Бугарски пасош - Да или не?

• Креатор на темата Креатор на темата DANI_M
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Може некој да каже подетално како поминува интервјуто, какви прашања поставуваат итт итн?
И дали е воопшто возможно на православен македонец со презиме на -ски да не му дадат бугарско државјанство, а со тоа и пасош?

Da mozat da ne mu izdadat ama treba da si ekstermno glup i budala
--- надополнето: 5 октомври 2013 во 23:34 ---
ЕУ,па и Бугариja верува во прошируването и асоциирането на западните балкани ком ЕУ. Тоа е природна работа. Еве и после падот на визниот режим,коj според тебе не можеше да биде спречен, но според мен можеше... гледаме продолжуване на земане бугарско државjaнство. Да не зборуваме,дека Бугариja беше един от застапниците за падане на визниот режим на западните Балкани,заедно со Романиja и Полска.
Докато македонското државjaнство не стане абсолутно на исто ниво со еуропските државjaнства, този процес ке продолжи. Тоа не зависи от Бугариja, а от самата РМ и проблемите внатре.

Da be i covek nepismen ce poveruva vo toa sto go pisuvas a poslednite slucuvanja ne kazuvaat deka e taka od 18 bugarski pratenici vo Eu parlamentot 14 se glasale za da se vratat povtorno vizite znaes zosto da mozat Makedoncite i ponatamu da zimaa Bg drzavljanstvo .. koristi Bugarija

Може некој да каже подетално како поминува интервјуто, какви прашања поставуваат итт итн?
И дали е воопшто возможно на православен македонец со презиме на -ски да не му дадат бугарско државјанство, а со тоа и пасош?
Можно е, ако речеш дека сакаш пасош за да можеш да работиш на запад или заради бизнис, или пак ако кажеш дека си Македонец по националност. Во овие два случаја сигурно нема да ти дадат.

Интервјуто е: име, презиме, кога и каде си роден, што имаш завршено, каде работиш, колку пати си бил во Бг, имаш ли роднини таму, зошто сакаш бг државјанство, што си по националност, какво државјанство имаш, што се по националност твоите мајка и татко, што ќе смени кај тебе ако имаш бг држвјанство и кои се бугарски празници.

Значи, поголем дел од интервјуто е „излажи - да не те фатат“.

Така така шиткајте си го гзот за пасош....македонија увек страдала од своите деца.... и кога некој оправдува земање бугарски пасош :facepalm::facepalm: сите што го дале животот за оваа земја коските им се превртуваат во гроб од такви луѓе...

Освестете се малку. Почнете да размислувате за вашата свест, целта на вашето постоење, вашата улога на планетата земја, вашите желби и амбиции, што сакате да постигнете и каде сакате да стигнете.

Сите вие, без разлика на вашето потекло, националност, јазик сте граѓани на планетата земја. Запомнете го тоа и ако треба повторете го 200 пати за да ви влезе во глава. Некои од нас имаат среќа да се родат во развиени делови на планетата, некои имаат помалку среќа и се родени на територии како балканот. Трети имаат уште помалку среќа и се родени на територија со скоро никакви услови за живот. Но тоа не ве прави помалку граѓани на планетата земја и вие имате право да живеете во кој крај сакате.

Државјанство, пасош, и слични други ствари се само прости документи, парчиња хартија, кои ја ограничуваат вашата слобода. Слободата која ви следува штом ќе го вдишите првиот воздух на оваа планета. За среќа има напорни процедури кои ни овозможуваат да отпатуваме и да се сместиме на парчето земја каде сакаме да го поминеме остатокот од животот. Дали биле легални или нелегални не е толку важно, можат само да ве вратат од каде сте дошле и пак да тргнете на ново патување. Мили мои, најголемиот проблем или грешка, а можам да го наречам и најтажен, е кога сами ќе си ја одземете слободата која планетава земја ви ја даде првиот момент кога ги отворивте очите и ги здогледавте нејзините убавини. Кога сами ќе речете јас сум по националност тоа и тоа, припаѓам само овде, не газам преку мојата татковина и сл. А сонувате да имате колиба на песочна плажа и да пиете млеко од свеж кокос.
За да ја исполните вашата животна желба, и да живеете во кој крај од планетава сакате, мора некогаш да поминете различни процедури и да извадите триста различни документации за да стигнете дотаму, но сепак се стигнува. Тажно е што од страна сите кукавици кои немаат храброст за ваков чекор на ова гледаат предавнички, навредливо, патриотски, националистички... Ќе направат се за да ве запрат, да ве премислат, да ви го исперат мозокот дека тоа што го правите е предавнички, непатриотски или разни други глупи ствари што би требало да направат да имате грижа на совест. Се плашат дека ќе останат сами, во своите лично создадени зандани.

Вашата татковина за се што ви дала досега, дебело ви наплатила! Дали било тоа во данок, во работна сила, директно или индиректно преку вашите предци, бидете сигурни дека се што ви е овозможено е дебело наплатено. А спротивно од тоа, многу работи ви наплатува а сепак ви ги скратува.

Вие сте слободни луѓе, граѓани на планетата земја! Не си ги трујте вашите мисли со патриотизам и национализам. Ако стигнете до вашата омилена дестинација која ќе ве направи среќни за цел живот, сигурен сум дека гордо ќе тврдите дека тоа е вашата вистинска татковина. Но нема потреба ни од тоа, вашата татковина е планетата земја.

Каде и да отидете вие сте дома!

Nikoj ne moze da te spreci da go napravis ovoj cekor i da zemes bg drzavljanstvo ako si odlucil nekogas se mislam deka e dobro nekogas ne ..naiskreno... no dobro zemes bg drzavljanstvo i sto vednas ce te zaposlat vo Germanija ajde mozebi sega vo 2014 godina ce bide podobro ama toa mozebi jas iskreno gi opravduvam site da zemat bg drzavljanstva ako mislat deka ce izbegaat od ovde i ce bide podobro ama mnogu i se vracaat ne se snasle bas kako sto treba... Mnogu Albanci imaat otideno toa e fakt pa site li oni imale bg pasos pa ete se snasle pametno spored mene e da otides da vids mozes li da se snajdes toa go mozes i so mk pasos pa ako mozes vadi bugarski ne cekaj so sreca od mene barem ce se namali nevrabotenosta vo RM ..a toa deka vasata tatkovina toa debelo vi go naplatila e toa ne se slozuvam od pricina sto ako se zaposlis primer vo Germanija oni te gledaat kako od tebe da napravat covek koj ce go polni budjetot na taa zemja mozebi ste cule za se sto imaat danoci i davacki toa sekade go ima vo sekoja zemja ne samo vo MK
A ti otkade zaes dali se platile nasite predci danok boze aj da pocneme kolku ova glupo zvuci eve mojot predok ziveel pod bugarsko pa placal danok na Bugarija posle dosle partizani pa placal na Jugosloveni danok e ajde de sega nie placame na Makedonija danok koj kako dojde site zimaat danok ..nemoj da siris dezinformacii te molam koga ne znaes

Nikoj ne moze da te spreci da go napravis ovoj cekor i da zemes bg drzavljanstvo ako si odlucil nekogas se mislam deka e dobro nekogas ne ..naiskreno... no dobro zemes bg drzavljanstvo i sto vednas ce te zaposlat vo Germanija ajde mozebi sega vo 2014 godina ce bide podobro ama toa mozebi jas iskreno gi opravduvam site da zemat bg drzavljanstva ako mislat deka ce izbegaat od ovde i ce bide podobro ama mnogu i se vracaat ne se snasle bas kako sto treba... Mnogu Albanci imaat otideno toa e fakt pa site li oni imale bg pasos pa ete se snasle pametno spored mene e da otides da vids mozes li da se snajdes toa go mozes i so mk pasos pa ako mozes vadi bugarski ne cekaj so sreca od mene barem ce se namali nevrabotenosta vo RM ..a toa deka vasata tatkovina toa debelo vi go naplatila e toa ne se slozuvam od pricina sto ako se zaposlis primer vo Germanija oni te gledaat kako od tebe da napravat covek koj ce go polni budjetot na taa zemja mozebi ste cule za se sto imaat danoci i davacki toa sekade go ima vo sekoja zemja ne samo vo MK
A ti otkade zaes dali se platile nasite predci danok boze aj da pocneme kolku ova glupo zvuci eve mojot predok ziveel pod bugarsko pa placal danok na Bugarija posle dosle partizani pa placal na Jugosloveni danok e ajde de sega nie placame na Makedonija danok koj kako dojde site zimaat danok ..nemoj da siris dezinformacii te molam koga ne znaes
пријател ти ако не се снајдеш во околината која си се родил и живеел како бе очекуваш да се снајдеш на друго место...ако си неспособен тука да работиш нема да си способен и на друго место да работиш...плачат сите нема работа...а нема врска работа има само не им се работи се сите сакаат во фотеља на компјутер а немаат доволни квалификации...ги мрзело да учат и после се жалат земав пасош пошо тука нема работа...ма ајдте ти се молам...или земав за кола да купам...па и тука можеш да купиш кола за тие пари...али не ем немаат пари ем се лакомат за поубави коли..фак лоџик...

пријател ти ако не се снајдеш во околината која си се родил и живеел како бе очекуваш да се снајдеш на друго место...ако си неспособен тука да работиш нема да си способен и на друго место да работиш...плачат сите нема работа...а нема врска работа има само не им се работи се сите сакаат во фотеља на компјутер а немаат доволни квалификации...ги мрзело да учат и после се жалат земав пасош пошо тука нема работа...ма ајдте ти се молам...или земав за кола да купам...па и тука можеш да купиш кола за тие пари...али не ем немаат пари ем се лакомат за поубави коли..фак лоџик...

Се сложувам со тебе во потполност проблем е немаат доволни квалификации а и не сакаат да ги стекнат чуден народ има разни обуки никој не се јавува а овде сите нема работа еве јас работам и искрено не сум задоволен сакам уште да се квалификувам уште
нешто да научам да не останам само на едно па кога пример ќе ја загубам работата да бидам на товар на државата ама жално е што многу млади не мислат како мене на запад пример Германија и те како мислат исто како и јас затоа и има мала стапка на незапосленот ,,,

Da be i covek nepismen ce poveruva vo toa sto go pisuvas a poslednite slucuvanja ne kazuvaat deka e taka od 18 bugarski pratenici vo Eu parlamentot 14 se glasale za da se vratat povtorno vizite znaes zosto da mozat Makedoncite i ponatamu da zimaa Bg drzavljanstvo .. koristi Bugarija

Дали правиш разлика мегу создаване механизма за вратене на визи при проблеми и вратане на визи?
Депутатите на државите от източна Европа како Бугариja, Романиja,па дур и Полска гласаха за воведуване на ваквата механизма.Тоа не значи,дека автоматски ке се воведат визи,но при изполнуване на определени параметри, ке има можност за такво деjствие от страна на ЕУ.
Разликата е голема,а некои легу се пробат традиционо да манипулират со тоа.
--- надополнето: 6 октомври 2013 во 11:49 ---
Дур не не снема и дур не испозаминеме сите во странство...

Стварно ви се чудам...па донекаде и жалам.

^^^^^^
Поарно на мртвите коските да им се превртуваат во гроб, отколку живите живи да се како во гроб.

А ако стварно мислиш дека еден добар дел од невработените се необразовани, ондак немаш допир со реалноста и ти предлагам да ѕирнеш официјални статистики.

Така така шиткајте си го гзот за пасош....македонија увек страдала од своите деца.... и кога некој оправдува земање бугарски пасош :facepalm::facepalm: сите што го дале животот за оваа земја коските им се превртуваат во гроб од такви луѓе...

http://www.youtube.com/watch?v=TLiYL6pNMro, UBA PESMA (y), MNOGU SI JA SAKA !

Eve jas imam skolo, eve ne baram rapota po moeto skolo, eve najdi mi ti da tovaram tuli i blokovi i sekako jas da si pobaram 20 000 moze? ili za 8000?
--- надополнето: 7 октомври 2013 во 19:58 ---

Eve jas imam skolo, eve ne baram rapota po moeto skolo, eve najdi mi ti da tovaram tuli i blokovi i sekako jas da si pobaram 20 000 moze? ili za 8000?

Народот зема бг пасош не дека се чувствува дека е дел од бугарија, туку дека бара начин да замине од оваа дупка.

--- надополнето: 7 октомври 2013 во 19:58 ---

што школо имаш ?

Да беше ова Данска или Шведска па да разберев, ама ова е Македонија со 30% невработеност, 20 години транзиција, без индустрија, со проблеми на секое поле, без иднина. Така што ова веќе не е шиткање на газот туку борба за егзистенција. Тоа што беше за шиткање пред нас политичарите го шитнаа, кои секако ние ги гласаме.

Да беше ова Данска или Шведска па да разберев, ама ова е Македонија со 30% невработеност, 20 години транзиција, без индустрија, со проблеми на секое поле, без иднина. Така што ова веќе не е шиткање на газот туку борба за егзистенција. Тоа што беше за шиткање пред нас политичарите го шитнаа, кои секако ние ги гласаме.
да а Бугарија е спасот..пошо кај нив е мед и млеко.... Која борба за егзистенција ...работа има и тука...само сите сакаат без да го мрднат гзот да земаат пари... и кога се бориш за егзистенција неможе ти да бираш што ќе работиш ќе работиш тоа што има...ама нашиве не го сфаќаат тоа...Ти кога неможеш тука да се снајдеш и да најдеш работа нема ни на друго место...никој не ти е крив ако не си доволно снаодлив и комуникативен....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom