Мачки (општи дискусии)

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Предпоставувам авионски ќе патувате, не си прави ризико посети ветеринар имаат таблети за смирување. Мачките се и така плашливи кога се на тесно, мојот од дома до ветеринар си мислев ке излезе насила од боксот колку силно се маваше внатре а за мјаукање да не зборам :) Плус ги ставаат долу во авион не патуваат со патниците па да го тешиш.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
L

Lu

Гостин
Дечки со што ги раните малите мачиња?
Исто како и кученцата кога се мали.
Ќе им купиш квалитетен дехидрат за мали маченца и ќе го натопиш во млака вода - супа - јогурт ... за да омекнат гранулите, и кога доволно ќе омекнат ќе можат малите мачиња да јадат.

Член од
30 март 2010
Мислења
88
Поени од реакции
212
Мачоров многу ми стана крволочен периодов, ми убива по минимум 2 птици дневно, и ги јаде.
Цел двор ми е пердуви луѓе, денес цела кокошка донесе, не знам од кај ја најде! Среќа навреме слушнав, па едвај му ја тргнав, морав да го прскам со вода и да го тепам со стапче да ја пушти, многу беше бесен.
Нахранет е, не е гладен, од што може вака да му се смени однесувањето наеднаш?

Член од
5 август 2010
Мислења
222
Поени од реакции
50
Ај едно глупаво прашање... Апчето против глисти што го даваме на кучињата истото е и за мачките или има друго ?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Во петок во 13 часот закажав стерилизација на мачката. Кога треба да и биде последното јадење? А кога последно треба да пие вода пред операцијата?
Однапред благодарам.

L

Lu

Гостин
Ај едно глупаво прашање... Апчето против глисти што го даваме на кучињата истото е и за мачките или има друго ?
Истото е и за мачките, само треба да пазиш на дозирањето, една таблета (Дехинел, Бихелдон и сл.) се дозира на 10 кг. телесна тежина ... на мачето ќе треба да му дадеш многу мал дел од апчето, отприлика 1/5.

Во петок во 13 часот закажав стерилизација на мачката. Кога треба да и биде последното јадење? А кога последно треба да пие вода пред операцијата?
Однапред благодарам.
Кај кој ветеринар имаш закажано стерилизација ?
Јави му се на ветеринарот, и нека ти каже кога последен пат да јаде - пие пред операција.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Однапред благодарам.
Мислам дека беше 12 часа пред оперативниот зафат треба да биде гладна и жедна. Ветеринарите не сакаат најадени животни на хирушка маса.

Член од
24 октомври 2012
Мислења
14
Поени од реакции
2
вие што чувате мачки ај еден совет,мислење.. мачоров што го чувам у последно време приметувам кај задникот има бели топчиња како мрсулчиња се,дали од него му излагаат незнам..е сеа прашањето е што може да биде тоа?

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.875
Поени од реакции
11.566
вие што чувате мачки ај еден совет,мислење.. мачоров што го чувам у последно време приметувам кај задникот има бели топчиња како мрсулчиња се,дали од него му излагаат незнам..е сеа прашањето е што може да биде тоа?
Глисти. Носи го на вет, ќе ти даде ампула.
И ќе го пратиш од време на време дали пак ќе му се појават, зошто се извор на зараза.

Член од
30 март 2010
Мислења
88
Поени од реакции
212
Ве молам за помош, итно ми е!
Се вратив сега дома, и ми кажаа дека мачето повратило денес, на 2 места.
Сега си лежи мирно, млитаво е многу, не доаѓа кога го викам.
Ако му дале отров најверојатно не е јак, што да му дадам да не стане полошо?
Или пак дали има друга причина да е вакво, освен отров?

L

Lu

Гостин
Знам дека доколку дојде до труење кај кучињата, се дава млеко со шеќер, белки од јајца со шеќер, медицински активен јаглен ... веројатно истото важи и за мачките.
Најдобро, оди до аптека и купи медицински активен јаглен, тоа најефикасно делува.

Но немора да значи дека мачето е затруено (дајбоже да не е) ... обично кога ќе изедат некоја храна што желудникот неможе да ја свари, по одреден период повраќаат, така да се надевам дека повраќањето се должи на некоја храна што неможе да ја свари, па затоа ја повратило.

Незапирливи 1903/87

Изгорен за Вардар
Член од
20 јули 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
10.235

Можно е и глисти да се. Дали е прочистено мачето и кога е последен пат? Има ли други симптоми? Не мора да значи дека е отруено, кај мачките често се случува да повратат и ако голтнале некое влакно, бидејчи нели често се лижат, може да се глисти.. Се може да биде, некогаш и моите повраќаат, ако претераат со храна, еден мачор па од цвеќињата ми јадеше може со храна да е некој прболем, може многу причини да има.. Тоа што повраќа може се да значи, тврд ли е стомакот на мачката? Има ли забрзано дишење? Јас не се разбирам многу, само од искуство ти велам, бидејќи имам доста мачки чувано, најубаво е да се однесе на ветеринар, бидејќи вака тешко дека може да ти каже некој што му е точно. Давај му послаба храна, млеко, јогурт..

Член од
21 октомври 2013
Мислења
150
Поени од реакции
320
Мене женското сијамче кога ми се напи вода со детергент исто вака ми се понашаше. Ние млеко му дадовме ама после проливот (интензивен) одма на ветеринар го однесовме. Дај му млекце би требало да го освежи. Ако не се оправи истиот ден, носи го да го боцнат. Нема друго. По боцката цел ден беше исплашено и поспано ко да ке ја скине секој момент, ама наредниот ден ко ново. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom