Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Религиите на секој начин возможен го малтретираа човештвото со милениуми, и сега не смееме вербално да малтретираме неколку загрешени души кои сакаат да живеат во бронзено доба?

Браво бе машко, од кое село си ти родум?

Хахаха
значи оправдувањето го земаш во историјата. :)
Со ваква логика далу ќе стигне светот.
Значи по твојава логига грциве треба да не окупираат. Нели, да ни вратат за тоа што ацо пред 2300 години има ја окупорал атина????
Многу логична констатација вадиш дека сите религиозни луѓе биле згрешени души кои сакале да живеат во вронзена доба.
Чисто онака, веруваш дека постои душа, пошто спомна.

А за село, прашај ги бабати и дедоти од која планина се доселиле во град :rolleyes:

Чисто онака, веруваш дека постои душа, пошто спомна.

Бриљираш со логиката, како и обично. Верувам во душа затоа што ги нареков загрешени души...

Ако за некој спортист речам дека игра како змеј, верувам во постоењето на змејови...

Од сосем разбирливи причини ова е мојот последен пост до тебе.

BRate samo nemozam da svatam edno kako jas sum vernik HRISTIJANIN PRAVOSLAVEN znaci mn golem...ali dali mozis da mi go obrazlozis to so ubistvoto napadni i ubi,,kako e vozmozno gospod go sozdal covekot i kazal da ziveat slozno da si pomagaat megu sebe i toj so ti praj loso vratimu so dobro poso greskata ke ja plati so grevot...a ne da go kaznis so ubistvo ili da mu nastetis ?!

BRate samo nemozam da svatam edno kako jas sum vernik HRISTIJANIN PRAVOSLAVEN znaci mn golem...ali dali mozis da mi go obrazlozis to so ubistvoto napadni i ubi,,kako e vozmozno gospod go sozdal covekot i kazal da ziveat slozno da si pomagaat megu sebe i toj so ti praj loso vratimu so dobro poso greskata ke ja plati so grevot...a ne da go kaznis so ubistvo ili da mu nastetis ?!

Не е формулирано прашањето како што треба.
Но и како да го формулираш одговорено е безброј пати на форумов.

Што ако добиле на 15 и 16? Што тоа има врска, мене менструацијата не ми е знак за зрелост тебе ти е на она педофилине. До 14 години е дете, од 14 до 16 си има закони кои го штитат, над 18 е полнолетно. ако збориме за зрелост тоа иде после 23 година како категорија. Значи за да знае таа особа што сака од животот и од себе треба да помине многу. Али каде бре вие ќе чекате таа да се дефинира, мажи ја таму кога ќе и дојде и решен проблем. Ќе и се замараш со нејзини желби и потреби, абе забради ја и веднаш вол за мажење да се бара.

Јас незнам за некоја традиција кај нас да се мажеле на 11/12 години. Дај има ли некаде пишан документ дека ова не ти е измишљотина? Знам дека се мажеле над 16 години, али деак на 11 се мажеле тоа баба ти и другарките нејзини, за други незнам. За моите две колена наназад барем сум 100% сигурна дека не сум плод на педофилија, оти моите баба и дедо беа разлика од една година, а формирале брак во 30те. Другите беа три години разлика. Која е кај тебе разликата во години?

Тие што дозволиле брак на 13 нека го преправат на 9 како кај племињана. Многу им е касно 13 години, веќе гради ќе и пораснат нема да биде секси за некој 60 годишен вол.

Али за кај нас еве како се справуваме со присилни бракови на деца:

Македонско девојче кое немало ни 15 години било продадено во Хрватска и принудена да стапи во брак со 21 годишен Хрват. Полицијата од Вуковар објави дека ги открила двајцата Хрвати на возраст од 43 и 45 години кои во март годинава ја купиле малолетничката за неколку илјади евра од 53 годишна Македонка.
djevojcica-zlostavljanje_625.jpeg

Според информациите на Канал 5 девојчето после 6 месеци успеало да избега од куќата во која насила била донесена во друг град и таму пријавило во полиција. Двајцата ги гони за трговија со луѓе, за сексуален злоупотреба на малолетник и за овозможување вонбрачен живот со дете.

Понатаму надлежните од Хрватска ќе соработуваат со македонските колеги за понатамошната постапка за враќање не девојчето дома но и за откривање на оние кои ја продале.

Македонското МВР е информирано и веќе постапува по случајот. Од таму не откриваат детали додека не заврши истрагата која е во тек. Се прибираат информации и докази со кои што би се потврдила инволвираноста и на македонски државјани роднини на девојчето во трговија со малолетник, велат од МВР.
Смрт за педофили и поддржувачи на педофили!

Леандро,инаетлива си(затоа овој е и мојот последен пост во врска со ова прашање).

Како прво:Леандриќ,како пубертетот не е мерило за зрелост? Батали ти моја и твоја дефиниција,општоприфатена биолошка дефиниција е дека дете е личност од раѓање до пубертет.Дете може да биде и на 16 годишна возраст.

Од историски аспект се мажеле порано.Пишан документ за Македонија немам(можеби во матична архива тоа можеш да погледнеш),но гледајќи на старосните групи(од различна и верска и национална припадност) со кои сум контактирал и прашал по тоа прашање,одговорот беше дека се мажеле и на 11,12,13...години.
За другите земји(од историски аспект):
Пример од википедија:
http://en.wikipedia.org/wiki/Marriageable_age
(Гледај историја)
Низ историјата и во другите земји(како и во Мкд бракот бил склучуван на порана возраст).

Присилни бракови не смеат да постојат(тоа е исламскиот став).Луѓето и нивните постапки се сосема друга работа.
И да, СМРТ ЗА ПЕДОФИЛИ!

Дали овој став на гостиварскиот имам треба да биде прифатен од вас муслиманите? И дали ако ова е став на ИВЗ вие ќе го почитувате?

За сите не можам да зборам ама за мене тој став е неприфатлив генерално. За ИВЗ да донесе таков став претходно треба многу нешта да ја прелијат чашата, така да на прашања од типот шта би било кад би било не ми е интересно да одговарам.
--- надополнето: 21 октомври 2013 во 23:13 ---
Смрт за педофили и поддржувачи на педофили!

Ќе те молам да ми дадеш малце поопширна дефиниција за педофил. Благодарам!

За сите не можам да зборам ама за мене тој став е неприфатлив генерално. За ИВЗ да донесе таков став претходно треба многу нешта да ја прелијат чашата, така да на прашања од типот шта би било кад би било не ми е интересно да одговарам.
Тогаш дали вие како верници не сметате дека овој свештеник - имам, заслужува да биде казнет поради повикување на говор на омраза и национализам, задскриени зад религијата?
Дали не е етички од ваша страна да барате да биде разрешен од вршење на религиозни должности, поради злоупотреба на својата позиција и влијание?

Дали овој став на гостиварскиот имам треба да биде прифатен од вас муслиманите? И дали ако ова е став на ИВЗ вие ќе го почитувате?

Не разбирам албански и не ја знам точната причина зошто го кажал ова.
Ако има причина,може да се разгледа тоа, но ако нема тогаш нема потреба од ваков говор.
Инаку,имамот и без да го каже ова јас лично,ако еден ист производ го продаваат или произведуваат муслимани,тогаш преферирам кај нив да купувам.
На пр. Сувомеснати производи нема шанси да купам кај некого кој не е муслиман или немуслиманско производство.

Инаку како што рече Омер,за ИВЗ да даде некоја ваква одлука треба навистина да се прелее чашата,но ИВЗ вакви и слични одлуки никогаш нема да донесе :)
--- надополнето: 22 октомври 2013 во 00:00 ---
Тогаш дали вие како верници не сметате дека овој свештеник - имам, заслужува да биде казнет поради повикување на говор на омраза и национализам, задскриени зад религијата?
Дали не е етички од ваша страна да барате да биде разрешен од вршење на религиозни должности, поради злоупотреба на својата позиција и влијание?
Инаку ако ти е полесно,јас да сум реис,ваквите имами никогаш не би ни вршеле религиозни должности :D

На пр. Сувомеснати производи нема шанси да купам кај некого кој не е муслиман или немуслиманско производство.

Свинско каде купуваш?

Свинско каде купуваш?

Јас разбирам дека си неисполнета и исфрустрирана личност,и дека ме мразиш бидејќи сум муслиман.
И јас тебе те мразам од дно на душата.
Но нема потреба од вакви глупави провокации.
Биди поиновативен.

Јас разбирам дека си неисполнета и исфрустрирана личност,и дека ме мразиш бидејќи сум муслиман.
И јас тебе те мразам од дно на душата.
Но нема потреба од вакви глупави провокации.
Биди поиновативен.

Ме мразиш, навистина?

:)

Јас не те мразам, смешен ми си.

Те мразам,и ме мразиш.
Не знам што е тука чудно.

Добра ноќ.

Не те мразам, чесна пионерска.

:)

Како можам да мразам некој форумски лик, за кого нишпто не знам, освен дека е обземен од приглупа идеологија?

Можам само да сочуствувам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom