Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
астрата обично страда од бош пумпа, им фали уште една брзина, отсекогаш ми биле антипатични ко коли, барем на мене.... од опел само инсигниа :D :D
Он сака бензин на плин да го стави 1.4

А што мислиш за бензинциве од 1.0 до 1.2 дали би ми се исплатело таква кола? Не знам да не се преслаби ( пресен шофер сум и не се разбирам многу во коливе), односно дали би можел да ја возам во велес пример по гориштата :)

Ќе можеш,моторите им се со три клипа нема да ти троши бензин ич.А иначе се ПРЕСЛАБИ на автопат не верувам да крене повеќе од 110 и тоа има да ти зуи во ушите,и тешко ке ти биде за претицување.Не се трошоклии тие ич,ама немаш задоволство кога го возиш,ем е претесно внатре,ем е преспоро,ем е некомотно ем е никакво.Поарно ѕирни некое Поло,или Пунто.

http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/1484282-VW-Polo-1-0-plin--96

http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/1455692-Fiat-Punto-1-2-klima--00

Разгледував неколку фиат пунто бензинци вчера и не ми личат скапи. Дајте некој совет околу пунто бензин ?
--- надополнето: 21 октомври 2013 во 19:58 ---
Исто така слушнав дека пунтата ЈТД биле добри (ова од таксисти го имам слушнато). Некој совет ?

Разгледував неколку фиат пунто бензинци вчера и не ми личат скапи. Дајте некој совет околу пунто бензин ?
Исто така слушнав дека пунтата ЈТД биле добри (ова од таксисти го имам слушнато). Некој совет ?
Па добри се ЈТД моторите ама не е и ефтината изработка на лименката - пунто
ако веќе земаш јтд, земи на алфа ромео 147-ца ... кукла кола

како стојат тие алфа ромео со одржување, скапо ефтино ?

ЈТД моторите се коска,јас го имам ТД,една серија на постар мотор,си влече цакум пакум.
-Од кога на бензин + плин се пребаци на дизел?Земи си дизел и не се мисли.
-Пунто бензин,имаш 1.1 мотор,и 1.2 мотор,98% се исти-околу 60 коња се и двата,само гледај да биде со 4 врати ради практичност,со 2 врати се поефтини ама и постегнати.
-Дизелот е 1.9 ЈТД во Пунто е 80 коња,сосема солиден.Се имам возено 50 километри,да ја немав Бравата би се одлучил за Пунто.
--- надополнето: 21 октомври 2013 во 21:15 ---

Алфа Ромео 147 испод 3500 евра нема добро зачувана.
малку поскапо од бмв... абе земи си ко за почеток 1.9 тди топ количе

Не го лажи

како стојат тие алфа ромео со одржување, скапо ефтино ?
Незнам ... ама сигурно поскапо од астра бензинец пример
батали дизел, плинот ти е дупло поефтин

Незнам ... ама сигурно поскапо од астра бензинец пример
батали дизел, плинот ти е дупло поефтин

Додека да го намести,да го А-тестира,па расплињачи,мембрани драпај си курот.Самиот плински уред вреди околу 500 евра,па А-тест,па ова-она.Земи си дизел и да немаш гајле.600 евра за плинот за монтажа ова-она тоа е околу 350 литри нафта.Мојава кола комбинирана вожња ми троши 6 литри дизел.Истата кола ако ја ставам на плин ќе ми троши 10 литри плин.Да не го спомињам Саксото со 1.5 дизел мотор,отворено троши 4.5.Не е ич исплатливо меѓу дизел-плин.Плин-Бензин може бидејќи е упола поефтино.Дизелот е поскап како гориво,ама троши помалце,плинот е поефтин како гориво,а се троши во поголема количина.Башка и колата губи снага,и го кинеш векот.

Додека да го намести,да го А-тестира,па расплињачи,мембрани драпај си курот.Самиот плински уред вреди околу 500 евра,па А-тест,па ова-она.Земи си дизел и да немаш гајле.600 евра за плинот за монтажа ова-она тоа е околу 350 литри нафта.Мојава кола комбинирана вожња ми троши 6 литри дизел.Истата кола ако ја ставам на плин ќе ми троши 10 литри плин.Да не го спомињам Саксото со 1.5 дизел мотор,отворено троши 4.5.Не е ич исплатливо меѓу дизел-плин.Плин-Бензин може бидејќи е упола поефтино.Дизелот е поскап како гориво,ама троши помалце,плинот е поефтин како гориво,а се троши во поголема количина.Башка и колата губи снага,и го кинеш векот.
Тоа да ќе му излезе 600 евра, подобро нека земе кола сосе плин
дизел 6*70= 420 ден.
плин 10*38 = 380 ден.
со тоа што сигурно нема комбинирано да му троши 10 плин, во град сигурно ама и дизелот во град ќе троши минимум 7
кога ќе видиш горе доле тука е некаде, ама поедноставно и поефтин е за одржување дизелот

сепак негова одлука си е

јас си возам на бензин околу 6.5-7 ми е градска, не поминувам голема км и не ни планирам плин да ставам
фамилијарно дизел исто корса тука негде троши и таа

А каде ќе најде сочуван дизел да речеме 99та-00та за 2500евра и тоа да биде со помалце од 300.000-400.000 километри ? :) Уредот за Опел Астра 1.6 (75 коња) е околу 350 евра, не повеќе(за 1.6. 16вентили(90коња) е околу 450-500 евра) :D Астрата на плин барем мене ми тропши 8-8,5 плин. Поедноставен мотор од овој 1.6 на астра нема. Моментално има поминато 120000 на плин и немала до сега никаков дефект. И мит е дека плинот го крати векот на моторот :D

ЈТД моторите се коска,јас го имам ТД,една серија на постар мотор,си влече цакум пакум.
-Од кога на бензин + плин се пребаци на дизел?Земи си дизел и не се мисли.
-Пунто бензин,имаш 1.1 мотор,и 1.2 мотор,98% се исти-околу 60 коња се и двата,само гледај да биде со 4 врати ради практичност,со 2 врати се поефтини ама и постегнати.
-Дизелот е 1.9 ЈТД во Пунто е 80 коња,сосема солиден.Се имам возено 50 километри,да ја немав Бравата би се одлучил за Пунто.

Алфа Ромео 147 испод 3500 евра нема добро зачувана.

Не го лажи
Ги разгледувам сите опции и плин и дизел. Да видам што ќе кажат искусните.Оти како викаат старите не слушај гаталец туку паталец.

Токму така... али знам сигурно 5-6 коли шо изгореа само гевгелискиот регион од тој плин од кој имаше 2-3ца луге шо живи изгореа.... мене поклон да ми даваш кола со плин никад не би зел.... СТРОГО ДИЗЕЛ.....

Ги разгледувам сите опции и плин и дизел. Да видам што ќе кажат искусните.Оти како викаат старите не слушај гаталец туку паталец.
А меченцава не ти прават мерак ? не се скапи

Токму така... али знам сигурно 5-6 коли шо изгореа само гевгелискиот регион од тој плин од кој имаше 2-3ца луге шо живи изгореа.... мене поклон да ми даваш кола со плин никад не би зел.... СТРОГО ДИЗЕЛ.....

Не дај Боже некој од позади да те удри така појако кај што е плинот.Е тогаш ќе се види дали А-тестот бил направен правилно.И башка што стално во резервоарот треба да имаш најмалку 10-15 литри бензин,за да ја палиш на бензин па да ја префрли на плин.Не е баш едноставно и тоа,и нели почесто се менуваат свеќици кај бензин-плин.Нека кажат плинашите.

--- надополнето: 22 октомври 2013 во 16:46 ---
А каде ќе најде сочуван дизел да речеме 99та-00та за 2500евра и тоа да биде со помалце од 300.000-400.000 километри ? :) Уредот за Опел Астра 1.6 (75 коња) е околу 350 евра, не повеќе(за 1.6. 16вентили(90коња) е околу 450-500 евра) :D Астрата на плин барем мене ми тропши 8-8,5 плин. Поедноставен мотор од овој 1.6 на астра нема. Моментално има поминато 120000 на плин и немала до сега никаков дефект. И мит е дека плинот го крати векот на моторот :D

Се наоѓа.За 2500 евра да сум на негово место би зел Саксо 1.5 дизел со 4 врати и мирна глава.Секако на почеток кога ќе ја купи треба масло филтри каиши,гуми да смени,треба да вложи сигурно 150 евра.Јас имам Брава дизел ја купив 1800 евра пред две години,освен потрошни материјали не сум чепкал околу мотор или бош пумпа до сега.Единствен проблем беше што ми протече малото хладњаче за парно во кабината и ми беше водено кај совозачот доле.Тоа ме кошташе 3000 денари комплет.Не дека ги форсирам Фиатите секогаш,ама ѕирни си Браво-Брава,не држат цена тие ич,резервни делови има на претек и не се комплицирани коли со полно електроника внатре,не трошат многу нафта и брзи се.Мана им е кај нас што се потценети.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom