Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

• Креатор на темата Креатор на темата ASimov
  • Време на започнување Време на започнување
Бев во електро ама за прв колоквиум само за калкулус имаја.. Кај да одам на друго место?

Бев во електро ама за прв колоквиум само за калкулус имаја.. Кај да одам на друго место?

Копорница на технолошки, во ходникот каде што е 117/студентски прашања право само. Инаку и во групата на фејсбук(финки, трета генерација) ги имате материјалите прегледај ги постовите и таму ќе најдеш.

Билјана е закон.
Па да се согласувам дека Билјана е закон, но има дупки во законот, не е БАШ закон.
За дискретна математика 2 на вежби кога ја згреши К-мапата со 3 променли , нешто најосново, и баш кога ја поправи еден колега му вика нема врска распоредот на горните променливи . За тие 00 01 11 10 горе од К мапата зборувам. Таа ги напиша 00 01 10 11 и вика нема врска :) lol . И од кога ја реши задачата и спореди со резултатите виде дека греши. И калкулус и се сучило нешто слично но ајде да не го должам постов. Во глобала ок е типката но преценета, многу преценета.

К-мапа (x,y,z)

00 01 11 10 (yz)
----------------
0
1

Со користење на правилата а булова алгебра да се докаже равенството:
xy`+xyz+x`z=[x`z`+yz`]`
Знае ли некој како се решава задачата.. пола саат пишам глупости, само се усложнува.. а не сакам така да ја оставам.. :D

Патем ако одзима многу време нека оди по ѓаволите, убаво ќе биде ако некој барем има материјали од Логички Кола и Дискретни Автомати, дека овие изгледа ќе чекаат за ден пред кол да ги стават аудиториските на курсот..

Ова е нешто слично како Архитектури на компјутери? Ако е така на weebly имаш материјали.

Ова е нешто слично како Архитектури на компјутери? Ако е така на weebly имаш материјали.

Има некои сличности на почеток али не е скроз исто, нема врска се снајдов

Колеги има некој лабараториски вежби по структурно програмирање и ќе може да ми прати?

Ve molam ako moze nekoj da mi objasni kako moze da ja resam ovaa zadaca:
Odredena suma na denari da se presmeta kako zbir od 5000, 1000, 500, 100, 50, 10, 5, 2, 1 denari taka sto ke se iskoristat najmal broj na banknoti i moneti.

Odredena suma na denari da se presmeta kako zbir od 5000, 1000, 500, 100, 50, 10, 5, 2, 1 denari taka sto ke se iskoristat najmal broj na banknoti i moneti.

Па реално алгоритмот би бил нешто вака.
Прво ќе започнеш со најголемата банкота - 5 илјадарката. Ќе враќаш пет илјадарки се додека можеш. Потоа кога нема да може да се врати 5 илјадарка, ќе пробаш да вратиш илјадарка итн..
На пример : бројот 13253
Земаш една 5 илјадарка 13253-5000=8253;
Земаш втора 5 илјадарка 8253-5000=3253;
Сега неможеш да земеш повеќе 5 илјадарки, па тргнуваш со илјада.
Земаш 1 илјадарка 3253-1000=2253, па земаш втора, па трета и добиваш 253... Сеа земеш стотки итн....

Ова динамичко програмирање од асп беше. Пиши ми пп ако сакаш код ц++/јава.

Ова динамичко програмирање од асп беше. Пиши ми пп ако сакаш код ц++/јава.

За ова не треба динамичко, едноставен greedy алгоритам е.

@18student Инаку не мора ни while да користиш само направи го со if, целобројно делење и mod.

PHP:
if(sum >= 5000)
  banknota1 = sum / 5000;
  sum = sum % 5000;
if(sum >= 1000)
  ...

Динамичко програмирање ќе беше ако имаш на располагање 1, 5, 8, 10 и пример да се пресмета најмал број банкноти и монети за 23 денари. Тогаш ќе мораше динамичко програмирање.

Па јас колку шо прочитав е да се пресмета одредена сума како збир од тие банкноти и да се искористат шо е можно помалку. Ако грешам ок.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom