Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
zdravo, mi treba malku pomos okolu izbor na inverter. Se mislam za eden od ovie: 1. toshiba avant 137 od aircon kje me kosta okolu 44000 so montaza 2. toshiba suzumi+ 13 vo energija 51500 isto taka so montaza 3. panasonic cs/cu -e12pke vo tehnomarket 57000 so montaza.

1. toshiba avant
2. toshiba suzumi+ 13
3. panasonic cs/cu -e12pke
Авант е послабата серија од Тошиба, разликата во пари до Сузуми+ вреди за подобрите перформанси.
За Панасоникот не знам, нека кажат други.

Многу важна е монтажата и потоа гаранцијата/сервисот. Секогаш фирмите кои работат исклучиво со фриготехника имаат поквалитетен сервис, и монтажа по пропис. За разлика од супермаркети и големи продавници за сешто како Техномаркет/Нептун, кои анганажираат трети странки за сервис. Не знам кој сервис монтира за Техномаркет, не сакам да грешам душа да кажам дека не ги бива, само сакам да истакнам дека за мене секогаш поквалитетна услуга има во сервис кој работи исклучиво со фриготехника.

Како и да е, поназад во темата има детали за процесот на монтажа, на кои се работи треба да се внимава, па и да се распрашаш убаво пред купување. Како пример, ако не ти потврдат дека се вакумира внатрешната единица со специјална за таа намена вакуум пумпа, бегај од таму.

gigovit

Znam deka 12ka e mala za taa kvadratura, ali i 22ka ne zavrsuva rabota poradi disipacijata na vozduhot (mnogu krivini)
Vo plan mi bese 16ka (sto veke ja imam) i na drugiot kraj parapetna 12ka, ali poradi ekonomskata makropolitika i globalna fiskalizacija:(, kaj mene doma, se uste ne sum ja kupil, a i nekako ovie parapetnive mi se mnogu skapi, a nemam mesto za na zid gore za druga da obesam.
Planot bese da gream samo so suzumito edno 70-80% od zimata, a ponataka da ja pustav ovaa drgata (da receme od 20/12 do 30/01, zavisno od temp.)

neno.alek

Po specifikacija Panasonicot ti e podobar (toa e visoka klasa od panasonik), e sega taa mala razlika za 100evra plus
Neka pise nekoj so panasonic etherea po doma

For the record - исто се одлучив за Toshiba Suzumi Plus 13 со оглед на тоа дека Виваксот од таа класа со монтажа ме чинеше исто пари додека деновиве трае промоцијата. Ќе ја монтираат во ноември па ќе пренесам искуства од зимово иако во тој простор нема да живеам нон-стоп ќе видиме како ќе се однесува.

Sandra ako ja nominiraat voopsto ja ke se secam na edno mesto.
Јас така си велев за Џенифер Лоренс ама не само што ја номинираа туки и си освои, не се заречувај пред време ;)

Исто и Дензел доби номинација за Флајт !

а за некое чудо ниту како жена не ми е нешто убава.

Не ти е нешто убава? Ти да не си еден од моиве? Сумњив си ми :cautious:.

Гледам се зборува за спецификации на VIVAX климите во неколку наврати. Па, доколу некој го интересираат сервисните книги на некој од моделите на VIVAX и доколку не ја знаете оваа локација тогаш повелете

ftp://ftp.mrservis.hr/Servisne_upute/Vivax/Klime/

Дечки здраво. Да се вклучам во разговор, бидејќи гледам дека има упатени луѓе тука :).

Имам инвертер LG S18AT. Задоволен од климата (на почетокот), незадоволен од пазарлукот но тоа веќе помина. Ја користам климата веќе 2-ра година и забележав дека роторот на внатрешната единица е во дебаланс и прави вибрации на целата единица и се слуша дури и мало тропкање на капакот од филтрите. Се слушнав со сервисерите што ја монтираа, со уште неколку сервиси и кога им спомнав балансирање сите ме гледаа на криво :cautious:. Секој од нив (бидејќи не можеше да ми помогне) ми вели : „не се замарај климата си работи“.
Е сега ме интересира дали некој од вас знае сервис кој ќе може да ми помогне или на крајот на краевите сам ќе се обидам да ја балансирам со лимчиња-тегови кои се ставаат на лопатките од вентилаторот само што ќе треба да се зафркавам подолго додека го најдам дебалансот и никогаш нема да биде перфектно како што би била кога би се балансирала на машина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom