Eisenhorn
Lord Inquisitor
- Член од
- 6 мај 2009
- Мислења
- 4.061
- Поени од реакции
- 9.293
4 Зашто Бог рекол: ‘Почитувај ги татка си и мајка си,’ и ‘Кој го злоречува татка си или мајка си, со смрт нека умре;’Цитирај што покретно не ти е јасно 15 глава не е во една реченица!
Мене ми се чини дека ги потсеќа луѓето кои се премногу благи со своите деца.
Па помогни бе Мики. Во наведената дискусија убаво ми објасни дека мора да има повисоко толкување дека на три места во три евангелија се наведени меѓусебно противречни информации.И мене може така да ми личи, но тоа „личење„ во себе е противречно па мора да постои и друго објаснување.
Ако важел Стариот Завет; зашто Христос, т.е. сам Бог би дошол меѓу луѓето/евреите, кога евреите веќе го имале Стариот Завет, топтан со Законот и со пророците?
Евреите биле должни да го следат Стариот Завет и веќе го следеле па што ќе им е „потсетник„ за таа нивна обврска за следење на Законот и пророците?
Што значи дека библијата е надмината и дека мора некој попаметен да ги спречава луѓето во 21 век да се раководат по правилата на пустински овчари од бронзеното време кои еден прогресивен Еврејски рабин ги прилагоди на другите народи пред околу 2000 години.