- Член од
- 19 март 2011
- Мислења
- 18.984
- Поени од реакции
- 40.197
Јас ти реков како стојат работите,прочитај си ги болдираните реченици уште еднаш и убаво размисли.
Јас мислев зборуваш од религиска перспектива ама ти да си бил атеиста.
А со такви не ја гледам поентата на муабетот на тема: Меѓурелигиски соживот,бидејќи еве и ние да се договориме на некој меѓурелигиски соживот вие не влегувате во ниедна комбинација![]()
Нема врска дали сум атеист, и мене ме допира темата за меѓурелигиска толеранција, колку и да звучи нелогично. Кога будалите се тепаат со камења помеѓу себе, и некој недолжен минувач може да загине.

Само да ти објаснам каде е разликата помеќу христијанството и исламот. Онаму каде што исламот сака да оди, во теократска држава обликувана по некоја си книга на некој си пророк, христијанството веќе беше, па сега е помудро, и преќутно си ги прифаќа придобивките на секуларното општество. Инаку, тој период од историјата кога христијанството го облкуваше светот по свој терк се нарекува среден век, и се карактеризира со болештини, лоша лична хигиена, никаков напредок во науката и знаењето, краток животен век, инквизиција и владење на малоумни.
Европјаните ја научија лекцијата, па сега скокаат како попарени на било какво мешање на религијата со државното уредување. Вие сте уште јаврии, мислите дека се што лета се јаде.
Нека ве затворат во шеријат некаде на блискиот исток, ти гарантирам дека за неколку децении ќе си пцуете мајката и ќе молите за малку секуларност...