Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Креатор на темата Креатор на темата kralot
  • Време на започнување Време на започнување

Религиска поделеност или Меѓурелигиски соживот?

• Вкупно гласачи
    82
Јас ти реков како стојат работите,прочитај си ги болдираните реченици уште еднаш и убаво размисли.
Јас мислев зборуваш од религиска перспектива ама ти да си бил атеиста.
А со такви не ја гледам поентата на муабетот на тема: Меѓурелигиски соживот,бидејќи еве и ние да се договориме на некој меѓурелигиски соживот вие не влегувате во ниедна комбинација :D

Нема врска дали сум атеист, и мене ме допира темата за меѓурелигиска толеранција, колку и да звучи нелогично. Кога будалите се тепаат со камења помеѓу себе, и некој недолжен минувач може да загине.

;)

Само да ти објаснам каде е разликата помеќу христијанството и исламот. Онаму каде што исламот сака да оди, во теократска држава обликувана по некоја си книга на некој си пророк, христијанството веќе беше, па сега е помудро, и преќутно си ги прифаќа придобивките на секуларното општество. Инаку, тој период од историјата кога христијанството го облкуваше светот по свој терк се нарекува среден век, и се карактеризира со болештини, лоша лична хигиена, никаков напредок во науката и знаењето, краток животен век, инквизиција и владење на малоумни.

Европјаните ја научија лекцијата, па сега скокаат како попарени на било какво мешање на религијата со државното уредување. Вие сте уште јаврии, мислите дека се што лета се јаде.

Нека ве затворат во шеријат некаде на блискиот исток, ти гарантирам дека за неколку децении ќе си пцуете мајката и ќе молите за малку секуларност...

Само да ти објаснам каде е разликата помеќу христијанството и исламот. Онаму каде што исламот сака да оди, во теократска држава обликувана по некоја си книга на некој си пророк, христијанството веќе беше, па сега е помудро, и преќутно си ги прифаќа придобивките на секуларното општество. Инаку, тој период од историјата кога христијанството го облкуваше светот по свој терк се нарекува среден век, и се карактеризира со болештини, лоша лична хигиена, никаков напредок во науката и знаењето, краток животен век, инквизиција и владење на малоумни.

Европјаните ја научија лекцијата, па сега скокаат како попарени на било какво мешање на религијата со државното уредување. Вие сте уште јаврии, мислите дека се што лета се јаде.

Нека ве затворат во шеријат некаде на блискиот исток, ти гарантирам дека за неколку децении ќе си пцуете мајката и ќе молите за малку секуларност...

И јас тебе само да ти објаснам. :)
Онаму каде што Исламот сака да оди,веќе беше и сега најмногу губи затоа што повеќе не е таму.
Инаку тој период од историјата кога христијанството го обликуваше,Не светот туку христијанскиот свет по свој терк се нарекува мрачно доба или среден век,а во исто време Муслиманите тој век и ден денес го нарекуваат Златно доба.
Па додека карло велики смрдел години неискапен,халифата во шпанија се капел во бањи со миризливи сапуни.
Додека владееле болештини во европа,Ибн Сина веќе правел операции,цела медицина денеска лежи на тоа,или ако не ти е познат како Ибн Сина тогаш Авицена ти е познато.
итн итн.

И зошто не не пуштите да не затворат во шеријат туку секаде каде што се насетува борба за шеријат утрчуваат американците со својата борба за сочувување на демократијата. :)
Така во ирак,така во авганистан,така во египет(кога Мурси рече дека народот сака шеријат,тогаш му наместија воен удар),во Сирија исто,чекаа да видат кој е појак,па кога видоа дека бунтовниците полека преземаат и ќе го поразат Асад,е тогаш демек ќе интервенирале.
Зошто едноставно не ги остават луѓето да си изберат како сакаат да живеат??

И јас тебе само да ти објаснам. :)
Онаму каде што Исламот сака да оди,веќе беше и сега најмногу губи затоа што повеќе не е таму.
Инаку тој период од историјата кога христијанството го обликуваше,Не светот туку христијанскиот свет по свој терк се нарекува мрачно доба или среден век,а во исто време Муслиманите тој век и ден денес го нарекуваат Златно доба.
Па додека карло велики смрдел години неискапен,халифата во шпанија се капел во бањи со миризливи сапуни.
Додека владееле болештини во европа,Ибн Сина веќе правел операции,цела медицина денеска лежи на тоа,или ако не ти е познат како Ибн Сина тогаш Авицена ти е познато.
итн итн.

И зошто не не пуштите да не затворат во шеријат туку секаде каде што се насетува борба за шеријат утрчуваат американците со својата борба за сочувување на демократијата. :)
Така во ирак,така во авганистан,така во египет(кога Мурси рече дека народот сака шеријат,тогаш му наместија воен удар),во Сирија исто,чекаа да видат кој е појак,па кога видоа дека бунтовниците полека преземаат и ќе го поразат Асад,е тогаш демек ќе интервенирале.
Зошто едноставно не ги остават луѓето да си изберат како сакаат да живеат??

Очигледно дека не разбираш.

Твојата вистина не е моја вистина. Ти мене не можеш да ми кажеш како ќе живеам. Не можеш да му кажеш ниту на никој друг. Твоите вистини за мене се купишта глупости какви ги има на тони низ историјата. Оној момент кога ќе сфатиш дека твоите вистини се за друг купишта глупости, и кога ќе престанеш да ги убедуваш другите дека исламот ги има одговорите на се, ќе ја напуштиш областа на варварството и ќе зачекориш во цивилизација. Само тогаш кога ќе сфатиш дека не смееш да убиеш човек затоа што рекол дека Мухамед е педофил ќе можеме да разговараме за толеранција. Се дотогаш не си компетентен да зборуваш на таа тема.

Македонија и не е прав пример за секуларност, мислам дека често се загрозува со тоа што државата гради верски објекти и некои други ствари. Сепак, интересно е што секогаш Македонија за пример ја земате и се расфрлате со акузации.

Што правиме со земји каде е права секуларноста ? Како Нордијските земји, Германија ? Таму комплетно религиите се искоренети од водењето на политиката на земјата.

И сепак, повторно во тие земји, муслиманите се главен проблем. Гетоизирање, насилство, наметнување... Всушност во секоја земја каде муслиманите бележат пораст степенот на криминал се зголемува.

За брадата муабетот да се надоврзам, оние муслимани кои имаат брада и носат 3/4 пантолони се повикувани на разговор заради сомневање дека се поврзани со некои терористички организации. Во селата во западниот дел на Македонија кружат опасни групи, кои примаат огромни суми од КСА. Ти ова добро го знаеш, само муабетот ти се сведува на глупави примери затоа што така ти одговара.

Како бе друже,па во германија претседател на бундестагот е Христијанската партија а мислам дека бил и свештено лице :)
А иљадници луѓе годишно примаат ислам,што е проблемот тука? Со сила примаат ислам?
Им ставил некој нож под грло?
Не им се допаѓа секуларизмот?

Македонија ја земам за пример бидејќи за тука ме засега,Норвешка и шведска се раат :)
А Македонија се мава во гради небаре шведска е,затоа ја земам за пример.
Кажи шо села се тие,па бујрум заедно да појдеме :)
--- надополнето: 15 септември 2013 во 02:59 ---
Очигледно дека не разбираш.

Твојата вистина не е моја вистина. Ти мене не можеш да ми кажеш како ќе живеам. Не можеш да му кажеш ниту на никој друг. Твоите вистини за мене се купишта глупости какви ги има на тони низ историјата. Оној момент кога ќе сфатиш дека твоите вистини се за друг купишта глупости, и кога ќе престанеш да ги убедуваш другите дека исламот ги има одговорите на се, ќе ја напуштиш областа на варварството и ќе зачекориш во цивилизација. Само тогаш кога ќе сфатиш дека не смееш да убиеш човек затоа што рекол дека Мухамед е педофил ќе можеме да разговараме за толеранција. Се дотогаш не си компетентен да зборуваш на таа тема.

Очигледно и ти не разбираш дека ако е такво државното уредување,ќе си го скратиш јазикот за да не ти го скратат :D
Таквите како тебе се многу јаки кога треба да се навредува нешто во врска со религијата,посебно кога седите позади компјутер и немате попаметна работа.
Еве да не одиме до таму,и да не зборуваме за шеријатска држава.
Бујрум во оваа нашава јадничка државичка излези и јавно навреди го груевски па да видиме како ќе поминеш.

Како бе друже,па во германија претседател на бундестагот е Христијанската партија а мислам дека бил и свештено лице :)
А иљадници луѓе годишно примаат ислам,што е проблемот тука? Со сила примаат ислам?
Им ставил некој нож под грло?
Не им се допаѓа секуларизмот?

Македонија ја земам за пример бидејќи за тука ме засега,Норвешка и шведска се раат :)
А Македонија се мава во гради небаре шведска е,затоа ја земам за пример.
Кажи шо села се тие,па бујрум заедно да појдеме :)

Без разлика во која партија е, политиката не ја меша со религијата. Таа пропагандата за илјадници што примаат ислам, ќе им ја покажуваш на некои неписмени. ;)
Германија е секуларна земја, во која се јасно дефинирани законите.

Македонија прави огромни пропусти, точно дека секуларноста е често загрозена.

Знаеш кој села се, Велешта, Октиси... ;)

Одговор не добив, зошто во земјите каде муслиманите се повеќе од 5% степенот на криминал нагло се зголемува ?

Без разлика во која партија е, политиката не ја меша со религијата. Таа пропагандата за илјадници што примаат ислам, ќе им ја покажуваш на некои неписмени. ;)
Германија е секуларна земја, во која се јасно дефинирани законите.

Македонија прави огромни пропусти, точно дека секуларноста е често загрозена.

Знаеш кој села се, Велешта, Октиси... ;)

Ок,секој со своето мислење.
Е ајде де,бујрум со мене да прошетаме таму,ти гарантирам дека влакно нема да ти фали :)
--- надополнето: 15 септември 2013 во 03:14 ---
Одговор не добив, зошто во земјите каде муслиманите се повеќе од 5% степенот на криминал нагло се зголемува ?

хахаха каква констатација човече :D
а каде се тоа под 5 % и се цвета во државата?
уф каква констатација... хахаххаххахаха

Ок,секој со своето мислење.
Е ајде де,бујрум со мене да прошетаме таму,ти гарантирам дека влакно нема да ти фали :)

Зошто ја сведуваш дискусијата на селски муабети ? Тие луѓе земаат големи пари, не секогаш изворот и намената се јасни. Во полиција се повикувани заради сомневање, сузбивање на терористички келии (една пронајдоа, ти текнува?).

За радикали се работи.

хахаха каква констатација човече :D
а каде се тоа под 5 % и се цвета во државата?
уф каква констатација... хахаххаххахаха

Во Канада и Јапонија да речеме. Таму се под 5%.

Во секоја земја каде достигнале повеќе од 5% и степенот на насилство нагло расте. Примери за такви земји се Шведска, Германија, Франција.
Како директна последица на дивеењето на муслиманите во тие земји, никнуваат и екстремно десничарски организации, например DL и други.

Во Канада и Јапонија да речеме.

Во секоја земја каде достигнале повеќе од 5% и степенот на насилство нагло расте. Примери за такви земји се Шведска, Германија, Франција.
Како директна последица на дивеењето на муслиманите во тие земји, никнуваат и екстремно десничарски организации, например DL и други.

На ова и најголемите исламофоби можат да ти позавидат.
--- надополнето: 15 септември 2013 во 03:23 ---
Стапката на криминал и насилство на пример е најголема во Јужна Америка,кај се муслиманите таму? :)

На ова и најголемите исламофоби можат да ти позавидат.
--- надополнето: 15 септември 2013 во 03:23 ---
Стапката на криминал и насилство на пример е најголема во Јужна Америка,кај се муслиманите таму? :)

Нема муслимани, но беден изговор да се искупиш.

Одговори на прашањето, зошто во земјите каде муслиманите достигнуваат 5% или повеќе, насилството нагло расте ?

Нема муслимани, но беден изговор да се искупиш.

Одговори на прашањето, зошто во земјите каде муслиманите достигнуваат 5% или повеќе, насилството нагло расте ?

Што да ти одговорам,гледаш ли колку ти е бедна и исламофобична констатацијата.
Како да се муслиманите виновници за тоа.
Имаш ли докази за тоа,па макар и да се тоа некои линкови со статистика од некои чкљ страници.

Што да ти одговорам,гледаш ли колку ти е бедна и исламофобична констатацијата.
Како да се муслиманите виновници за тоа.
Имаш ли докази за тоа,па макар и да се тоа некои линкови со статистика од некои чкљ страници.

Има докази, колку ти душа сака.

http://majorityrights.com/weblog/comments/muslim_rape_wave_in_sweden/

http://creepingsharia.wordpress.com...slims-forced-14-year-old-girl-into-gang-rape/

http://themuslimissue.wordpress.com...ill-police-tonight-and-worsen-their-violence/

http://themuslimissue.wordpress.com/category/european-statistics/eu-muslim-violence/

http://themuslimissue.wordpress.com...l-violent-rapes-in-oslo-committed-by-muslims/

Браќата твои воспоставиле Шеријат во Англија, во места каде се доминантни, види овде:

И уште многу други...

Темата е за религиски соживот. Христијанството нема проблем со уставното уредување на западните демократии, затоа што не се меша во тоа уредување. Муслиманите имаат проблем, затоа што шеријатот се стреми да биде над државата. Сега, од аспект на соживот, објасни ми како е можен соживот со некого кој сака да го урне ова уредување и да ги наметне шеријатските вредности?

Разбираш каде е проблемот? Јс не би имал никакви проблеми со муслиманите кога тие би ја практикувале својата вера по дома, или по џамиите. Но самата суштина на исламот е наметнување на шеријатот секаде каде што живеат муслимани. Како може да се има соживот со некој кој сака да го урне мојот систем на вредности?

Јас не се трудам да урнам ништо, јас се обидувам да мојот живот го прилагодам на Шеријатот, на она кое за мене е вредност!!

Кога цело едно општество, успее да живее по тие принципи, тогаш би можело по задоволство на сите тоа општество да се раководи по вредноста која секој во себе ја постигнал.

Токму поради тоа, секој Муслиман прво треба себеси да се поправи, да го спроведе шеријатот во самиот себе.
--- надополнето: 15 септември 2013 во 12:51 ---

До кога ќе се занимавате со распродстранување на Исламофобија кај народот со вакви радикални антиисламски страни и дезинформации кои произлегуваат од нив??

А ако ве боли тоа што се поголем е бројот на луѓе кои преминуваат на ислам низ европа, тоа е доказ дека не сте зрели за демократија, туку само глумите демократија и ја применуваате кога ви одговара, акога не ви одговара ја одфрлате!!

Па демократско право на секој човек е да си биде она што мисли дека треба да биде, никој на никого не може да му забрани!!

Па демократско право на секој човек е да си биде она што мисли дека треба да биде, никој на никого не може да му забрани!!
Но може своите деца да ги учи како единствено нивниот морал е вистински, додека се што не е исламски морал е "неморал" - нешто гнасно, и потоа да труби како е за соживот.

Аллах на повеќе од 90 места во Куранот вели дека единствено Тој дава опскрба и нафака(би требало да ти се познати овие термини),а на само едно место во Куранот вели:
268. Шејтанот ве плаши со сиромаштво и ве наведува на зло, а Аллах ви ветува прошка и награда од Него; Аллах е неизмерно добар и Сезнаен.

И тој како муслиман се сомнева во зборовите на Аллах,а се уплаши од ова Шејтанот ве плаши со сиромаштво...
Се уплашил дека заради Исламот ќе остане без леб на маса :)
Тоа е веќе до цврстината негова како верник а не до работата.
Мухаммед а.с. рекол: Оној кој ќе остави нешто заради задоволството на Аллах,Возвишениот ќе му го замени тоа со подобро.
Се зависи од него :)
А дали е муслиман или не,тоа е дискутабилно прашање.
Јас не сум тој кој за такви луѓе може да каже дали се муслимани или не. :)
--- надополнето: 14 септември 2013 во 21:16 ---
розев болд: како тоа одеднаш не си ти тој кој ќе каже дали е/се муслимани, а претходно цело време кога станува збор за ѕверствата направени од некои муслимани одма скокаш и викаш дека тие НЕ се муслимани? двоен аршин? кога ти/тој/тие дискутирате бидете доследни, задржете интегритет, а не вака лево, па десно, сега горе, па доле. значи, или другар ми е муслиман, или не е. нема тука “не сум јас тој да кажам“

Јас не се трудам да урнам ништо, јас се обидувам да мојот живот го прилагодам на Шеријатот, на она кое за мене е вредност!!

Кога цело едно општество, успее да живее по тие принципи, тогаш би можело по задоволство на сите тоа општество да се раководи по вредноста која секој во себе ја постигнал.

Токму поради тоа, секој Муслиман прво треба себеси да се поправи, да го спроведе шеријатот во самиот себе.

Широката маса на “исламот“ кој што се залага за кураишката шарија,
се’уште е слепа за Совршениот Ислам во Христа,
отелотворен под прачистото срце на Дева Марија!

...
А ако ве боли тоа што се поголем е бројот на луѓе кои преминуваат на ислам низ европа, ...!

.
Кога не би била Совршената Вистина и бројот би бил поважен од Неа
(како што за некои и е) тогаш можеби и би болело одпаѓањето на одпадот,
кој што всушност одамна е одпаднат од Истата!

... широки се вратите и широк е патот што води кон пропаст,
и мнозина минуваат низ нив ...!

.
.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom