Диети и слабеење

  • Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Најдобри ти се овесните снегулки,тие плавите од Тинекс и жолтите од Кам.Знам дека се гадни,но се најздрави,можеш да ги комбинираш со јаткасти плодови за подобар вкус.

Овие мусли кои ти ги постира,содржат шеќери и сушено овошје,кое е високо калорично.А калории не ти требаат,ти треба намален калориски внес и забрзување на метаболизмот.

Оф леле а јас се тешам дека не јадам чоколадни мусли. Епа ајде нареден пат ќе земам од тие жолтите ама одамна ги немам видено во Кам :S
 
Оф леле а јас се тешам дека не јадам чоколадни мусли. Епа ајде нареден пат ќе земам од тие жолтите ама одамна ги немам видено во Кам :S

Околу 50-60 грама леб за доручек/вечера не е ништо трагично. Не мора да го исклучиш целосно лебот, не е извор на сите зла, само треба да се јаде во ограничена количина. Земи интегрален, 'ржан, пченкарен, па и бел, каков сакаш, само мери го и не ја надминувај количината од пеесетина грама.
 
Можеби навидум изгледа како здрава храна но се преполни со шеќер.

Шеќер? Не знам можеби, јас мислев дека се составени само од ориз. Јас ги имам користено на почеток кога ја менував исхраната и го исклучив лебот од употреба и мене ми беа супер. Не сум била свесна дека се полни со шеќер, баш утре ќе ја прочитам нутритивната вредност на етикетата.
 
Никако оризови колачиња!Имаат приличнo висок гликемиски индекс(91),кој најмалку ни треба кога сакаме да слабееме.А имаат мала нутритивна вредност.

Во секој случај подобра варијанта е интегрален леб,двопек или парче овошје(посебно ова)!

Остајте маркетинг,истражувајте сами,вие сами треба да знаете што е најдобро за вашето здравје,а не компаниите желни за профит.Еве листа на,наводно здрави продукти,кои ни ги наметнуваат и продаваат како такви а впрочем треба да се избегнуваат.

http://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/50-seemingly-healthy-foods-are-bad-you/slide/1
--- надополнето: 22 октомври 2013 во 18:59 ---


И сол.

И ако ставиш нешто друго освен оризови колачиња,гликемичниот индекс се намалува.
Но гликемичниот индекс не игра голема улога во слабеењето,калориите играат.
Според твојата хипотеза,ако човек јаде само колачиња тој ќе се дебелее така?
И ако јаде брза храна а е во енергетски дефицит,тој пак ќе слабее.
Епа грешиш друже,се е до калориите и до внесот и до трошењето.
Единствено што е проблем е фруктозата,што ако се преконзумира и не се троши се складира во масно ткиво во црниот дроб,другите шеќери дали прости или сложени се конвертираат во глукоза и се складира во резервен гликоген.
Така да вашите теории дека само здраво треба да се јаде не треба да се конзумира шеќери е апсолутно не точна.
СЕ во умереност и голема активност.
Move your ass from the chair and start sweating.
http://www.atletiks.mk/ishrana/dieti/290-tvinki-diet
 
И ако ставиш нешто друго освен оризови колачиња,гликемичниот индекс се намалува.
Но гликемичниот индекс не игра голема улога во слабеењето,калориите играат.
Според твојата хипотеза,ако човек јаде само колачиња тој ќе се дебелее така?
И ако јаде брза храна а е во енергетски дефицит,тој пак ќе слабее.
Епа грешиш друже,се е до калориите и до внесот и до трошењето.
Единствено што е проблем е фруктозата,што ако се преконзумира и не се троши се складира во масно ткиво во црниот дроб,другите шеќери дали прости или сложени се конвертираат во глукоза и се складира во резервен гликоген.
Така да вашите теории дека само здраво треба да се јаде не треба да се конзумира шеќери е апсолутно не точна.
СЕ во умереност и голема активност.
Move your ass from the chair and start sweating.
http://www.atletiks.mk/ishrana/dieti/290-tvinki-diet
Гликемискиот индекс на храната игра итекако голема улога во процесот на слабеењето.Не се работи за моја хипотеза,јас не измислувам топла вода ниту вршев испитувања за да дојдам до тој заклучок,туку ти се обидуваш да преминеш преку некои општоприфатени постулати во нутриционизмот кои функционираат со години,луѓето имаат резултати функционирајќи на тој начин.Едноставно некои работи не се предмет на дискусија и ти не можеш да ги игнорираш бидејќи сакаш да бидеш различен од другите.Барем јас таков впечаток добивам,као да сакаш да контраш на некои општоприфатени работи за да не бидеш премногу меинстрим и да звучиш различно од другите,демек нешто ново нудиш на пазарот.Нејсе.

Тоа што треба да го знаеш во врска со целава работа и зошто треба да се избегнува храна со висок ГИ е дека инсулинот е високо антикатаболичен хормон.Механизмот е тој,секое парче храна со висок ГИ ги дразни рецепторите(не ми текнува за кои станува збор) и потоа панреасот лачи одредена количина на инсулин која е правопропорционална со ГИ.Колку повисок ГИ,толку поголема количина на инсулин во крвотокот.А инсулинот потоа ги собира шеќерите и мастите од крвта и ги складира во соодветните депоа-шеќерите во мускулите и црниот дроб а мастите во масните резерви на организмот.Ти што мислиш,зошто после тренинг во ПВО треба да бидат застапени прости шеќери?;)

И така ти си ги отежнуваш работите,наместо да дојдеш во ситуација да направиш храната да работи за тебе и да ти биде сојузник ти ја правиш најглупата можна работа во целиот процес-се потиш и мачиш ко коњ у теретана и после се пушташ низ вода.

Ти како сакаш прави,можеби твојот организам навистина функционира на одреден начин кој ја побива цела физиологија на човечкиот организам,но барем напомени дека се работи за тебе лично,бидејќи многу неупатени можат да те земат за пример и да помислат дека си во право.
 
Па и протеините стимулираат инсулин и сега тие се криви за да предизвикаат складирање на масти?
Не знам од кај ги земаш изворите,но треба малку да разбереш дека инсулинот стимулира ситост,тоа што стимулира глад е грелин,а тоа е затоа што нивоата на инсулин се паднати.
We’re hearing from a lot of people who believe that when blood insulin levels go up in response to a carbohydrate-dense meal, you wind up hungrier than you were before you ate. This couldn’t be further from the truth. Insulin does not cause hunger. Ghrelin, “the hunger hormone,” is produced during periods of low blood sugar, when growth hormone levels are elevated and insulin levels are at their lowest (4). The hormone leptin inhibits the action of ghrelin and tells your brain that you’re full, and glucose metabolism is the primary determinant of leptin secretion in humans (3).
Furthermore, a recent study by Wellhoener et al., has shown that the administration of insulin after feeding curbs appetite. However, it did not have any effect on satiety during fasting when blood sugar was low (2). These data support the idea that insulin can help control hunger.
In short, carbohydrate metabolism makes you feel happy and full (5).
While insulin may play a small role in keeping you from overeating, its job is to open up a channel to transport nutrients into cells. The video below by Dr. Bryan Walsh explains what insulin is, and how it works, better than anything else on the internet, so you should definitely give it a watch:
One of the problems with this whole scenario is that it only works like that when your body is functioning properly and you’re making the right lifestyle decisions. Leptin resistance will confound issues with hunger and make it difficult to lose body fat. Even when you eat an abundance of carbs, your brain won’t get the signal that you don’t need to eat any more. You’ll never feel full and you’ll always be on the hunt for a sugary snack. If you’re insulin resistant, you’ll have a difficult time utilizing glucose, no matter how much insulin you produce. What would normally energize you and satisfy your hunger will ultimately make you sick, as glucose is toxic in the blood stream.
The second problem is that of the blood sugar “crash”. When blood sugar levels rise, insulin springs into action to help cells soak up the glucose. Foods that produce a high glycemic load will elicit an insulin “spike” that will rapidly clear glucose from the blood stream (granted the person is insulin sensitive.) The sudden drop in blood sugar results in a crash that will knock you on your butt. For this reason, many people suggest that you avoid high glycemic index carbohydrates (rice, potatoes, etc.) but these are some of the best foods for replenishing glycogen.
http://eattoperform.com/2013/05/10/myth-insulin-makes-you-hungry/
Summary:

  • Many people experience hunger after a high carb meal. They wrongly blame insulin and carbohydrate consumption for their hunger.
  • In reality, carbohydrate consumption increases the amount of leptin circulating in your blood stream. Leptin is the “I’m full” hormone.
  • Insulin doesn’t make you hungry; it actually makes you feel satisfied.
  • Ghrelin is responsible for signaling hunger, and it rises during periods of low insulin.
  • Most of the confusion arises when people eat high glycemic carbohydrates like rice and potatoes that generate a strong insulin response and possibly lead to a blood sugar crash.
  • Chronically elevated levels of blood sugar, which render you insulin/leptin resistant, screw up your hunger signaling all together. This makes it hard to lose fat and regulate your blood sugar/feeding patterns.
  • You can avoid most of these problems by engaging in high intensity activity on a regular basis, eating carbs around training, and eating mixed meals of fat, carbohydrate, and protein to regulate absorption.
 
Муабетот не е за тоа дали инсулинот предизвикува глад или не,туку неговата функција при депонирање на јаглехидратите и мастите.
Моите извори се учебникот по анатомија и физиологија за средно медицинско училиште и физиологијата која ја полагаат на ПМФ.Ако тоа за тебе не е доволно релевантно,ок тогаш.
 
Па не знам од кога не се обновени тие книги,но науката еволуира од доказите и грешките што ги имало претходно.
Според твојата логика кога нема јаглехидрати тогаш највеќе се стимулира липогенеза,што е до некаде точно но тоа е заради губиток на водата и гликогенот.
Прочитај ги сите делови за инсулинот
Insulin Is Not Required for Cells To Take Up Glucose
Are you surprised by the heading above? Many people think that your cells need insulin to take sugar out of the blood. One of the pieces of evidence that is offered for this is the type I diabetic. When a type I diabetic has no insulin, blood sugar skyrockets. This is supposedly because sugar can’t get into cells.
However, the above scenario is not what happens in a type I diabetic that has been taken off of insulin. Sugar can get into the cells just fine. There’s actually something else going on. A review paper published in the Journal of Anasthesia thoroughly describes how insulin has been misunderstood in its role in blood sugar regulation, and I will summarize this paper here, along with some of my own comments.
http://weightology.net/weightologyweekly/?page_id=571
http://weightology.net/weightologyweekly/?page_id=319
http://weightology.net/weightologyweekly/?page_id=459
http://weightology.net/weightologyweekly/?page_id=536
 
Океј Стеф,ти си најголем авторитет у свет коа се работи за нутриционизам и билдинг.И јас не знам што чекаат досега и зошто не ги обновиле.
П.С.А и не знам зошто дијабетичарите се боцкаат со инсулин,кога тој не е одговорен за складирање на глукозата:facepalm:
 
Glucose Transport is Not Insulin Dependent
The erroneous hypothesis that insulin withdrawal results in high blood glucose because “glucose can’t get into cells” was based on the assumption that insulin is required for cells to take up glucose, rather than insulin merely enhancing glucose uptake. What the scientists in the 1950s failed to note was how tissues can take up considerable amounts of glucose even when insulin is absent.
Glucose enters your cells via a family of transporters. A primary transporter in muscle and fat cells is known as GLUT-4. Insulin stimulates GLUT-4 to move from the interior of a cell to the cell surface, where the glucose can then bind to the GLUT-4 transporter and enter the cell. However, there are plenty of glucose transporters on the cell surface, even when there is no insulin. In fact, there are enough transporters on the cell surface to allow the cell to get enough glucose to sustain its energy needs. Thus, glucose transport into cells is never truly dependent upon insulin. Insulin enhances the uptake of glucose into cells, but it is not required for it. In fact, when you knock out the insulin receptor in mice so that insulin cannot stimulate glucose uptake into muscle or fat cells (yet you keep the insulin receptor intact on other cells like brain and liver), the animals do not become diabetic and they have normal blood sugars.
What Really Happens in a Type I Diabetic
Metabolic tracer studies have allowed us to learn how insulin operates in humans in vivo. When you take a type I diabetic off insulin, blood glucose climbs sharply. However, it’s not because glucose can’t get into cells. In fact, glucose uptake into cells actually increases. This is because the concentration of glucose in the blood is so much higher than the cellular concentration that glucose must move into the cells (remember, there’s already enough glucose transporters on the cell surface even if there’s no insulin). So why does blood glucose climb so high? Remember that the amount of glucose in your blood is both a function of how much glucose is entering the blood (the rate of appearance), as well as how much glucose is leaving the blood (the rate of disappearance). In a fasted diabetic without insulin, all of the glucose is coming from the liver. Remember that your liver helps maintain blood sugar levels when you are fasted by releasing glucose; this glucose comes from both gluconeogenesis (the formation of glucose from non-carbohydrate sources, like protein) and glycogenolysis (the breakdown of glycogen stored in your liver). Insulin acts as a brake (a chalone as Dr. Schafer described it) on these processes. Thus, when you do not have insulin, you have runaway gluconeogenesis and glycogenolysis. The high blood sugar in an uncontrolled diabetic is thus caused by overproduction of glucose from the liver, not because glucose can’t get into cells.
In fact, since insulin is not present, many processes go forth at high rates, completely unregulated. Insulin normally inhibits the production of ketones by your liver; without insulin to slow down ketone production, ketones are produced at high rates, resulting in diabetic ketoacidosis. This is why hyperglycemia and ketoacidosis occur simultaneously. Without insulin, you also have accelerated proteolysis (the breakdown of protein) and lipolysis (the breakdown of fat). The elevated amino acids in the blood provide further substrate for the liver to continue to produce large amounts of glucose. The elevated fatty acids provide substrate for the liver to continue to produce large amounts of ketones.
Thus, insulin is like a traffic cop or a stop light at an intersection. It helps slow down and control traffic. Without a stop light or traffic cop, cars go through the intersection uncontrolled and you get traffic accidents. Likewise, without insulin in the body, gluconeogenesis, glycolysis, proteolysis, ketogenesis, and lipolysis all proceed at high rates without anything to stop them. The end result is hyperglycemia, ketoacidosis, and eventually death.
When you inject insulin into an uncontrolled diabetic, you are now providing a brake on all of the processes mentioned earlier. You inhibit production of glucose by the liver, so blood sugar falls. Because there is no longer hyperglycemia, glucose uptake into cells actually decreases. Lipolysis is inhibited, so free fatty acid concentration falls to near zero. Because there are no longer free fatty acids to make ketones, ketone production slows down. Proteolysis is also inhibited.
Insulin…More of a Traffic Cop Than a Storage Hormone
Metabolic tracer studies have proven what Schafer had hypothesized nearly a century ago…that insulin’s main role in the body is inhibitory rather than excitatory. While insulin certainly does have excitatory functions, it is not primarily a “storage hormone” that many individuals claim that it is. Insulin is not needed for your cells to take up and store glucose. Certainly, it enhances uptake, but there is a big difference between enhancing uptake and being needed for uptake.
Of course, this research only tells us what happens when insulin is present versus when it is not present. What about the normal situation of a healthy person, who ingests a meal and sees a rise in blood glucose? What is happening to bring glucose back to normal? And what happens in a type II diabetic in this situation?
 
:facepalm:
Не се бламирај,најдобронамерно ти кажувам.
Го имаш Ѓороски на форум,ако има волја нека те подучи малку за инсулинот.
 
Муабетот е за диети и слабеење .Не се лажете со житарки . Единствен начин нашето тело за да ги апсорбира е да се јадат ферменитирани. Од продавница житарки после 2 ч пак ќе бидете гладни и поспани ,никаква здравствена корист.

За долгорочни резултати и за одлично здравје битно и каква храна комбинирате, за подобра дигестија а со тоа и апсорпција на витамините и минералите.
Совет: Лебот не го комбинирајте со друга храна ако ви се јаде толку многу земете само леб јадете (може само со путер) . Млеко исто не треба да се меша, посебно не со банана.

http://www.healthy-weight-loss-help.com/support-files/foodcombiningchart.pdf
 
Значи секакви експерти и комплицирате работи.
Телото не препознава дали оваа храна е здрава или нездрава.
Познава само 3 макронутриенти протеини,јаглехидрати и масти.
Протеините и мастите се есенцијални за живот.
И доста комплицирате со хипотези ваква диета,алкална исхрана,гликемичен индекс,телото не е робот и е пософистицирано.
Секогаш ќе сака да одржува хомеостаза и единствено нешто што предизвикува складирање на масти е преголемо количество на храна,не знам каква сакаш исхрана земи дали без јаглехидрати,со јаглехидрати,ако не си активен нема што друго да прави со тие калории освен да ги складира.
П.С секој може да е прав ако ги донесе своите хипотези со докази,јас ти поткренав истражувања кои се најнови и секогаш науката се обновува,не се базира на стари докази.
--- надополнето: 24 октомври 2013 во 14:40 ---
Муабетот е за диети и слабеење .Не се лажете со житарки . Единствен начин нашето тело за да ги апсорбира е да се јадат ферменитирани. Од продавница житарки после 2 ч пак ќе бидете гладни и поспани ,никаква здравствена корист.

За долгорочни резултати и за одлично здравје битно и каква храна комбинирате, за подобра дигестија а со тоа и апсорпција на витамините и минералите.
Совет: Лебот не го комбинирајте со друга храна ако ви се јаде толку многу земете само леб јадете (може само со путер) . Млеко исто не треба да се меша, посебно не со банана.

http://www.healthy-weight-loss-help.com/support-files/foodcombiningchart.pdf

Тогаш да не јадеме грав,леќа,грашок,соја,затоа што тие содржат јаглехидрати,протеини и масти.
What a piece of bullshit.
 
Стеф не туку скокај како прле пред магаре, ти пишува (во средната табела се ставени) дека можеш да ги јадеш само гледај со која храна ги комбинираш.

П.С. Иако располагаш со доста и точни информации твојата арогнација не ти помага во правилно споделување и прифаќање на информациите од останатите членови. Форумите затоа служат (барем според мене).
 
Протеините и мастите се есенцијални за живот.
сакаш да кажеш дека ако јадеме само месо (главно протеини и масти, ете има и шеќери) и пиеме само вода, може така да живееме и да функционираме?
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom