Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
веќе 3-4 пати кажуваш дека носам заклучоци во нечие име, јас те игнорирам, а ти се поголем замав си земаш со таа фраза. ниеднаш не сум заклучил ништо од понуденото. а ако одговорот бил избегнат, .... не значи дека не знам зошто бил избегнат. ти си тој што бега од одговори, не јас
--- надополнето: 27 септември 2013 во 11:56 ---

ме интересира прашањето, али воедно ме интересира и твојот одговор. дали ќе биде спин или одговор, останува да видиме

Тогаш кога ме праша за твојот пријател,ти заклучи во мое име и напиша: Значи според тебе,мојот пријател не е муслиман. :)
А јас нигде такво нешто не реков,и ред други случаи.
Но иншаАллах одговорот ќе го добиеш,точно и прецизно како што побара па после чешај се :)
Одам на џума сега.
Имајте убав ден. :)

Е да,убаво ме потсети.. навистина заборавив.
Аллах ќе го врати Иса а.с. по втор пат на земјата исто на таа возраст.
Нема причина зошто да не го споменам тоа,навистина заборавив.
А одамна имам кажано дека Иса а.с. има големо место во исламот,исто како и сите останати Аллахови пратеници пред Мухаммед.
Тоа е составен дел од верувањето на муслиманите.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 11:51 ---

Подолго е,ќе ти одговорам.
Сега одам на џума :)
--- надополнето: 27 септември 2013 во 11:52 ---

Пак носиш заклучоци во туѓо име.
:)

Zarem trebase jas da te potsetam na klucniot del od vasata religija - odenje vo rajot, sto te ceka tamu i kako kje izgledas?

Ako Isus e klucnata figura vo vecniot zivot, i vo doaganjeto na sudniot den, kako dojde da Muhamed ja ima pozicijata broj 1 vo islamot, a na Isus mu gi unistuvate hramovite? Pa pepel ke ve stori na sudniot den.

Zarem trebase jas da te potsetam na klucniot del od vasata religija - odenje vo rajot, sto te ceka tamu i kako kje izgledas?

Ako Isus e klucnata figura vo vecniot zivot, i vo doaganjeto na sudniot den, kako dojde da Muhamed ja ima pozicijata broj 1 vo islamot, a na Isus mu gi unistuvate hramovite? Pa pepel ke ve stori na sudniot den.

Тоа не се храмови на Иса а.с.
Има убава тема,дали крстот е христијански или не.
Или на кои икони им се молел Исус,каде биле света елена и свети константин тогаш :)
Дали исус посебно го обележал крстот како предмет за обожавање,итн итн.
Реков,Иса а.с. има големо место во Исламот,тоа никој од муслиманите не смее да го порекне.
Кога Аллах ќе го спушти на земјата пред Судниот ден,Иса а.с. ќе суди според Аллаховиот закон,односно Куранот,кој му бил објавен на Мухаммед.
итн итн.
Така да,таа приказна не ти држи вода :)

Или на кои икони им се молел Исус,каде биле света елена и свети константин тогаш :)
Реков,Иса а.с. има големо место во Исламот,тоа никој од муслиманите не смее да го порекне.
Кога Аллах ќе го спушти на земјата пред Судниот ден,Иса а.с. ќе суди според Аллаховиот закон,односно Куранот,кој му бил објавен на Мухаммед.
итн итн.

Аха, ти ќе ги учиш Христијаните дека тоа не се храмови на Исус. Интересно.

И Мухамед не го викале од минаре да клања, уште помалку преку разглас, па вие сметате дека ви се нарушени основните човекови права, доколку некој се побуни против тоа.

Значи пред било што да кажеш за Христијанството дека не држи вода, запомни дека има неколку пати повеќе работи кај вас, кои не држат вода. Да не речам скоро сите.

Не ми одговори како Иса кој ќе се симне по втор пат на Земјата, заедно со вашиот Алах, и него ќе му биде доделена улогата на судија, вие го ставате зад Мухамед?

Додека Исус и Алах се подготвуваат за судниот ден, каде е Мухамед во приказната, која тебе ептен ти држи вода?

Соопштение во сите активни теми на подфорумот Религија

Доколку забележите мислење кое е надвор од форумската етика на однесување, навреда, оф-топик или слично, користете ја опцијата "Пријави" што се наоѓа во менито на долниот дел од секој пост.
Со тоа си помагате себе, на модераторот.. и пред се, придонесувате во квалитетна дискусија за која сите ние сме овде.

А таман мислев дека некој конечно поставил нормално прашање и колку толку го интересира одговорот. :)
Џабе само ќе си го трошев времето.

Во заблуда си. Мене навистина ме интересира, зашто сопругот мој вели дека за жените во Куранот нема такви работи.
Занемари ај мојата преписка со Шемса. Тоа е друг муабет.

Значи сакам да знам: каква е наградата за жената ако умре како маченичка?

Во заблуда си. Мене навистина ме интересира, зашто сопругот мој вели дека за жените во Куранот нема такви работи.
Занемари ај мојата преписка со Шемса. Тоа е друг муабет.

Значи сакам да знам: каква е наградата за жената ако умре како маченичка?

одговорено е ова неколку пати до сега
ако умре како права муслиманка тогаш ке биде најубавиот ангел

Или кралица во Рајското кралство.

За различни муслиманки зборуваме изгледа Омер бег.

Јас сите што ги познавам, велат дека го достигнале рајот, откако нашле дечко и маж, кој не е муслиман, и реално се тргнале од исламот.

Сепак сакаа да се чувствуваат кралици во овој живот.

а што вика исламот за шамарње на каурки?
по колку шамари треба да добијат?
--- надополнето: 28 септември 2013 во 23:21 ---
итн итн.

ааа исламот требал да каже кои се храмовите на исус исто и за крстот
ок незнаев дека вас треба да ве прашуваме
нас во библијата не ни пишува дека треба да дозволиме да живеат муслимани и да градат џамии
--- надополнето: 29 септември 2013 во 00:45 ---
и дали е вистина дека мухамед рекол дека мажот мора да има секс со жената најмалку еднаш на четири месеци?

Должности и обврски на сопругот кон сопругата

Да има со неа сексуални односи, најмалку еднаш во четири месеци, освен ако нема некој посебен узур и оправдание, како што е отсуство поради пат и сл. Секако, овде би требало малку пошироко да се образложи и елаборира ова прашање, поради неговата важност во брачните односи, зошто и самите исламски научници се разединуваат по ова прашање. Ханбелиските алими сметаат дека тоа мора да биде најмалку еднаш во четири месеци и тоа задолжително, освен со оправдана причина. Така, во случај сопругот да одбие приближување кон сопругата после четири месеци сексуално апстинирање, жената би имала право поради тоа да бара развод на бракот. Меѓутоа, ако мажот би отишол на пат поради потреба, па дури и тоа да се одложи, тоа би било оправдана причина за потиснување на интимните односи. Кога мажот би отпатувал или престојувал шест месеци, без оправдание за тоа престојување, па жената би го повикала, должен е да се врати, како што Омер, р.а. , донел одлука за оженетите борци , шест месеци да се задржат во војска на боиште, четири кај својата жена, а два месеци на пат, по еден месец во доаѓање и заминување

http://www.povikkonvistinata.org/?p=4465

Должности и обврски на сопругот кон сопругата

Да има со неа сексуални односи, најмалку еднаш во четири месеци, освен ако нема некој посебен узур и оправдание, како што е отсуство поради пат и сл. Секако, овде би требало малку пошироко да се образложи и елаборира ова прашање, поради неговата важност во брачните односи, зошто и самите исламски научници се разединуваат по ова прашање. Ханбелиските алими сметаат дека тоа мора да биде најмалку еднаш во четири месеци и тоа задолжително, освен со оправдана причина. Така, во случај сопругот да одбие приближување кон сопругата после четири месеци сексуално апстинирање, жената би имала право поради тоа да бара развод на бракот. Меѓутоа, ако мажот би отишол на пат поради потреба, па дури и тоа да се одложи, тоа би било оправдана причина за потиснување на интимните односи. Кога мажот би отпатувал или престојувал шест месеци, без оправдание за тоа престојување, па жената би го повикала, должен е да се врати, како што Омер, р.а. , донел одлука за оженетите борци , шест месеци да се задржат во војска на боиште, четири кај својата жена, а два месеци на пат, по еден месец во доаѓање и заминување

http://www.povikkonvistinata.org/?p=4465

Не видов тука ниеден хадис, како што веќе стои во текстот што ти го ископира:
Секако, овде би требало малку пошироко да се образложи и елаборира ова прашање, поради неговата важност во брачните односи, зошто и самите исламски научници се разединуваат по ова прашање.

Мене ми е познато дека жената има право да го условува мажот за подолго одсуство,односно ако не се согласи.
Кога мажот би отпатувал или престојувал шест месеци, без оправдание за тоа престојување, па жената би го повикала, должен е да се врати.

А стриктно само за интимните односи мене не ми е познат ниеден хадис за тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom