ПМФ

Член од
20 ноември 2013
Мислења
2
Поени од реакции
1
Планирам да се запишам на природно математичкиот факултет, на отсек математика, па ако има некој кој веќе студира таму, или е запознаен со условите ..
1. ме интересира колку се вреднува факултетот, и каков е по тежина
2. дали со основно ниво математика на државна матура , може да се добие некој поен при приемот, бидејки пишува дека треба да се избере математика напредно ниво
3. кој друг факултет би ми го редложиле со иста тежина, а подобри и повеќе услови при вработување
4. колку души отприлика се запишуваат
5. дали може да се заглави некаде на средина од студиите (се мисли на тежината и неможноста да се совлада материјалот)... Благодрам однапред

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Планирам да се запишам на природно математичкиот факултет, на отсек математика, па ако има некој кој веќе студира таму, или е запознаен со условите ..
2. дали со основно ниво математика на државна матура , може да се добие некој поен при приемот, бидејки пишува дека треба да се избере математика напредно ниво
3. кој друг факултет би ми го редложиле со иста тежина, а подобри и повеќе услови при вработување
5. дали може да се заглави некаде на средина од студиите (се мисли на тежината и неможноста да се совлада материјалот)... Благодрам однапред

Само да ти кажам, ако идете на рандом факултети само зошто „сте имале повеќе шанси за работа со тоа“, сте се заебале гадно. Не мора да значи дека ако некој завршил ПМФ или Електро дека одма ќе најде работа, со мене во генерација има со 9,00 , зелки невидени се во практична работа додека имам и во втора што се откажаа а сега растур прават со мобилни апликации, пхп ствари и итн.

П.С. Ќе ја спојам темава со генералната за ПМФ ќе ти објаснат колеги.

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Сабја, верувај многу значи тоа ако си учел ПМА и се запишеш на математика или физика. Еве јас со ПМБ сум на физика и душата ми излегува да ја сфатам математиката, она теоремите доказите (до душа и малку вежбам :D) Но со ПМА пак имаш претстава и вовед некој си во работите што се учат на факсовиве. Значи многу. Барем на физика, за математика да не зборам.
И со тоа дека на физика бараат основно ниво на математика по малку и лажат :D треба да се бара напредно, ама ако се бара напредно ќе имаат по 0.7 студенти годишно.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
830
Поени од реакции
842
Само да ти кажам, ако идете на рандом факултети само зошто „сте имале повеќе шанси за работа со тоа“, сте се заебале гадно. Не мора да значи дека ако некој завршил ПМФ или Електро дека одма ќе најде работа, со мене во генерација има со 9,00 , зелки невидени се во практична работа додека имам и во втора што се откажаа а сега растур прават со мобилни апликации, пхп ствари и итн.

П.С. Ќе ја спојам темава со генералната за ПМФ ќе ти објаснат колеги.
И ти си се заебал гадно ако мислеш дека php и мобилните апликации се карактеристика на врвен информатичар..Додуша за тоа и не треба факултет....лично 3 години го учев php со mysql во средно школо...
Многу како тебе погрешно го толкуваат факултетот... Факултетот е период во кој ти се градиш како инженер.. Дали ќе посветиш време на наука, архитектурни модели, дали на php, дали на градење како проектен менаџер дали на се живо и диво шо предаваат професорите....тоа си е твое.. Ти можда нема да знаеш математика, ќе знаеш php ама дојди да те видам на нормализација во твојот модел на базата, или да направиш математичка анализа на некој проблем и негово најефикасно решавање и уште милиони работи каде е потребно инженерско знаење..
Зборот ми е, ако има 9 просек некој, тоа значи дека ги разбрал концептите во многу работи, не треба да се потцени таков студент.. Информатиката е огромна област и не може секој да знае се, ама запамети дека правење на обични комерцијални апликации web, andrid, ios не те прават тебе информатичар, туку обичен шнајдер...
Секако има многу добри апликации, на кои работат големи професионалци и познавачи во многу големи области но тоа е далеку од она што во главно го развиваат нашите фирми

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
И ти си се заебал гадно ако мислеш дека php и мобилните апликации се карактеристика на врвен информатичар..Додуша за тоа и не треба факултет....лично 3 години го учев php со mysql во средно школо...
Многу како тебе погрешно го толкуваат факултетот... Факултетот е период во кој ти се градиш како инженер.. Дали ќе посветиш време на наука, архитектурни модели, дали на php, дали на градење како проектен менаџер дали на се живо и диво шо предаваат професорите....тоа си е твое.. Ти можда нема да знаеш математика, ќе знаеш php ама дојди да те видам на нормализација во твојот модел на базата, или да направиш математичка анализа на некој проблем и негово најефикасно решавање и уште милиони работи каде е потребно инженерско знаење..
Зборот ми е, ако има 9 просек некој, тоа значи дека ги разбрал концептите во многу работи, не треба да се потцени таков студент.. Информатиката е огромна област и не може секој да знае се, ама запамети дека правење на обични комерцијални апликации web, andrid, ios не те прават тебе информатичар, туку обичен шнајдер...
Секако има многу добри апликации, на кои работат големи професионалци и познавачи во многу големи области но тоа е далеку од она што во главно го развиваат нашите фирми
Easy tiger, само набројував јас полиња каде што имам видено успеси. Не е срамота колега некој со 9,00 па и повеќе просек на електро да не знае хард диск да најде на отворено, расклопено куќиште? Па во странство ќе му кажат у газ да си ја напика дипломата, нема ни да го прашаат дали знаел комплексни математички анализи да прави. Добро знам дека со завршување добиваш инженерско звање ама инженерско звање не ти значи ништо ако си вака да кажам, глуп бе друже. Работам во словенечка фирма во ајти сектор, знаеш колку употребувам знаење од досега од факс? Едно десет посто. Сѐ друго научив низ работно искуство. Мене факсот да не ме научи дека портата нема да се подигне ако ја поврзеш со стрејт кабел наместо со кросовер? Сигурно ме научи. Ќе се мачиш да дебагираш цел ден, ќе бараш решенија и ќе светне на крај. Тоа е инеженерството.
Само сакав првично да кажам дека ако идеш на таков факс само зашо си чул дека има работа, можеш да искочиш поголемо тенеќе и од средно.

Хајсенберг

Компјутерски Инжињер
Член од
15 ноември 2013
Мислења
347
Поени од реакции
365
Ја на 29 септември имам некое предавање на кое се пријавив од Корчагин...700 денари котизација... по физика се предавањата... Ме интересираше ПМФ се наоѓаше во Гази Баба,се искачуваш на едно брдо..? :)

Член од
26 јануари 2007
Мислења
830
Поени од реакции
842
Easy tiger, само набројував јас полиња каде што имам видено успеси. Не е срамота колега некој со 9,00 па и повеќе просек на електро да не знае хард диск да најде на отворено, расклопено куќиште? Па во странство ќе му кажат у газ да си ја напика дипломата, нема ни да го прашаат дали знаел комплексни математички анализи да прави. Добро знам дека со завршување добиваш инженерско звање ама инженерско звање не ти значи ништо ако си вака да кажам, глуп бе друже. Работам во словенечка фирма во ајти сектор, знаеш колку употребувам знаење од досега од факс? Едно десет посто. Сѐ друго научив низ работно искуство. Мене факсот да не ме научи дека портата нема да се подигне ако ја поврзеш со стрејт кабел наместо со кросовер? Сигурно ме научи. Ќе се мачиш да дебагираш цел ден, ќе бараш решенија и ќе светне на крај. Тоа е инеженерството.
Само сакав првично да кажам дека ако идеш на таков факс само зашо си чул дека има работа, можеш да искочиш поголемо тенеќе и од средно.
Многу јасно дека Просекот не е пресуден ама е една од индикациите дека станува збор за потенцијал и одговорна личност..
Види сеа може тој се изгубил во странство заш конкурирал на несоодветно место за него.. Треба човек да се спознае себеси ако тоа го нема тогаш просекот е џабе и пак ќе останеш у нашите фирми ко обичен шнајдер.. Добро за 9 може има такви, ама со 9.5-10 Да бидам искрен за инженер малку неуспешни има, за тоа треба ептен да не му се поклопат коцките во животот.
Инаку не збори повеќе за математиката дека не се бара во информатика заш има мн мн области каде се бара...
Еве ти наједноставен пример:Сите тија апија што се направени ефикасно и брзо да работат биле подложни на огромни анализи и пред да бидат куцани биле математички однапред докажани дека работат топ.. :) и секако морало на некого да му текне тоа... мене многу ме гајле ако некој учел за оценка.. Ама треба човек да Е многу без инспирација ако не може доброто знаење по математика да го искористи во информатиката..
И ако ја немаш таа инспирација не мора да кажуваш дека никој нема да ти ја бара..

Sent from my iPad using Tapatalk

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.080
Поени од реакции
74.826
Ја на 29 септември имам некое предавање на кое се пријавив од Корчагин...700 денари котизација... по физика се предавањата... Ме интересираше ПМФ се наоѓаше во Гази Баба,се искачуваш на едно брдо..? :)
Да, спорти Континентал. Од кај ресторанот Галеб, цепаш нагоре по скалите како што те води патот :D
--- надополнето: 21 ноември 2013 во 13:18 ---
1. Зависи кој смер ќе го одбереш. Имаш смер за професор и смер со применета математика. Мада јас од кога завршив програмата е тотално сменета, така да предметите се испомешани, а и има еден куп изборни предмети што во мое време ги немаше. Ако вреднувањето го оценуваш според тоа како се наоѓа работа, ондак со смерот за професор веројатно ќе најдеш работа во рок од неколку месеци. Смерот со применети математики НЕ Е ЗА ВО МАКЕДОНИЈА, пошто глупандериве од Македонија не ги вреднуваат овие смерови. Не се информирани за смеровиве пошто се релативно нови, па предности им даваат на студенти од други факултети кои имаат математичко знаење 150 нивоа наспроти оние што завршиле на ПМФ, но сепак... Затоа сите што заршуваат применета после некое време завршуваат доквалификација за професор и работат како професори. Не е тежок факултетот, особено ако знаеш основи на математика. На почетокот има предмети што се многу апстрактни и за кои не ти треба никакво претходно знаење. Претешко е да ги научиш со разбирање и јас ти гарантирам дека за да ги положиш бар 50% од материјалот ќе треба на памет да го знаеш... Тие се главниот проблем, другите предмети можат да се научат :) Мене ми беше лесен факултетот во глобала, и горе-доле не сум имал проблеми со никои професори, освен можеби со еден професор кој константно ми пишуваше помали оценки. но сепак не можам да кажам дека ми правел проблеми.

2. Нема врска што си полагал на матура. Ако драстично не се смени нешто преку ноќ, знај дека во последниве 10-тина години ниту еднаш не се случило некој да биде во приватна квота, пошто никогаш не се надминала потребната квота. Се запишуваат и некои што врска немале со матемтика, средно учеле медицина или економско, а на матура полагале англиски место математика.

3. Нема сличен смер на овој... Ако те интересира нешто со програмирање како поперспективно, запиши се на ФИНКИ (не ги знам смеровите, некој друг нека те упати).

4. Бројката варира меѓу 15 и 30... Бројката последнава година се зголеми колку што ми кажувале. Благодарение на тоа што вовеле уште некој смер математика-информатика.

5. Не може. Може да заглавиш малце на почетокот (читај под точка 1.). Воглавно повеќето се откажуваат уште на старт. Првите две години ќе се сретнеш со некои "задачи" кои уствари не се задачи со нумеричко решавање. Многу мислат дека на математика со бројки ќе се занимаваш. Епа нема :D Имаш еден куп докази, кои се докажуваат со работи кои досега не си ги сретнал. Во срдно никогаш не ни барале да учиме математичка теорија, затоа повеќето ги фаќа страв уште на почетокот. Едно е кога имаш задача и имаш формула која треба да ја примениш, друго е кога со теореми и триста апстрактни тракатанци треба да докажеш зошто се користи баш таа формула во задачите :) Бројки и нумеричко решавање тек во трета година и тоа во завинсост од тоа кој смер си го одбрал :icon_mrgr: Пошто има мал број на студенти, асистентите особено се како другари со студентите, така да што и да затреба можеш да се обратиш кај нив.
Да ти кажам, колку и да е некој труп за математика може да го заврши факултетов за максимум 6-7 години :D Тој што знае математика и што нема да го мрзи да учи теорија ќе заврши на време и тоа веројатно со висок просек.
--- надополнето: 21 ноември 2013 во 13:24 ---
Сабја, верувај многу значи тоа ако си учел ПМА и се запишеш на математика или физика. Еве јас со ПМБ сум на физика и душата ми излегува да ја сфатам математиката, она теоремите доказите (до душа и малку вежбам :D) Но со ПМА пак имаш претстава и вовед некој си во работите што се учат на факсовиве. Значи многу. Барем на физика, за математика да не зборам.
Брат, верувај дека слаба е примената на тие дополнителни три предмети што се слушаат на ПМА во средно. Јас имав во средно линеарна алгебра, математичка анализа и алгебра.
Од алгебра скоро ништо не се употребува, од линеарна алгебра се употребуваат матрици и детерминанти и од математичка анализа има најголема примена, изводите, интегралите и супремум и инфимум. Мада мислам дека во средно и во обична математика се учат дел од овие работи.
Бар на математика само ова наоѓаше примена од работите што не ги учеле оние што во средно не биле на ПМА.
Е сега на физика не знам каква математика сте учеле.
Ние имавме физика на факс, душата ни ја изади таа професорката :D

Gregor

Оbserver
Член од
6 февруари 2013
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.935
Абе Галеб гледам не работи. То за ПМФ, е ко Патагонија за Аргентина, ко Сибир за Русија, ко Тасманија за Австралија, ко Порече за Македонија...:icon_lol:
Нигде нема поубаво од наша златна Пасадина. :icon_lol: Инаку Галеб е затворен пошто газдата си отишол у пензија.

А овие што се утепаја од коментирање за смерови во средно, ја да ви кажам од искуство, ја кога студирав дојдоа корчагинци и титовци, се откажаа во 2ра.
Муабетот ми беше, ако сакаш можеш да научиш, па никад да не си фатил математика, ево пример средно медицинско...

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Нигде нема поубаво од наша златна Пасадина. :icon_lol: Инаку Галеб е затворен пошто газдата си отишол у пензија.

А овие што се утепаја од коментирање за смерови во средно, ја да ви кажам од искуство, ја кога студирав дојдоа корчагинци и титовци, се откажаа во 2ра.
Муабетот ми беше, ако сакаш можеш да научиш, па никад да не си фатил математика, ево пример средно медицинско...
Во право си. И јас немав фатено математика до сега и во средно бев убеден дека математиката во животот нема да ја користам.
Ама првите денови на факултетов со математикава ми беа пореметувачки.
И не секој може да го издржи тоа. И ќе заглават уште на почетокот.
Тоа што кажував е дека е гоолем плус доколку имаш работено со математика на повисоко ниво во средно.
Кај мене има деца од јаки средни и незнаат за 99 бода на тест :)
Некои од нив се дупка за експерименти (за експерименти сепак треба да го имаш она уличарското во тебе :D) Ама има некои за кои овие шо ги правиме тука се заебанција. И така. Значи средното, значи.

Gregor

Оbserver
Член од
6 февруари 2013
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.935
Во право си. И јас немав фатено математика до сега и во средно бев убеден дека математиката во животот нема да ја користам.
Ама првите денови на факултетов со математикава ми беа пореметувачки.
И не секој може да го издржи тоа. И ќе заглават уште на почетокот.
Тоа што кажував е дека е гоолем плус доколку имаш работено со математика на повисоко ниво во средно.
Кај мене има деца од јаки средни и незнаат за 99 бода на тест :)
Некои од нив се дупка за експерименти (за експерименти сепак треба да го имаш она уличарското во тебе :D) Ама има некои за кои овие шо ги правиме тука се заебанција. И така. Значи средното, значи.
Така бе баче, слажем се! Кога имаш хемија? м?

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Така бе баче, слажем се! Кога имаш хемија? м?
После нова година :D

Материја и хемија. Супстанца и енергија. Чисти супстанци. Радикал, јон и молекула. Релативни атомски и молекулски маси. Мол. Моларна маса моларен волумен. Хемиски симболи, формули и равенки. Главни групи неоргански соединенија и нивно именување. Стехиометрија. Енергетски промени при хемиски реакции. Структура на атом. Атомски орбитали. Толкување на Периоден систем на елементите со помош на електронската конфигурација на атомите. Периодична промена на физичките и хемиските својства на елементите по групи и периоди. Јонска и ковалентна врска. Јонски и коваленмтни супстанци. Структура на молекули. Меѓумолекулски сили. Водородна врска. Раствори. Енергетски ефекти при растворување јонски соединенија во вода. Растворливост на цврсти и гасовити супстанци. Кристализација. Кристалохидрати. Квантитативно изразување на составот на растворите со однос, удел, концентрација и молалност. Разредување и мешање раствори. Хемиска кинетика. Хемиска рамнотежа. Раствори на електролити. Арениусова теорија за електролитна дисоцијација. Бренштед–Лориев и Луисов концепт за киселини и бази. Константа на електролитна дисоцијација. Автојонизација на водата и pH. Индикатори. Хидролиза. Пуфери. Производ на растворливост. Електрохемија. Оксидациуоно-редукциони реакции. Стандарден електроден потенцијал. Електролиза.
--- надополнето: 21 ноември 2013 во 18:40 ---
Само незнам кој ќе ни предава

Gregor

Оbserver
Член од
6 февруари 2013
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.935
После нова година :D

Само незнам кој ќе ни предава
Лесно бе, ќе немаш гајле. ;)
Кажи ми, дали имаш некои од преведените книги во .pdf, конкретно термодинамика и молекуларна физика, другo исто што ме занима е то каде може да ја најдам Квантна механика 1 и 2 од Ивановски?

Kajgana Shop

На врв Bottom