Потеклото на Албанците

• Креатор на темата Креатор на темата SLaCk
  • Време на започнување Време на започнување
Археолошки локалитети: APOLONIA, BUTRINTI, ANTIGONEA, AMANTIA, BYLISI, ALBANOPOLI, LISI

Другарче, ова све грчки градои бе. Кај се илирските? :D

Bouthroton (Butrinti) was originally a town within the region of Epirus. It was one of the major centres of the Greek tribe of the Chaonians.
Apollonia was an ancient Greek city in Illyria.
Antigonea was an ancient Greek city in Epirus and the chief inland city of the ancient haonians.
Amantia or Abantia was an ancient Greek polis in Epirus.
Byllis was founded by Greek settlers.
Albanopolis was a city in ancient Roman Macedon.
Lezhë was an ancient Greek colony named Lissus.
--- надополнето: 2 октомври 2013 во 03:19 ---
Археолошки локалитети: APOLONIA, BUTRINTI, ANTIGONEA, AMANTIA, BYLISI, ALBANOPOLI, LISI

Bouthroton (Butrinti) was originally a town within the region of Epirus. It was one of the major centres of the Greek tribe of the Chaonians.
Antigonea was an ancient Greek city in Epirus and the chief inland city of the ancient haonians.

Moже ли поблиско за архолошкиот локалитет Албанополис? кај се наоѓа од кога се истражува кој ги води истражувањата и што до сега е таму откриено?

Look who's talking about history robbery!!!!
--- надополнето: 2 октомври 2013 во 23:36 ---
Moже ли поблиско за архолошкиот локалитет Албанополис? кај се наоѓа од кога се истражува кој ги води истражувањата и што до сега е таму откриено?

Богами не знам, но имаш интернет и гугл транслејт...

НО пошто знам што ти е поентата патем си нашол некој историчар кој тврди дека албанците се дојденци во балканот во 19 век, упс, 14, пак упс 11 век?

Богами не знам, но имаш интернет и гугл транслејт...

НО пошто знам што ти е поентата патем си нашол некој историчар кој тврди дека албанците се дојденци во балканот во 19 век, упс, 14, пак упс 11 век?
Ти спомна Археолошки локалитет Албанополис. Јас те прашав кај се наоѓа, што е откриено таму... колку долго сие истражува тој локалитет.... Знаеш ли ти воопшто што е археолошки локалитет??

Ти спомна Археолошки локалитет Албанополис. Јас те прашав кај се наоѓа, што е откриено таму... колку долго сие истражува тој локалитет.... Знаеш ли ти воопшто што е археолошки локалитет??

Колку шо ми е мене познато, во Албанија се' уште не го нашле. Можда е време да копнат некаде накај Ерменија, па ќе излезе митскиот град на Албанците.

во антиката, таков град , албанополис немало....
градот е измислица, но не во албанија, туку на кавказ...средновековна де..

Колку шо ми е мене познато, во Албанија се' уште не го нашле. Можда е време да копнат некаде накај Ерменија, па ќе излезе митскиот град на Албанците.

I da niea nemame kompleks kako nekoi da kopaat kaj ke im tekne! za da si dokazat nekoja si neo anticka proslost! pozdravce

Колку пати треба да го репризираме постот каде е покажано и докажано каде се наоѓал античкиот Албанополис?

Ајде да видам јунак кој ќе ги прелиста страниците назад на темава и ќе го најде.

Колку пати треба да го репризираме постот каде е покажано и докажано каде се наоѓал античкиот Албанополис?

Ајде да видам јунак кој ќе ги прелиста страниците назад на темава и ќе го најде.

да де, и птолемеј е фалсификатор

Фалсификатор е оној кој лажно ги презентира аргументите, како тебе во случајов...

Моите аргументи се базирани на конклузии и студии на странски историчари и лингвисти, или па само копи-пастирам конклузии на истите, што не е случајот кај тебе и другите истомисленици, вие копи-пастирате од македонски блогови, од Macedonian Truth Forum или само кажувате ваши мислења ...
Да те потсетам дека во темава уште не сте постирале мислење на историчар па макар и македонски да е...

Ајде сумирај ги моиве постови од темава и да видиме што им фали.

Еве што може да се прочита за зборот „Албанец“ во францускиот речник од 19 век. Посебно интересен е почетниот дел, каде се вели дека Албанците се од видот на славјанските народи, малку измешани со грчкиот народ.

Интересно е што денешниве „Албанци“ никако не се совпаѓаат со описот со старите документи.

Ниту Г од грчко и славјанско, напротив, според сите модерни јазични анализи и плус според записите од 16 век па нагоре во кои е забележан нивниот јазик, може да се заклучи дека станува збор за јазик од Азија, кој се развивал како изолиран во латинската и славјанската зона на влијание. Тоа го тврдеше и албанскиот академик Каплан Ресули, а тоа го тврдат и лингвисти од Австрија :

http://www.balkaninsight.com/en/article/austrian-scholars-leave-albania-lost-for-words

Исто така во странсклите речници и записи често се среќава дека под зборот „Албанез“ често се мисли на воен наемник, т.е. зборот „Албанез“ се користи за опис општествен слој на население, а не за опис на етничка група.

По се изгледа дека Шќиптариве си го национализирале терминот „Аллбанез и Албанија“ за да може да си присвојат и дел од средновековната историја.

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1377369_435828913194984_1047362712_n.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom