Порано или сега?

• Креатор на темата Креатор на темата Sungerot Bob
  • Време на започнување Време на започнување

Кога вашиот живот бил поубав, порано или сега?

• Вкупно гласачи
    74

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Локација
Гостивар
За некои животот беше поубав порано, времиња исполнети со радост, љубов, вработеност... , а за некои животот е поубав и сега... знаат како да се снајдат со пари, како полесно да ги добијат, полесно да ја најдат својата љубов......

Кога животот ви беше поубав, порано или сега?
Што е тоа што го имаше порано, а го нема сега........., а и што е тоа што го имаме сега, ама никогаш го немавме порано?
:)

Зависи за кого како, за мене лично порано животот ми беше далеку поубав и порелаксиран и тоа во секој можен поглед, во секое поле, но познавам и доста луѓе кои денеска многу подобро живеат и се снаоѓаат отколку порано ... животот е тркало накратко кажано !
Животот б.т.в. покрај парите кои се најбитни го градат и ХХ други работи и фактори !
Многу фактори играат улога ... и личните спецификации на личноста, семејството но и многу надворешни фактори, средината, системот/општеството, менталитетот, меѓучовечките односи, моменталните состојби во државата и ред други работи ...
Покрај неповолните социо-економски и демократски состојби моментално во државата исто така ме плашат и нервоза ми создаваат крајно лошите меѓучовечки односи помеѓу луѓето и непостоењето на вистинското пријателство туку гледањето на се под призмата на материјалната корист и интерес, а башка и менталитетот на народот ни е доста заебан и ретрограден ... и.т.н.

Па еве и јас да кажам, животот порано беше многу поубав. Се она што го имаше порано ( среќа, вистинска љубов, вистински пријатели...) денес го нема ( сепак постојат исклучоци).
Додека пак се она што го имаме денес ( некој повеќе, некој помалку пари, смарт телефони, 3Д телевизори, лажни пријателства, љубов од корист...) порано го немаше, но сепак животот беше подобар.
Порано децата излегуваа надвор куќички по дрва да прават, а денес само за компјутерот.
Порано со пари сите беа тука некаде, а денес сите се поделени на ниска, средна и висока каста.

Ме интересира мислењето на чичко @Anco околу оваа тема :)

Според мене порано било подобро, немало толку нервоза, љубомора затоа што сите биле на исто ниво, немале многу пари а сепак се радувале, немале телефони а сите знаеле каде да се најдат...
Денеска е полесен животот, но со оваа голема омраза го прави многу потежок.

Јас одговорив во темата „Народе како сте“,кој одговор би одговарал
и за во оваа тема. Ако можеш дај пренеси го тоа ваму (јас не знам).
Тогаш-некогаш беше подобро,имаше или се осеќаше еднаквоста,поточно
малкумина беа нееднакви,повеќето беа задоволни со она што го имаа,
а имаа малку,понекогаш само кришка леб,насолена со шеќер а потоа натопена-попрскана со вода од маалската чешма на улица,за да не падне шеќерот трчајќи и бркаиќи се со другарчињата кои исто така истото го држеа во раце како доручек или ужинка,немавме тогај кремови и тостови.
И поарно ни беше.
Имам доста пишувано за овие работи и тие времиња кога и поповите одеа пешки и често ги сретнувавме и гледавме,а сега за да го видиш треба или да се венчаш или да умреш,пу-пу тогаш ни ќе го видиш,ни ќе го чуеш.
Штета што се запустива излетите,каде се дружевме и игравме. Плажите на Вардар,Сарај,Кривината на Треска(има-м тема за неа отворено)Катланово.
А најповеќе што го снема скопското корзо-тоа е најголема загуба, тоа дружење во друштва го нема повеќе(и за тоа на многу места пишувава)
се отворија тие кафичи од 10-тина квадрати и ја отруја младината.

,,,,i da nadopolnam ,malku,na ^ kazhanato,,koe patem kazhano e sosema tochno,,,,
,,,posebno izleguvanje,,popladne ,,na burek,,,i toa onoj vistinski ,,,malsen so krckavi kori ,,,
,,,sepak beshe toa eden odreden ubav period,,,,,nie shto pominavme ,,,pominavme,,
,,gi zhalam decava kako generacii,,,ednostavno iozgubeni ,,bez nikakva cel ,i najstrashnoto ,,perspektiva ni na povidok,,,barem malku od malku da osetat socijalna i personalna sigurnost,,

порано кога бев безгрижно дете и си играв во двор со покојниот дедо

Нормално дека порано. Како мал не си знаел како функционира светов, но сега кога знаеш колку расипан и патетичен е сваќаш дека ти било поарно кога не си знаел.

Па еве и јас да кажам, животот порано беше многу поубав. Се она што го имаше порано ( среќа, вистинска љубов, вистински пријатели...) денес го нема ( сепак постојат исклучоци).
Додека пак се она што го имаме денес ( некој повеќе, некој помалку пари, смарт телефони, 3Д телевизори, лажни пријателства, љубов од корист...) порано го немаше, но сепак животот беше подобар.
Порано децата излегуваа надвор куќички по дрва да прават, а денес само за компјутерот.
Порано со пари сите беа тука некаде, а денес сите се поделени на ниска, средна и висока каста.

Ме интересира мислењето на чичко @Anco околу оваа тема :)

Тоа всушност никогаш и го немало, мислиш дека го имало пошто си бил мал и не си сваќал некои работи, среќата, љубовта, пријателството итн. не се исчезнати преку ноќ во претходните 10, 50, 100 години, отсекогаш ги немало а нема ни да ги има.

Порано некој имал повеќе сликички некој помалку, некој повеќе жетони на флиперот некој помалку, се е исто само со текот на годините се мењаваат гачетите кои што ги разликуваат децата од богати и сиромашни.

Таква е технологијата, денеска секое дете има компјутер, порано секое дете имаше нинтендо, порано правеле куќички за птици, денеска прават страници на фејсбук за птици итн.

А тоа со парите дека сите беа тука некаде е погрешно, отсекогаш имало и богати и сиромашни, никогаш не биле изедначени, секогаш имало разлика во материјалната состојба и секогаш ќе има.

Сватете дека не можеме секогаш да се задржиме на тоа што сме го правеле во минатото, неможе сите идни генерации да се ќарат со сликички, се понапредна и понапредна е човечката раса, да не сме се менувале денеска сеуште би биле во пештери. Разликите мора да ги има, тоа не прави поразлични од другите суштества.

Порано ми беше поубаво бидеќи не морав да работам а троешев пари,сега работам и неможам да трошам пари(имам потрошувачи како мене)

Го прашале некој старец - во кое време било најубаво?
- во србско! - одговорил старецот
- како бре дедо во србско било најубаво кога сме биле под окупација, србите тепале, сиромаштија, глад....! Во денешно време сме слободни, не сме голи, не сме боси, никој не не угнетува....!??
- ама јас во србско имав 20 години! - одговорил дедото
.................
Младоста е најубавото време и секој сака да се врати тоа време т.е. да му се врати младоста и сето тоа што младоста го има и го носи со себе. Тоа е убавината.......
Мислам дека еден стих од песната на Јура Стубиќ кажува се:
- .....дао би миљарду долара за један секунд првог пољубца.....
http://www.youtube.com/watch?v=PlrCwJSTq4c

Го прашале некој старец - во кое време било најубаво?
- во србско! - одговорил старецот
- како бре дедо во србско било најубаво кога сме биле под окупација, србите тепале, сиромаштија, глад....! Во денешно време сме слободни, не сме голи, не сме боси, никој не не угнетува....!??
- ама јас во србско имав 20 години! - одговорил дедото
.................
Младоста е најубавото време и секој сака да се врати тоа време т.е. да му се врати младоста и сето тоа што младоста го има и го носи со себе. Тоа е убавината.......
Мислам дека еден стих од песната на Јура Стубиќ кажува се:
- .....дао би миљарду долара за један секунд првог пољубца.....
http://www.youtube.com/watch?v=PlrCwJSTq4c

Има уште една анегдота, слична на погоре напишаната.

Имено, Тито и генералите шетале низ Југославија за да наслушнат како им живее народецот во таа и таква држава. За проба, се обратиле до некое старче со прашањето: „Кажи стари, кога ти беше подобро: сега во Југославија или во бившата Југославија„? Старчево одговорило „од прва„:„Мене ми беше најдобро под австро-унгарија!„: Тито и генералите „згранати„ од несаканиот одговор, прашуваат: „Зашто тогаш ти беше подобро?„. Старчето им вели: „Па тогаш бев млад„.

Сега дефинитивно, не дека и порано било лошо ама сигурно беше многу потешко :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom