мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 19.272
- Поени од реакции
- 23.875
Значи сепак добро сме се рабзрале, само теоријата дека лошо ке заврши ви е постирана од балканска логика. Зошто лошо ке заврши? Затоа што Русија и Турција се нејкеле и во минатото имале спорови. Кога ке ги ставиш економските интереси кој би бил луд тоа да го загрози заради било што друго. И што мислиш Франција и Германија многу се сакаат. Ајде кажи ми освем економската соработка првенствено( што и беше првобитната идеја на ЕЗ) што нив ги држи заедно. Еве и за Велика Британија. Тие сакаат да се во Еу ради што? Па заради економските придобивки првенствено.Нигде јас не напишав дека Турција и Русија не можат да соработуваат. Во тој случај не сме се разбрале. Јас само пишав дека таа соработка ќе заврши лошо.
Не да ја окупираат, туку да го решат статусот на Северен Кипар. Затоа што тоа им е отвореното и болно прашање со Грците. Ама никаков напредок нема. Ни милиметар не отстапи Грција.
.
За Кипар Турција го реши тоа уште пред многу години, својот дел од популацијата го заштити и тоа воено од грчката доминација. А ако зборуваме за попуштањето грција не и попушти ни на САД во Букурешт па што? Америка е слаба или грција е посилна и помоќна од САД?
Така да ајде да не мешаме баби и жаби.