[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Луѓе ајде бе, кај ви се сликите. Сигурно само јас и Ригел, не сме единствените кои јадевме неделава кори.
 
Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Може од жито полог? И на нив пишува дека се домашни и плус со јајца...
 

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
За оваа недела го избрав ова, таман сите имаме тегли ајвар домче :)

Ролат со ајвар

Потребни состојки:

За тесто:
3 јајца
3 лажици брашно
1 прашок за печиво
3 лажици ајвар
100 мл јогурт

За фил:
250 мл кисела павлака
100 гр шунка
150 гр кашкавал
50 гр печурки


Во длабок сад со миксер изматете ги јајцата со јогуртот. Додадете ги брашното и прашокот за печиво. На крај, ставете го ајварот и убаво измешајте. Смесата претурете ја во тава за печење обложена со хартија за печење. Не го печете тестото во тавче од рерна, туку во помало. Печете го во рерна загреана на 230 целзиусови степени, околу 20 минути. Кога ќе биде тестото печено, завиткајте го во влажна кујнска крпа.
За тоа време направете го филот мешајќи ги сите состојки предвидени за фил (по желба можете да си додадете и други состојки: кисели краставички, шампињони...). Кога тестото ќе се олади и омекне, отворете го и премачкајте го со филот. Завиткајте го во ролат и исечете го на парчиња.

 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
R

Rigel Kent

Гостин
@Олимпија , дали треба да ставам рецепт за оваа недела ?
 
R

Rigel Kent

Гостин
Малку да одмориме од солени јадења , сега благооо :D.

Рецепт за оваа недела : Суфле ( чоколадно или лимон)

Чоколадно суфле

tortino.jpg

Состојки:
220 гр. чоколадо
250 гр. маргарин
4 јајца
160гр.шекер
120 гр. брашно
малку прашок за пециво

Маргаринот и чоколадото се топат на пареа . Во друг сад се миксираат јајцата со шекерот и се додава брашното . Во садот со миксираните јајца се додава смесата од чоколадо и маргарин . Смесата се става во калапчиња , и се пече 10 мин на 230 степени. Калапите измачкајте ги со маргарин и посипете со брашно , штом се испече суфлето , отпревртете и почекајте малце да се олади за го извадите калапот . Се јаде топло.



Доколку не сте љубител на чоколадо тогаш пробајте лимон суфле.

Суфле од лимон

3.jpg

Состојки:
3 јајца
250гр. шекер
70гр. путер на собна температура
1 лимон
250 мл млеко
60 гр. брашно
прстофат сол
малку прашок за пециво


Посебно измиксирајте ги белките со 50гр. шекер , да се добие цврст снег .
Измиксирајте го путерот со останатиот шекер , да стане пенест . Додавајте ги жолчките , лимонов сок и кора од лимон , се убаво да се соедини. Потоа мешајте со дрвена лажица и полека додавајте го млекото добро да се соедини.
Полека додавајте со лажица од снегот од белките во смесата од жолчки путер и млеко за да остане воздушест снегот од белки.
Ставете ја смесата во калапи и печете додека не порумени , препорачувам на 230 степени , околу 12-15 мин. Доколку ставате во длабок сад цела смеса тогаш 45 мин на 180 степени. Откако ќе го испечете извадете го да постои 10 мин и послужете.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom