Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Креатор на темата Креатор на темата kralot
  • Време на започнување Време на започнување

Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Вкупно гласачи
    82
Македонија и не е прав пример за секуларност, мислам дека често се загрозува со тоа што државата гради верски објекти и некои други ствари. Сепак, интересно е што секогаш Македонија за пример ја земате и се расфрлате со акузации.

Што правиме со земји каде е права секуларноста ? Како Нордијските земји, Германија ? Таму комплетно религиите се искоренети од водењето на политиката на земјата.

И сепак, повторно во тие земји, муслиманите се главен проблем. Гетоизирање, насилство, наметнување... Всушност во секоја земја каде муслиманите бележат пораст степенот на криминал се зголемува.

За брадата муабетот да се надоврзам, оние муслимани кои имаат брада и носат 3/4 пантолони се повикувани на разговор заради сомневање дека се поврзани со некои терористички организации. Во селата во западниот дел на Македонија кружат опасни групи, кои примаат огромни суми од КСА. Ти ова добро го знаеш, само муабетот ти се сведува на глупави примери затоа што така ти одговара.

http://brif.mk/svet/zapalen-krst-pred-stanbena-zgrada-vo-svedska/
--- надополнето: 16 септември 2013 во 15:11 ---
Замисли,постапки кои не се во духот на христијанството да земеш за право малку да го осудуваш христијанството. :)
Никогаш не сум рекол дека не се муслимани,туку дека тие вистинските муслимани не ги прават тие работи,како што е тоа видеото со јадењето срце.

.

мене ме интересира кој човек пред да убие или да изеде срце или да запали џамија или да убие муслиман вика “ во името на исус или пак исус е голем “ па ти да го поврзеш со христијанството
Овие твоите браќа токму тоа го кажуваат
--- надополнето: 16 септември 2013 во 15:24 ---
Ако планираш да продолжиме понатаму со дискусијата,и сега и понатаму.. те молам да не донесуваш заклучоци во мое име.
Неносењето хиџаб е голем проблем,тоа е точно.
Но жена што не носи хиџаб е муслиманка се додека не ја порекнува неговата должност.
Те молам немој да ми ги вадиш зборовите од контекст.

да но темава не е прашања за ислам туку за религиски соживот а тука спаѓаати тие што се шиити и атеисти и се
значи дали е правилно или не според твое верување е најмалку битно, тоа што е битно е дали мпже со такви да се живее
Јас знам дека не

http://brif.mk/svet/zapalen-krst-pred-stanbena-zgrada-vo-svedska/
--- надополнето: 16 септември 2013 во 15:11 ---

мене ме интересира кој човек пред да убие или да изеде срце или да запали џамија или да убие муслиман вика “ во името на исус или пак исус е голем “ па ти да го поврзеш со христијанството
Овие твоите браќа токму тоа го кажуваат
--- надополнето: 16 септември 2013 во 15:24 ---

да но темава не е прашања за ислам туку за религиски соживот а тука спаѓаати тие што се шиити и атеисти и се
значи дали е правилно или не според твое верување е најмалку битно, тоа што е битно е дали мпже со такви да се живее
Јас знам дека не

Нели пред некоја година брејвик го направи тоа!!??

Што кога и како ти наштетиле тебе лично тие за кои викаш дека не можеш со нив да живееш??

Јас знам дека не

Да,но јас на темава уште не направив муабет со припадници на други религии,све интернет секташи и атеисти :)

РЕЛИГИСКИ соживот со атеисти :pos: на која основа? :D

Нели пред некоја година брејвик го направи тоа!!??

Што кога и како ти наштетиле тебе лично тие за кои викаш дека не можеш со нив да живееш??

да за жал, само тој еден психопат го имате не листа, за кој јас лично се срамам, но нашата листа на вакви ( кои сакаат да не снема) секој ден се зголемува
Друг некој во меѓеувреме да најдеше?
И да дали христијани, атеисти будисти хиндуси итн ги бркаат муслиманите од некаде, дали ги малтретираат, дали ги убиваат, дали им ги јадат срцата, дали им ги силуваат жените... и уште многу дали?
Незнам зошто сте до толку покварени па не кажете еднаш дека муслиманите ( дел од нив- секако не сите) се тие што го носат ваквото зло со себе?

да за жал, само тој еден психопат го имате не листа, за кој јас лично се срамам, но нашата листа на вакви ( кои сакаат да не снема) секој ден се зголемува
Друг некој во меѓеувреме да најдеше?
И да дали христијани, атеисти будисти хиндуси итн ги бркаат муслиманите од некаде, дали ги малтретираат, дали ги убиваат, дали им ги јадат срцата, дали им ги силуваат жените... и уште многу дали?
Незнам зошто сте до толку покварени па не кажете еднаш дека муслиманите ( дел од нив- секако не сите) се тие што го носат ваквото зло со себе?

Си слушнал за Мјанмар(Бурма) и рохинга муслимани?
http://www.presstv.com/detail/2013/08/26/320600/hundreds-of-rohingyas-become-homeless/
Си слушнал за Палестина,Авганистан,Кашмир??

Да,но јас на темава уште не направив муабет со припадници на други религии,све интернет секташи и атеисти :)

и јас се прашувам истото, кој соживот со терористи и секташи ( само спирос немој да ми го мешате)
Со атеисти се живее
--- надополнето: 16 септември 2013 во 16:57 ---
Си слушнал за Мјанмар(Бурма) и рохинга муслимани?
http://www.presstv.com/detail/2013/08/26/320600/hundreds-of-rohingyas-become-homeless/
Си слушнал за Палестина,Авганистан,Кашмир??
а ти дали си слушнал за политика? Дали сли слушнал дека вашите ( да кажам оџи принцоижви султани и не знам што, оние што спијат на полоња од нафта) ви го направиа се тоа со партнерство на америка?
--- надополнето: 16 септември 2013 во 16:58 ---
метта јас имам лично прашање до тебе па ако сакаш одговори ми
пошто си босанец, сакам да знам дали си роден во босна или дали твоите се родени во босна?

и јас се прашувам истото, кој соживот со терористи и секташи ( само спирос немој да ми го мешате)
Со атеисти се живее
--- надополнето: 16 септември 2013 во 16:57 ---

а ти дали си слушнал за политика? Дали сли слушнал дека вашите ( да кажам оџи принцоижви султани и не знам што, оние што спијат на полоња од нафта) ви го направиа се тоа со партнерство на америка?

Тоа е друга тема.
Ти праша каде хрисстијани,будисти итн.. протеруваат муслимани од своите домови,им ги палат куќите,им ги силуваат жените итн итн.
Ете се случува тоа во Бурма(мјанмар), за тоа што имаш да кажеш?
Во Палестина еве 50 години муслиманите се бркани од своите домови,апсени,убивани итн итн
Во Авганистан христијани неколку години се окупатори во "мировна мисија" и убиваат цивили.
Во Кашмир(помеѓу пакистан и индија) муслиманите се протерувани,убивани од властите на Индија.
Ова што ти го кажувам се случува денеска,моментално.. во минатото ако се вратиме уште повеќе ќе најдеме.
--- надополнето: 16 септември 2013 во 17:03 ---
метта јас имам лично прашање до тебе па ако сакаш одговори ми
пошто си босанец, сакам да знам дали си роден во босна или дали твоите се родени во босна?
лични прашања лично одговарам,не јавно :)

Тоа е друга тема.
Ти праша каде хрисстијани,будисти итн.. протеруваат муслимани од своите домови,им ги палат куќите,им ги силуваат жените итн итн.
Ете се случува тоа во Бурма(мјанмар), за тоа што имаш да кажеш?
Во Палестина еве 50 години муслиманите се бркани од своите домови,апсени,убивани итн итн
Во Авганистан христијани неколку години се окупатори во "мировна мисија" и убиваат цивили.
Во Кашмир(помеѓу пакистан и индија) муслиманите се протерувани,убивани од властите на Индија.
Ова што ти го кажувам се случува денеска,моментално.. во минатото ако се вратиме уште повеќе ќе најдеме.

Кој е крив за целава оваа ситуација?

Значи за тебе религиски соживот е можен само со оние религии кои ти ги признаваш? Се што нема потекло од Аврамовите три монотеистички религии за тебе не е ни предмет на дискусија за соживот? Останатите не се битни, тие се "секташи", пагани, кафири, "неверници" така? Тие не се луѓе, и нив може да ги сметаш за гнасни и невредни да бидат сметани за луѓе?
Се тоа од кровот на МТВ доле нели?

Друг муабет е тоа и обемен.
Тој само праша каде припадниците на други конфесии протеруваат муслимани па му набројав. :)

Ве чифшат да се тепате меѓу себе бре море ....како и да се викаш. :)
Му се јавил на Мојсеј, му се јавил на Мухамед:facepalm:
Да земете сите да се подавите во клозетите дома што ги имате!
Без разлика кој која религија е.

А што им фали на атеистите?
Барем не се заблудени со глупи закони и верувања.
Ако се атеисти, не се луѓе или како треба да се разбере исмејувањето?
Пишуваш проповедаш некој заеднички живот,а се исмејуваш на луѓе со поинакви верувања/сфаќања/рамисли.
До каде води тоа?

извини, онака едно прашање уз пат
дали атеистите/секташите/хиндусите се луѓе?
болдирај го одговорот ДА НЕ

Друг муабет е тоа и обемен.
Тој само праша каде припадниците на други конфесии протеруваат муслимани па му набројав. :)

да де секогаш западот и неверниците се криви за се
како бе еден искрен од вас нема
се западот нешто ви наметнува, се нешто неверниците ви сметаат
неможе еден искрен муабет да се напраи а не камо ли да се живее
--- надополнето: 16 септември 2013 во 17:56 ---
http://islamski-centar.org/forum/showthread.php?t=4152&page=2
еве да погледнеш само дека и за ова западот ви е крив
добро што бар некој член кажа дека секогаш други ви се криви а не вие сами
--- надополнето: 16 септември 2013 во 17:57 ---
извини, онака едно прашање уз пат
дали атеистите/секташите/хиндусите се луѓе?
болдирај го одговорот ДА НЕ

не
уште не ти е јасно

На основа на почитување на туѓите верувања/неверувања и невеличањето на сопственото пред другите. На таа основа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom