Ми треба да извадам Уверение дека не е изречена санкција забрана за вршење професија, дејност или должност. Ме интересира како се купуваат/уплаќаат тие 80 денари СУДСКИ МАРКИ, а посебно имам уплатница за уверението и тоа е ок. Знам дека во Основен суд се завршува работава, ама исто ме интересира дали се завршува во 1 ден или треба чекање? Фала однапред
Значи, судските таксени марки од НОЕМВРИ 2011 год. веќе
НЕ постојат! Таксата во износ од 80 ден. и таксата во износ од 240 ден. се уплаќаат на ЕДНА уплатница ПП50 во вкупен износ од 320 ден. Бидејќи веќе си ја платила таксата во износ од 240 ден., таксата во износ од 80 ден. плати ја на друга уплатница и правец во Судот.
- НАЗИВ НА ПРИЕМАЧОТ: БУЏЕТ НА Р.М
- БАНКА НА ПРИЕМАЧОТ: НАРОДНА БАНКА НА РМ
- СМЕТКА НА ПРИЕМАЧОТ: 100000000063095
- УПЛАТНА СМЕТКА 840-***-03359 за физички лица, а за правни лица 840-***-03338 (трите sвездички се однесуваат на шифрата на општината во која што подносителот е жител или има седиште).
- ПРИХОДНА ШИФРА: 722213 за физички лица или 722211 за правни лица.
Колку ќе се задржи, зависи од Судската служба!
--- надополнето: 28 ноември 2013 во 03:02 ---
Прашав но не добив одговор.. Пак ќе си пробам:
За да влезам кај мене дома поминувам низ двор на чичко ми. Они се напред на улица, јас сум позади. Стравувам дека еден ден може да останам затворен т.е. они да си акнат ѕид. Дали тоа сега поминување е знак на добра воља и дали они може да ми затворат прилаз и јас да си останам блокиран? Ми рекоа демек не смеело пролаз да ми затворат она, ова. Вистина ли е и дали да си бидеме со готовос на куфери во секое време?
Вака сега, значи они ако сакаат може да ти го блокираат прилазот до куќата со зид! Којзнае, можеби се само закани.
Имате 2 опции:
ПРВА ОПЦИЈА: Бидејќи вие НЕ излегувате на улицата (јавен пат), а ЕДИНСТВЕН начин да излезете на улицата е преку ПРОЛАЗОТ (дворот на чичко ти), можете да го тужите твојот чичко и да барате од судот да утврди право на НУЖЕН ПРЕМИН и кога пресудата ќе стане правосилна, чичко ти не смее да презема НИШТО за да ве попречува во поминувањето низ неговиот двор (на пр. да постави ѕид), па ќе можете слободно да си поминувате!
ВТОРА ОПЦИЈА: Со право на нужен премин може да се стекнете и во случај ако
повеќе од 20 години поминувате низ неговиот двор, а чичко ти
не се противел на тоа! И за ова е потребно да поведете судска постапка со тужба!
Значи, не е така едноставно за да ви одговоре некој на форумов. Затоа, одете во скоро време кај АДВОКАТ, консултирајте се со него и одлучете што поматаму!