Bodhidharma
- Член од
- 17 септември 2011
- Мислења
- 10.783
- Поени од реакции
- 15.399
Абе а ја видам темава нешто ме тера на солзи...дај не ја актуелизирајте толку.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Лугето посетуват и цркви и манастири, но и ние како вас сме отвратни от поповите. Во Пловдив митрополитот вози Мерцедес на 100 000евро, да му се доповракjа на човек.
se kladam deka koa ke ti pobara nekoj so prosi nema da mu dades ni denar...ili koa im trebaat pari za doniranje...ne doniras ni denar.....ali bitno na crkvata ostavas...![]()
Знаеш кај нас и Инспекторите посебно за борба против наркотици исто така возат скапи БМВ и Мерцедеси па си велам и МПЦ и МВР се исти по многу работи, имаат чинови, правила, програми и своја библија....само што едниве веруваат во државата а не бога.
Дали е така и во Бугарија конкретно со полицијата оти неможе автомобил од 60 000 евра да се купи со плата од 500-600 евра и тоа за 5 години функција, се разбира почит за исклучоците но доволни се два три примери во населено место со 100 000 жители за да се урне кредибилитетот и на другите а ако се изгуби довербата во нив...тогаш тешко нив, интересно е што опадна и довербата во АРМ која беше прва од основањето на државата така да мора талат џафери или Хорхе да поработат, туку одговори и во Бг имате инспектори кои со "борба" против наркотици стигнале до автомобили од 50 000 Еуро??
Во МПЦ одам но ретко, а пак последниве 6 години и немам отидено во мојата црква после крштевање, таму се осеќам смирен, исполнет осеќам некаква енергија која одамна ја немам осетено.
Всушност порано го посетував цел комплекс манастири ама веќе не од низа причини, но никако НЕ Е тарифник на МПЦ или дебелината на поповите туку..јас..не сум достоен за таму а и ниту барам спасение ниту пак заслужувам.
Иако јас сум единствен атеист во фамилијата сепак поради традиција одев, но веќе не, а морам да признаам има една искра која ме влече накај мојата црква.*
(така ја викам црквата во која одев како мал).
Мики1 како може да барам прошка за гревовите оти навистина грешен сум?
--- надополнето: 14 септември 2013 во 00:36 ---
Па и тие црквата ги донира.
Има и посебно место за оставање пари за донации посебно за домовите за деца без родители, навистина колку хумани луѓе донираат по тие домови све и свашта ама нив на ТВ ги нема а кога се ближат избори трчаат министри, премиери први таму како мајка тереза.
Јас најчесто си идам во црквата Св. Илија каде што сум крстен. Најубаво ми е таму, а во православната црква за жал идам доста ретко.
Са паре Те чинеше Твојата последна посета на некој црковен храм?
Са паре Те чинеше Твојата последна посета у некој кафич?...
Исто, нели?
.
Сите сте во заблуда не е таа причината оставање пари , размислете дали некој со сила ве тера да купувате свеќа во црквата ..не , ако некој е стварно верник ќе отиде едноставно да напраи чест може и да клекнеш пред олтарот и да се помолиш а за тоа никој небара пари него тука треба воља .
Мислам дека ја имам напишано случката во друг пост, ама ете, во интерес на „тарифникот на требите кои ги врши свештенството“ ќе ја повторам пак...
Иде попот со клисарот на гробишта кај покојник за спевање. Настрана тоа што доцнеше (а терминот беше договорен претходно), и 20тина луѓе го чекаа пола саат на 30 степени, кога пристигна го завлечкаа по други места, да спеел „набрзина“. Кога на крајот дојде (сите нервозни, нормално), почна нервозно да гледа под виното, под погачата, да префаќа... Синот на покојникот виде „колку е сато“ и го праша:
- Колку треба, попе?
- Спевањето, за 40 дена е или за 3 месеци?
- Што е разликата?
- Па за 40 дена е 500, за 3 или 6 месеци е 300
- Пеј попе за 5 стотки!
Ефтин овој вашиов, нашиот за 40 зема 1000, за 6 месеци 500.
Мамето лоповско....
И во Бугариjа полициjата е корумпирана, но нема инспектор против наркотици со возило за 50 000евра. Види се веднаж и кога се смени владата или го разберат новинарите веднаж ке го подгонат. Како сега подгониjа поранешниот министер на МВР. Благодарение и на ЕУ мафиjата се намалува, дори бракjата Галеви избегаа от БГ, други ги судат, трети интерпол ги тражи. Мислим се работи што годе добре. Ама пусти Балкан, сме на крастопат-трговиjа со оружие, дрога, секс роби
Но при нас полициjата не е таков проблем от страна на корупциjа за коjа ти збориш, при нас проблемот е во судството, судиите са корумпирани и возат скапи коли.
Во сите балкански земји православната црква е многу малку посетена, пример во Србија, Бугарија, Црна Гора, БиХ. Додека во католичките земји како што се Хрватска,Албанија,Италија и многу други католички држави во светот црквата е многу посетена. Сакам да кажам дека православните не одат на миси/литургии, а католиците одат многу почесто. Пример во католичкава црква во скопје има миси секој ден.
А каква црква е таа во која си крстен? Не е православна?
--- надополнето: 14 септември 2013 во 02:28 ---
Православна е.
И јас многу многу не ги сакам попојте , обични луѓе се они кои многу често аздисуваат своеволно што за разлика од монасите кои се многу поинтелегентни и помилосрдни кон рајата и си живеат одвоен живот . Незнам само како им дозволиле да се женат што за разлика од католичките опати е тоа забрането исто како кај монасите и монахињите .
Посочи ми, кои се тие икони кои исполнуваат желби?
Дозволено им е да се оженат пред да се запопат. А се запопат амин за жена да имаат...и пре така, него ли да не можат да се испразнат и мали деца да малтретираат.
Еве, на пример, Св Никита црквата на Скопска Црна Гора. Тука самиот поп те застанува на местото кајшто се верува светецот е закопан, те чати и ти кажува желба да кажеш. После, иконата на Црна Богородица во село Калишта во Струга...тука жени неротки обично доаѓаат за да забременат. Имаше уште една во Тетовско, ама ја заборавив.
Леле кој стаса виц кажува на форумов.
На ден по 50 000 прават, на ден. Дај ми телефон јас лично ќе ти ги пријавувам со место локација во бг митаџиите.
Дозволено им е да се оженат пред да се запопат. А се запопат амин за жена да имаат...и пре така, него ли да не можат да се испразнат и мали деца да малтретираат.
Еве, на пример, Св Никита црквата на Скопска Црна Гора. Тука самиот поп те застанува на местото кајшто се верува светецот е закопан, те чати и ти кажува желба да кажеш. После, иконата на Црна Богородица во село Калишта во Струга...тука жени неротки обично доаѓаат за да забременат. Имаше уште една во Тетовско, ама ја заборавив.