Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Кофеинот во кафето не влијае на крвниот притисок. Најштетни се цигарите, алкохолот исто. Внимвај на исхраната, нешто што спомна и Ilumious погоре, избегнувај сол и мрсна храна, внимвај на килажа ако имаш вишок :) движи се и гледај да спиеш 8 часа во денот, тоа е тоа, не се секирај и ти толку, кај мене по дома сите имаат проблеми со притисокот :) те испаничиле докториве :)

Под јазикот на левата страна пред 2-3 дена ми излезе нешто црвено што денес се претвори во афта....И уште кога ми се појави ме боли дури до крајникот и увото ме чеша на периоди:pos: Можно ли е да е од тоа? Ја прашав мајка ми, ми рече дека боли тоа така, дури и ако се гризнеш на јазикот повеќе, може да боли до грлото, но јас пак да си прашам овде. Страшно паничам, веднаш мислам дека е кој знае што.
Фала ви однапред :pipi:

Па кој знае што си лапала овај јадела пред тоа :D Нешто гадно и оп ете афта :) Ништо страшно уживај :)

Па од таму отидов на специјалист, кај него притисокот 150 со 60, ми го слушаше и срцето, и ми вика најнормално ти работи, пулсот некаде 84-85 што е добро
И ми препиша апчиња, ЕНАП, со баба ми што е постара од мене 40 и кусур години пиеме исти апчиња, она од 20 јас од 5мг :facepalm: И по едно у ден да пијам, и веќе втор ден пијам :)
И во понеделник треба да одам пак кај него, па може ќе треба и лабароториски испитувањаа...
И негде накај 19ч се напив апче, и пред 1 саат мерев, ми беше 120 со 60, што е океј.
Дајте кажете некои билки, нешто природно, да не се трујам со апови, малечко сум уште :icon_lol:
Или да ја барам баба Рада :D

Цигарите како влијаат на притисокот?

Не знам колку години си, али да пиеш ЕНАП е стварно грешка дијагноза (зборам ако си на возраст од 18 до 25. Батали тие јаки апчиња консултирај се со некој по стручен доктор, кој има у глава нешто не само печат :)

Кофеинот во кафето не влијае на крвниот притисок. Најштетни се цигарите, алкохолот исто. Внимвај на исхраната, нешто што спомна и Ilumious погоре, избегнувај сол и мрсна храна, внимвај на килажа ако имаш вишок :) движи се и гледај да спиеш 8 часа во денот, тоа е тоа, не се секирај и ти толку, кај мене по дома сите имаат проблеми со притисокот :) те испаничиле докториве :)

Чоек а кој е крвниот притисок? Горниот или долниот? :D
9 години бев активен спортист, и сеа се рекреирам, неам проблем со килажа, само меше имам малце ама не ми смета :D

Мене не ме загрижува толку тоа што може да влијае на здравјето, мене ме мачи тоа што за брзо време треба да одам во странство ( ваљда ќе биде :D) и прават прегледи и ако ме начекаат со висок притисок ќе ме вратат, е тек тогаш ќе се испукам.
--- надополнето: 28 ноември 2013 во 01:06 ---
Па кој знае што си лапала овај јадела пред тоа :D Нешто гадно и оп ете афта :) Ништо страшно уживај :)

Не знам колку години си, али да пиеш ЕНАП е стварно грешка дијагноза (зборам ако си на возраст од 18 до 25. Батали тие јаки апчиња консултирај се со некој по стручен доктор, кој има у глава нешто не само печат :)

20 имам :)
Знам дека сум млад за такви апчиња, и утре ќе го измерам, и ако е добар, не ги пијам веќе :)

Чоек а кој е крвниот притисок? Горниот или долниот? :D
9 години бев активен спортист, и сеа се рекреирам, неам проблем со килажа, само меше имам малце ама не ми смета :D

Мене не ме загрижува толку тоа што може да влијае на здравјето, мене ме мачи тоа што за брзо време треба да одам во странство ( ваљда ќе биде :D) и прават прегледи и ако ме начекаат со висок притисок ќе ме вратат, е тек тогаш ќе се испукам.

Знам дека сум млад за такви апчиња, и утре ќе го измерам, и ако е добар, не ги пијам веќе :)

Ти мереле крвен притисок и ти бил покачен :) и немај гајле ќе ти се среди со правилна исхрана, откажи цигарите, внимвај малку што внесуваш во организмот и немај гајле ти гарантирам, ќе те испратиме у странство :icon_mrgr:
И најсериозно какви апчиња какви глупости :) земи си еден битолски јогурт и немаш гајле :D

Знам дека сум млад за такви апчиња, и утре ќе го измерам, и ако е добар, не ги пијам веќе :)[/quote]

Ти си знаеш најдобро, но од лично искуство ти кажувам дека ни малце не се добри тие лекови за таа возраст. Намали со пиење на кафе и откажи цигариња, ќе видиш и те како подобрување

Ти мереле крвен притисок и ти бил покачен :) и немај гајле ќе ти се среди со правилна исхрана, откажи цигарите, внимвај малку што внесуваш во организмот и немај гајле ти гарантирам, ќе те испратиме у странство :icon_mrgr:
И најсериозно какви апчиња какви глупости :) земи си еден битолски јогурт и немаш гајле :D

boldot mi se svigja :D

za sovetite, rucek da pustam, ili nesto jace vo stilot na parfem, dezodorans :icon_lol: viski? :rolleyes: :D

Па може симптоми не чувствуваш, поотпорен си, но не значи дека тоа е добро, зошто му штети на организамот, го преоптоварува. Имам комшија што живее со 170 :facepalm: и викал на докторката, ама не можам да живеам со помалце, ми смета кога не ми зуе :pos:

Висок е полошо, нормално, нискиот притисок ја намалува опасноста од мозочен удар и инфаркт, додека високиот зголемува. Јас имам низок според докторот зошто се бавев со пливање активно и го имам успорено организамот. Но не значи па дека ова е супер, зошто како што ти кажав, се имам збогувано со пиење јогурт, кога е облачно не можам да се соберам себеси, едвај гледам, морам да пијам кафе, а турсково кафе па ми прави киселини во желудник и ај сеа НЗС....Исто и кога надвор е зголемена влажноста а е топло времето, се задишувам, срцето ми лупа за да постигне. И тоа не е арно, непријатно е.

По ова што ми пиша од кока кола ти е највеќе, намали на кока кола и цигари еве како што си намалил три за два дена и самото ќе си се среди. :)

аман бе ко јас да сум го напишал ова за себе :facepalm: гадна работа,фуј........треба повеќе храна внес(почесто во помали количини),мрсноќа секој ден.........да се преселиме во Бразил негде....

и кажи му на онај гробарон шо се жали на слични симптоми да не ја преоптоварува главата со читање дијагнози на интернет за овие тегоби кои и тој ги има :facepalm:

Имам проблеми со желудникот, ме боли немам апетит.Ако одам на дежурен само инекција ќе стават или? Да немал некој нешто слично

И помош што да правам.

Имам бебе кое пред неколку дена наполни еден месец. Сега требаше да прима вакцина, но во болница ни викаат таа вакцина ќе ја добијат после Нова Година (а и тогаш којзнае дали ќе им стигне). Значи минимум со 2 месеци задоцнување. Како може ова да се случува? Каде да реагираме? Ќе има ли некакви последици ако бебето ја прими вакцината со толкаво задоцнување? Дали може да се купи од аптека?

Здраво на сите имам некаква болка во десната страна на градите некаде на 2 цм од средината на градната коска не секогаш но кога имам болка осеќам гушење и тапа болка кој може нека хелпни :|

Доктор најубаво ќе ти хелпне.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom