Неверојатниот напредок на Google (1998 - 2013)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Од обична група од 15-на приајтели, кои под кирија - во гаража го стартувале својот поход, до еден неверојатен еко систем - корпорација, која е движечка сила во денешните IT свери.

Прекрасно видео, must see.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Знам едно...а тоа е дека дотичната компанија е алатка за масовна шпиунажа.

А ние обичните шупачиња ќе се радуваме, на секој новитет што ќе ни го донесе компанијава(да не дообјаснувам тие што сте поупатени сфаќате за што ми е муабетот). :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492

А ние обичните шупачиња ќе се радуваме, на секој новитет што ќе ни го донесе компанијава(да не дообјаснувам тие што сте поупатени сфаќате за што ми е муабетот). :)

Моментот кога ќе се уклучиш на интернет, целата приватност и све околу тоа паѓа во вода, така да ич не се секирам ако некој прати што правам, или ме шпиунира. Ако некој ми го прави тоа, барем нека биде Google.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Моментот кога ќе се уклучиш на интернет, целата приватност и све околу тоа паѓа во вода, така да ич не се секирам ако некој прати што правам, или ме шпиунира. Ако некој ми го прави тоа, барем нека биде Google.

Грешка у чекори.

Значи самиот од гаража....е доволно до компанија....но корпорација...е тука веќе се замешуваат политики,и се губи секаква поврзаност со почетната идеја.
После тоа само се гради мрежа на убаво спакувани шпиунски алатки....која што народот ја прифаќа со радост.
Утре Гоогле ќе бира кој ќе ти ја води државата,со тоа што неговите алгоритми ќе ти ги даваат само најдобрите вести за Бранко,а ќе ги кријат за Грујо...или обратно.(веќе на големо е разработен алгоритмот кој ти прикажува он што сака да ти прикаже,а не ти што бараш)

И итн. :)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
French regulators are about to sanction Google over privacy breach

File photo shows the company logo at Google headquarters in California
Sat Sep 28, 2013 2:24AM
According to CNIL, in addition to France, other European countries are launching similar offensives against Google's privacy policy between now and the end of next July. It said that Google has largely ignored earlier recommendations from European regulators.
France’s data-protection watchdog has decided to fine Google up to 300,000 euros (USD 402,180) over its failure to observe data privacy rules.

According to a statement Friday released on its website by France's National Commission on Computing and Freedom, also known as CNIL, Google had failed to meet a three-month deadline to be more transparent in terms of dealing with the data it gathers from its European users.

The punitive process will be implemented during upcoming months till July next year.

The controversial issues remain to be what American multinational corporation does with the users’ personal information and how long it keeps the data.

Meanwhile, Google spokesman Al Verney said: "Our privacy policy respects European law and allows us to create simpler, more effective services. We have engaged fully with CNIL throughout this process and will continue to do so going forward."

Since Europe is assumed to be a promising market for Google, it will most likely pay the fine and remain operating as the market leader.

Although the company enjoys a high degree of reputation, recently the company has been criticized over providing customer data to the U.S. government.

According to CNIL, in addition to France, other European countries are launching similar offensives against Google's privacy policy between now and the end of next July. It said that Google has largely ignored earlier recommendations from European regulators.

http://www.presstv.ir/detail/2013/09/28/326431/france-moves-to-fine-google/

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Интернетот сам по себе како концепт, е глобална информациска демократија.
За која приватност прајме муабет?
Ако сакаш ти на јутуб да го видиш Обама кај што порачви чикенбургер и помфрит, тогаш Гугл мора да знае што бараш.
Знае од која ајпи адреса е барателот на информацијата, знае што барал и порано... и ги чува тие податоци.
Сеа, сакаш да се е****, а да не ти влези, е муабетов.
Ќе барам информации за сите, за се, а мене никој нема да ме знае.. хехеха :pos:
Гугл колку што има описменато луѓе, да се соберат сите универзитети џабе е..
И секој бира во која информација ќе верува.
Така да, гугл е невидена еволуција, кај која допрва ќе го видиме резултатот.
Не дека сега не го гледаме...

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Се надевам дека од Холивуд ќе снимат филм нешто како Гугледоом. Она гоогле.ком е злобна империја против која се борат благородните Неовци само за да не ослободат нас, ние јадните поробени јузери.
Кој сака приватност...слободно може на компјутеорт да му стегне шатдаун и да го фрли мобилниот. Правец во планина и така да се ужива во праисторискиот безстресен живот.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
На погрешен форум ја отворив темава, не дека Кајгана не ја бива или нешто слично, ама мислам дека сепак не е соодветно место.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184

А демек другиве страни низ интернет не се шпионски алатки? Па секоја веб страна задржува информации од твојата ИП адреса и преку самата ИП адреса може да се дознаат многу други информации за секој интернет корисник. Што и да правиме на интернет оставаме траги, и тоа не е нешто непознати или научна фантастика. Ако некој седне да ги обработи тие податоци може да се откријат многу работи од нив, како што веќе знаеме тоа го правела НСА со ПРИЗМА програмата, а верувам дека не е само овој случај туку ги има милион други. Денешниот модерен начин на живеење со толку многу технологија ни е потребен и секојдневие па неможеме да функционираме без него, но неможе само да добиваме а да не губиме ништо за возврат, па затоа на толку разновидна технологијата она што го губиме е приватноста.

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.670
Поени од реакции
14.551
Арно ти рече Супервизор, си требал таму, по технички потковани и полиберте дечки има. Нека ја префрли некој Админ

А не Македонец да коментира сосем трето :facepalm:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Темата е поврзана со повеќе свери од IT, но напјприкладно е да биде овде, затоа што мобилните уреди се од најголема популарност во моментов.

Google now контролата на глас, е главен дел од видеото, имплементација која се користи најмногу на мобилни уреди затоа ја отворив тука.

Kajgana Shop

На врв Bottom