Ракија

  • Креатор на темата Креатор на темата daydream
  • Време на започнување Време на започнување
Не се лупај од земја експерту молим те.
Ти бе луд си или каков си ? 30 годишна ракија ќе ја фарбал :mad: постара е од тебе море сурко, башка и анасонка е таа чим е велешка легната сега леле мајко.
Али ако си запнал за фарбање и нема спас си се решил ќе ја средиме, ќе ти дадам чипс ( не од компири ) дрвен специален само за таа намена со него и со него ќе ја офарбаш,или ако сакаш да трампиме да ти дадам јас тебе 8 литра жута ти ќе ги даеш тие 10 и готоо. :)
Немој да те лажел господ да си стаал багрем или лушпи од орев па и црница, одлежан алкохол е тоа више како про-анализа ќе дојде а не обичен дестилат и само танините ќе ги извлече од дрвото и од лушпите па ќе пиеш бхучкуруш стар 30 години :pos:

Нормално дека уште ништо не ставам, само испитувам можности... :)
Ај ќе ја пробам деновиве. Анасонка е сигурно, а па тие не ми прават толку мерак... Ама од кај да знаел дедо ми дека внук му ќе се насочи кон ж'та :pos:
 
Моја тема !
Нема поголем ракијаш од мене на форум, жими мама !
Просто обожаам да дринкам овој највише, незнам зшто, најубаа ми пијанка од овој, најубаф ми ручак увек кд испиу едну до две три чашке апетитку, стфарно даа расположење и дава апетит да се накркаш бш оној гурмански
Од куповни само Жуту Тикфешку си рокам, обавезно сс мезе, било која салата,мешана најчесто
А од домаќи пију ги сфи што су ми убави на укус и што не смрдиф на старо буре
Нема дн да не испију барем едну чашку онакој за апетит
Живели !!!
 
Не се лупај од земја експерту молим те,боље кажи му јод да стаи отколку да се заебава со лушпи.
Ах, извини кралу на алкохолот незнаев, грешев прости ми! Еве отсега наместо св. Трифун ќе се слави името твое св. Добро Познат. :pos:
--- надополнето: 30 септември 2013 во 13:53 ---
Нормално дека уште ништо не ставам, само испитувам можности... :)
Ај ќе ја пробам деновиве. Анасонка е сигурно, а па тие не ми прават толку мерак... Ама од кај да знаел дедо ми дека внук му ќе се насочи кон ж'та :pos:
Ако е анасонка, подобро не ја бои.
 
Ах, извини кралу на алкохолот незнаев, грешев прости ми! Еве отсега наместо св. Трифун ќе се слави името твое св. Добро Познат. :pos:

Ок само да не ти се пофтори пошо глеам многу сакаш да шириш дезинформации :pos:
Мислам сериозно бе лушпи од ореви ? Па нити е пичица ликер да праи нити е глуп да се труе со јод и елементарни танини хром и остали тешки метали што ги собира лушпата од оревот, иначе како иде прозводството на пиво ? Ги поеба ли прилепска и скопска како за почеток ? :icon_lol:
--- надополнето: 30 септември 2013 во 13:57 ---
Нормално дека уште ништо не ставам, само испитувам можности... :)
Ај ќе ја пробам деновиве. Анасонка е сигурно, а па тие не ми прават толку мерак... Ама од кај да знаел дедо ми дека внук му ќе се насочи кон ж'та :pos:

Од кај да знае дедо дека внучко папучар ќе стане, кога стаал стаал за свадби на внуци :pos:
Ок сериозно за боење на таква ракија ти треба ферментиран дрвен чипс нишо друго не доаѓа у предвид пошто ќе ти ја заебе ракијата,имаш неколку опции светло жолта, темно жолта и третата нешо како виски да дојде кафена. Мислам ти кажувам пошто жал ме фаќа и од самата помисла таква ракија да се заебе :)
 
Ок само да не ти се пофтори пошо глеам многу сакаш да шириш дезинформации :pos:
Мислам сериозно бе лушпи од ореви ? Па нити е пичица ликер да праи нити е глуп да се труе со јод и елементарни танини хром и остали тешки метали што ги собира лушпата од оревот, иначе како иде прозводството на пиво ? Ги поеба ли прилепска и скопска како за почеток ? :icon_lol:
Кога не си пробал не збори, о ти семоќен господару на алкохолот. :vozbud:

Инаку за пиво и понатака купувам, но медовина ене ја се крчка во подрум за 3-4 месеци ќе ја биде...
 
Имам едно балонче од 10-тина литри со ракија која е околу 30 години стара. Бела - велешка, на вкус не знам каква е, затоа што не сум го отворил се' уште.
Ме интересира: Како да ја пожолтам? Немам мерак за беливе, не ме привлекуваат како жолтата... Каков и да е вкусот, жолто си е жолто :)

Па, има ли некој искуство околу „боење“ на ракијата?



....ако е анасонка не пробувај да ја боиш...ќе ја упропастиш, а и стара ракија не се бои исто како тазе

....за боење на тазе ракија има неколку опции....јатки ореви, дрвенестиот дел на оревот што ја дели јатката на два дела (но не и дрвената лушпа и зелената лушпа), сладок непечен бадем, срцевина од црница (дудинка) испечена во релна на соодветна температура и секако најдобриот и најспориот метод - ракијата да одлежи во квалитетно дабово буре

ракијата може да се бои и со други додатоци (вештачки и природни) но треба големо искуство за да се погоди вистинска доза и да не се упропасти вкусот на ракијата

не сум голем љубител на ракија (исклучок мастиката што ја прави еден мој пријател фармацефт)....така да најчесто ракијата ја модифицирам со тревки, зачини, бобинки, мед
 
Мавнав едно 100 грама пред малку, како некој да ми ставил 50 Кг. вреќа на грб :D Ај, и така врне, нема спорт денеска.
 
Има чипс како шо пиша познатиот,само незнам шо пари е се продава у мали ќесиња
 
И јас анасонката не ја поднесувам. Убедена сум дури дека Велешани прават најгрозна ракија, заедно со Охриѓанине кој ја вадат до точка за џамови бришење.
 
И јас анасонката не ја поднесувам. Убедена сум дури дека Велешани прават најгрозна ракија, заедно со Охриѓанине кој ја вадат до точка за џамови бришење.

Ти некои скопски шеми тераш... Анасонката не била убава, абе ајде.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom