Хомосексуални бракови во Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Јас ги подржувам хомосексуалните бракови, па дури и посвојувањето на деца.
Не ми е јасно зошто живееме во едно толку неконструктивно ограничено општество каде буквално секој втор има некакви предрасуди за другиот. И тоа, без притоа да осознае, да проба сам да ги увиди работите од своја перспектива.
Хомосексуалноста ако е болест, тогаш зошто секоја втора-трета жена е бисексуална или лезбејка а тоа вам не ви пречи, туку напротив?
Што ако хипотетички ви се промени прашањето, во однос на половата дискриминација? Пр. само да лезбејките имаат право на брак и посвојување а мажите не? Верувам дека пола кајгана што има гласано против, ќе си го гризне јазикот.
Проблемот кај повеќето од вас е кога ќе видите геј маж веднаш се ежите, озборувате, изигравате лудило како да типот ќе земе и буквално ќе ве силува сред плоштад. :cautious:
И многу ми пречи што овде либералните луѓе може да се избројат на прсти. Затоа на крај и заминав од Македонија и за среќа живеам во современа земја каде за жал луѓето се чудат на нашите
бракови со ,,традиционална'' основа. Па, се надевам ќе останам уште некое време овде да уживам во благодетите на културата.
Od kade ispadna deka sekoja vtora zena e bi/lez?

Deka ima golemi razliki pomegu amerikansko/kanadsko/zapadnoevropsko opstestvo, ima. Tocno e deka tuka ima golema zatucanost. No so prifakanjeto na lgbt licata na zapad ne se menuva zatucanosta na zapadnoto opstetsvo.

Liberalna Germanija ne prifaka malcinski prava na negermancite po etnicitet koi se rodile vo Germanija na skoluvanje na majcin jazik koj ne e germanski, kako zabranata na germanskata vlada za otvoranje turski osnovni ucilista.

Liberalna Francija vo site mozni izvestai za covekovi prava e lider po broj na proterani romi.

Ceskata republika, iako gej frendli e rekorder po brojot na krivicni dela storeni kon romi, duri 83% od romite se pozalile na maltretiranja/diskriminacii od cesite.

Liberalna Kanada se ponudi da im dade azil na romite koi begaa od Ceska, no posle godina-dve kanadskite vlasti stanaa premnogu rigorozni, zabranija vlez na romi, a pocnaa da proteruvaat i golem del od onie koi go socinuvaa prviot bran na azilanti.

Vo Grcija sekoja godina ima gej paradi i lgbt licata se falat so podobruvanja na sostojbite kon niv, no ne moze istoto da se kaze za etnickite zaednici tamu, kako makedoncite na primer. Grcija priznava samo grci.

SAD se podobruvaat, ima napredok vo pogled na gej brakovi vo poveke od 10 sojuzni drzavi, no iako pravno regulirani ima opstestva kade predrasudite se jasno vidlivi, ne e samo bible belt predelot, a rasizmot e daleku od iskorenet.

Ungarija so golemo mnozinstvo izbra nacionalisticki premier koj vnese promeni kade bracnata zaednica e samo na maz i zena, iako ako ne se lazam imaat gej paradi i manifestacii. A da, naselenieto im e heavy nacionalisticko. Non stop se rckaat so Romanija, Srbija i Slovacka okolu madjarskite malcinstva.

Svajcarija preku referendum zabrani minarinja za muslimanite iako Svajcarija e sekularna zemja koja garantira pocituvanje na verskite prava.

Poentata mi e - zapadnite opstestva se prosvetleni - se dodeka ne si vo kozata na pogresnata grupa. Ubavo bi bilo da ima opstestva kade sekoj naoga svoe mesto pod sonceto a nikoj da ne mu smeta, no toa e utopija. I nemojte da mi ja vmetnete Svedska. Sepak i tamu vo porast e brojot na ultradesnicari koi stanuvaat se poglasni i poglasni kon imigrantite od arapskite i aziskite zemji.

Член од
28 септември 2013
Мислења
31
Поени од реакции
34
Od kade ispadna deka sekoja vtora zena e bi/lez?

Deka ima golemi razliki pomegu amerikansko/kanadsko/zapadnoevropsko opstestvo, ima. Tocno e deka tuka ima golema zatucanost. No so prifakanjeto na lgbt licata na zapad ne se menuva zatucanosta na zapadnoto opstetsvo.

Liberalna Germanija ne prifaka malcinski prava na negermancite po etnicitet koi se rodile vo Germanija na skoluvanje na majcin jazik koj ne e germanski, kako zabranata na germanskata vlada za otvoranje turski osnovni ucilista.

Liberalna Francija vo site mozni izvestai za covekovi prava e lider po broj na proterani romi.

Ceskata republika, iako gej frendli e rekorder po brojot na krivicni dela storeni kon romi, duri 83% od romite se pozalile na maltretiranja/diskriminacii od cesite.

Liberalna Kanada se ponudi da im dade azil na romite koi begaa od Ceska, no posle godina-dve kanadskite vlasti stanaa premnogu rigorozni, zabranija vlez na romi, a pocnaa da proteruvaat i golem del od onie koi go socinuvaa prviot bran na azilanti.

Vo Grcija sekoja godina ima gej paradi i lgbt licata se falat so podobruvanja na sostojbite kon niv, no ne moze istoto da se kaze za etnickite zaednici tamu, kako makedoncite na primer. Grcija priznava samo grci.

SAD se podobruvaat, ima napredok vo pogled na gej brakovi vo poveke od 10 sojuzni drzavi, no iako pravno regulirani ima opstestva kade predrasudite se jasno vidlivi, ne e samo bible belt predelot, a rasizmot e daleku od iskorenet.

Ungarija so golemo mnozinstvo izbra nacionalisticki premier koj vnese promeni kade bracnata zaednica e samo na maz i zena, iako ako ne se lazam imaat gej paradi i manifestacii. A da, naselenieto im e heavy nacionalisticko. Non stop se rckaat so Romanija, Srbija i Slovacka okolu madjarskite malcinstva.

Svajcarija preku referendum zabrani minarinja za muslimanite iako Svajcarija e sekularna zemja koja garantira pocituvanje na verskite prava.

Poentata mi e - zapadnite opstestva se prosvetleni - se dodeka ne si vo kozata na pogresnata grupa. Ubavo bi bilo da ima opstestva kade sekoj naoga svoe mesto pod sonceto a nikoj da ne mu smeta, no toa e utopija. I nemojte da mi ja vmetnete Svedska. Sepak i tamu vo porast e brojot na ultradesnicari koi stanuvaat se poglasni i poglasni kon imigrantite od arapskite i aziskite zemji.

Тоа е точно меѓутоа темата е конкретно за хомосексуалните бракови, па затоа другите држави со своите права кон граѓаните не ги земав во обзир.
Башка иако не постои строга компарација меѓу етничките и човековите права, сепак влегуваат различно во правилникот.
Конкретно за ромите..Нормално е тоа да ниту една земја не ги прифаќа како малцинство бидејки како прво немаат своја држава, втора работа е што голем дел од нив не придонеле ништо особено битно за историјата на општеството, као ни за неговиот развиток или подобрување.
Па многу нормално дека и ние нема да изостанеме.
Дури би рекла и дека нашиот консензус е лицемерно ригорозен во однос на човековите права воопшто. Не само кон ромите, хомосексуалците и сл.
Ако е за тоа и Русија пред неколку месеци го укина правото на хомосексуални бракови, па виде какви немири настанаа поради незадоволство на lgbt популацијата.
И сам можеше да забележиш дека секоја држава своеволно си повлекува една граница во однос на правата на граѓаните. Ама лошо е кога една од нив ќе стане урнек за тоа, како што станува пример Македонија.
Исто, не знам која година беше, не земај ме за збор кога на вести излегоа податоци за рамноправноста на етничките групи, а Македонија статистички процентуално беше меѓу последните.
Ако не се лажам тоа беше непосредно пред војната или за време на војната 2000/2001 година што е многу нормално.
Оттогаш не знам колку ситуацијата се подобри со оглед на условите со кои располагаме.

Инаку, конкретно за во Македонија, не е буквално дека секоја жена е би/лезбејка ама овој ,,тренд'' постепено се инкризира. Особено ако ја земеме во обзир помладата популација.
Не дека и другите немаат склоност кон наведеното, но еве за новите генерации, не можеш да одречеш дека од медиумите и билбордите секојдневно се бомбардирани со млади жени кои непосредно преку рекламата го продаваат своето тело најчесто за некоја си невладина организација да профитира на таа основа.
И зборот ми беше дека земајки го во обзир ова, влијанието автоматски манифесира со сеопшта прифатеност, за разлика од обратната комбинација.
Тоа може е и така бидејки жената и во минатото покрај другото била третирана и како сексуален предмет, па сега во современиот живот тоа и те како доаѓа тоа до израз, но секако во една поублажена форма.
Која секако, јас не ја разгледувам во соодносот лошо/добро туку реално.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053

--- надополнето: 1 октомври 2013 во 11:27 ---
Остај то, туку педерите се криви о што испаднавме во првиот круг на Европското првенство во кошарка...
Не се педерите криви што испаднавме на европското првенство, но педерска пропаганда и начин на живот доведе до масовна кастрација и феминизација на машката популација.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Не се педерите криви што испаднавме на европското првенство, но педерска пропаганда и начин на живот доведе до масовна кастрација и феминизација на машката популација.
Се загрижи чифтот тестиси да не ти падне како созреано јаболко под јаболкница?

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479

--- надополнето: 1 октомври 2013 во 11:27 ---

Bar ne sme beter od rusite i grcite koi ispadnaa so nas.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
потаму фати. од таквите "либерални" ко тебе и од странците кои ги пречекувате овде со широко раширени раце, нозе, па и чмарови, опшеството ни е доведено на работ на пропаст, стандардите на човечко однесување на тотално изменети, имаме демократија само за арамиите, деликвентите и наркоманите, еве сеа барате и за педерите. сето ова е нечовечко однесување, а сите знаеме ко каде ќе не однеси тоа.
толку глупа нација неам видено, се негативно да се присвојувало од запад. како една позитивна работа не присвоивме, незнам...
Дали си баш сигурен дека од нив општеството ни е доведено на раб на пропаст?

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Он е од типот што мисли дека политичарите се обидуваат да го вратат во колосек светот, а педерите се семето на Злото :D

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Јас ти гарантирам дека ниту еден маж нема да стане педер од никаква индоктринација, ако не бил педер и пред индоктринацијата.

Можеш себе си да се натераш да ти се дигне на маж? Ако не, тогаш до крајот на светот да те идоктринираат, педер нема да бидеш. Толку е едноставно.

За присутната феминизација на мажите се согласувам, но не е причината во педерска пропаганда, причините се на друго место.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.362
Поени од реакции
26.403
Конкретно за ромите..Нормално е тоа да ниту една земја не ги прифаќа како малцинство бидејки како прво немаат своја држава, втора работа е што голем дел од нив не придонеле ништо особено битно за историјата на општеството, као ни за неговиот развиток или подобрување.
Ваквите либерали се најзабавни. Очекуваат некој да ги поддржи за ставови во кои и самите не веруваат. :D

Член од
28 септември 2013
Мислења
31
Поени од реакции
34
Ваквите либерали се најзабавни. Очекуваат некој да ги поддржи за ставови во кои и самите не веруваат. :D
Јас само вршам прецизна анализа, не ги осудив ромите. Тоа што ти си добил таков впечаток тоа е друго.

За либералите..Тоа не се луѓе кои поддржуваат се живо и диво, знаеш?
И ние имаме свои критериуми за добро и лошо, и расудуваме како и сите нормални луѓе на планетата земја.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.362
Поени од реакции
26.403
И ние имаме свои критериуми за добро и лошо, и расудуваме како и сите нормални луѓе на планетата земја.
Зошто тогаш се буните кога критериумите за добро и лошо на другите не се совпаѓаат со вашите? Самиот факт што даваш мислење за етничка група, без разлика дали добро или лошо, те прави лицемерен либерал.

Член од
28 септември 2013
Мислења
31
Поени од реакции
34
Зошто тогаш се буните кога критериумите за добро и лошо на другите не се совпаѓаат со вашите? Самиот факт што даваш мислење за етничка група, без разлика дали добро или лошо, те прави лицемерен либерал.
Не ми ги влечи зборовите кои ги немам напишано.
И од каде тоа дека ако дадам мислење за етничка група ме прави лицемерен либерал, образложи ми жити се?

Исто како што ти имаш право да кажеш дека не ги сакаш хомосексуалците имам и јас право да го сторам истото, што не го сторив во негативен контекст, но ете давам пример и тоа без оглед на мојата декларација.
У превод, јас само можам да ти посочам или дадам 1000 причини зошто не треба да ги мразиш хомосексуалците, ромите и останатите маргинализирани заедници и тоа со факти, на истиот начин на кој ти може да го направиш истото доколку сметаш дека е невалидно.
Патем, треба ли да те потсетам дека со либералноста под рака заедно одат и човековите права, т.е. залагање за рамноправност, и слободно изразување на мислење.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.362
Поени од реакции
26.403
Не ми ги влечи зборовите кои ги немам напишано.
И од каде тоа дека ако дадам мислење за етничка група ме прави лицемерен либерал, образложи ми жити се?

Исто како што ти имаш право да кажеш дека не ги сакаш хомосексуалците имам и јас право да го сторам истото, што не го сторив, но давам пример и тоа без оглед на мојата декларација.
Јас само можам да ти посочам или дадам 1000 причини зошто не треба да ги мразиш хомосексуалците, ромите и останатите маргинализирани заедници и тоа со факти, на истиот начин на кој ти може да го направиш истото доколку сметаш дека е невалидно.
Патем, треба ли да те потсетам дека со либералноста под рака заедно одат и човековите права, т.е. залагање за рамноправност, и слободно изразување на мислење.
Затоа што либералноста инсистира на индивидуата и го релативизира колективот. А ти кажуваш дека разбирливо ти е бркањето на Ромите, затоа што ниеден од нив не направил ништо значајно. Од каде знаеш дека малото деветгодишно циганче избркано од Франција нема капацитет да стане новиот Ајнштајн? Инаку, не, нема да стане, ама вие либералите секогаш треба да го имате тој став. Ама ти не ни проба да го презентираш, туку веднаш изрази разбирање. Затоа си лицемерен либерал.

Нема потреба да да ми презентираш причини заради кои не треба да ги мразам хомосексуалците, затоа што и не ги мразам. Ама не би им дал права, затоа што во државите во кои им се дадени права стануваат предраматични, не се лојални кон луѓето кои редовно ги поддржувале (последен пример ти е Камерон во Британија, комплетно ги заборавија лабуристите, кои ги поддржуваа континуирано) и се однесуваат иритирачки триумфално за секакви незначајни глупости што ќе ги добијат. Поинтересни ми се вака, кога се само патетични.

Пред да почнеш да ми го напаѓаш ставот за хомосексуалците и да ми укажуваш на стереотипи, да те потсетам дека го направив баш истото што ти го направи со Ромите.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Затоа што либералноста инсистира на индивидуата и го релативизира колективот. А ти кажуваш дека разбирливо ти е бркањето на Ромите, затоа што ниеден од нив не направил ништо значајно. Од каде знаеш дека малото деветгодишно циганче избркано од Франција нема капацитет да стане новиот Ајнштајн? Инаку, не, нема да стане, ама вие либералите секогаш треба да го имате тој став. Ама ти не ни проба да го презентираш, туку веднаш изрази разбирање. Затоа си лицемерен либерал.

Нема потреба да да ми презентираш причини заради кои не треба да ги мразам хомосексуалците, затоа што и не ги мразам. Ама не би им дал права, затоа што во државите во кои им се дадени права стануваат предраматични, не се лојални кон луѓето кои редовно ги поддржувале (последен пример ти е Камерон во Британија, комплетно ги заборавија лабуристите, кои ги поддржуваа континуирано) и се однесуваат иритирачки триумфално за секакви незначајни глупости што ќе ги добијат. Поинтересни ми се вака, кога се само патетични.

Пред да почнеш да ми го напаѓаш ставот за хомосексуалците и да ми укажуваш на стереотипи, да те потсетам дека го направив баш истото што ти го направи со Ромите.
Не го карај девојчето де...

:)

Во 26 постови има напишано преку 100 контрадикторности, но барем сака да се искаже. :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom