Чварки

• Креатор на темата Креатор на темата NikolaMKD91
  • Време на започнување Време на започнување
Не сме ни бугари па џимиринки да ги пишува, иначе ЧВАРЦИ Е српски Чварки е македонски ЏИМИРИНКИ е паланечко/струмичко/беровско бугарски.

џимиринки е и во прилеп колку што знам

Како сте ме настрвиле со темава, од вчера само на чварки мислам :cautious: Па уште и рецепти и комбинации, мх,мх...

Секако ми се убави - уз црвено вино, со кисели крставички и овчо сирење, со качамак, онака со лепче. Морам да идам да си купам :D

многу уба работа биле ова џимиринкиве

За инфо чварките се помалку штетни од сите салами шунки и слични производи кои ги има по маркетите. Дури некаде се збореше дека не се ни најмалку штетни како што мислиме затоа што маста излага при приготвувањето. Плус ќе си мезиш и туршија а туршијата ги разредува маснотиите. Штетно е пржењето отпосле кога ќе излезе маста, а чварката како чварка не е ни најмалку штетна.

И порано само тоа јаделе па негледам да умирале од мрснотии луѓето. Проблемот со мрснотии не е исхраната туку активноста што ја немаме. Како сме мрзеливи станати и само пред компјутер седиме и од салата мрснотии ќе добиеме.

Така да тие што нејадат порати страв од мрснотии нека не му се секираат. Плус колку пати јадеме тоа 2-3 пати максимум во годината. Од толку не се добиваат мрснотии...

Не сме ни бугари па џимиринки да ги пишува, иначе ЧВАРЦИ Е српски Чварки е македонски ЏИМИРИНКИ е паланечко/струмичко/беровско бугарски.

Ако најдеш Паланчанец што чварките ги вика ЏИМИРИНКИ, те частам пет кила.

Како помалав по името се мислев нешто лигаво е тоа и премногу гадно ,но кога дознав дека тоа е месо иситнето испржено почнав да ги јадам премногу ,па касни едно те тера уште ,уште и уште да јадеш .

Едно време татко ми ги земаше од еден месар ,ама одкако месарот веќе ја затвори месарата ,не купил до сега чварки татко ми .

Ако најдеш Паланчанец што чварките ги вика ЏИМИРИНКИ, те частам пет кила.

Само 5 кила ?
--- надополнето: 24 ноември 2013 во 20:35 ---
Јас би сакал да пробам, да видам што е и како е со нив. Ама нечисто потекло имаат, не ми дава вера.

Не дека немаш гнетено чварки ама ај ќе се праиме ненормални и дека не знаеме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom