Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Тоа @leandra да го чита.
--- надополнето: 9 ноември 2013 во 11:18 ---
Zdravo znae li nekoj dali moze da se izvadi Bugarski pasos vo Ambasadata vo skopje .PS Tatko mi ima BG pasos ? fala
Ако имаш бугарско државjaнство можеш да извадиш пасош во амбасадата. Ако мислиш да аплицираш за бугарско државjaнство врз база на тоа дека един от родителите ти има бугарско државjaнство - тоа мислам дека можеш само да поднесеш документи во амбасадата,но оттамо ке ти треба одене во Софиja.
--- надополнето: 9 ноември 2013 во 11:25 ---
Комуњарите на Орешарски у некој тежок филм паднале.
Прават дополнителни проверки на сите апликанти за државјанства, така што им бараат на Македонците да поднесат дополнителни документи: изводи од еден од родителите и од баба или дедо, со услов вториот да е со датум на раѓање пред 1940 година.

Овие бедотинки мислат дека ако дедо/баба ти е роден/а пред ВСВ и формирањето на македонската држава, со сигурност си „блгарин“. Ако не, тогаш може да си македонски падобранац ...

Комуњарска работа.

Инаку, de facto, ваквиот потег со временска одредница треба да значи признавање на македонски народ и нација.
Поточно се застраховат дедо ти или баба ти да не са родени надвор от Македониja,а не друго.

--- надополнето: 9 ноември 2013 во 11:30 ---
Здраво на сите,
пред точно 1 година подадов документи, а пред 8 месеци бев на интервју. За тие плус документи што требаат, кај да ги најдам. Дедо ми служел војска во Софија, 3 години, околу (1940год). Освен дома, дали може пример бугарското министерство за одбрана да ми издаде нешто како потврда.
Ако знаеш точно каде служел-военен архив ти.Копие от документите и тоа ти е потврда.

S

Sagan

Гостин
^ @fmi
Поточно се застраховат дедо ти или баба ти да не са родени надвор от Македониja,а не друго.
Зошто тогаш треба да се родени пред 1940?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
^ @fmi
Зошто тогаш треба да се родени пред 1940?
Просто, после тоа имаш мешане на многу бракови, некоj от Хрватска стасал во Македониja,некоj от Србиja и така натаму...Ако рода ти е от Македониja нема да имаш проблем да наjдеш и преди 1940.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
@fmi
Каде е тој воен архив ??
Тоj e во состав на државната агенциja за архивите,а неговото место е во Велико Трново.

ул. “Христо Ботев” № 21, п.кутија 90
телефонна централа 062/61-69-50
http://www.archives.government.bg/old/www.archives.government.bg/tda/cva.php@cat=222

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Бугарите тогаш не смееле да патуваат надвор мислам дека дури и пасоши не им дозволувале властите да имаат, биле во ситуација како С.Кореја...
Гледаш колку едноставен е одговорот зошто не барале ЈУ пасоши( а и да барале немало да добијат)
Мене една работа не ми е јасно како не свакате една работа.. луѓето каде и да живеат на земјата каква и раса да се имаат едно заедничко а тоа е она човечката природа, онаа природна потреба за подобар живот.. ете ви насока каде да ги барате сите одговори во врска со оваа тема.

Да ве потсетам дека и дека шалбанците имат македонски пасоши па размислете како се чувствуваат во врска со тоа..
Слободно можеше да поседуваш пасош. Никоj не ти е забранувал пасош.
--- надополнето: 9 ноември 2013 во 23:51 ---
Не би рекол дека проблем било да се извади Југословенски пасош. Претпоставувам дека било строго забрането да се земе ЈУ-пасош од бугарска страна, поради тоа што знаат дека имаат земено нешто што било македонско (т.е Југословенско). и дека у Бугарија има многу Македонци насилно асимилирани. Ова го претпоставувам, многу ми е пологично.
А и да, достоинството тука има огромно влијание. Кога можеле тие корења да јадат и пак да останат бугари, веројатно можеме и ние. ууууупс, wait a second, ние сме најпаметни.
Тоа озбилно го мислиш?!
--- надополнето: 9 ноември 2013 во 23:53 ---
Значи едно е да е забрането друго е да имаш достоинство. Ако и тие би можеле тогаш да земаат Македонски/Југословенски пасоши толку лесно, сигурно не би јаделе корења.
Но има разлика помеѓу дозволено и недозволено. Незнам како било од Бугарска страна но од Југословенска сигурно немале шанси.

Инаку да те прашам ако некој сега ти дава Германски пасош и е исто толку лесно да го земиш како Бугарскиот би го зел?
Или прашање до Бугарите дали не би зеле ако е супер лесно да земат Германски или па Швајцарски ?

Значи не ми објаснувај достоинство кога е за преживување. Прашај некој од Виетнам дали нема да земи Австралиски пасош ако е лесно?
Ќе го земи и под услов да го чисти изметот на кенгурите.

Да не ме сватиш погрешно поентата ми е , истото што е тука го има насекаде.
Тоа што Бугарите не фатија на цака и направија таков процес е навистина добар потег од нивна страна.

Да можеше Грчки да се зема нашите и Грчки ќе земаја.
А каква потреба имат бугарите да извадат Германски пасош например?
Извини,но процесот не е направен изклучиво за вас,но вие го користите.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Можеби по стоти пат ќе прашам но никаде неможам да најдам точен одговор. Каков е тој документ што сега го бараат Бугарите за можеш да си го земеш пасошот? На татко ми пасошот беше пред излегување но сега му наметнаа да го однесе тој документ ако сака да го земе.

Може ли некој да стави примерот од тој документ за да знаеме каде и што да бараме?

*Slash*

Comfortably Numb
Член од
31 јули 2008
Мислења
760
Поени од реакции
1.209
--- надополнето: 9 ноември 2013 во 11:18 ---

Ако имаш бугарско државjaнство можеш да извадиш пасош во амбасадата. Ако мислиш да аплицираш за бугарско државjaнство врз база на тоа дека един от родителите ти има бугарско државjaнство - тоа мислам дека можеш само да поднесеш документи во амбасадата,но оттамо ке ти треба одене во Софиja.
--- надополнето: 9 ноември 2013 во 11:25 ---
Ако едниот од родителите има веќе бугарско државјанство треба само да поднесеш документи до амбасадата, така? :)

Член од
5 октомври 2011
Мислења
157
Поени од реакции
233
Можеби по стоти пат ќе прашам но никаде неможам да најдам точен одговор. Каков е тој документ што сега го бараат Бугарите за можеш да си го земеш пасошот? На татко ми пасошот беше пред излегување но сега му наметнаа да го однесе тој документ ако сака да го земе.

Може ли некој да стави примерот од тој документ за да знаеме каде и што да бараме?
извод от матична книга на мајка ти и татко ти тоа бараат

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
извод от матична книга на мајка ти и татко ти тоа бараат

Не бараат само обичен извод, бараат извод или било каков документ што потврдува дека дедо ти, баба ти или некој постар имал некаква Бугарска поврзаност. Значи служел во Бугарска војска, бил роден за време на Бугарската окупација и има Бугарски извод и сл. Татко ми однесе Македонски изводи од мајка му и од татко му но не му ги прифатија. Затоа прашав овде дали некој има примерок да ми прати од тој документ за да видам каков е. Дома имаме купишта документи од Српско и Бугарско но незнаеме кој е точно тој што го бараат и што може да заврши работа.

Член од
5 октомври 2011
Мислења
157
Поени од реакции
233
Не бараат само обичен извод, бараат извод или било каков документ што потврдува дека дедо ти, баба ти или некој постар имал некаква Бугарска поврзаност. Значи служел во Бугарска војска, бил роден за време на Бугарската окупација и има Бугарски извод и сл. Татко ми однесе Македонски изводи од мајка му и од татко му но не му ги прифатија. Затоа прашав овде дали некој има примерок да ми прати од тој документ за да видам каков е. Дома имаме купишта документи од Српско и Бугарско но незнаеме кој е точно тој што го бараат и што може да заврши работа.
нема да стане ако презимето ти е српскo или шиптарскo

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
нема да стане ако презимето ти е српскo или шиптарскo

Не е ниту Српско ниту албанско, Македонско си е. За време на Српско, односно Кралството СХС пра дедо ми служел 9 месеци војска во армијата на СХС. А свидетелствата од прво до четврто одделение му се сите на Бугарски. Само никаде нема извод на родени или пак лична карти или нешто слично на Бугарски. А свидетелствата не се доволно доказ дека бил "Бугарин"

Член од
5 октомври 2011
Мислења
157
Поени од реакции
233
Не е ниту Српско ниту албанско, Македонско си е. За време на Српско, односно Кралството СХС пра дедо ми служел 9 месеци војска во армијата на СХС. А свидетелствата од прво до четврто одделение му се сите на Бугарски. Само никаде нема извод на родени или пак лична карти или нешто слично на Бугарски. А свидетелствата не се доволно доказ дека бил "Бугарин"
Ти Каде поднесуваш документи?
во софија оние каде одредуваат кој да земе во Агенцијата се млади момчиња од скопје на 25 години прави Бугари)

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
a sto sakas povece od toa deka dedo ti ucel bugarska skola toa ne deka e dokaz deka imas bugarski proizhod nego e top dokaz kade nikoj nemoze da kaze deka ne e taka samo uste ako se isti preziminjata tvoeto i na dedo ti toa e toa sto go baraat slobodno odnesi go ova vo Sofija i so sreca .. Ne se glupirajte ne trazat izvod od majka vi ili tatko vi oni se rodeni i porasnale vo Jugoslavija kakvi bugarski koreni imaat ce vi se smejat

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Ти Каде поднесуваш документи?
во софија оние каде одредуваат кој да земе во Агенцијата се млади момчиња од скопје на 25 години прави Бугари)
По кој пат треба да потенцирам дека документите не ги бараат за мене туку за татко ми? Јас немам ниту поднесено барање за бугарски пасош!

a sto sakas povece od toa deka dedo ti ucel bugarska skola toa ne deka e dokaz deka imas bugarski proizhod nego e top dokaz kade nikoj nemoze da kaze deka ne e taka samo uste ako se isti preziminjata tvoeto i na dedo ti toa e toa sto go baraat slobodno odnesi go ova vo Sofija i so sreca .. Ne se glupirajte ne trazat izvod od majka vi ili tatko vi oni se rodeni i porasnale vo Jugoslavija kakvi bugarski koreni imaat ce vi se smejat
Не прифаќаат свидетелство на Бугарски, барем на татко ми и на уште неколку луѓе што знам не им прифатија. Во тоа време во Македонија се зборувало Бугарски, и писмото било Бугарско, но не биле сите Бугари. Тоа што учеле на Бугарски и што свидетелствата им се на Бугарски не е никаков доказ. Треба документ во кој јасно стои дека си Бугарин/Бугарка, инаку капут пасош. Еве на пример на еден пријател дедо му бил роден 1943 година во село Мелник, Бугарија и има пасош од тогашно време каде јасно пишува дека е Б'лгарин. Такво нешто бараат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom