Po eurovent Toshiba Suzumi+ 13 na -15C, Q=2.37kw, COP=2.10
-7C, Q=2.65KW, COP=2.56
Vivax Gexi/Gree Hansol/Innova H121N -15C, Q=2.892KW, COP=2.30
-10C, Q=3.938KW, COP=2.68
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=16565.0
Cenite sto se dadeni na internet i ne se tie, mene me cinese 39800den + montaza 60eur, e sega togas suzumito nemase popust, bese za okolu 10000den poskapa nego sega. Jas ja plativ 16kata 67000den.
Da, jas ja sporeduvam so suzumi16,bidejki taa ja imam doma, e sega problemot e sto i so taa nekako ne mi ide sporedbata, razlikata megu suzumi13 i suzumi16 e ogromna, prvenstveno vo kompresorot. Taka da 16kata ima twin rotarry compressor.
Ovlasteni serviseri za Vivax se Kontakt 2000 (mislam deka taka se vikase firmata), koja e kerka firma na energija.
Za site dopolnitelni raboti za suzumito (montaza na grejac a tacna poradi cesto nakalemuvanje mraz na tacnata na nadv. edinica) energija me prakaa na adresa na taa firma, odnosno istata koja e serviser na Vivax.
Никаде не сум прочитал да кажат дека Вивакс е подобар од Тошиба/Фуџитсу
Nikade nema ni da procitas, tuku celta mi e da napravam sporeba pomegu ovie dve klimi.
I site testovi od strana na Skandinavcite kade ja ima Innova h121n i Toshiba, toshiba ima podobri rezultati, ali nordic verzija.
Moe mislenje e deka ovie toshibi koi se prodavaat ovde se mnogu kvalitetni koi udiraat akcent na potrosuvackata a ne na powerful heating. Odnosno laicki kazano nivna cel e da ne potrosat struja a ne da te zgreat, slikovito kazano koga e mnogu ladno ne go opteretuva kompresorot vo full mode bidejki togas trosi struja, tuku go opteretuvaat vo taa mera da go odrzuvaat Cop-ot. Nie sepak sme juzna zemja so surovi zimi i zatoa mislam deka Toshibaata ne dobra opcija za celosno greenje so klima ured (izuzev nordic verziite)
Toshiba nikogas ne napravile klima ured kako Fujitsu12lt, a da ne e nordic verzija.
Mitcubishi, panasonic, fujitsu nasproti Toshiba i Daikin imaat visok Q na niski temp. na ustrb na Cop faktorot.
pr. Nikoj ne ja spomenal do sega a mosne kvalitetna Panasonic e12pkea
po Eurovent -15C, Q=3,44. COP=2.22
-10C, Q=3.60, COP=2.27
ili Panasonic e12pke -10=3.20kw, cop=2.30
Celta ne mi e da se razubeduvam i da reklamiram nekogo na forumov. Ednostavno gi imam dvete klimi i mozam sega za sega (a naprolet poopsirno) da dadam edno moe viduvanje za samata rabota na tie dve klimi.
Stojam na raspolaganje vo sekoe vreme ako nekoj saka moze da me poseti da vidi i napravi sporedba i edno svoe viduvanje, kako bi pomognal vo odlukata pri kupuvanje.