[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
R

Rigel Kent

Гостин
Изгледа вкусно твоево. :)
Во какви калапи го печеш? Од кај ти се? Мислиш ли оти би успеало ако го печам во калапи за мафини?
Tokmu vo kalapi za mafini pecev , inaku vazno e prethodno da se izmackani so margarin i so brasno za da se odlepat , potoa da se pece dovolno za da zacvrsne nadvoresniot del a vnatresniot del treba da bide tecen . Kaj ovoj desert ne moze da recete deka e zivo -nedopeceno , bidejki ima mala kolicina brasno i tokmu poentata e tecna sredina . :)

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Ова топло ладно нели е, се збунив коа прочитав суфле :D

Имаме дома два пати направено топло ладно, првиот пат за минута повеќе и беше поцврсто, ептен ама ептен треба да се гледа и што побрзо да се ваде, финтата е меко, жешко и течно внатре :icon_lol: Инаку со додаток сладолед од смокви ми прај нај мерак :cool:

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.842
Ајде бе домаќинки и домаќини, ве фати мрза у последно време! :D
Еве ја мојата супа, малце помрсна ми испадна, ама сепак ја изедоа дома. :) Бидејќи немав фиде со кнедли ја правев.
Прегледај го приврзокот 74562

Прегледај го приврзокот 74563
Kажи ми рецепт како ги направи кнедлите ако не ти е тешко :)?

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Kажи ми рецепт како ги направи кнедлите ако не ти е тешко :)?
Матиш 2 јајца со вегета, додаваш лажичка масло и после гриз по потреба. Мешаш и додаваш гриз додека не добиеш хомогена смеса која треба да ја погодиш по густина. Јас на ова додавам и семе од коприва.
Кнедлите ги пушташ во зовриена супа со мало лажиче. Пазиш да не се многу големи, зашто кога ќе се свари гризот, ќе нараснат. :)

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Да не пукнеш ме настрви :vozbud:
Дај по ПП рецепт за ќофтенцата :love:
Шкртнато во темата Секакви рецепти. :)

Ух, новиот рецепт ме предизвикува, не за друго, туку е блааааагооооооо. :X3:
Ме скокотка да го направам, ама не ветувам, ќе видам ако најдам време.

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.842
Матиш 2 јајца со вегета, додаваш лажичка масло и после гриз по потреба. Мешаш и додаваш гриз додека не добиеш хомогена смеса која треба да ја погодиш по густина. Јас на ова додавам и семе од коприва.
Кнедлите ги пушташ во зовриена супа со мало лажиче. Пазиш да не се многу големи, зашто кога ќе се свари гризот, ќе нараснат. :)
Пробав по твојов рецепт ама не ми излегоа како кнедли туку ми се направи како каша :( (изгледа густината не сум ја погодил).
Едно прашање, кога ги пушташ со лајчето, го потопуваш во супата, или ги пушташ од високо?
И две јајца се многу за 1 л супа, многу густо ми излезе, или пак сум ставил многу гриз :confused:

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Малку да одмориме од солени јадења , сега благооо :D.

Рецепт за оваа недела : Суфле ( чоколадно или лимон)
Сеа на MasterChef (сезона 3) го даваа суфле чаленџот :)
Како што ги разбрав, овај рецепт бара максимална посветеност кон секој детал, беспрекорен тајминг во подготовката и печењето.

Не знам како ќе се гласа за вакво нешто, без да се дегустира :notworthy:

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Пробав по твојов рецепт ама не ми излегоа како кнедли туку ми се направи како каша :( (изгледа густината не сум ја погодил).
Едно прашање, кога ги пушташ со лајчето, го потопуваш во супата, или ги пушташ од високо?
И две јајца се многу за 1 л супа, многу густо ми излезе, или пак сум ставил многу гриз :confused:
Јас во тенџере од 2л правам, дека за поише луѓе, плус и на таа количина пак си излегува богато со кнедли.
И гриз на 2 јајца ми идеше некаде пола количина од пакетчето од 250гр (ваљда толку беше пакетчето, а не 200 гр, моментално немам дома да проверам). А обично само си се лизга парчето од лажичката, ама кога ме мрзи да го чекам да се лизне, си го потопувам во вода. :)

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.842
Јас во тенџере од 2л правам, дека за поише луѓе, плус и на таа количина пак си излегува богато со кнедли.
И гриз на 2 јајца ми идеше некаде пола количина од пакетчето од 250гр (ваљда толку беше пакетчето, а не 200 гр, моментално немам дома да проверам). А обично само си се лизга парчето од лажичката, ама кога ме мрзи да го чекам да се лизне, си го потопувам во вода. :)
ок, фала ти на помошта :)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Пробај која густина ти одговара
Суштината на кнедлите се јајца и гриз. Јас матам едно јајце, а гриз од око. Ти предлгам измати едно јајце и додавај гриз. И пробај....Ако е многу течно додади уште гриз.
Половина мала кафена лажичка - една кнедла

R

Rigel Kent

Гостин
Како што ги разбрав, овај рецепт бара максимална посветеност кон секој детал, беспрекорен тајминг во подготовката и печењето.

Рецептот е многу убаво објаснат , а за дегустација од нешто со чоколадо не може грозно да излезе , имаше и многу други рецепти па не баравме каков вкус имаат , барем за овој рецепт за вкус не се сомневај. Не сме овде на MasterChef ;)
Во однос на тајмингот , потребно е печење колку што е наведено во рецептот , овој рецепт има малку брашно , целта е течна средина и не верувам дека е тешко да се постигне , а за вкусот пробај па нема да се разочараш. :)

Се надевам ќе се проба рецептот до крајниот рок , ако не , тогаш некој друг нека става друг рецепт ..

A

AnFem

Гостин

Не е толку тежок како што делува. Мене ми излезе од прва. Треба само да дремеш до шпоретот.

Ќе го прави ли некој колачов, или јас да правам? :icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom