Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
S

Sagan

Гостин
druze so ispadna, se znae li nesto ...? poz
Да. Дефинитивно останува одлуката да се предаваат дополнителни документи (изводи од матични книги од родител и дедо, пошто еден Македонец обично тоа може да има).

Се збори за некаков Указ за време на фашистичката окупација врз Македонија од страна на Бг., со кој на сите Македонци тогашниот цар им доделил бг. државјанства по дифолт, па комуњарите на Орешарски на таа финта ќе идат изгледа. Затоа еден од предците треба да е роден пред 1940.

B

Blacks

Гостин
Да. Дефинитивно останува одлуката да се предаваат дополнителни документи (изводи од матични книги од родител и дедо, пошто еден Македонец обично тоа може да има).

Се збори за некаков Указ за време на фашистичката окупација врз Македонија од страна на Бг., со кој на сите Македонци тогашниот цар им доделил бг. државјанства по дифолт, па комуњарите на Орешарски на таа финта ќе идат изгледа. Затоа еден од предците треба да е роден пред 1940.

Треба оригинален извод од пред 1940? Пошто моите сите имаат изводи ама од новите. Стари документи немам.

Член од
20 октомври 2013
Мислења
241
Поени од реакции
122
Дали некој од членовите на форумов поднесувал дополнителни документи?
Што му кажале таму, дали се доволни само изводи, дали со тоа ќе има надеж за бг, пасош, што кажуваат од таму, искуство на некој што бил... ако може????

Член од
15 ноември 2013
Мислења
18
Поени од реакции
2
Јас како што гледам по бројчињава , на ни еден од тие што им побарале дополнителни документи немаат одобрено за државјанство. Што е работава? :unsure:

Член од
9 ноември 2013
Мислења
9
Поени од реакции
1

Доволно дедо ми да е роден пред 1940г.или мора во некој документ да пишува дека е по националност бугарин???

S

Sagan

Гостин
Треба оригинален извод од пред 1940? Пошто моите сите имаат изводи ама од новите. Стари документи немам.
Нов. Битно е да видат датум и место на раѓање (пред 1940 и територија на денешна РМ). За починатите изводи од МКУ.

Доволно дедо ми да е роден пред 1940г.или мора во некој документ да пишува дека е по националност бугарин???
Доволно е првото. Ако имаш документ каде некогаш е впишан како бугарин, уште посигурно ти е, ама не мора.

Член од
20 октомври 2013
Мислења
241
Поени од реакции
122
Нов. Битно е да видат датум и место на раѓање (пред 1940 и територија на денешна РМ). За починатите изводи од МКУ.

Доволно е првото. Ако имаш документ каде некогаш е впишан како бугарин, уште посигурно ти е, ама не мора.

Шо ти значи МКУ( книга на умрени) или...???

Член од
5 ноември 2013
Мислења
66
Поени од реакции
17
Матична книга на умрените
--- надополнето: 20 ноември 2013 во 10:46 ---
Никој ништо не знае. Јас сметам дека вракањето на дополнителна проверка на документите е поради спорот на дабч и министерството за правда околу барањета на на министерството за увид на произходите што ги издава дабч .

Член од
20 октомври 2013
Мислења
241
Поени од реакции
122
Матична книга на умрените
--- надополнето: 20 ноември 2013 во 10:46 ---
Никој ништо не знае. Јас сметам дека вракањето на дополнителна проверка на документите е поради спорот на дабч и министерството за правда околу барањета на на министерството за увид на произходите што ги издава дабч .

И јас мислам дека све е на предпоставки , она што за мене е официјално е тоа што пишуваше во веснокот ТРУД и каде што на прашање на навинари одговараа од министерство за правда ако некој знае повеќе нака каже

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не ти ја знам возраста ама незнам од кади им се на дедовците ваши кртениата кога Бугарите имаа власт тука само 1941 - 1944 . И друго нешто со оваа одлука да бараат дополнителни документи тие фактички за прв пат преќутно ни го признаваат нашиот идентитет.
Дали си сигурен во тоа?
--- надополнето: 20 ноември 2013 во 18:22 ---
Поголема глупост не може да се каже. Крштение да го сметаш за бугарско потекло. Кога те крштевале во таа црква сите ги пишеле такви по народност од прв до последен. Без разлика дали бил Македонец, Влав, Татар или слично.
Аха,а плебесцит немало велиш

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Само за пример от едната ми страна на работа стои момче от Куманово,преку мене стои момче от Корча и дваjцата со бугарски пасоши и работат и живат во Софиja

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom