Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@Vanlok
Tocno taka, ete jas go pomenav Zoki kako dobar monter i nekoj pred nekoj den go pomena za Hansol taka da tret nema sto da razmisluva, ce go povika Zoki. Zorba Bazevcite isto taka profi montiraat, imaat pumpi i za vakumiranje i za sobiranje na siot freon od klimata nazad vo boca i vaga za polnenje znaci se kako treba a ne nekoe motorce od frizider

@Vanlok
Tocno taka, ete jas go pomenav Zoki kako dobar monter i nekoj pred nekoj den go pomena za Hansol taka da tret nema sto da razmisluva, ce go povika Zoki. Zorba Bazevcite isto taka profi montiraat, imaat pumpi i za vakumiranje i za sobiranje na siot freon od klimata nazad vo boca i vaga za polnenje znaci se kako treba a ne nekoe motorce od frizider
Се една гооолема исправка, двајца монтери се ЗОКИ за грее, тој Зоки што монираше кај мене и огледало не е истиот Зоки што работел кај тебе :)

Дали има ли некој од вас искуство со инвертерите Панасоник, произведени во Кина? Ме интересира примарно за греење, и како се однесуваат на температури пониски од -5 С? Можно ли е со самото тоа што се Кинески, бренд како Панасоник, да падне под свој стандард со квалитет?

Конкретно разгледувам 2 модела CS/CU RE12GKE (2007) и неговиот наследник CS/CU RE 12PKE (2012). Ако некој веќе има некоја емпирика со овие, многу ќе помогне :)

Po nedela dena otkako go montirav Hansolot, i prvicniot somnez (poradi moe neiskustvo so inverteri), mozam da kazam deka sum zadovolen.
Seuste temperaturite se kako izmisleni za Makedonska siromastija, i momentalno zatopluvam bez problem 40 kvadrati, 30 dnevna+10 soba. Nemam potreba da ja otvoram i drugata soba bidejki e prazna, no sigurno ke ja stopli i nea. 52 kvadrati na ovie 6-7-8 stepeni navecer ke gi topli bez problem. I mozam da kazam deka e pretoplo, sto go potvrdija i trojca monteri od eden salon za mebel koi bea vo cetvrtokot sabajleto, kako vleguvaa eden po eden site istiot muabet - "abe mnogu ti e toplo ovde". Ja mestam na 21 stepen samo navecer da raboti, so sleep mod.
Modelot e GRS-121HI/JSH-N2, od "Grckite" bidejki koga ke go pisete na google samo grcki strani otvora i po nekoja Romanska.
Ima greac na nadvoresnata, se gleda na dnoto izvrten siv kako kabel lici. Za greac na kompresorot neznam, nenzam ni kako da proveram. Pisuva deka raboti do -20 nadvoresna temperatura, specifikaciite se potpolno isti kako pdf-ot koj go ima na nekoja od prethodnite strani.

Kaj ima najeftini peleti kaj nas i so pari odat? Vo plan mi e sledniot pat koga ke odam nakaj slovenija ili germanija da zemam nekoja polovna pecka na peleti,se navagaat za nekojsi 300-400 evra.
--- надополнето: 4 ноември 2013 во 09:06 ---
Климата работи како топлотна пумпа.
http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_pump
Со помош на механичка работа добиена од електрична енергија, топлината од околината се префрла на повисока температура со која се загрева просторијата.
Во надворешната единица на климата, која во режимот на затоплување представува испарувач, се наоѓа фреон во течна состојба. Овој течен фреон испарува и при тоа одзема топлина од околината. Таа пареа се наоѓа на температура на околината на пример - 10 С
Оваа пареа компресорот ја компримира при тоа температурата на пареата се зголемува на + 40 С
Компримираната пареа со цевки се доведува до внатрешната единица која представува кондензатор.
Во внатрешната единица пареата кондензира - повторно се втечнува, при тоа ослободувајќи топлина со која се затоплуваме.
Сега течниот фреон повторно се враќа во надворешната единица и циклусот се повторува
Da,samo iskoristuvanje 1/3 go ima kaj temperaturi nad 10c. Koga ke zaladi pod -5 iskoristuvanjeto paga na pod 1/1.5.
Klima nitu pod razno nema takov toplinski efekt kako pecka,ber razlika dali na drva ili peleti. Vo stan sakas nejkes mora na peleti poso na peckite ne im treba ogak.

Da,samo iskoristuvanje 1/3 go ima kaj temperaturi nad 10c. Koga ke zaladi pod -5 iskoristuvanjeto paga na pod 1/1.5.
Klima nitu pod razno nema takov toplinski efekt kako pecka,ber razlika dali na drva ili peleti. Vo stan sakas nejkes mora na peleti poso na peckite ne im treba ogak.

Pred nekoj da napise nesto neka se educira poveke, za da ne siri dezinformacii. Baram sega e lesno pri seta literatura koja ni e na dofat.

Не му се мешај на човекот, научив за согорување без чад :D

Pred nekoj da napise nesto neka se educira poveke, za da ne siri dezinformacii. Baram sega e lesno pri seta literatura koja ni e na dofat.
Pa vo poveketo prospekti ova normalno nema da go navedat,ama vo nekoi i go pisuva. Citav prospekt ne se sekavam od sto firma bese i ubavo si pisuvase deka cop na -5 iznesuva edvaj 1.3-1.5 a na temperatura preku 10c od 2.5 pa nagore. Znaci COP paga so namaluvanje na temperaturata.
--- надополнето: 4 ноември 2013 во 15:27 ---
Не му се мешај на човекот, научив за согорување без чад :D
Pa i na mene ne mi e jasno kako ama eve kolku jas gi gledav nemaat ogak i taka rabotat,barem ovie so pomalku KW.
Cekaj leandra da se javi ke kaze so kako, ako ne se lazam ima pecka na peleti. Vo edna kafana vidov takva gazdata prezadovolen mislam isto bez ogak bese.

Пријателе, ти пишуваш за обични клими. Инвертор моделите се многу поефикасни на ниски температури.
Повели информации доле. Памти па врати кога ќе се праша нешто за автомобилите. :)

Toshiba RAS-B13N3KV2-E Suzumi Plus

Параметри на климатизатора при 7°С в'ншна температура (20° в помештението)
Отоплителна моштност:
4.2 kW (0.9 ~ 5.6), 14335 BTU (3072 ~ 19113)
Консумирана електроенергија:
1080 W (150 ~ 1800)
COP: 3.89 (коефициент на преобразуване – енергијна ефективност)
SCOP:3.90 (сезонен коефициент за енергијна ефективност)
Energy efficiency class: A+

Параметри на климатизатора при 2°С в'ншна температура (20° в помештението)
Отоплителна моштност: 3.043 kW, 10386 BTU
Консумирана електроенергија: 955 W

Параметри на климатизатора при -7°С в'ншна температура (20° в помештението)
Отоплителна моштност: 2.595 kW, 8857 BTU

Параметри на климатизатора при 35°C в'ншна температура (27° в помештението)
Охлаждашта моштност: 3.5 kW (0.8 ~ 4.1), 11946 BTU (2730 ~ 13993)
Консумирана електроенергија: 1000 W (150 ~ 1250)
EER: 3.50 (коефициент на преобразуване – енергијна ефективност)
SEER: 6.20 (сезонен коефициент за енергијна ефективност)
Energy efficiency class: A++

skopje-temp-png.70012
skopje-temp-02-png.70013
skopje-temp-03-png.70014

Aj sega najdi podatoci ako grees na 25c.Ima ogromna razlika megu 20 i 25c Na 20c mene mi e ladno. Ustvari sve sto e pod 25 ne dovaga vo predvid. Nekam da se smrznuvam. Kaj COP koeficientot e mnogu bitna i razlikata megu nadvoresnata i vnatresnata temperatura. Mozebi so vremeto gi podobrile performansite ne vikam da ne. Znaci vo katalogot sto jas go gledav navedena nadvoresna temperatura -5 i vnatresna 25 COP bese naveden 1.3. Pri vnatresna 18c pa okolu 2 ako dobro se sekavam.
A pod -15 bese naveden negativen COP sto znaci poveke trosi nego sto dava. Moguce nekoj poslab model na klima so znam. A 100% deka inverter.

Може бе @valvoline и на 25с да грееш, ама наместо 3.5kw кје земеш 5kw уред.
Целта беше да се едуцираш дека, прво: има квалитетни уреди кои одлично греат и на минус 20 (и подоле), второ: во Скопје (и Македонија) климата е генерално блага, и како таква е мошне поволна за греење со клима, трето: заштедата во трошоците за струја се огромни.

Инаку не само што математиката слабо ти иде, туку и спомнуваш некој си каталог без да наведеш за кој уред се работи во тој фамозен каталог. Претпоставувам гледаше некое Нео/Кварт ѓубре, или клима без инвертор.

Не е проблем што не знаеш, туку што умаршируваш на темава како шпанската инквизиција и држиш лекции за нешто што, без навреда, немаш поим... ;)

Znaci najdi mi podatok za 25c eve neka e i za 5kw ured, ke vidis i samiot deka e taka kako sto jas ti vikam i sto citav vo katalog. Ne me drzi za zbor ako ne se lazam za daukin klimi ili neso slicno bese katalogot kobajagi so toshiba kompresori.

:pos::pos::pos:
--- надополнето: 4 ноември 2013 во 18:38 ---
:pos::pos::pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom