да кажам да он ги срушил.Тоа е исценирано сценарио,според форензичките наоди темелите на зградите се срушени со најјаката киселина Тернит која го топи челокот,што значи тоа а не авионите им пресудија на зградите,авионите беа само маска.Но ако се погледне реченицата погоре ,,И СИНОТ НА АРАБИЈА ЌЕ ГО РАЗБУДИ СТРАШНИОТ ОРЕЛ'' а случајно или не орелот е симбол па и грб на Америка тогаш значи било пишано дека тоа ќе се случи.. ЗА ЖАЛ...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да ова го барав со Орелот,го имав прочитано многу одамна ама на македонски.Инаку не дека ги бранам муслиманите,ама со рушењето на близначките мислам дека нема тука ниеден муслиман замешано прсти,сакам да кажам да он ги срушил.Тоа е исценирано сценарио,според форензичките наоди темелите на зградите се срушени со најјаката киселина Тернит која го топи челокот,што значи тоа а не авионите им пресудија на зградите,авионите беа само маска.Но ако се погледне реченицата погоре ,,И СИНОТ НА АРАБИЈА ЌЕ ГО РАЗБУДИ СТРАШНИОТ ОРЕЛ'' а случајно или не орелот е симбол па и грб на Америка тогаш значи било пишано дека тоа ќе се случи.. ЗА ЖАЛ...
Ти изгледа не читаш....конкретната сура 9:11 воопшто не спомнува никаков орел, никаков син и никаква арабија....и непостои киселина "тернит", најверојатно мислиш на термит запаллива смеса од метални оксиди која може да достигне огромни температури.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Ти изгледа не читаш....конкретната сура 9:11 воопшто не спомнува никаков орел, никаков син и никаква арабија....и непостои киселина "тернит", најверојатно мислиш на термит запаллива смеса од метални оксиди која може да достигне огромни температури.
Без разлика дали е вака или е така, зградите близначки се само една теорија на заговор, бидејќи на Америка во тоа време им требаше причина за да ја нападна Ирак и тоа се случи.

Само за едно постетување, подрумите на едната зграда претставуваа едено од најголемите складишта за злато во светот, но неколку денови пред падот на зградите целото злато е извадено од зградите, дали случајно или не тоа е абсурдно да се зборува!

Kajgana Shop

На врв Bottom