Остај ме мене,не правиме за тоа муабет.
Што значи тоа да е исполнет?
Да го освести,очисти и примреми патот на Спасителот.
Остај ме мене,не правиме за тоа муабет.
Што значи тоа да е исполнет?
Ок,а тоа што пишува таму,важи или не важи?Да го освести,очисти и примреми патот на Спасителот.
Hattab1,mountain Колегава твој се повикува на неморални закони,договорете се важи ли Стариот Завет или е докинат со Новиот Завет.
Мики,што има да земаш толкувања од Стариот Завет ако тврдиш дека тоа не важи веќе.
Или стандард,важи само кога ти одговара,а кога не ти одговара тогаш не важи.
Договорете се,важи или не важи.
За да знам,бидејќи многу прашања се отвараат после твојот одговор.
Ок,а тоа што пишува таму,важи или не важи?
Тоа ми е муабетот.
Значи ако јас еднаш застанам на црвено со колата, (го исполнив законот) тој појќе не важи?? зH
како може уште да важи она кое веќе се случило како настан, поточно, како уште може да важи она кое веќе е завршено?...![]()
Заповеди (и закони) божји, дали ги почитувате?Значи ако јас еднаш застанам на црвено со колата, (го исполнив законот) тој појќе не важи?? з
Еве што Бог рекол:
Нема да го нарушам Мојот завет и нема да го изменам она, што излегло од устата Моја.
Псалм 88: 34
А Исус појаснил зошто е дојден
Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се. И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно , а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно
Матеј 5 : 17-19
Значи не бил дојден да го промени или поништи законот, и се додека постојат и небото и земјата тие ќе важат и предупредува на оние кои ќе речат дека законите се промениле или укинале. И земјата и небото се уште постојат, и не е се исполнето.
Овде имаш поопширно за саботата и за неделата:Еден од тие закони е и славењето на саботата како божји ден кое славење христијаните го укинале и промениле (погледни предходен пасус) и ја вовеле неделата иако нигде нема ни еден збор во евангелијата да се смени или укине (конкретно денот) а и Бог вели дека идната земја и небо кое ќе го создаде - саботата ќе биде светиот , божји ден за сите идни поколенија:
Зашто, како што новото небо и новата земја, кои Јас ќе ги создадам, ќе бидат секогаш пред лицето Мое, вели Господ, така ќе постои и потомството ваше и името ваше.
Тогаш од месец на месец, и од сабота во сабота ќе доаѓа секоја плот пред лицето Мое на поклонение, вели Господ.
Исаија 66: 22-23
Mногу ситен текст.. дали има едноставно јасно и прецизно каде Бог ја заменува Саботата со Недела со закон или заповед. Значи само каде на које место е запишана таа Божја заповедЗаповеди (и закони) божји, дали ги почитувате?
--- надополнето: 11 октомври 2013 во 16:24 ---
Овде имаш поопширно за саботата и за неделата:
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Sekte/Lat_Crkva-I-Sekte05.htm
Сам Бог (Христос) ја замени саботата со неделата така што воскресна во неделата а не во саботата. Плус, сам Бог влезе во Ерусалим во неделата пред распнувањето. Плус, сам Бог (Духот Свет) слезе врз Апостолите на Педесетница, на 50-от ден од Христовото неделно воскресување, а тоа слегување пак е во денот недела. Плус, сам Бог (Христос, нели...) никаде во Новиот Завет не одредил почитување на саботата, икао Он ги има споменато повеќето други Заповеди низ евангелијата, но не и Заповедта за почитување на саботата. Плус, сам Бог (Христос, нели...) ќе дојде по втор пат во денот недела, со голем знак на небесата, а не во некој друг ден, а таа недела ќе трае вечно, позната како „безвечерен ден„.Mногу ситен текст.. дали има едноставно јасно и прецизно каде Бог ја заменува Саботата со Недела со закон или заповед. Значи само каде на које место е запишана таа Божја заповед
Многу работи низ Библијата се случија во среда, недела, понеделник, вторник... но имаме заповеди Божји што е свето а што не. Дали имаме и една заповед Божја за сабота да биде заменета со недела?Сам Бог (Христос) ја замени саботата со неделата така што воскресна во неделата а не во саботата. Плус, сам Бог влезе во Ерусалим во неделата пред распнувањето. Плус, сам Бог (Духот Свет) слезе врз Апостолите на Педесетница, на 50-от ден од Христовото неделно воскресување, а тоа слегување пак е во денот недела. Плус, сам Бог (Христос, нели...) никаде во Новиот Завет не одредил почитување на саботата, икао Он ги има споменато повеќето други Заповеди низ евангелијата, но не и Заповедта за почитување на саботата. Плус, сам Бог (Христос, нели...) ќе дојде по втор пат во денот недела, со голем знак на небесата, а не во некој друг ден, а таа недела ќе трае вечно, позната како „безвечерен ден„.
Плус, самите Апостоли, што значи, самата Црква, почнаа да се собираат на литургија во денот недела, која е прв ден после саботата. Види во Делата Апостолски, 20.7.
Ова погоре е дијалог или монолог?...Многу работи низ Библијата се случија во среда, недела, понеделник, вторник... но имаме заповеди Божји што е свето а што не. Дали имаме и една заповед Божја за сабота да биде заменета со недела?
По твоја логика, ако Исус и апостолите правеа нешто во недела и ради то неделата е света, зошто христијаните не се молат во синагоги?? Исус и апостолите не одеа во цркви, не палеа свеќи , не му се клањаа на икони, не звонеа звона од камбанарии... Исус подучуваше и проповедаше во синагоги, Павле исто така, Јаков и учениците се молеа и клањаа во храмот старозаветен.... по чему ете се смена од синагога во црква, по чему (по кој узор) се ставија ликови цртани и скулптури на кои им се молат и клањаат, по кој узор се палат свеќи и се огласуваат камбани при службите божји. По кој и чиј пример е тоа? Исус беше и обрежан, христијаните не се обрежуваат.
13 А во саботата излеговме надвор од градската врата, кон реката, каде што имаа обичај да се молат. И седнавме и им зборувавме на собраните жени.
14 И некоја богобојазлива жена по име Лидија, продавачка на пурпурно платно од градот Тиатир, слушаше; и Господ и го отвори срцето да внимава на Павловите зборови.
Дела 16
2 И по својот обичај Павле влезе при нив и, три саботи редум, расправаше со нив од Писмото,
3 толкувајќи и докажувајќи дека Христос требаше да пострада и да воскресне од мртвите и дека е Тој Месија - Исус, „Кого јас ви Го проповедам.”
Дела 17
4 А секоја сабота (Павле) расправаше во синагогата и ги убедуваше Јудејците и Грците.
Дела 18
За која?
Бог не го создал сонцето безкорисно, туку како извор на енергија но не само и на светлост!
Зошто?
Мојата одредба е прифаќањето на вистините од православната рисјанска вера па самиот одреди дали ќе прифатиш или нема да прифатиш што вели мојата вероисповест.
Патем кажано, мојата вера вели дека оние 7 денови од Постанокот имаат должина исто како и нашиве денови, по 24 часови за едно-деноноќие, според учењето од Св. Ефрем Сириски, а современиот теолог, свештеникот Тимотиј, вели дека природните закони по кои Бог го створил првичниот Свет, пред падот Адамов и Евин, се закони по кои и ден-денес се одржува денешниот Свет/Вселена.
На Бога не Му се потребни 6 дена создавање, кои сами по себе би имале некое шпекулатино времетраење, поинакво (подолго или пократко) од денешново, туку самото создавање на нештата во 6-те дена, не се период на некаков еволутивен раст на првосоздадените нешта, туку само време во кое Творецот го творел Светот и се‘ во него. Значи, Творецот го обликувал Светов во време, а не затоа што на Творецот Му треба време за создавање, оти Он се‘ твори моментално, а не процесно-еволутивно.
--- надополнето: 11 октомври 2013 во 00:18 ---
Со содавањето на Сонцето и на Месечината како извори на светлина, првосоздадената светлина е пренесена врз овие две небесни тела, како нивна способност за извори на светлина. Првосоздадената светлина не била творена од поединечни/точкести извори на светлина, како на пример од Сонцето, туку првосоздадената светлина била амбиентално/дифузно светло, распространето низ целата првична Вселена.
tocno taka bibliata vo vremeto na isus bila do zbor od alah a posle isus lugeto pcnale da ja izmenuvaatTи веруваш значи во библијата, дека е од збор до збор Боговдахновена а тие што ја склопиле да изгледа така, може да се значи не точни....во најмала рака.
Ова е парадокс како мене ми изгледа.
За стариот или новиот завет лафиш?tocno taka bibliata vo vremeto na isus bila do zbor od alah a posle isus lugeto pcnale da ja izmenuvaat
pa novite sigurno se izmeneti a starite neznam od koga pocnale da gi izmenuvaat. kako shto e primerot so filmot so mojsej. prvo naslovot beshe 20 - te zapovedi a sega naslovot e 10 - zapovedi. inaku ima neshto vo biblijata shto ne go imaat izmeneto, kako na primer isus vo bibliata spomnuva deka posle nego ke dojde drug pratenik, deka toj samiot isus ne e bog i tn. pozdravЗа стариот или новиот завет лафиш?
Стариот завет не е чепкан многу, тие евреите се како муслиманите....закоравени начисто. Кај новиот не се поставува прашање дали е сменет туку како е составенpa novite sigurno se izmeneti a starite neznam od koga pocnale da gi izmenuvaat. kako shto e primerot so filmot so mojsej. prvo naslovot beshe 20 - te zapovedi a sega naslovot e 10 - zapovedi. inaku ima neshto vo biblijata shto ne go imaat izmeneto, kako na primer isus vo bibliata spomnuva deka posle nego ke dojde drug pratenik, deka toj samiot isus ne e bog i tn. pozdrav