Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
анкциозност бе баче. :(
Дај Боже да е тоа баче ама нз. бев и систина правев секакви испитувања и имав проширување на желудник ама не било ништо тоа страшно терапила имав 4 недели и толку па сега незнам дали тоа што ме боле е поврзано со желудникот или не

На тренинг добив директен удар со топка во главата, негде под вилицата и околу вратот беше отприлика, не беше директен удар во лице или одпозади Не изгубив свест, останав само да лежам едно 30тина секунди после ударот. После тоа пополека почнуваше да ми биде чудно, да ми се збунуваат мислите, имав на два пати дежа ву. Возев до дома без физички проблеми, ама некако како да ми залетуваа мислите на кратко. Немам главоболка, ниту пак некаков оток. Како што поминува време, почнува се повеќе и повеќе да ми се спие, а во главава сум збунет како да не сум спиен 24 часа.

Има некаква причина да се грижам, или со добро спиење ќе ми помине?

И другпат сум добивал удари во глава со топка, ама секогаш со ракометарска (овојпат беше со фудбалска-тигарка) и секогаш однапред, значи директно во фаца удар. Тогаш ми било потребно повеќе време да станам на нозе отколку вечерва и ми излегувале ѕвезди пред очи. Вечерва после ударот немав некои посериозно последици, лесно станав на нозе и после тоа можев нормално да продолжам со тренинг. Единствен проблем ми е уморот и малата збунетост, нешто што досега не сум го искусил после удар.

Заборавив да пишам, дека вчера не бев баш најдобро спиен, станав во 7 а легнав во 2.
Денеска преспав нешто помалку од 2 часа.

Дај Боже да е тоа баче ама нз. бев и систина правев секакви испитувања и имав проширување на желудник ама не било ништо тоа страшно терапила имав 4 недели и толку па сега незнам дали тоа што ме боле е поврзано со желудникот или не

то проширување на желудник се вика каскада, не знаат зошто настанува, не е ништо опасно, само радиологот требал да ти каже како да се вртиш кога ќе се најадеш за да се испразни местото и да не заостанува храна. Терапија сигурно си пиел за хиперсекреција на желудочна киселина, ама и тоа, после испиена терапија треба да знаеш дека може да се повторува, затоа треба да внимаваш да избациш тоа што ти смета и да не се нервираш.

А ова за анкциозата, денес сите сме такви, ама ако ептен многу се задубиш во стравови таа се влошува и неретко се јавуваат такви болки во гради, јас рецимо кога ќе ме фатеше одвај се одвекував до кревет за да легнам.

Завчера случајно го мерев притисокот, моиве дома мереа, па си викам ај и ја, пред тоа не се сеќавам дека сум го мерел и оп искочи висок, 150 со 70 :D А јас се осеќам најнормално, никакви главоболки такви сл. работи.
И вчера отидов на лекар, докторска рука да измери, да чујам мислење, ми мереше и он, и ми покажа 160 со 70, и дијагноза да испијам аналгин и две апчиња Б6 па за два саата пак да отидам да го измери. И отидов и пак исто, и ми кажа и срцето дека ми е убрзано :)
И ми вика ако осетиш болка во гради или трнење на лева рака, викај брза помош, тој за инфаркт почна да ме спрема .Ова го пишувам со мали букви зошто се надевам дека нема гробарот од погоре да го прочита тоа со трнењето па да се извади од памет. Тоа у спојлери мојлери не знам како се става

Па од таму отидов на специјалист, кај него притисокот 150 со 60, ми го слушаше и срцето, и ми вика најнормално ти работи, пулсот некаде 84-85 што е добро
И ми препиша апчиња, ЕНАП, со баба ми што е постара од мене 40 и кусур години пиеме исти апчиња, она од 20 јас од 5мг :facepalm: И по едно у ден да пијам, и веќе втор ден пијам :)
И во понеделник треба да одам пак кај него, па може ќе треба и лабароториски испитувањаа...
И негде накај 19ч се напив апче, и пред 1 саат мерев, ми беше 120 со 60, што е океј.
Дајте кажете некои билки, нешто природно, да не се трујам со апови, малечко сум уште :icon_lol:
Или да ја барам баба Рада :D

Цигарите како влијаат на притисокот?

http://www.mkd.mk/14960/zdravje-i-ubavina/star-tibetanski-lek-od-luk
Проверено !!! Може да се повтори по 5 години, никако порано !!! Друго што не е наведено овде, а е битно кај лекот е да се зема во точно одредено време, под саат . Го имам правено пред 5 год. на моите дома, им го среди притисокот, сега пак ке им го правам. Таму каде што јас го сретнав лекот (во некое многу старо списание беше се секавам) беше наведен баш како лек против висок крвен притисок и еликсир на младоста. Навистина е ефикасен, доколку се користи како што треба. Поздрав.

то проширување на желудник се вика каскада, не знаат зошто настанува, не е ништо опасно, само радиологот требал да ти каже како да се вртиш кога ќе се најадеш за да се испразни местото и да не заостанува храна. Терапија сигурно си пиел за хиперсекреција на желудочна киселина, ама и тоа, после испиена терапија треба да знаеш дека може да се повторува, затоа треба да внимаваш да избациш тоа што ти смета и да не се нервираш.

А ова за анкциозата, денес сите сме такви, ама ако ептен многу се задубиш во стравови таа се влошува и неретко се јавуваат такви болки во гради, јас рецимо кога ќе ме фатеше одвај се одвекував до кревет за да легнам.
Фала за одговорот а дали може да е болката поврзана исто така со желудникот или неможе да боле жечудник Кај ребрата

вчера имав физичко тестирање и ги надминав своите граници, се префорсирав. можно ли е цел ден од тоа стомакот да ми е вознемирен и да ми се дуе и вечерта повратив, па малце температура и еве денес ништо немам.. ? може ли да е од префорсираност?

На тренинг добив директен удар со топка во главата, негде под вилицата и околу вратот беше отприлика, не беше директен удар во лице или одпозади Не изгубив свест, останав само да лежам едно 30тина секунди после ударот. После тоа пополека почнуваше да ми биде чудно, да ми се збунуваат мислите, имав на два пати дежа ву. Возев до дома без физички проблеми, ама некако како да ми залетуваа мислите на кратко. Немам главоболка, ниту пак некаков оток. Како што поминува време, почнува се повеќе и повеќе да ми се спие, а во главава сум збунет како да не сум спиен 24 часа.

Има некаква причина да се грижам, или со добро спиење ќе ми помине?

И другпат сум добивал удари во глава со топка, ама секогаш со ракометарска (овојпат беше со фудбалска-тигарка) и секогаш однапред, значи директно во фаца удар. Тогаш ми било потребно повеќе време да станам на нозе отколку вечерва и ми излегувале ѕвезди пред очи. Вечерва после ударот немав некои посериозно последици, лесно станав на нозе и после тоа можев нормално да продолжам со тренинг. Единствен проблем ми е уморот и малата збунетост, нешто што досега не сум го искусил после удар.

Заборавив да пишам, дека вчера не бев баш најдобро спиен, станав во 7 а легнав во 2.
Денеска преспав нешто помалку од 2 часа.

Сношти добро спиев, одспав едно 9 саати секако. Денеска мислите ми се поконцентрирани, само проблем ми е што и додека спиев почувствува некоја мала тежина во задниот предел на главата и се чувствувам како што се чувствувам кога сум настинат. Help?

http://www.mkd.mk/14960/zdravje-i-ubavina/star-tibetanski-lek-od-luk
Проверено !!! Може да се повтори по 5 години, никако порано !!! Друго што не е наведено овде, а е битно кај лекот е да се зема во точно одредено време, под саат . Го имам правено пред 5 год. на моите дома, им го среди притисокот, сега пак ке им го правам. Таму каде што јас го сретнав лекот (во некое многу старо списание беше се секавам) беше наведен баш како лек против висок крвен притисок и еликсир на младоста. Навистина е ефикасен, доколку се користи како што треба. Поздрав.

Шо е тоа 96 % алкохол бре, шпиритус, од кај да го набавам? :D
Ќе го имам во предвид :)
Правев и крвна слика, прејака ми е :D Се хранам премногу со здрава храна изгледа :icon_lol:
Само шеќерот ми беше под долната граница, чудно, секој ден бутам благо додека не ми стане лошо, ама изгледа и тоа е малце :D
Почнав да пијам чај - Валеријан, само многу процедура има дур да почнеш да го пиеш, пола сааат требало да отседи од кога ќе го ставиш кесичето, па не знам што, да му скисне на човек.

Фала ти иначе :)

Правев и крвна слика, прејака ми е :D Се хранам премногу со здрава храна изгледа :icon_lol:
Не е за фалење ова. Едноставно млад си. Секој млад човек треба да има прејака крвна слика и тоа да е нормално.

Не е за фалење ова. Едноставно млад си. Секој млад човек треба да има прејака крвна слика и тоа да е нормално.

Не се фалам де, само си кажав дека ми е прејака крвта, што ме изненади :)
Очекував да биде слаба...

Овој проблем ми се јавува од време на време.
Пред неколку години кога почна да ми се појавува, отидов кај матичната, ме прегледа и се беше во ред со мене. Проблемот е...

Одвреме на време чувствувам како да не земам доволно воздух во себе си, како некој тешкотии... Се плашев да не е некој вид на астма ама не е ништо.

Дали можеби е резултат на нервоза, префорсираност со тренирање и слично?

Имам долготрајна кашлица, близу 4 месеци, се почна од обична настинка и никако не поминува. Значи проблемот е 10 тино до 15 мин во денот некаде после првото јадење ми се збира шлајм во градиве и дури не го истерам нагоре надолу кашлам, потоа немам никаква мака се до другиот ден. Бев на болница пред некој ден ме слушаше на градите ми рече дека немам ништо, ама дека треба да ми препиши антибиотици. Доколку некој знае да ми кажи дали се тие неопходни и дали има некакво друго чаре зошто имам што се вика фобија од антибиотици.

Имам долготрајна кашлица, близу 4 месеци, се почна од обична настинка и никако не поминува. Значи проблемот е 10 тино до 15 мин во денот некаде после првото јадење ми се збира шлајм во градиве и дури не го истерам нагоре надолу кашлам, потоа немам никаква мака се до другиот ден. Бев на болница пред некој ден ме слушаше на градите ми рече дека немам ништо, ама дека треба да ми препиши антибиотици. Доколку некој знае да ми кажи дали се тие неопходни и дали има некакво друго чаре зошто имам што се вика фобија од антибиотици.

Пријателе и јас го имав истиот проблем со кашлањето. Скоро 1 месец, ако не и повеќе така континуирано секој ден.
Не отидов на доктор, но отидов во аптека, и и го кажав проблемот на вработената таму и ми даде Хербион - сируп од Јаглика за искашлување.
Ќе ти кажат како да го конзумираш, и комбинација правев јас, тоа и плус чаеви и за една недела ми помина.

Me interesira dali nekoj znae zasto imam bolki vo gradite..me fakat jaki bolki nekoj 2-3sekundi gubam vozduh..se prepotuvam..de kako nekoj so vrela voda da mi istura pa poslen toa laden tus..prstite mi se kocat..navecer taman koga ke zadremam pocnuvam da kaslam mi daoga kako nekoj da me fatil za vrat i da ne me pusta..i pak pocnuvat bolkite..i potenjeto..se trudam vozduh da zemam ama se e zal..ve molam nekoj neka mi kaze ako znae..neka mi pise dali imam nekoj napat ili problem so srceto..pozz

Me interesira dali nekoj znae zasto imam bolki vo gradite..me fakat jaki bolki nekoj 2-3sekundi gubam vozduh..se prepotuvam..de kako nekoj so vrela voda da mi istura pa poslen toa laden tus..prstite mi se kocat..navecer taman koga ke zadremam pocnuvam da kaslam mi daoga kako nekoj da me fatil za vrat i da ne me pusta..i pak pocnuvat bolkite..i potenjeto..se trudam vozduh da zemam ama se e zal..ve molam nekoj neka mi kaze ako znae..neka mi pise dali imam nekoj napat ili problem so srceto..pozz
Може да бидат повеќе работи, треба да се испитаат повеќе полиња, појди на доктор, ќе те прати кај што треба.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom