Најекономично греење и ладење

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.062
Колку да ја одржувам темата во живот, еве малку да пишам. Обеќав дека ќе пишам за потрошњата на климата тош. суз.13, па денес работеше малце отсабајле и потроши 1.2 кв. за 2 ипол саата на зададени 22 ст. со стартна потрошувачка
Сега работи на 22 ст. зададени со потрошувачка моментално од 212 вати и има потрошено 300 вати за саат и 15 мин.
Генерално, нема шанси некое друго затоплување во овие услови на благ студ да биде поекономично. Термо печка 6кв ја уклучив 2 саата колку да дувне малку топло на другиот спрат и нормално лапна 12 кв.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
На муабетот за GREE да се пофалам дека се подновив со GREE CHANGE 18000btu 5.7KW На греење, 5.3 на ладење, точниот модел е GWH18KG-K3DNA6F и со неа планирам да греам простор од 50м2 во потоплите денови, на поладно ако ма потреба ке догревам со веке постоечкото парно на струја но не верувам дека повеке од 1 радијатор ке има потреба да пуштам. Ја земав преку познаници и монтер кој долги години ја работи оваа работа во позната фирма за климатизација и ми даде одлична цена чак поефтино и од други места каде истата беше 45000. Гаранција со печат директно од увозникот на истите. Одлично и експресно си ја завршива работата иако 80евра ме кошташе монтажата заради големината и местото за монтажа кое беше малку проблематично, ставија некои бели изолациски црева пластифицирани одозгора а не од оние црните што се ронат и ја вакумирава што е најбитно.Сеа за сеа работи одлично за втор ден како ја користам на ова топло време, за на поладно ке видам како ке се понаша. И овој модел е со SANYO компресор како што на претходните страни беше спомнато, тоа го имам проверено од сервисни упатства по нет.
Инаку на монтажа го прашав од GREE монтеров има на лагер покрај CHANGE и HANSOL и COZY за последниве стварно се изненадив дека има понуда у скопје.

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
На муабетот за GREE да се пофалам дека се подновив со GREE CHANGE 18000btu 5.7KW На греење, 5.3 на ладење, точниот модел е GWH18KG-K3DNA6F и со неа планирам да греам простор од 50м2 во потоплите денови, на поладно ако ма потреба ке догревам со веке постоечкото парно на струја но не верувам дека повеке од 1 радијатор ке има потреба да пуштам. Ја земав преку познаници и монтер кој долги години ја работи оваа работа во позната фирма за климатизација и ми даде одлична цена чак поефтино и од други места каде истата беше 45000. Гаранција со печат директно од увозникот на истите. Одлично и експресно си ја завршива работата иако 80евра ме кошташе монтажата заради големината и местото за монтажа кое беше малку проблематично, ставија некои бели изолациски црева пластифицирани одозгора а не од оние црните што се ронат и ја вакумирава што е најбитно.Сеа за сеа работи одлично за втор ден како ја користам на ова топло време, за на поладно ке видам како ке се понаша. И овој модел е со SANYO компресор како што на претходните страни беше спомнато, тоа го имам проверено од сервисни упатства по нет.
Инаку на монтажа го прашав од GREE монтеров има на лагер покрај CHANGE и HANSOL и COZY за последниве стварно се изненадив дека има понуда у скопје.

So zdravje da se koristi

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Aj informacija kade i kolku bi cinela gree hansol, bidejki posleden pat koga prasav za hansol vo Greemak mi rekoa deka taa ne ja nosat tuka.
Od hansolot ima dve verzii od koi ednata e low ambient heating

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.971
Поени од реакции
34.343
Со среќа да си го користиш GREE-то.

Kaжи цена за HANSOL (и бр. на моделот) ако знаеш, и јас сум изненаден дека има тука. Која е продавницата, или човеков директно од увозникот зема? (не е ни важно, ако монтажата е ОК а зад гаранцијата стои сервис)
Дај број од монтерот на ПП, ако не е проблем.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.653
Поени од реакции
7.498
Со среќа да си го користиш GREE-то.

Kaжи цена за HANSOL (и бр. на моделот) ако знаеш, и јас сум изненаден дека има тука. Која е продавницата, или човеков директно од увозникот зема? (не е ни важно, ако монтажата е ОК а зад гаранцијата стои сервис)
Дај број од монтерот на ПП, ако не е проблем.
Точни цени незнам одприлика ко да ми рече дека хансолот е горе доле 10000 поскап од Changeot, телефонче и подетални информации ке ти дадам на ПП ( и на секој што ке побара) па напрај си муабет директно со човекот.

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
aj vaka da vi kazam, zorba (Baze i Baze) se direktni uvoznici od kina na gree. Mislam deka momentalno od hansol imaat 5.5kw i toa edna nadvoresna za dve vnatresni edinici kolku gi razbrav. Hansol 3.5kw kaj niv cini 44.000 denari dali so montaza ili ne ce gi preprasam bidejci uste ne ja sredivme mojata gree change. Pred 1 nedela dojdoja kaj mene ja ispraznija klimata ja polneja so azot pod visok pritisok da ja procistat za sekoj slucaj i ja napolnija nanovo so vaganje tocno 1kg plin i pak isto, mrzne podebelata cevka. Togas odlucija da ja zamenat nadvoresnata i ja zamenija ama ne bilo do nea, pak mrzne podebelata cevka, rekoja do mene e :ROFLMAO:. Mi ostavija kaj mene i nova vnatresna ama rekoja prvo da probaat da go zamenat termistorot (na carina im se rezervnite) vo vnatresnata bidejci on moze da praca pogresni informacii sto e i logicno, drugo nema sto da bide, gi proverija i cevkite dali se nekade previtkani ama ne se. Ednostavno klimata zbesnuva so tempo, ajde na ladenje diga pomedju 7.5 i 8 bara sto e normalen opseg ama na greenje diga i 45 bara a maksimum mi rekoja treba da odi do 40 bara na greenje, ima sansi da crkne kompresorot pa taka sega kogaj ce mi zastudi so grealka se grejam :confused: Ludejto se dvajca i se previse angazirani (po golemi proekti) taka da ako vi zatreba servis tesko se doadja do niv, ama ne se prevaranti, ok se ludjeto
--- надополнето: 21 октомври 2013 во 02:43 ---
@fiberoptic

Mislam deka GEEI ima gree kompresor (ne znaci deka necini) a ne sanyo po moe licno cuvstvo bidejci montiraja kaj moj komsija letovo GEEI i mi zvucese osetno pobucno od mojata gree change koja najverojatno ima sanyo kompresor i edvaj se slusa deka raboti. Mozebi vivax GECI 2012 god. serijata ima sanyo kompresori ama ovie novive od taja klasa ne zatoa i bese poevtina GEEI od GECI serijata za 2000 den.
Toa sto ja imam problem neznaci deka brendot gree ne se dobri, mi rekoja uvoznicite mnogu prodale a samo dve vakov problem ili slicen kako mojot napravile.

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317

Moze li da pises od kade ja zema i koja cena.
Mora da zemam denovive nekoj inverter, se namaluvaat temperaturite.
Sega sum vo nedoumica dali 12000 ili 18000 btu.
Se raboti za 30m2 dnevna so kujna i hodnik, za sto skoro site mi rekoa deka 12000 ke mi zavrsi rabota. No i deka na najladno ke mora da se dogreva, temperaturi od -10 i nadole.
E sega, ako zemam 18000 dali ke moze da postigne da zagree i na tie temperaturi (tuka edinstven izbor mi e Gree Change poradi ograniceniot prostor od 90cm za montaza na vnatresnata edinica, a samo Gree change 18k e so dimenzii 865cm). Po specifikacii stoi deka na -10 dava 4,6kw toplina (pdesign), za razlika od 12000 koi davaat 3,2kw na -10 (pdesign)-panasonic i toshiba gi gledav.
Plus, dali so 18000 ke moze i da otvoram vrata od soba vo koja se vleguva direktno od dnevnata za da se stopli i tamu, stanuva zbor za spalna i nema potreba da bide ista temperatura kako dnevnata. Moe mislenje e deka bi mozelo da se postigne so 18k ova.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.971
Поени од реакции
34.343
Koj (при здрав ум) би го земал ова, наместо Тошиба (и тоа Сузуми плус моделот), за само 5илјади повеќе, мене не ми е јасно... :)

Hansol 3.5kw kaj niv cini 44.000 denari dali so montaza ili ne ce gi preprasam
Исто како погоре, премала е некако разликата до Сузумито, би требало да има барем некои 250 евра разлика.

bidejci uste ne ja sredivme mojata gree change. Pred 1 nedela dojdoja kaj mene ja ispraznija klimata ja polneja so azot pod visok pritisok da ja procistat za sekoj slucaj i ja napolnija nanovo so vaganje tocno 1kg plin i pak isto, mrzne podebelata cevka. Togas odlucija da ja zamenat nadvoresnata i ja zamenija ama ne bilo do nea, pak mrzne podebelata cevka, rekoja do mene e :ROFLMAO:.

...Ludejto se dvajca i se previse angazirani (po golemi proekti) taka da ako vi zatreba servis tesko se doadja do niv, ama ne se prevaranti, ok se ludjeto

...Toa sto ja imam problem neznaci deka brendot gree ne se dobri, mi rekoja uvoznicite mnogu prodale a samo dve vakov problem ili slicen kako mojot napravile.
Јас мислам дека во тебе е проблемот.
Премногу си стрплив бе пријателе. Што те интересира тебе дали се двајца или дваесет и двајца во фирмата... те заебаваат цело лето, еве и зимска сезона почиња а уште не ти е среден проблемот.
Како може до тебе да биде проблемот, да не имаш некое космичко зрачење што им ги ремети климите? ;)

Каков термистор, какви бакрачи, нека вадат одма и таа внатрешната единица (надворешната рече ја сменија?), а нека ги мењаат и цревата кога веќе доаѓаат. А ако пак не бива нека ти ги вратат парите па да си земеш нешто саглам.
Тоа после во сервис нека си ги поправаат уредите, термистор или што и да е проблемот.
Не може бе нов уред купуваш, и да не работи. Требало да го заменат веднаш со нов а не да те заебаваат пола година и да ти го губат времето и живците. Законски рокот за поправка е 48 дена, значи можеш и во државен инспекторат за заштита на купувачи да се жалиш.

Јас барам нешто поевтино за брат ми, ама со ова што го слушам, тешко дека ќе се решам GREE да му препорачам. Работата излегува, ако затреба сервис исто како да немаш гаранција. Па во тој случај нека ја пали колата и нека си земе од Грција иста клима за 30% помалку пари, гаранцијата иста ќе биде. ;)
Сериозно, подобро јас да му ја доплатам разликата во пари до јапански бренд (на брат ми), одколку да ризикуваме да има вакви проблеми како тебе.

Добро е што се разменуваат искуства вака на форумиве, па да си знаеме која фирма како работи. Се надевам дека и тие од Зорба ќе не прочитаат тука и ќе ти го решат проблемот што побрзо, пошто вака губат муштерии. Нема више забушавање, со интернетов одма се знае кој работи како што треба, а кој не.

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
@Vanlok
Ne mi se odi po takvi patista, inspekcii bla bla. Klimata si rabotese kolku tolku i oni toa go znaeja, a koga im rekov prviot pat dotrcaja dva pati za pomalku od 48h. Ce bide na kraj, plus si dobiv nova nadvoresna i pocnuvam od nula :)
Za toa dali vredi suzumito povise od gexi, najdobro kaza sass deka suzumito pobucna e, a ce kaze naskoro i koja podobra toplina duva. Na kraj ova so klimive e previse globalizirano da razmisluvam koja e podobra, site koristat i ubavi komponenti i eftini kineski termistori i ventili. Kako vikase onoj amerikanecot na youtube koga ja rasturase fujitsu-to? " Panasonic commpresor and nasty cheep china valves and termistors" a ti mislis si kupil fujitsu za golemi pari i imas se od fujitsu vo nea

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.971
Поени од реакции
34.343
@goran0505
Се е во ред тогаш, чим можеш да бидеш толку стрплив со нив.
Знам дека јас не би можел, а верувам и многумина други. На денешниов пазар се има веќе солиден избор и може човек да одбира што му одговара за неговите пари, мене една од поважните работи ми се гаранцијата и квалитот на сервисот. Затоа што светскиот пазар денес бара пониски цени, и се ставаат евтини делови, затоа гаранцијата (и тој што стои зад неа) е многу важна.
Освен тоа мислам дека не е озбилно, нов уред ако од прво вклучување не биде исправен -да не се замени веднаш, посебно што кристално јасно е дека не се работи за банален квар.

Ама секој со своето, ако така сте се договориле и не ти смета, тогаш кој сум јас да се бунам. Но знам дека јас не би толерирал ваков однос, и знам дека нема да ги препорачувам на луѓе... берем не додека некое време не почне да се слуша дека не прават вака повеќе. Се надевам дека ќе се сменат работите, не само со нив, туку со сите трговци... лошата репутација во денешново интернетско време лесно и брзо се шири а тешко и споро се поправа потоа.
Се надевам се ќе излезе во ред со твојот уред, и фала што го подели искуството со нас.

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Jas kako kako sopstvenik i korisnik na Toshiba suzumi+ 16 i Vivax Gexi bi napravil edna paralela i se obiduvam da gi najdam tie 25000den poveke sto gi dadov za toshibata.

1. Toshibata e 16000btu za razlika od Vivax-ot koj e 12000 i do sega na min. t od -1C (bidejki vivaxot mi e star nekolku meseci), kako pouspesen vo intenzitet na toplo duvanje se pokaza vivaxot (bez merenje t na vozduhot na izduvot tuku onaka od raka kako cuvstvuvam).Vivaxot e koga duva kako fen.
2. Otvorite na vnatresnata edinica niz koj duva vozduhot kaj vivaxot e pogolem (posirok) za okolu 20cm.
3. Nadvoresnata edinica (kondenzatorot) e ogromen kaj vivaxot za razlika od kaj toshibata. Sto znaci deka ima pogolema izmena na toplina (energija), sto pridonesuva na rabota na uredot na poniski temp. i e deklariran do -20 za razlika od tosh. -15
4. Protokot na vozduh na vnatr. edinica e 770m3/h sto e poveke nego protokot kaj toshibata 738m3/h
5. nisanjeto gore-dole i levo-desno kaj vivaxot e avtomatski dodeka levo-desno kaj toshibata e racno
6. poveke filtri ima kaj vivaxot (sto mene ne mi e bitno)
7. Daljinskoto kaj vivaxot e osvetleno za vo temnica, i sl, so eden zbor naucna fantastika vo odnos na socijalnoto sto go ima toshibata
8. Bukata e 22db vo odnos na 31db vo korist na vivax (koga stojam do vivaxot ja slusam toshibata vo druga soba)
9. Cop faktorot 4.4 kaj vivax, 3.62 kaj toshiba
10. Kaj vivaxot ima dva grejaca vo nadv. edinica sto gi nema kaj toshibata.
11. Montazata kaj Toshibata ti ja vrsat strucno osposobeni luge, a kaj vivaxot treba so preporaka da ti najdat nekoj saglam bidejki 90% vrska nemaat od frigo tehnika.

Site ovie sporedbi se so Toshiba16 koja e 16000btu, a korektno bi bilo da se so suzumi +13

E sega kako ke se pokaze vo vistinska zima vivaxot ke pocekame da vidime.
Samite elektronski komponenti i poluprovodnici, (procesori, integralni kola, tranzistori, kondenzatori, diodi .....) kakvi se kaj vivaxot, a kavi se j toshibata.
Sepak toshiba e brend sto samata elektronika e na visoko nivo, dodeka kaj vivaxot ne znaeme, treba da pomine vreme za da vidime.
No mozam da zaklucam deka odnosot vo cena voopsto ne korenspodira so odnosot na kvalitet.

Povtorno ke kazam deka ova sto go pisuvam go pisuvam so rezerva od pricina sto seuste vivaxot ne pominal vistinska zima. Ako ja pomine zimata kako sto pocnal da raboti, togas, koj normalen ke kupi toshiba za taa cena sto se prodava kaj nas.
Koga se dvoumev megu gexi i fujitsu12LT, izracunav deka skoro 3 klimi vivax ke kupam nego edna Fujitsu, pa na kraj kupiv edna.;)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.971
Поени од реакции
34.343
...ova sto go pisuvam go pisuvam so rezerva od pricina sto seuste vivaxot ne pominal vistinska zima.
Ова е многу битно, интересно ќе биде да ги проследиш искуствата кога ќе бидат ниски температурите. COP факторот при ниски температури е она што е посебно интересно, од тој аспект се релевентни само еуровент или прецизни мерења, не лично чуство кое делува дека потопло дува. Без навреда но по... емпириски мерења се порелевантни. ;)
Може некој да линка еуровент извештаи за двата уреди?

Сите ние сакаме да ја завршиме работата за поевтино, но тоа поевтино треба стварно да биде поевтино и да биде споредливо квалитетно. За некои Вивакс модели се слушаат добри работи (GEXI беше истиот модел како GREE HANSOL, така?), но повеќе во однос на тоа дека за помали пари се добива релативно добар квалитет. Никаде не сум прочитал да кажат дека Вивакс е подобар од Тошиба/Фуџитсу од иста/слична ценовна класа.

Jas kako kako sopstvenik i korisnik na Toshiba suzumi+ 16 i Vivax Gexi bi napravil edna paralela i se obiduvam da gi najdam tie 25000den poveke sto gi dadov za toshibata...
Koga se dvoumev megu gexi i fujitsu12LT, izracunav deka skoro 3 klimi vivax ke kupam nego edna Fujitsu, pa na kraj kupiv edna.;)
Кај нас увозникот за Фуџитсу треба да се бојкотира, имаат ненормални цени и просто не ми се верува дека има луѓе што купуваат од нив. LT беше моделот што го немаат на лагер, само нарачка со капар може да се нарача?

Како и да е кажи колку пари кошта GEXI-to, GEYI гледам кошта 46илјади (без монтажа):
http://advancemedia.com.mk/shopping/klima-ured-inverter-acp-12ch35geyi/p/10355

Тошиба Сузуми Плус 12к (не 14к како твојата) кошта 48илјади (51к со монтажа). Од фирма со солидна репутација, која работи исклучиво фриготехника и има сопствен сервис. (значи не супермаркет, или голема продавница за бела техника која нема сопствен сервис, туку прави договор со најевтината варијанта).

Aко Сузуми Плус е 48к денари тогаш соодветна цена за GEXI/HANSOL би била некои 35-38к... никако 46илјади. GEXI/HANSOL за 35-38к, тогаш и да се замисли човек, но само ако ги ставиме монтажата и сервисот скроз на страна.
Тие 25илјади што си ги дал повеќе за Тошибата се споредба за уреди од различна јачина. 16000БТУ =/= 12000БТУ.
Еве баш проверив сега, и кај самите Сузуми разликата е 17илјади денари помеѓу 16000БТУ и 12000БТУ.
Toshiba RAS-B13N3KV2-E 3,5 (0,8 ÷ 4,1) / 4,2 (0,9 ÷ 5,6) 48.000,00
Toshiba RAS-B16N3KV2-E 4,5 (0,8 ÷ 5,0) / 5,5 (0,9 ÷ 6,9) 64.990,00

Искрено и јас би да дадам помалку пари, ама за таква (релативно) мала разлика во пари не ми оди сметката некако. GEYI 46илјади, HANSOL 44илјади... Сузуми плус за 48илјади.

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Po eurovent Toshiba Suzumi+ 13 na -15C, Q=2.37kw, COP=2.10
-7C, Q=2.65KW, COP=2.56

Vivax Gexi/Gree Hansol/Innova H121N -15C, Q=2.892KW, COP=2.30
-10C, Q=3.938KW, COP=2.68
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=16565.0

Cenite sto se dadeni na internet i ne se tie, mene me cinese 39800den + montaza 60eur, e sega togas suzumito nemase popust, bese za okolu 10000den poskapa nego sega. Jas ja plativ 16kata 67000den.
Da, jas ja sporeduvam so suzumi16,bidejki taa ja imam doma, e sega problemot e sto i so taa nekako ne mi ide sporedbata, razlikata megu suzumi13 i suzumi16 e ogromna, prvenstveno vo kompresorot. Taka da 16kata ima twin rotarry compressor.
Ovlasteni serviseri za Vivax se Kontakt 2000 (mislam deka taka se vikase firmata), koja e kerka firma na energija.
Za site dopolnitelni raboti za suzumito (montaza na grejac a tacna poradi cesto nakalemuvanje mraz na tacnata na nadv. edinica) energija me prakaa na adresa na taa firma, odnosno istata koja e serviser na Vivax.

Никаде не сум прочитал да кажат дека Вивакс е подобар од Тошиба/Фуџитсу

Nikade nema ni da procitas, tuku celta mi e da napravam sporeba pomegu ovie dve klimi.
I site testovi od strana na Skandinavcite kade ja ima Innova h121n i Toshiba, toshiba ima podobri rezultati, ali nordic verzija.
Moe mislenje e deka ovie toshibi koi se prodavaat ovde se mnogu kvalitetni koi udiraat akcent na potrosuvackata a ne na powerful heating. Odnosno laicki kazano nivna cel e da ne potrosat struja a ne da te zgreat, slikovito kazano koga e mnogu ladno ne go opteretuva kompresorot vo full mode bidejki togas trosi struja, tuku go opteretuvaat vo taa mera da go odrzuvaat Cop-ot. Nie sepak sme juzna zemja so surovi zimi i zatoa mislam deka Toshibaata ne dobra opcija za celosno greenje so klima ured (izuzev nordic verziite)
Toshiba nikogas ne napravile klima ured kako Fujitsu12lt, a da ne e nordic verzija.

Mitcubishi, panasonic, fujitsu nasproti Toshiba i Daikin imaat visok Q na niski temp. na ustrb na Cop faktorot.
pr. Nikoj ne ja spomenal do sega a mosne kvalitetna Panasonic e12pkea
po Eurovent -15C, Q=3,44. COP=2.22
-10C, Q=3.60, COP=2.27

ili Panasonic e12pke -10=3.20kw, cop=2.30

Celta ne mi e da se razubeduvam i da reklamiram nekogo na forumov. Ednostavno gi imam dvete klimi i mozam sega za sega (a naprolet poopsirno) da dadam edno moe viduvanje za samata rabota na tie dve klimi.
Stojam na raspolaganje vo sekoe vreme ako nekoj saka moze da me poseti da vidi i napravi sporedba i edno svoe viduvanje, kako bi pomognal vo odlukata pri kupuvanje.

Kajgana Shop

На врв Bottom