- Член од
- 30 ноември 2007
- Мислења
- 7.481
- Поени од реакции
- 5.948
Во секој часовник или на секој мобилен имаш нешто што се вика А-Л-А-Р-М и можеш да го ставиш пример да ти звони во 16:00 и да те потсети дека треба да го праиш тоа што се сомневам дека го праиш ама битно е да се докажува дека сите тука сме анти Алах.
Работите стануваат поедноставни, ако е нешто во интерес на повеќе луѓе , за да не наместат аларми сите , тука е Езанот.
5 , 10 , 20 џамии можат да помогнат на 100.000 луѓе.
Езанот е исто така потсетник и за тие кои не клањаат, јас би рекол влијае позитивно и врз нив.
И заради ова причина ти треба да имаш толеранција кон езанот.
Штетата која тебе ти се нанесува од езанот е помала него добрината кон тие кои го сакаат.
Тоа е исто како што бие алармот за некој член од фамилијата кој мора да оди на работа или школо , можеби ги буди и другите , но не е тоа проблем нели.
Рачунај да ти забранат дома да местиш будилник пошто им ствараш нарушување на мирот.
Дарк Кинг или како и да му е сеа новиот ник најубаво ти објасни дека ТОА ВОЗНЕМИРУВА ЛУЃЕ кои сакаат да одмараат без некои чудни неартикулисани звуци да ги попречуваат во тоа.
И на крајот пак не ми се верува дека дискутирам со човек што пуштање вода од казанче го споредува со пеењето на оџата, па човеку сите од Скопје да се договориме у исто време да пуштиме вода од казанче нема да се направи толкава врева.
Нема една тема каде што може со вас да се подискутира асално и да го увидите проблемот и да признаете дека нешто навистина не е во ред.
Има луѓе кои не го поднесуваат ни тик-такот на часовникот , за жал.
Но јас мислам дека човекот се навикнува на редовните вреви.
Јас на пример сум навикнат од децата кои играат надвор , пошто цел живот е така ... но не и од лаењето на кучињата ... секогаш кога ќе лае некое куче кое изгубило пат низ маало јас станувам ... пошто тоа е нов звук, никој не чува кучиња во соседство.
И вие би требало да сте навикнати досега од џамиите. И не страда цела нација од езаните , туку само тие кои се ептен блиску , колку македонци има такви ? Многу малце.
И не знам зошто пуштањето вода би било помалку нарушувачко од езанот.
Ова може да ви изгледа смешно , незериозно ... но верувајте дека Езанот има моќ да спасува и човечки животи.
Од еден турски филм (не е верски филм) , пазете првата минута , влијанието на езанот