L
Luki Junior
Гостин
Или го мене, или ништо не бива од работата. Ако толко сака да си го задрже, нек си седе дома со мајка и и татко и.
Така е убаво кажано.Дедо ми, единствено машко во семејство, сите горди на него ќе се продолжи лозата на Капчевски, ќе живее семејното презиме уште многу долго...
И фаќа војна, дедо ми се пријавувал нешто, и таму каша попара, кој како стигне пишувале датуми, имиња, презимиња како ќе им дојде и дедо ми од Мирчевски стана Буковски...(измислени презимиња)
И така сега три генерации се Буковски, па никој болен не падна.
Голема работа ако се смени семејното презиме, човек ќе си биде запаметен како човек. Не се сега веќе тие времиња како порано да се знае куќата по презимето. Сега се знае по активностите на членовите за кое семејство станува збор
Да се чува моминско презиме кај девојка ок ако пред тоа била познат доктор рецимо, била препознатлива по тоа Др. Момчилоска пример.
А оние што си го оставиле своето, па до нив презимето на мажот и тоа во машки род, што е финтата?
Марина Ристеска Манев
Истиот проблем го имав. Ништо, после ќе си иде она во полиција откако ќе се вратите од странство, таму ќе потпише изјава дека сака да смени презиме и ќе и кажат што треба да прави. Знам дека еднаш и до суд ќе треба да иде. Мене мајка ми ми ги вршеше овие работи за да не отсуствувам о работа, ама знам дека еднаш морав лично да идам до полиција за да ја потпишам изјавата.океј,се изначитав доста страни 24 да бидам конкретен.
сеа малце прагматизам.
кје се регистрираме наскоро.од практични причини кје го задржи нејзинното презиме(уште немаме адреса-да не вадиме документи 2 пати,имаме авионски карти купени до следниот март-да не менуваме презимиња на картите и слично)
е сеа,после март,од кога кје имаме време.како оди процедура да се смени нејзиното презиме?
Како бе со две презимиња? Па јас мислев дека дете кога ќе се роди мора само едно да има.Имав школски у средно со две презимиња и он и сестра му, нормално, се со две. Интересно ќе биде ако и он кога ќе се ожени го земе презимето од жената.
Не, не со две се и тоа прилично долги презимиња, па и имињата и на двајцата исто долги. Затоа викам интересно ќе биде ако тој го земе на жената кога ќе се ожени.Како бе со две презимиња? Па јас мислев дека дете кога ќе се роди мора само едно да има.
Точно, ова е од особено значење.сите што мислат да си го додадат на своето презиме неговото да обратат внимание на црта измеѓу нив дали ке има или не зашто прави многу административни проблеми
Пр.Стојановска-Бојковска или само Стојановска Бојковска ако во некој документ ја има па ја нема работа неможе да завршите