Рим постоел и пред Римјаните?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.590
Поени од реакции
35.817
Локација
Скопје
Веб-сајт
www.kajgana.com
Група италијански археолози копајќи под античкиот римски Форум, откриле гробница од 1000 година пред новата ера. Тоа би значело дека гробницата е 300 години постара од градот Рим, па сега се поставува прашањето - кои биле Римјаните пред Римјаните?

Археолозите веруваат дека гробницата е дел од некропол, наликува на бунар, а од неа се извадени неколку вазни.
Според легендата, во 753 година пред новата ера, темелите на градот Рим ги "удриле" Ромул и Рем - синови на Марс, богот на војната.

Археолозите кои веќе десетина години интензивно го испитуваат Форумот, минатата година објавија дека се пронајдени остатоци од владетелска палата која датира отприлика од времето на легендарното создавање на Рим.

grobnica_rim1.jpg

grobnica_rim2.jpg

grobnica_rim3.jpg

Kajgana.com

ок, наречете ме креле, али не сфаќам. зошто е чудно тоа што пред еден народ, на некое место, живеел друг народ??? скоро секој дел од планетава бил населен од почетокот, со едни или други луѓе...???

Чудно е затоа што порано се веруваше дека Рим го населиле прво Римјаните, односно дека порано бил ненаселен.

скоро секој дел од планетава бил населен од почетокот, со едни или други луѓе...
Зачудувачки е, но сеуште постојат ненаселени места на планетава. :wink:
Невозможно е секој дел да биде населен, поготово не од самиот почеток. Како што велиш ти.

Римјаните што се воопшто?
Мене тоа прашање ми се наметнува, дали се древните Итали, дали се Етрусци, дали се нешто сосема друго?
А дека пронаоѓањево ќе развие дебати и полемики, тоа сигурно.

StormAngel напиша:
Мене тоа прашање ми се наметнува, дали се древните Итали, дали се Етрусци, дали се нешто сосема друго?

Ima pisani stari dokumenti deka temelite na Rim gi udrile i go izgradile Etrurcite koi ne se italijani iako ova mnogu retko moze da se sretne,vesto se pravi da ne se kreva prasina okolu toa. Mislam deka idat nekade od Kavkaz.Ima stari dokumenti vo koi e zapisano i deka ziveele etrurci vo Rim i do krajot na carstvoto,familijata Agripa e edna od niv

3DS напиша:
Ima pisani stari dokumenti deka temelite na Rim gi udrile i go izgradile Etrurcite koi ne se italijani iako ova mnogu retko moze da se sretne,vesto se pravi da ne se kreva prasina okolu toa. Mislam deka idat nekade od Kavkaz.Ima stari dokumenti vo koi e zapisano i deka ziveele etrurci vo Rim i do krajot na carstvoto,familijata Agripa e edna od niv
volchicata e etruska skulptura, podocna se dodadeni romul i rem
etruski....se poranite
inache i eneidata svedochi za sozdavanjeto na rim, a deka nemalo grad tamu porani...i don't think so

kako da ne postoel rim pred rimjanite :) koga oni go izgradile

i tie italjanite nasle tamu sigurno ziveel nekoj pred niv :) nemora oni prvi da bidat

Колку што знам историја, Рим пред да биде основан како град на тоа место се одржувале полугдишни пазари на кои доаѓало население од цела околина и со тек на време станале тие пазари постојани т.е. се создал град. А легендата си е легенда хехе.

SLaCk напиша:
Колку што знам историја, Рим пред да биде основан како град на тоа место се одржувале полугдишни пазари на кои доаѓало население од цела околина и со тек на време станале тие пазари постојани т.е. се создал град. А легендата си е легенда хехе.
tacno legenda si e legenda ako toa e tocno so romul i rem togas i zevs postoel :)

имам италијанец во фамилија кој се занимава со оваа тематика и тој ми има кажано дека предците на римјаните и италијаниците се етрурците.

имам италијанец во фамилија кој се занимава со оваа тематика и тој ми има кажано дека предците на римјаните и италијаниците се етрурците.
А токму за етрурците се знае сосема малку, да неречам незначително, една од најмистичните нации кои живееле во европа, сеуште не се пронајдени нивниот јазик/писмо (само делумно) а се знае дека биле доста добри во архитектурата и уметноста - пронајдени се релјефи со мотиови од тоа време, нешто налик на подоцнежните грчки цртежи... итн.

Back
На врв Bottom