[препорака] Лаптоп за студент на ФИНКИ?

• Креатор на темата Креатор на темата edin4o
  • Време на започнување Време на започнување
Искрено преку к*рац ми е од овој eMachines e440 со AMD C-50 процесор неможам ни да сурфам ко што треба...
Ако може да ми препорачате лаптоп до 600 евра, со кој би можел:
Да рендерирам видеа (имам одлично владеење на AE, Sony Vegas, Premiere)
Едитирам слики (одлично владеење Photoshop, Ai, inDesign)
Не сум почетник, али лаптопов не ми дозволува да се унапредувам, односно све рендерирам кај другари шо имаат i3-ки, i5-ки... Веќе преку глава ми дојде од тоа.

Сакам лаптоп со кој ќе можам да отворам 1293и123812903281 табови на Chrome, Photoshop, tuneIn апликација за радио, да можам асално да испрограмирам нешто.
Исто така би сакал новиот лаптоп коа ќе отворам psd од 100+ мегабајти да не ми се укочи и маусот кога работам врз него. Истово важи и за видео едитирање/рендерирање - ако направам видео да не го чекам 150 години да се “испече“ и уште толку ако сум го утнал форматот..

Според мои некои внатрешни гласови, се одлучив помеѓу овие два:
YOGAdoc.png

версус
8m9y.png

У анхоч ми кажаа дека подобро да сум одел со втората варијанта. Бидејќи процесорот можело да се смени во i7 понатаму, а GTX 660m е незаменлива и неспоредлива со radeon 8750..

А да, и исто така би сакал да поиграм од време на време понекоја игрица и да не ми сецка (понекогаш, најчесто еднаш до двапати у недела) знам да поиграм највише до 2 саати некоја јака игра. Едноставно сакам да дадам пари и да ме служи лаптопот, а не за година-две да го ставам по огласи...
Толку ми е макс. буџет, повеќе немам :D

Озбилен си ? На ФИНКИ студираш ? Озбилно го посакуваш сето ова за 600 евра ? и озбилно сакаш да рендаш на HDD ? друго на 1366х768 работиш графика ? пошто овие лаптопи што си ги набројал не се FullHD, и уште ми е чудно студент на ФИНКИ абе озбилен си ? пријателот од анхоч што ти кажал дека може да се стави i7, ти кажа ли каде можеш да најдеш таква i7-ца ? и колку пари е ? ROG од Asus барај со SSD или Alienware исто со SSD, оти јака графичка ти треба со добро ладење, и минимум 8 гига рам секако SSD зашто со HDD ништо не правиш, џабе ти се јак процесор графичка рам без SSD, или некој workstation да си земеш или MBP, зависи дали правиш пари од тоа што го работиш или за курназење ти е i7 и сл. срања али со 600 евра неможеш ништо асално да земеш

Озбилен си ? На ФИНКИ студираш ? Озбилно го посакуваш сето ова за 600 евра ? и озбилно сакаш да рендаш на HDD ? друго на 1366х768 работиш графика ? пошто овие лаптопи што си ги набројал не се FullHD, и уште ми е чудно студент на ФИНКИ абе озбилен си ? пријателот од анхоч што ти кажал дека може да се стави i7, ти кажа ли каде можеш да најдеш таква i7-ца ? и колку пари е ? ROG од Asus барај со SSD или Alienware исто со SSD, оти јака графичка ти треба со добро ладење, и минимум 8 гига рам секако SSD зашто со HDD ништо не правиш, џабе ти се јак процесор графичка рам без SSD, или некој workstation да си земеш или MBP, зависи дали правиш пари од тоа што го работиш или за курназење ти е i7 и сл. срања али со 600 евра неможеш ништо асално да земеш

Ја нигде не напоменав дека ќе вршам крајно сериозна работа на лаптопот, али комплетно сум свесен дека за тие потреби, дека ПОТРЕБНО е поголема резолуција и препорачливо е десктоп. Мојата идеална замисла беше десктоп систем со два 21.5 инчни екрани, 12 гига рам, i7 4770k, nvidia GTX 780 и се разбира 128 GB SSD + 2TB HDD... Одприлика нели.
Али, сплетот на околностите е таков што
  • ем неможам да си дозволам таков систем
  • и да би можел, немам асално биро дома кај да го ставам истиот
  • Живеам во семејство кое би ме иселило од дома со све компјутерот
Зошто одма почнуваш да судиш според тоа што го кажав, не ја гледаш (или не сакаш да ја видиш) другата страна на моето барање.
Затоа кога прецизирав, кажав дека би требало да ми заврши работа, а не професионално да се бавам со истото.
Знам дека барам ферари со пари за фичо, али тоа ми се можностите и гледам максимум да извадам со нив.

Оп, кај си бе google :)

Човекот бара нешто што ќе му врши работа за околу 700 евра, вие му препорачувате двојно поскапи лаптопи. Нема логика.

Интересно е како сите Apple фанови, или поточно фанатици, веднаш стануваат дефанзивни кога некој ќе каже нешто лошо за Apple, или ќе препорача нешто друго солидно за многу пониска и прифатлива цена. Немојте да заборавате каде живеете, јас сум PC ентузијаст, ама немам проблем да препорачам графички од 5000 на пример, вие излгледа ептен од снобовски аспект ја гледате целава проблематика, тоа не чини....значи не зборите со амaтери, има луѓе на форумов кои ги разбираат работиве, знаеме ние добро дека Apple има добри продукти, одлични, поготово лаптопи ама многу се скапи.

Не е битно дали си студент на ФИНКИ или било каде... битно е тоа колку ти лично се ложиш на технологијата. Има луѓе што си се среќни и со XP оперативни системи на Pentium 4 и ич уше не ги боли тоа што пред 2 недели излезе Windows 8.1

Така да, купи си тебе што ти одговара. Мене пред околу 1 година ми одговараше Dell N5110 со i5, 8GB DDR3, GeForce 525M лаптоп со 5 години гаранција за 550 евра од АМЦ и богами, уште ми одговара. Не се замарам со PC делови, спори хард дискови и што ти знам. Едноставно стискам на дугмето Power on и не се замарам. :)

Ја нигде не напоменав дека ќе вршам крајно сериозна работа на лаптопот, али комплетно сум свесен дека за тие потреби, дека ПОТРЕБНО е поголема резолуција и препорачливо е десктоп. Мојата идеална замисла беше десктоп систем со два 21.5 инчни екрани, 12 гига рам, i7 4770k, nvidia GTX 780 и се разбира 128 GB SSD + 2TB HDD... Одприлика нели.
Али, сплетот на околностите е таков што
  • ем неможам да си дозволам таков систем
  • и да би можел, немам асално биро дома кај да го ставам истиот
  • Живеам во семејство кое би ме иселило од дома со све компјутерот
Зошто одма почнуваш да судиш според тоа што го кажав, не ја гледаш (или не сакаш да ја видиш) другата страна на моето барање.

Затоа кога прецизирав, кажав дека би требало да ми заврши работа, а не професионално да се бавам со истото.
Знам дека барам ферари со пари за фичо, али тоа ми се можностите и гледам максимум да извадам со нив.

Значи до тие пари од леновото подобар избор нема да најдеш 660 ке ти брка работа, не ти треба i7, i5 е сосем доволно, јас сум рендал и на 540 солидни резултати вадеше со оглед на тоа дека го запишуваше на HDD.
Човекот бара нешто што ќе му врши работа за околу 700 евра, вие му препорачувате двојно поскапи лаптопи. Нема логика.

Интересно е како сите Apple фанови, или поточно фанатици, веднаш стануваат дефанзивни кога некој ќе каже нешто лошо за Apple, или ќе препорача нешто друго солидно за многу пониска и прифатлива цена. Немојте да заборавате каде живеете, јас сум PC ентузијаст, ама немам проблем да препорачам графички од 5000 на пример, вие излгледа ептен од снобовски аспект ја гледате целава проблематика, тоа не чини....значи не зборите со амaтери, има луѓе на форумов кои ги разбираат работиве, знаеме ние добро дека Apple има добри продукти, одлични, поготово лаптопи ама многу се скапи.

Не реков ништо лошо, човекот не побара нешто што ќе му врши работа туку изнапиша еден тон побарувања, затоа и така му одговорив, исто така му пишав дека ако прави пари од тоа нека зима нешто појако, Apple компјутерите секако дека кај нас се доста поскапи, си имаат квалитет, но користам и јас обични компјутери, не сум само на Apple, знам како е сум користел и јас GT610 или не знам што друго, али Apple ми е одлична комбинација за работа, јас му пишав земи си или некој workstation или MBP.
Не е битно дали си студент на ФИНКИ или било каде... битно е тоа колку ти лично се ложиш на технологијата. Има луѓе што си се среќни и со XP оперативни системи на Pentium 4 и ич уше не ги боли тоа што пред 2 недели излезе Windows 8.1

Така да, купи си тебе што ти одговара. Мене пред околу 1 година ми одговараше Dell N5110 со i5, 8GB DDR3, GeForce 525M лаптоп со 5 години гаранција за 550 евра од АМЦ и богами, уште ми одговара. Не се замарам со PC делови, спори хард дискови и што ти знам. Едноставно стискам на дугмето Power on и не се замарам. :)

:facepalm::facepalm:

Што ли само напиша се читаш ли ?

Zdravo lugje, Nov sum tuka. Frliv oko na kom od set.com, no kaj shto pishuva "Производот е достапен на следните локации". nema nitu edna lokacija. Pa da prasham sho znachi toa,i zoshto nudat neshto ako go nemaat.Treba da se poracha ili kako?.Ne sum od skopje pa nemozham da trknam do kaj niv da vidam sho kako.A sakam da odam za dva dena da zemam kom pa da ne odam za djabe. Ako znae nekoj neka kazhe. Fala vi

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom