Se isplaka li da se kupi poloven inverter star 8 godini za 100 evra?
Uste e namontirana gazdata garantira deka e top.
Mitsubishi msz a12yv 3.5kw e modelot, ne može da najdam precizni podatoci za klimava.
Da ne ima nekoj ovakva ili slicna? Ke odam denovive nakaj slovenija pa ako e dobra da ja zemam, tamu mi ja najde sestra mi i mi kaza ako sum zainteresiran da mu kaze na covekot da ja cuva i da ne ja dava na drug.
Zemi ja ali prvo prasaj si kolku bi te kostal kompresor od istiot model posto sigurno ke treba da go menis za kratko vreme.
--- надополнето: 26 ноември 2013 во 18:08 ---
Ок дечки гледам паѓаат големи расправии за тоа колку троши една инвертер клима и што е наекономично.
Ќе се активирам повторно во интерес на некој членови на оваа тема со цел да им ги пренесам моите искуства од греењето на клима.
Имено сум од Битола и сите знаеме какви може да бидат тука температурите и покрај тоа што лани беше одлишна зима за нас со исклучок на Декември месец кога максимум недела дена (може и помалку) температурите паднаа околу -15 јас ја поминав зимата невероватно економично.
Просторот кој го загревам е 40м2 (дневна + трпезарија + кујна) и е во куќа на втор спрат. Куќата има одлична изолација (таванска плоча изолирана + кровна конструкција 2x10 цм камена волна) демит фасада+сендвич зидови (2x5 cм), одлична дрвена дограма + алу ролетни. Климата која ја користам за загревање на овој простор е Toshiba Daiseikai 6 16000btu или скоро 6kw. Нема да навлегувам во перформансите на климатизерот пожто сигурно ви е познат и достапен на сите за проучување.
Лани во текот на грејната сезона овде на оваа тема ги презентирав моите месечни сметки за струја почнувајќи од ноември па се до фебруари мислам... може да побарате во некои од постарите постови. Во кратки црти мојата максимална сметка за струја лани изнесуваше околу 3800 ден. не сметајќи го уличното осветлување.
Еве неколку решеници за тоа како ја користам климата и останатите електрични апарати пожто се во домот ми е на струја.
Климата моментално ја држам на 21 степен преку денот додека навечер е на 22 и ауто ја пуштам во 8 и ја гасам навечер во 1-2 после полноќ значи вкупно 17 часа е уклучена. Кога температурите ќе паднат ја држам постојано на 23 степени само кога сум дома инаку е на 20-21 кога нема никој.
Бојлерот го полнам на два или три дена до даске и во купатилото користам обична греалица (само кога се ладните месеци Декември,Јануари и Фебруари), греалицата работи секој ден по 15-20 мин.
Земајќи го во предвид горе-опишаниот начин на користење на крајот на секој месец ќе ја постирам висината на сметката за електрична енергија како и вкупните потрошени KW за тековниот месец (евтина-скапа). Имав мерач на потрошувачка кој ја мереше потрошувачката само на климатизерот но не беше во состојба да мери поголемо оптеретување од 15A а мојот климатизер лани кога беа најстудените денови ја покачуваше амперажата повисоко од тоа па имав проблеми и морав да го отстранам мерачот.
Значи за некои 4 дена или на 1 Декември ќе ја постирам вкупната потрошена електрична енергија за месец Ноември итн.
!ве молам поштедете ме од коментари од типот "нема шанси ти сигурно мрзниш дома на 18 степени итн". Ви стојам на располаганје на сите што сте од Битола да видите на лице место што е како е!
Поз,