Зошто никој не ја посетува православната црква во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheep
  • Време на започнување Време на започнување
Абе а ја видам темава нешто ме тера на солзи...дај не ја актуелизирајте толку.

Лугето посетуват и цркви и манастири, но и ние како вас сме отвратни от поповите. Во Пловдив митрополитот вози Мерцедес на 100 000евро, да му се доповракjа на човек.

Знаеш кај нас и Инспекторите посебно за борба против наркотици исто така возат скапи БМВ и Мерцедеси па си велам и МПЦ и МВР се исти по многу работи, имаат чинови, правила, програми и своја библија....само што едниве веруваат во државата а не бога.

Дали е така и во Бугарија конкретно со полицијата оти неможе автомобил од 60 000 евра да се купи со плата од 500-600 евра и тоа за 5 години функција, се разбира почит за исклучоците но доволни се два три примери во населено место со 100 000 жители за да се урне кредибилитетот и на другите а ако се изгуби довербата во нив...тогаш тешко нив, интересно е што опадна и довербата во АРМ која беше прва од основањето на државата така да мора талат џафери или Хорхе да поработат, туку одговори и во Бг имате инспектори кои со "борба" против наркотици стигнале до автомобили од 50 000 Еуро??

Во МПЦ одам но ретко, а пак последниве 6 години и немам отидено во мојата црква после крштевање, таму се осеќам смирен, исполнет осеќам некаква енергија која одамна ја немам осетено.

Всушност порано го посетував цел комплекс манастири ама веќе не од низа причини, но никако НЕ Е тарифник на МПЦ или дебелината на поповите туку..јас..не сум достоен за таму а и ниту барам спасение ниту пак заслужувам.

Иако јас сум единствен атеист во фамилијата сепак поради традиција одев, но веќе не, а морам да признаам има една искра која ме влече накај мојата црква.*

(така ја викам црквата во која одев како мал).

Мики1 како може да барам прошка за гревовите оти навистина грешен сум?
--- надополнето: 14 септември 2013 во 00:36 ---
se kladam deka koa ke ti pobara nekoj so prosi nema da mu dades ni denar...ili koa im trebaat pari za doniranje...ne doniras ni denar.....ali bitno na crkvata ostavas... ;)

Па и тие црквата ги донира.

Има и посебно место за оставање пари за донации посебно за домовите за деца без родители, навистина колку хумани луѓе донираат по тие домови све и свашта ама нив на ТВ ги нема а кога се ближат избори трчаат министри, премиери први таму како мајка тереза.

Знаеш кај нас и Инспекторите посебно за борба против наркотици исто така возат скапи БМВ и Мерцедеси па си велам и МПЦ и МВР се исти по многу работи, имаат чинови, правила, програми и своја библија....само што едниве веруваат во државата а не бога.

Дали е така и во Бугарија конкретно со полицијата оти неможе автомобил од 60 000 евра да се купи со плата од 500-600 евра и тоа за 5 години функција, се разбира почит за исклучоците но доволни се два три примери во населено место со 100 000 жители за да се урне кредибилитетот и на другите а ако се изгуби довербата во нив...тогаш тешко нив, интересно е што опадна и довербата во АРМ која беше прва од основањето на државата така да мора талат џафери или Хорхе да поработат, туку одговори и во Бг имате инспектори кои со "борба" против наркотици стигнале до автомобили од 50 000 Еуро??

Во МПЦ одам но ретко, а пак последниве 6 години и немам отидено во мојата црква после крштевање, таму се осеќам смирен, исполнет осеќам некаква енергија која одамна ја немам осетено.

Всушност порано го посетував цел комплекс манастири ама веќе не од низа причини, но никако НЕ Е тарифник на МПЦ или дебелината на поповите туку..јас..не сум достоен за таму а и ниту барам спасение ниту пак заслужувам.

Иако јас сум единствен атеист во фамилијата сепак поради традиција одев, но веќе не, а морам да признаам има една искра која ме влече накај мојата црква.*

(така ја викам црквата во која одев како мал).

Мики1 како може да барам прошка за гревовите оти навистина грешен сум?
--- надополнето: 14 септември 2013 во 00:36 ---

Па и тие црквата ги донира.

Има и посебно место за оставање пари за донации посебно за домовите за деца без родители, навистина колку хумани луѓе донираат по тие домови све и свашта ама нив на ТВ ги нема а кога се ближат избори трчаат министри, премиери први таму како мајка тереза.

И во Бугариjа полициjата е корумпирана, но нема инспектор против наркотици со возило за 50 000евра. Види се веднаж и кога се смени владата или го разберат новинарите веднаж ке го подгонат. Како сега подгониjа поранешниот министер на МВР. Благодарение и на ЕУ мафиjата се намалува, дори бракjата Галеви избегаа от БГ, други ги судат, трети интерпол ги тражи. Мислим се работи што годе добре. Ама пусти Балкан, сме на крастопат-трговиjа со оружие, дрога, секс роби
Но при нас полициjата не е таков проблем от страна на корупциjа за коjа ти збориш, при нас проблемот е во судството, судиите са корумпирани и возат скапи коли.

Јас најчесто си идам во црквата Св. Илија каде што сум крстен. Најубаво ми е таму, а во православната црква за жал идам доста ретко.

А каква црква е таа во која си крстен? Не е православна?
--- надополнето: 14 септември 2013 во 02:28 ---
Са паре Те чинеше Твојата последна посета на некој црковен храм?
Са паре Те чинеше Твојата последна посета у некој кафич?...

Исто, нели? :confused:
.

Микице бе :)
Немој цркви и кафичи, жити ја.
Црквата треба да е бесплатна, а попојне од милост да живеат.

Или сме ние опасен народ, шо е толку милослив, та на попојне им дарува од љубов џипои (а самиот човек дома крпи за леб, од вчера за денес го јаде, се вози на пешки и тако ми ти даље) или некој нешо мати.

Е шо е, да умрам не ќе знам.:cenzura:
--- надополнето: 14 септември 2013 во 02:30 ---
Сите сте во заблуда не е таа причината оставање пари , размислете дали некој со сила ве тера да купувате свеќа во црквата ..не , ако некој е стварно верник ќе отиде едноставно да напраи чест може и да клекнеш пред олтарот и да се помолиш а за тоа никој небара пари него тука треба воља .

А за да ти пее попот ќе му дадеш колку имаш, или ќе му дадеш по ,,тарифа,,?
--- надополнето: 14 септември 2013 во 02:34 ---
Мислам дека ја имам напишано случката во друг пост, ама ете, во интерес на „тарифникот на требите кои ги врши свештенството“ ќе ја повторам пак...

Иде попот со клисарот на гробишта кај покојник за спевање. Настрана тоа што доцнеше (а терминот беше договорен претходно), и 20тина луѓе го чекаа пола саат на 30 степени, кога пристигна го завлечкаа по други места, да спеел „набрзина“. Кога на крајот дојде (сите нервозни, нормално), почна нервозно да гледа под виното, под погачата, да префаќа... Синот на покојникот виде „колку е сато“ и го праша:

- Колку треба, попе?
- Спевањето, за 40 дена е или за 3 месеци?
- Што е разликата?
- Па за 40 дена е 500, за 3 или 6 месеци е 300
- Пеј попе за 5 стотки!

Ефтин овој вашиов, нашиот за 40 зема 1000, за 6 месеци 500.
Мамето лоповско....

Ефтин овој вашиов, нашиот за 40 зема 1000, за 6 месеци 500.
Мамето лоповско....

Тоа е пазарна логика, па на 40ти ден душата веќе оди во рајот и нормално цената за такво нешто да е повисока а остатокот е поезија.

Зошто не го воведат францускиот превод на Библијата во Рап стил, таман така и Слаткар ќе стане архимандрит а тони фен Репископ.

videte da receme kaj nas da recam po selata pr kade sto imame crkvi i manastiri parite od svekite i se drugo sto se berat ne im gi davame na popovite nego si imame crkovni odbori pa potoa iste tie gi investirame vo infrastruktura da receme konaci ova ona tie pari ne odat za popovite ,ali plakjame 1500 d parohijal za so doagja da krstava voda ili krstevka ,pogreb vencavka so i da se desi ne naplatuvaat e sega toa ne e golema suma i plus reguliras eden kup raboti ,crkvite ne se tolku poseteni od pricina sto nema tolku zabava tamu ,no manastirite ite kako se poseteni barem kaj nas e taka e sega ne velam ne ima nekoj nadolen trend a i kako da nema koga da recam deset umiraat edno se ragja ,
od druga strana pak mene mi jasno sto pretstavuvaat instituciite ,megu koi e crkvata ,prost primer sto e sudot znaci pravna institucija vo koja se sproveduvaat zakoni i eden kup takvi imame da ne nabrojuvam ,sto e crkvata crkvata e institucija vo koja treba da se sproveduvaat religioznite zakoni ,ne ubivaj ne kradi ne lazi i site tie 10 zakoni ,zosto e sozdaden sudot ednostavno za da moze polesno da se kontrolira narodot ,za istoto e sozdadena i crkvata znaete do milanskiot edit crkvata e progoneta nedozvolena zabraneta , i sto se slucuva otkako uvidel imperatorot deka so progonuvanjeto na crkvata si pravi se pogolemi problemi i koga izanaliziral se, sto uvidel cekaj ako ovie luge slepo veruvaat vo toa zosto da ne im go dadam i jas da stanam toa i im dal crkva ama im stavil i papa ,taka crkvata stana institucija so koja na najlesen nacin se manipuliraa lugeto 10 veka ,mozda ova ne e tema ama aj ova e moe mislenje znaci moja pretpostavka i da recam konspiracija ,vo posledno ocigledno islamot zema zamav znaci se siri lugeto koi veruvaat vo toa se mnogu poreligiozni mn poveke gi pocituvaat serijatskite zakoni itn ne zoruvam za albancive kaj nas ,posto uste prasinja doma so ne cuvaat ,nego so mi bese poentata kako mozis na nekoj da mu recis da skokni vo bunar i toj toa da go napravi ,mu go davas boga isiot raj na neboto koj sekako nikoj ne go ima videno ,e otuka so mu trebase na rim ludi krstonosci koi navodno ke ja oslobodat svetata zemja odnosno im trebase zlato srebro i dr koe tie vojski ke go oplackaat od nevinite luge ,sega vo nasava era rim go nema ali tuka e sad so mu treba na sad luge im treba nafta so napravija za da ja zemat napravija armija od talibanci ja napravija al kaeda itn itn vo druga tema za ova

И во Бугариjа полициjата е корумпирана, но нема инспектор против наркотици со возило за 50 000евра. Види се веднаж и кога се смени владата или го разберат новинарите веднаж ке го подгонат. Како сега подгониjа поранешниот министер на МВР. Благодарение и на ЕУ мафиjата се намалува, дори бракjата Галеви избегаа от БГ, други ги судат, трети интерпол ги тражи. Мислим се работи што годе добре. Ама пусти Балкан, сме на крастопат-трговиjа со оружие, дрога, секс роби
Но при нас полициjата не е таков проблем от страна на корупциjа за коjа ти збориш, при нас проблемот е во судството, судиите са корумпирани и возат скапи коли.
:ROFLMAO:

Леле кој стаса виц кажува на форумов.

На ден по 50 000 прават, на ден. Дај ми телефон јас лично ќе ти ги пријавувам со место локација во бг митаџиите.

Во сите балкански земји православната црква е многу малку посетена, пример во Србија, Бугарија, Црна Гора, БиХ. Додека во католичките земји како што се Хрватска,Албанија,Италија и многу други католички држави во светот црквата е многу посетена. Сакам да кажам дека православните не одат на миси/литургии, а католиците одат многу почесто. Пример во католичкава црква во скопје има миси секој ден.

Кога сме биле под турско, Православната црква била нивна продолжена рака. Погледнете ги поговорките и народните приказни. Никаде поповите не се претставни како мудри, учени луѓе кои се на страна на наукиот народ и се трудат да му помогнат на кој било начин. Напротив. Само преваранти кои наплаќаат златници за крштевање, венчавка и погреб.

Една забелешка: католичките цркви во Западна Европа СЕ ПРАЗНИ!
Ама додека плаќаат 1% данок за црквата, тоа никому не му пречи.

И јас многу многу не ги сакам попојте , обични луѓе се они кои многу често аздисуваат своеволно што за разлика од монасите кои се многу поинтелегентни и помилосрдни кон рајата и си живеат одвоен живот . Незнам само како им дозволиле да се женат што за разлика од католичките опати е тоа забрането исто како кај монасите и монахињите .

Дозволено им е да се оженат пред да се запопат. А се запопат амин за жена да имаат...и пре така, него ли да не можат да се испразнат и мали деца да малтретираат.

Посочи ми, кои се тие икони кои исполнуваат желби?

Еве, на пример, Св Никита црквата на Скопска Црна Гора. Тука самиот поп те застанува на местото кајшто се верува светецот е закопан, те чати и ти кажува желба да кажеш. После, иконата на Црна Богородица во село Калишта во Струга...тука жени неротки обично доаѓаат за да забременат. Имаше уште една во Тетовско, ама ја заборавив.

Дозволено им е да се оженат пред да се запопат. А се запопат амин за жена да имаат...и пре така, него ли да не можат да се испразнат и мали деца да малтретираат.

Еве, на пример, Св Никита црквата на Скопска Црна Гора. Тука самиот поп те застанува на местото кајшто се верува светецот е закопан, те чати и ти кажува желба да кажеш. После, иконата на Црна Богородица во село Калишта во Струга...тука жени неротки обично доаѓаат за да забременат. Имаше уште една во Тетовско, ама ја заборавив.

А оџите се женат или не ?

:ROFLMAO:

Леле кој стаса виц кажува на форумов.

На ден по 50 000 прават, на ден. Дај ми телефон јас лично ќе ти ги пријавувам со место локација во бг митаџиите.

Не кажав дека не прават пари, чети внимателно. Кажав дека немат возила от 50 000евра и слични зошто веднаж се види.

Тогаш на која црква мислиш кога велиш дека не одиш вака во православна?
--- надополнето: 15 септември 2013 во 02:17 ---

Познаваш некоја неротка која родила, ама онака, без никаква медицинска помош, само ради иконата?
Ако нема матка, ниедна икона нема да и помогне.

Тоа се пагански обичаи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom