Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.916
Поени од реакции
12.459
Не се. Убави се, но смрдат на тутун. Без цигарата пак ќе бидат убави, но нема да смрдат.

Прилично просто е ова, а?

Тоа е точно, да, убави се и смрдат на тутун. Но, зошто фото сесии со цигара в`уста ако таа не дава шмек и т.н. кул изглед на женската/мажот без разлика. Не велам дека тоа не е наметната перцепција ама верувам дека тешко е да се игнорира :)

Да се надополнам во врска со "кул" ситуацијата кај тинејџерите.
Сите знаеме дека најголем процент луѓето горе-долу почнуваат да пушат баш во тој период. Е сега таму нема ништо кул ни кај женските ни кај машките, напротив, изгледаат дури и смотано со цигара...не знаат ни да ја држат ни да ја фрлат (си има начини кои се совладуваат со тек на време) како што треба. Е сега кул ги прави моментот кога одлучиле да се спротистават на очекувањата од родителите и социјалното опкружување (во случајов да не пушат цигари, или друга ситуација да не ставаат обетки, да не пијат алкохол и сл.) па затоа употребив зборови како "храброст" и "карактер". Женските генетски се предодредени да ги забележуваат таквите испади итн...
Јас знам пример на мој врсник кој до неодамна викаше дека ако ставел обетка татко му ќе ми го пресечи увото...није свеједно :)
--- надополнето: 14 ноември 2013 во 18:32 ---
А то шо и смрди здиво?

А то шо че си останиш со куро в`раце? :icon_lol:

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
не може така, мора да е мокар тој тутун, во случајов со некаква есенција/масло јаболка, јагода и сл. ганџата одма ќе отиде јабана. ти тоа што мислиш е за бонг ..... ваљда :confused:
Убо де ќе му капнам две три капки маслиново... :pos:
Разликата од бонг до наргиле е дали ќе полетам за 5 или 15 секунди.. да сме реални :)

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.916
Поени од реакции
12.459
Разликата од бонг до наргиле е дали ќе полетам за 5 или 15 секунди.. да сме реални :)

Нема врска, разликате е тоа што од бонг нема да кашлаш ко будала и плус нема да смрдиш (толку) на трева. :)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
појма немам за разликата, но пошто спомна ганџа затоа го спомнав бонгот.
а за маслиново масло, ....хмммммммм, не верувам дека ќе успее, но треба да се проба. земи ти направи една ганџа, стави и маслиново и остај да одстои едно 3-4 недели, да упие убаво, па процеди ја, стави ја во кеса, убаво затвори ја, па да ја пробаме ;)

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.916
Поени од реакции
12.459
Кај нејзе :icon_lol:? Ако нема цигара в раце слободно нешто можи друго да држи писмо чантиче, пијачка итн...

Таја, кај незе ами кај која :icon_lol: На сите шо се овде против законо, да му дојди некоја ваква одма че бида против законо исто така ревносно како шо се сега против :D

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.449
Поени од реакции
33.563
Јас сум пушач, девојка ми не е. Сама кажува дека НЕМА ДА МИ ЗАБРАНИ, НИТУ ДА ПРОБА ДА МЕ ОДВИКНЕ од пушење. Точка. Ако сум глупав да се трујам, мој проблем...
Имав неколку пушач(к)и девојки. Бакнежот им имаше вкус на... пепељара. Преоѓаш преку тоа за... повозвишени цели, но се си има своја граница, посебно кога мора да бидеш интимен со... вкусот на пепељара.

Нејсе, само сакав да претставам мал инсајдерски поглед на тоа како се чуствува таа. Не ти кажала, а? ;)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Тоа е точно, да, убави се и смрдат на тутун. Но, зошто фото сесии со цигара в`уста ако таа не дава шмек и т.н. кул изглед на женската/мажот без разлика. Не велам дека тоа не е наметната перцепција ама верувам дека тешко е да се игнорира :)
Сам си одговори, нели?

И за ќеифот со цигарето, и за женските со цигарите во уста.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Нема врска, разликате е тоа што од бонг нема да кашлаш ко будала и плус нема да смрдиш (толку) на трева. :)
појма немам за разликата, но пошто спомна ганџа затоа го спомнав бонгот.
а за маслиново масло, ....хмммммммм, не верувам дека ќе успее, но треба да се проба. земи ти направи една ганџа, стави и маслиново и остај да одстои едно 3-4 недели, да упие убаво, па процеди ја, стави ја во кеса, убаво затвори ја, па да ја пробаме ;)

Зш бе озбилно ме сваќате? Онака малку давам шарм во дискусијава... ништа више.
Е ако сме веќе сериозни, за бонгот не треба вода и наменет е најчесто за еден човек, а во наргилето нема да дробам ганџа, туку коцка хашиш. Just saying :)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.449
Поени од реакции
33.563
Така и треба да биде за да се искорени навиката, дури и би било пожелно да бидат оддалечени најмалку 25 метри од влезот на вратата.
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21571418
Smoking in public places will be banned in Russia after President Vladimir Putin signed a tough new bill into law.

The law "On protecting the health of citizens from the danger of passive smoking and the consequences of the use of tobacco" will come into force in stages, beginning on 1 June.
On that date, smoking will be banned within 15m of entrances to stations, airports, metro stations and ports; in workplaces; in entrances to apartment blocks; and in children's playgrounds and on beaches.
Exactly one year later, smoking will be banned on long-distance trains and ships; in hotels; in restaurants, bars, cafes, shops and markets; and on suburban railway platforms.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727

Да се надополнам во врска со "кул" ситуацијата кај тинејџерите.
Сите знаеме дека најголем процент луѓето горе-долу почнуваат да пушат баш во тој период. Е сега таму нема ништо кул ни кај женските ни кај машките, напротив, изгледаат дури и смотано со цигара...не знаат ни да ја држат ни да ја фрлат (си има начини кои се совладуваат со тек на време) како што треба. Е сега кул ги прави моментот кога одлучиле да се спротистават на очекувањата од родителите и социјалното опкружување (во случајов да не пушат цигари, или друга ситуација да не ставаат обетки, да не пијат алкохол и сл.) па затоа употребив зборови како "храброст" и "карактер". Женските генетски се предодредени да ги забележуваат таквите испади итн...
Јас знам пример на мој врсник кој до неодамна викаше дека ако ставел обетка татко му ќе ми го пресечи увото...није свеједно :)
--- надополнето: 14 ноември 2013 во 18:32 ---

А то шо че си останиш со куро в`раце? :icon_lol:
Да знаеш како си ме погодил со ова...тука те чекав! Цела индустрија заснована на ментално ропство :cautious: глеаш, ти пуштаат сликички како да мислиш дека те гледа околината...(готови, фотошопирани, прекрасни мали сликички што чекаат како некое чоколадно колаче-само да ги голтнеш). Програмиран си Магус а не си свесен за тоа.

Да де, ваквата галерија слики треба да кажат дека со цигара секоја девојка може да биде ептен секси дама. Или ултра секси + бунтовен момак, на кој паѓа онаа ептен секси дама.

И тоа ни изгледа кул, кога сме у пубертет.

Подоцна изгледа смешно.

Кампањата против пушењето ја следи истата логика, смо со многу погадна галерија слики.

Прашањето е во која има помалку вистина? Дали е некако добро: да има многу вистина во првиот случај наспроти мноооогу малце (микро-малце) во втората (Знаеш, мнооогу кул момак/мома со многу мало "ракче"?)

Еве вака:
Проблемот е со менталната зависност од пушењето т.е сликата што ја имаме за себе кога пушиме/држиме цигара.
На пример, ја како пушач, си ја обожавав својата појава со цигара-толку ми беше важно како изгледам со цигарата (без разлика дали седам или стојам), што постојано барав некоја рефлектирачка површина (читај, огледало, излог-поготово омилени ми беа оние темните излози :) ), кај што дискретно ќе се ѕирнам.

То сакам да кажам. Кул сме си во сопствените очи. Кој знае како всушност не' гледаат другите?

Не знам само, кој лик од сликите мислиш дека си ти? :P (ми се глеаш ко оној секси момакон од спотот на Лана дел Реј, Blue Jeans, оној истетовираниот со минџуша, мистериозен, ај кажи дека си он...) :love:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.449
Поени од реакции
33.563
Добро ајде пополека за да разбериш.
Замисли дека во некое село имало само неколку кафиќи и во нив се пуштало секаков тип на музика.
Се поголем замав земала турбо-фолк музиката која што била гласна, бучна, кич плус делувала штетно за здравјето оти умирале нервни клетки од неа. Ова докажано и предокажано кај врвни екими.
И еден ден селскиот кмет донесува указ да не се пушта повеќе турбо фолк музика во кафиќите оти е кич, лоша за младината, штетна за здравјето туку да се ориентира на друг жанр.
Ама да не бида апла работата му рекле тој што сака можи на слушалки тивко пред врата да си слуша и Цеца и Шабан, а дома пак можат слободно да рокаат колку сакаат турбо фолк.
Овие пак турбо фолкериве упорни биле да се отвори кафич само за нив и да не се мешаат со другите.
Тогаш селскиот кмет му кажал дека му рекле од комитет дека целта му била да ја искорени турбо фолк музиката од селото, а не да ги сегрегира селаните.
Огорчените турбо фолкери во очај му рекле, ами оти Цане во кооперација продава ЦеДи-ња од Цеца и Миле Китич кога сака да се искорени турбо фолкот.
На тоа селскиот кмет кренал со раменици и му одговорил...Тоа е браќа, на Цане му е вујко комесарот.

Ми се чини дека вака ќе биде поразбирливо за тебе.

Винд, ти баче треба една збирка раскази да напишеш, за лектира да се користат. ;)

Член од
27 мај 2013
Мислења
719
Поени од реакции
537
Имав неколку пушач(к)и девојки. Бакнежот им имаше вкус на... пепељара. Преоѓаш преку тоа за... повозвишени цели, но се си има своја граница, посебно кога мора да бидеш интимен со... вкусот на пепељара.

Нејсе, само сакав да претставам мал инсајдерски поглед на тоа како се чуствува таа. Не ти кажала, а? ;)
А ти си лижел претходно пепељари, па затоа знаеш да споредиш вкусови нели? Ма ајде бре, ми вртиш муабет на 10та страна затоа што немаш одговор на едноставно прашање. Прашање на избор. Или полесно е да се инаетиш, отколку да прифатиш дека некои луѓе едноставно уживаат во нешта што ти не ги сакаш

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.449
Поени од реакции
33.563
^^
Очигледно не ти кажала! :D

Не постои пушач кој би одбил да изгаси цигара, ако на некој во близина му смета. А постојат еден куп идиоти непушачи, кои од инает ќе се бунат, ако некој запали цигара во нивно присуство.
Ова е сериозно збунета изјава.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.916
Поени од реакции
12.459
Да знаеш како си ме погодил со ова...тука те чекав! Цела индустрија заснована на ментално ропство :cautious: глеаш, ти пуштаат сликички како да мислиш дека те гледа околината...(готови, фотошопирани, прекрасни мали сликички што чекаат како некое чоколадно колаче-само да ги голтнеш). Програмиран си Магус а не си свесен за тоа.

Да де, ваквата галерија слики треба да кажат дека со цигара секоја девојка може да биде ептен секси дама. Или ултра секси + бунтовен момак, на кој паѓа онаа ептен секси дама.

И тоа ни изгледа кул, кога сме у пубертет.

Подоцна изгледа смешно.

Кампањата против пушењето ја следи истата логика, смо со многу погадна галерија слики.

Прашањето е во која има помалку вистина? Дали е некако добро: да има многу вистина во првиот случај наспроти мноооогу малце (микро-малце) во втората (Знаеш, мнооогу кул момак/мома со многу мало "ракче"?)

Еве вака:
Проблемот е со менталната зависност од пушењето т.е сликата што ја имаме за себе кога пушиме/држиме цигара.
На пример, ја како пушач, си ја обожавав својата појава со цигара-толку ми беше важно како изгледам со цигарата (без разлика дали седам или стојам), што постојано барав некоја рефлектирачка површина (читај, огледало, излог-поготово омилени ми беа оние темните излози :) ), кај што дискретно ќе се ѕирнам.

То сакам да кажам. Кул сме си во сопствените очи. Кој знае како всушност не' гледаат другите?

Не знам само, кој лик од сликите мислиш дека си ти? :P (ми се глеаш ко оној секси момакон од спотот на Лана дел Реј, Blue Jeans, оној истетовираниот со минџуша, мистериозен, ај кажи дека си он...) :love:

Севесен сум дека сум програмиран (моментот каде викам: "не велам дека не е наметната перцепција"), но не велам дека и не ми прија таквата програма, во дадениов случај - женска со цигара во едната и алкохол во другата рака (или џоинт):love: :D.

Така, во пубертет изгледа повеќе кул отколку сега.

Кампањата е срање и никој поради кампања нема да откажи задоволство. Поради други лични (најчесто медицински, ама и тие тешко делуваат) причини Да, поради кампања Не. Кампањата е перење пари како и секоја друга кампања за било што плус оправдување пред јавноста дека некој за некого многу е загрижен или народски кажано - мачкање очи :)

Јас освен освен што не се сметам (сега, а не во младоста) кул и освен психичката зависност имам и тешка физичка зависност. Зависноста од цигарите е слична со зависноста од хероин т.е. спаѓала во иста група а јас верувам дека е така. После подолг период на непалење цигара ги имам сите можни физички знаци на тешка зависност од интензивно потење и тресење на рацете до губење контрола врз емоциите, агресија, нетрпеливост и сл. :(

Па не си далеку со минѓушите и тетоважите, не знам точно на кој мислиш...претежно старци се на спотот можеби кога ќе остарам ќе наликувам на некој од нив ехехе

Kajgana Shop

На врв Bottom