Огромен крст ќе се гради во Аеродром

• Креатор на темата Креатор на темата NikolaMKD91
  • Време на започнување Време на започнување
Јас сум атеист, и мило ми е што градат крстови, цркви и се тоа. Еве сеа и првата црква у бутел која ќе биде голема и убава со голем двор многу мерак ми праи, нека цркнат шкиптариве. Они веќе неколку џамии направија секое сабајле ми пеат на прозор.
Цел бутел се собра на нејзино отварање и вмровци и сдсмовци и сите..дава надеж.

Како бе од кај нив ниеден не се побуни да рече дај бе доста со џамиите, и да мрчи и да јаде гомна против своите..
Многу ми е криво кога ве читам вакви. Мора и ние да почнеме да бидеме единство и сложни и така и да се држиме.
Со тоа да не правиме за да не ги "испровоцираме" веќе 20 години таа тактика за кур ни беше. Треба да се смени статус кво. И да зајакнеме чувство на припадност и единство.
Зарем тоа е решение? Да се мериме со број на градби? Зарем не си ја слушнал онаа не се карај со глуп ќе те свлечка на негово ниво и ќе те победи?
Зарем ние треба да се бориме со број на џамии во Скопје? Зарем немаме легална власт која дели маркици за градба и што дозволи секоја куќа да стане џамија?

Зошто секогаш прстот си го покажувате кон себе, кон народот, ние не треба да го сопреме она силување со џамии, си има држава, власт која тоа треба да го реши. И сега ако они несакаат да го решат или замижуваат ние треба со париве од иселениците да градиме крстови низ МКД додека они си седат и уживаат настрана од неа? И после народот е крив не бил сложен. Што има да се сложува по ова прашање? На секоја педа цркви и крстови како против тежа на џамииве? Не ти личи како само Господ остана да не спасува? Мене не ми личи на нормално решение ова. Наместо сите прстот да го насочат кон оние кој го дозволуваат овој циркус, вие почнувате со поделби. Така нема единство. Се знае каде е проблемот и како се решава. Ако нас некој ни е крив тоа е она Собрание кое го гласаме, никој друг. Али наместо кон него, ние ќе се изедеме меѓу себе, а они пак ќе поделат некоја маркица за џамија.

На власта...

Собрани преку даноци/давачки и триста други ствари од граѓаните и фирмите во РМ. Што се секирате, секое задолжување на владата (употребување на терминот власт е погрешно во твојов случај) удира само врз џебот на граѓаните на Македонија. Али ае, не е темата за тоа сега, па тука ќе прекинам. За крстов не знам што да мислам, уште немам изградено мислење. Мене не ми сметаат ни цркви ни џамии како објекти (иако пример, доколку се финансирани од државните пари кои доаѓаат од народот, повеќе би сакал да бидат употребени во други цели, пример во реновирање на некоја болница/школо/пат). Единствено што ми смета кај џамиите е кога за време на молитвата на муслиманите, се слуша од еден до друг крај на Скопје. А да не зборам ако сум на предавање на комплексот, не знам колку џамии се тука, одма на 50-100 метри, ептен деконцентрира...

Собрани преку даноци/давачки и триста други ствари од граѓаните и фирмите во РМ. Што се секирате, секое задолжување на владата (употребување на терминот власт е погрешно во твојов случај) удира само врз џебот на граѓаните на Македонија. Али ае, не е темата за тоа сега, па тука ќе прекинам. За крстов не знам што да мислам, уште немам изградено мислење. Мене не ми сметаат ни цркви ни џамии како објекти (иако пример, доколку се финансирани од државните пари кои доаѓаат од народот, повеќе би сакал да бидат употребени во други цели, пример во реновирање на некоја болница/школо/пат). Единствено што ми смета кај џамиите е кога за време на молитвата на муслиманите, се слуша од еден до друг крај на Скопје. А да не зборам ако сум на предавање на комплексот, не знам колку џамии се тука, одма на 50-100 метри, ептен деконцентрира...

Власта решава како ќе ги распредели средствата, дали ги ќе стави во џеб како што правеше порано, или ќе гради како што прави сега...

А за тоа со џамиите, па тоа е поентата, еден ден низ цело Скопје ќе се слуша молитвата на муслиманите, така да ти навикнат ќе бидеш до тогаш...

Не тропај глупости реков дека ќе ни отиде ако се понашаме како америте, односно да не реагираме како нив со пакистанците авганистанците... Прочитај ги сите мислиња пред да коментираш

Озбилно уште ден денес ја поистоветуваш верата со нацијата? ама онака најозбилно?

Наши бе наши, македонец, христијанин. Ја овие другите не ги рачунам ни у луѓе, знаеш на кои мислам.

Верник ли си? Ако си кажи-пишува ли негде во Билбијата дека треба да се градат крстови што можно поголеми,ради инат и курташак или незнам што.Чисто вулгаризирање на религијата ништо друго.Остај ги ти неписмениве од другата страна,па ќе кажам тешко на нас ако се спуштиме на нивно простачко ниво.

Да, ок, баш вака ќе се исперат за црквата што им ја стопираше Турчинот . Им ебам тоа ВМРО-Отоманситичка да им ебам

Пред 3 год бев во Рио. Не сте до до толку слепци и знаете дека има статуа на Исус таму. Знаете какво обожување има од страна на населението спрема таа статуа ? Знаете дека им е заштитен знак? Ни една стока не се дрзна да каже: зашто да градат статуа нека ми ги дадат парите на мене. Они се џган народ, гледаат само на превара и лесна заработка и се гомна невидени, ама поголеми гомна од нас дефинитивно нема. Како може бе некој да не оправдува градење на крст заради сопствена сиромаштија?
Вика мизерија било. Срце, мизеријата доаѓа од внатре од тебе. Крст и да се гради и да не се гради ти пак ке бидеш мизерна.

Верник ли си? Ако си кажи-пишува ли негде во Билбијата дека треба да се градат крстови што можно поголеми,ради инат и курташак или незнам што.Чисто вулгаризирање на религијата ништо друго.Остај ги ти неписмениве од другата страна,па ќе кажам тешко на нас ако се спуштиме на нивно простачко ниво.
marry_me_ring_case.jpg

Пред 3 год бев во Рио. Не сте до до толку слепци и знаете дека има статуа на Исус таму. Знаете какво обожување има од страна на населението спрема таа статуа ? Знаете дека им е заштитен знак? Ни една стока не се дрзна да каже: зашто да градат статуа нека ми ги дадат парите на мене. Они се џган народ, гледаат само на превара и лесна заработка и се гомна невидени, ама поголеми гомна од нас дефинитивно нема. Како може бе некој да не оправдува градење на крст заради сопствена сиромаштија?
Вика мизерија било. Срце, мизеријата доаѓа од внатре од тебе. Крст и да се гради и да не се гради ти пак ке бидеш мизерна.

Добро де,крст има на Водно убав голем се гледа од цело Скопје и околија ја немам ништо против тој крст не ми смета а верувам и на сите христијани па и атеисти.Ја у Рио не сум бил,ама сигурно нема статуи од Исус низ цело Рио,посебно не на меѓа на булевари.
А каков џган народ сме ја ќе ти кажам.Во мојата населба пред 10 год. поставија крст над 10 метри е сигурно,повод 2000 год. Христијанство,празник е Богородица и секоја година народ се збира,ради све се збира ама најмалце поради празникот.Па таква стока нигде нема,се пие на тони,секоја година тепачки крвови до колена,од убав празник секоја година се прави панаѓур,тезги на кои можеш да купиш од бели домаќински гаќи па до безбол палици.И ради кого и ради што е поставен тој крст? За народот гледам дека не е,не постанаа подобри верници нити па празникот поминува во христијански дух.Стока,џган народ..крст ни требало,не даска по грб ни треба у глава да се осакатиме пошто празноглави сме.

Да, да . У Рио процветаа!
Гладен човек гледа прво да се најаде, после да гледа крстови.

Добро де,крст има на Водно убав голем се гледа од цело Скопје и околија ја немам ништо против тој крст не ми смета а верувам и на сите христијани па и атеисти.Ја у Рио не сум бил,ама сигурно нема статуи од Исус низ цело Рио,посебно не на меѓа на булевари.
А каков џган народ сме ја ќе ти кажам.Во мојата населба пред 10 год. поставија крст над 10 метри е сигурно,повод 2000 год. Христијанство,празник е Богородица и секоја година народ се збира,ради све се збира ама најмалце поради празникот.Па таква стока нигде нема,се пие на тони,секоја година тепачки крвови до колена,од убав празник секоја година се прави панаѓур,тезги на кои можеш да купиш од бели домаќински гаќи па до безбол палици.И ради кого и ради што е поставен тој крст? За народот гледам дека не е,не постанаа подобри верници нити па празникот поминува во христијански дух.Стока,џган народ..крст ни требало,не даска по грб ни треба у глава да се осакатиме пошто празноглави сме.

Си ја утнал темата. Темата не е бахато понашање на квази верници. Темата е дали да се гради крст или не. Јасно ни е на сите дека не секој ја почитува религијата според некои пропишани правила "канони" и јасно ми е дека 80% од верници уопште не се ни верници. Ти држи постот ама сепак темата не е за однесувањето на верниците.
--- надополнето: 9 ноември 2013 во 13:57 ---
Да, да . У Рио процветаа!
Гладен човек гледа прво да се најаде, после да гледа крстови.

Немам појма што збориш, најискрено. ОГРОМЕН дел од донации за крстот ке бидат од приватни лица, бизнисмени. Немој да ми кажеш некој ке ти тропне на врата и да ти тражи донации за крстот. Немој да ми кажеш дека крстот се гради на твој имот. Се додека некое твое право не е нарушено на некој начин, треба да си молчиш. Ако крстот не се изгради сите ке бидеме сити, нема веќе да има гладни. Кого ебете ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom