Прашања за Исламот III

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
Јас побарав грешки и контрадикторности во Куранот,се бараат еве 1400 години ама некако не успева.
Пази,овде не зборувам за толкувања од луѓе туку за очигледни грешки,како што јас погоре ги наброив тие од библијата.
Се надевам дека во брзо време ке успеам да дојдам до некој превод на Куранот на англиски, па во брзо време ке успеам и јас да ги цитирам грешките од Куранот!
Ај се тргам од темава оставам на вас верниците да дискутирате!

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
да да, јасни ми се сите контрадикции... него сакав да прашам, како е интерпретиран куранот? Има ли различни толкувања кај муслиманството? Пример, двосмислени пораки, кои во зависност од ситуацијата - имаат различна примена.... м?
Да,има различни толкувања.
Но тоа е до луѓето а не до книгата.
Не знам во која смисла мислиш двосмислени пораки,Куранот е 1400 години објавен за сите ситуации и времиња а не за да се прилагодува за ситуацијата и времето.
Алкохолот,блудот,каматата,итд итд се забранети како пред 1400 години така и сега,и така ќе биде до Судниот ден, и тука нема ситуации ни различни примени и толкувања.
Има нејасни стихови,каде што различни коментатори и толкувачи толкувале на различен начин,но тоа се само луѓе и можат да погрешат или да погодат.

Јас кога зборувам за грешки во библијата не мислам на нејасни пораки или толкувања туку зборувам за очигледни и катастрофални грешки.
--- надополнето: 28 ноември 2013 во 20:12 ---
Се надевам дека во брзо време ке успеам да дојдам до некој превод на Куранот на англиски, па во брзо време ке успеам и јас да ги цитирам грешките од Куранот!
Ај се тргам од темава оставам на вас верниците да дискутирате!
Ти треба ли на Македонски? :)
Би ти советувал да почнеш да учиш арапски ако сакаш да му бараш грешки на Куранот. :)

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
Не знам во која смисла мислиш двосмислени пораки,Куранот е 1400 години објавен за сите ситуации и времиња а не за да се прилагодува за ситуацијата и времето.
Алкохолот,блудот,каматата,итд итд се забранети како пред 1400 години така и сега,и така ќе биде до Судниот ден, и тука нема ситуации ни различни примени и толкувања.
Има нејасни стихови,каде што различни коментатори и толкувачи толкувале на различен начин,но тоа се само луѓе и можат да погрешат или да погодат.

Јас кога зборувам за грешки во библијата не мислам на нејасни пораки или толкувања туку зборувам за очигледни и катастрофални грешки.

Би ти советувал да почнеш да учиш арапски ако сакаш да му бараш грешки на Куранот. :)
Да да најубаво ке го разберам на арапски, само многу време ке ми треба...а ако знаеш кај да најдам на македонски ке биде супер :)

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Да да најубаво ке го разберам на арапски, само многу време ке ми треба...а ако знаеш кај да најдам на македонски ке биде супер :)
Една од мудростите зошто е објавен на арапски е затоа што тоа е јазикот кој има најбогат фонд на зборови,јас учам арапски и верувај некогаш е потребна цела реченица на македонски за да се преведе еден збор од арапски.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903

Епа кој според тебе РЕАЛНО би ги протолкувал текстовите од Куранот? Како вие би знаеле која е суштинската поента на авторот, кога сите сме обични луѓе, и секој има различни погледи на настаните...

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Епа кој според тебе РЕАЛНО би ги протолкувал текстовите од Куранот? Како вие би знаеле која е суштинската поента на авторот, кога сите сме обични луѓе, и секој има различни погледи на настаните...
Па затоа муслиманите имаат олеснување.
Тој што најдобро го толкувал и спроведувал Куранот е пратеникот Мухаммед с.а.в.с.
Неговиот живот,неговите зборови,неговите постапки,општо за се во животот се пример кој е достоен да се следи и најдоброто толкување и интерпретирање на Куранот.
Тој(Мухаммед) и првите генерации на муслимани после него,почнувајќи од првите 4 халифи(Ебу Бекр,Омер,Осман,Али).
Денешните муслимански учењаци,кои се враќаат на зборовите на гореспоменатите,се најблиску до она што е пораката на Исламот.
Секогаш кога ќе видиш дека некој од своја глава анализира и толкува ајети од Куранот или хадиси на Мухаммед с.а.в.с. знај дека е далеку од пораката која Исламот сака да ја пренесе.
Во исламот нема толкувања од своја глава или како логиката или човечките страсти и емоции толкуваат нешто,Куранот и суннетот(животот,делата и зборовите на Мухаммед) се прецизна работа,и кога се во прашање исламски прописи и толкувања на Ислам,ако човек не се враќа на првите генерации на муслимани кои најдобро го разбрале Исламот,далеку е од вистината и ќе залута бидејќи после вистината нема ништо друго освен заблуда.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Ок,се надевам дека ќе имаш објаснување на ова:

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, глава 19
14 Беше околу пладне, ден пред празникот Пасха.
15 Тогаш тие се развикаа: „Убиј го! Убиј го! Распни го!“ Пилат им рече: „Зар вашиот цар да Го распнам!?“ “Ние немаме друг цар освен римскиот цар!“ - му одговорија свештеничките поглавари.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ, глава 27
46 Околу петнаесет часот, Исус извика со силен глас: „Ели, Ели, л’ма ш’вактани?“  што во превод значи: „Боже Мој, Боже Мој, зошто Ме остави!?“
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО, глава 15
25 Беше околу девет часот претпладне кога Го распнаа Исуса.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Или смртта на Јуда:
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 27
5 Тогаш ги фрли сребрениците во Храмот, излезе и отиде и се обеси.
ДЕЛА НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ
Глава 1
18 Имено, тој придоби нива со злосторничка плата; и падна ничкум и пукна по средина, и се истури целата негова утроба.
--------------------------
Колку години имал Јоахин???
ВТОРА КНИГА ЦАРЕВИ
Глава 24
8 На Јоахин му беа осумнаесет години кога се зацари, и царуваше три месеци во Ерусалим.Името на мајка му и беше Неуста, ќерка Елнатанова, и беше од Ерусалим.
ВТОРА КНИГА ЛЕТОПИСИ
Глава 36
9 На Јоахина му беа осум години кога се зацари, а царуваше три месеци и десет дена во Ерусалим;правеше што е зло во Господовите очи.--- надополнето: 1 ноември 2013 во 01:49 ---
ВТОРА КНИГА САМОИЛ
---------------------------------------------------------------------------------
Глава 24
1 Уште еднаш Господовиот гнев пламна на Израелците та го поттикна Давида против нив, зборувајќи: „Оди, изброј ги Израелците и Јудејците!”
ПРВА КНИГА ЛЕТОПИСИ
Глава 21
1Тогаш Сатаната стана против Израел и го поттикна Давида да го изброи Израел.
????
--------------------------------------------------------------------------------------
ВТОРА КНИГА САМОИЛ
Глава 6
23 А Михала, Сауловата ќерка, немаше пород до денот на својата смрт.
ВТОРА КНИГА САМОИЛ
Глава 21
8 Така царот ги зеде двата сина на Ресфа, ќерката на Ајин, која му ги роди на Саула, Армониј и Мефивостеј, и сите пет синови на Михала, Сауловата ќерка, која му ги роди на Адрил, синот Варзелаев, од Меола.
-----------------------------------------------------------------------------
А и математикава слабо...
Прва Книга Цареви
Глава 9
23 Главините, пак, распоредници над Соломоновите работи, односно управниците на народот, што ја извршуваа работата, беа петстотини и педесет.
Втора Книга Летописи
Глава 8
10 Главните настојници, што управуваа со народот при царот Соломон, беа двесте и педесет.

Ако одговорот ДА,ќе те смири и ќе ми помогне да не ме гњавиш со оваа тема веќе,тогаш ДА.

Ова што ми даваш се зборови искажани од тогашниот народ,евреите кои го осудувале Господ и кога се бирало меѓу Господ и тој убиецот тие го узбрале убиецот.Нема контрадикторности ова се што копираше не знам што гледаш контрадикторно во тоа,јас апсолутно ништо.Јас тоа го кажав затоа што нели Алах рекол ЌЕ ВСАДАМ ТЕРОР ВО НИВНИТЕ СРЦА И УБИВАЈТЕ ГИ А ЈАС ЌЕ ВЕ ЗАШТИТУВАМ ? теророт се спомнува многу пати во Куранот како процес против неверните..
--- надополнето: 28 ноември 2013 во 20:37 ---
Нормално дека зборувам само за себе, никој не спомна дека зборам во името на сите христијани! Јас не сум религиски определен и не верувам во ништо надприродно баш поради овие работи кога Вие и некој муслиман се карате и се тепате за тоа чив господ е посилен!
Контрадикторност и грешки има и во Библијата и во Куранот и тоа е факт кој ниту ти како христијанин, ниту некој муслиман може да го смени!
Се извинувам уште еднаш ако те навредив, ова е само мое мислење! :giggle:
Поправиме ако грешам ама ти не стави ЈАС МИСЛАМ ДЕКА БИБЛИЈАТА Е КОНТРАДИКТОРНА туку кажа истово ама без ЈАС што значи збориш општо како во името на сите а не во своето гледаш и овој Хатаб ти рече нешто после тоа во врска со контрадикторноста во смисол го напуштате христијанството дека е контрадикторно.Друго грешиш во споредба со тоа кој е посилен..

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Ова што ми даваш се зборови искажани од тогашниот народ,евреите кои го осудувале Господ и кога се бирало меѓу Господ и тој убиецот тие го узбрале убиецот.Нема контрадикторности ова се што копираше не знам што гледаш контрадикторно во тоа,јас апсолутно ништо.Јас тоа го кажав затоа што нели Алах рекол ЌЕ ВСАДАМ ТЕРОР ВО НИВНИТЕ СРЦА И УБИВАЈТЕ ГИ А ЈАС ЌЕ ВЕ ЗАШТИТУВАМ ? теророт се спомнува многу пати во Куранот како процес против неверните..

:pos:
:tapp:
не знам што да ти кажам,навистина :)
Добра мирољубива ноќ пријателе.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
:pos:
:tapp:
не знам што да ти кажам,навистина :)
Добра мирољубива ноќ пријателе.
Фала и на тебе,ако грешам ќе ти цитирам стихови од Куранот да видиш дека сум во право.Уште еднаш пријатно :D

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Зошто општо во религиите десната рака/страна е доброто, а левата лошото, зошто конктретно во исламот е како традиција да се влегува во џамија со десна нога?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Јас побарав грешки и контрадикторности во Куранот,се бараат еве 1400 години ама некако не успева.
Пази,овде не зборувам за толкувања од луѓе туку за очигледни грешки,како што јас погоре ги наброив тие од библијата.
Не лажи.

Забрането ти е да се сомневаш во тоа што го пишува во куранот.

Уште помалку пак смееш да бараш грешки.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Зошто општо во религиите десната рака/страна е доброто, а левата лошото, зошто конктретно во исламот е како традиција да се влегува во џамија со десна нога?
Во исламот е суннет многу работи да се прават со десна рака/нога,а зошто...десничар сум па никогаш и не сум размислувал зошто. :)
Можеби заради природноста на десната рака/нога, знам доста хадиси за значајноста на десната рака.
Но не сум размислувал зошто.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Не само во религиите, туку и во мистично филозофските учења. Тоа е поврзано со поредокот на работите во светот, видлив и невидлив - од десно кон лево и кружење како сказалките на саатите, тоа е всушност симболика со ист корен. Најверојатно, многуте разни учења го имаат приметено тоа, па го применуваат како нормално, природно (што би рекле атеистите), односно како некаква фундаментална насока, по која Бог дејствува. Од тука, многу сатанистички философии се обидуваат, обратната насока, во своите ритуали, да ја фураат (од лево, кон десно и кружење обратно од сказалките).

Еве и други некои примери:
- кога се крстат, после вертикалата, одат со раката прво на десна страна, па на лева
- еврејското писмо е од десно на лево
- вештерките на Сабат кога играат околу оганот, одат во круг спротивен на движењето сказалките и спротивен, на пример, на правецот на церемонијалнотои кружење околу црква
има уште многу примери

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Во исламот е суннет многу работи да се прават со десна рака/нога,а зошто...десничар сум па никогаш и не сум размислувал зошто. :)
Можеби заради природноста на десната рака/нога, знам доста хадиси за значајноста на десната рака.
Но не сум размислувал зошто.
Не само во религиите, туку и во мистично филозофските учења. Тоа е поврзано со поредокот на работите во светот, видлив и невидлив - од десно кон лево и кружење како сказалките на саатите, тоа е всушност симболика со ист корен. Најверојатно, многуте разни учења го имаат приметено тоа, па го применуваат како нормално, природно (што би рекле атеистите), односно како некаква фундаментална насока, по која Бог дејствува. Од тука, многу сатанистички философии се обидуваат, обратната насока, во своите ритуали, да ја фураат (од лево, кон десно и кружење обратно од сказалките).

Еве и други некои примери:
- кога се крстат, после вертикалата, одат со раката прво на десна страна, па на лева
- еврејското писмо е од десно на лево
- вештерките на Сабат кога играат околу оганот, одат во круг спротивен на движењето сказалките и спротивен, на пример, на правецот на церемонијалнотои кружење околу црква
има уште многу примери

По се изгледа затоа што генерално луѓето се десничари....

Kajgana Shop

На врв Bottom