Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Nigella sativa е многу моќно растение, и нависитна е делотворно. Но, познато е уште од времето на стариот Египет:)

Благодарноста до Мухамед и Куранот во случајов е само тоа што оставиле запис за вака делотворно растение, користено мноогу претходно;)

Камо среќа да во Куранот биле забележани сите лековити билки кои биле користени низ човечката историја.

Јас ова прашање го начнав и кај Хриситјаните - дали црквата поседува своевидна збирка на вакви растенија, кои можат да се искористат за лекување по природен пат за многу болести, без додатна хемија.

Па така и тука, дали исламската култура и списи имаат запишано билки кои се корисни за човештвото?

Има,ќе ти најдам :)
--- надополнето: 13 септември 2013 во 12:06 ---
не сакам copy-paste работи, а воедно да се присвојуваат.
биди оргинален. до сега ништо не е оргинално во куранот. тоа едно што мислев/надевав дека е оргинално испадна дека нема одговор :confused:
јас и понатаму ќе поставувам прашања на кои никогаш не добивам одговор, но сеуште сакам да знам како е да се живее во константен страв?

Навикнат сум на твои вакви коментари :)

Упати ме до темата, ако сакаш.

Обично не се буричкам во темите за религии. Ги оставам луѓето да веруваат во што сакаат, да уживаат во книги со бајки, имагинарниот пријател и да се гушат во сопствената ступидност и игнорантност... Сѐ додека не ја загрозуваат туѓата слобода поради нивните верувања.
Ама пријател, цитативе кои ти ми ги покажуваш и те како иритираат и ме тераат да реагирам...

Бујрум: http://forum.kajgana.com/threads/Што-вели-kyранот-за-Џихадот.16373/

Знам дека те иритираат и тераат да реагираш цитатите, бидејќи тоа се должи на твоето непознавање на исламот како религија која го уредува и духовниот и световниот живот на луѓето. Ако имаш желба да научиш нешто повеќе, ќе треба без предрасуди тоа да го направиш. :)

Еве еден мал интересен податок во склоп со твоето прашање: Првиот писмен доказ за етиката на војување доаѓа од муслиманите. Во извршување на воени операциимуслиманите никогаш немале персиски или римски војници. Исламската цивилизација е дури и во време на војната околност која ни укажува на важноста на совеста, моралот и хуманитарните обврскикон другите, без разлика дали тие биле воени лица или цивили. Ширењето на Исламскиот повик меѓудругите народи, исламската цивилизација никогаш немал за цел крвопролевање и убивањето невини луѓе, како што биле Персијците, Римјаните и Татарите кои што уништувале сето она што се наоѓалопред нив и правеле ужасни злосторства: убивале и стари и млади, мажи и жени, дури и бремени жени,а не покажувале милост дури и за животните.

Пратеникот, саллалаху алејхи ве селлем ги поучувал своите асхаби: “О луѓе, не посакувајте да се соочувате со непријателот и да побарате од Аллах да ве спаси …” (Ел-Бухари, Муслим) Затоамуслиманите, благодарение на Куранско-суннетско морално образование, мразат убивање икрвопролевање, и, следствено, никогаш немаат намера да иницира вооружен конфликт, туку наоѓаатначини да се спречат борбите и крвопролевањето. Во време на војните околности на Пратеникот, саллалаху алејхи ве селлем, правдата се одразила во забраните на суровоста кон воените лица и експлицитна забрана за убиство на цивили кои не учествувале во војните. Пратеникот, саллалаху алејхи ве селлем, советувал Абдурахман б.Авфа, радиаллаху анху, кога го пратил со едно христијанско племе во Девметул-Џендел, велејќи: “Борете се на Аллаховиот патот. Борете се против оние кои не веруваат во Аллах. Не сокривајте го пленот. Не го скршувајте ветувањето. Не месарете мртви тела. Не убивајте деца. “(Муслим)

Оваа етика е основана во исламските воени единици за време на војната против немуслиманите. Исламските војни не биле крвави. Муслимански водачи на војните ја користеле секоја можност да ја прекинат борбата и да ги заштитат животите, следејќи го примерот на Претеникот саллалаху алејхи ве селлем. Ги собирав бројот на мртви во сите војни во кои Претеникот саллалаху алејхи ве селлем, водеше, како мртвите муслимани и противниците, по што ги анализирав тие бројките и ги споредував со податоците на бројот на загинатите во борба во ова време. Резултатите беа зачудувачки! Бројот на убиените муслимани за време на животот на Претеникот саллалаху алејхи ве селлем, е околу 262 маченици, во споредба со 1022 војници кои загинале во редовите на непријателот.

Има,ќе ти најдам :)

Ако навистина постои таква збирка на билки, собирана со векови наназад, во која се опишани делотворните дејствија за човекот, тоа би било најпаметното нешто што би се напишало на оваа тема, а воедно и најкорисно.

Се надевам дека навистина ќе пронајдеш нешто.

@ibn kajjim
Нормално за да можеш да манипулираш (Тукија)
Еве дел од куранот директно е копиран од Куран ништо не е изменето,баш ме интересира како ќе ги протолкуваш?

И за овој Џихад пишував пред некое време ако ти текнуе...

П.С.Случувањата низ светот неможат да го изменат ова туку само го потврдуваат.
Повели...

5:33

Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju.* To im je poniženje na ovome svijetu, a na onome svijetu čeka ih patnja velika,

09:05

Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je.

9.123

O vjernici, borite se protiv nevjernika koji su u blizini vašoj i neka oni osjete vašu stogost! I znajte da je Allah na strani čestitih.

Зеленото горе многу убаво ти објаснува, нормално нема кога ѓе војува некој против мене, да му стојам, или јас него или он мене, војна е тоа!!

Многу убаво Аетот кажува, во војна можете на многу брутален начин да ги казните за нивниот неред кој го чинеле на светот, вика бог, но потенцира дека нив правата казна ги чека на другиот свет, во пеколот, каде што најголемиот и единствениот судија е бог, кој најправедно суди и најжестоко казнува, пожестоко од секоја жестока овосветска казна!!

Најпрво кога го читаме овој ает, треба да го анализираме целокупниот текст, а и кога само овој ает го вадиме од целокупниот текст, треба да имаме во предвид дека многубошците се оние кои Миуслиманите ги мачат, ги имаме како жртви(Шехиди) и првите муслимани, ко имаме Билал, кој беше малтретиран на жешката пустинска песок, го имаме прогонот во Абесинија, го имаме прогонот во Мекка, го имаме уништувањето на имотите на Муслиманите во Мекка, го имаме сето тоа поминато, без Муслиманите да возврата, бидејќи немаат дозвола од бог за војување, кога веќе доаѓа глас, дека Многубошците со голема војска се упатиле накај медина, со цел да војуваат против муслиманите, се поставува прашањето како ќе постапиме, ќе ги пречекаме наоружени или ќе седиме и ќе чекаме да бидеме убиени, тогаш во исчекување на војската на многубошци кои доаѓаат доаѓа следниот ает, со кој им се дава дозвола на Муслиманите да се борат против оние кои доаѓаат со цел да војуваат со нив!!

Синово е доказ за она што го кажав, значи јасно потенцира, пречекајте ги на сите пролази кои водат до градот, значи пречекајте ги спремни!!

И повторно Бог е милостив и вика немојте да им на штетите на оние кои ќе се покајат за своите дела, иако ви нанесоа толку големи зла!!

Го имаме истото, им дава дозвола да се борат, и на крај им потенцира, бидете чесни во борбата, тоа значи не убивајте невини, стари и деца и не нанесувајте непотребно зло, бидејќи кажува, бог е на страната на ЧЕСНИТЕ!!!

Ако и после ова викаш дека не ти е одговорено онда знај дека Бог не е на твоја страна, бидејќи тоа е нечесно однесување, А БОГ Е СО ЧЕСНИТЕ!!!

Каква одбрана? Убаво си пишува дека треба да го загрозиш секој кој нема да верува во она во кое веруваш ти.
Оправдувањето е за Одбрана па тоа што го пишува е за напад не одбрана!
Никаде не пишува одбрана туку само напад и борба само во еден текст од овие имам сретнато дека ако имаат неверниците склучено сојуз со муслиманите да не ги чепкаат но да ги протераат од местото во кое живеат.
Убаво пишува да се убиваат невенриците кого измотаваш.

Еве уште овој првиов многу јасно ја дели целта

09:29
Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno

9:30
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmeću?

47.4
Kada se u borbi s nevjernicima sretnete po šijama ih udarajte sve dok ih ne oslabite, a onda ih vežite, i poslije, ili ih velikodušno sužanjstva oslobodite ili otkupninu zahtijevajte, sve dok borba ne prestane. Tako učinite! Da Allah hoće, On bi im se osvetio, ali On želi da vas iskuša jedne pomoću drugih. On neće poništiti djela onih koji na Allahovu putu poginu,
3:28
Neka vjernici ne uzimaju za prijatelje nevjernike kad ima vjernika; a onoga ko to čini - Allah neće štititi. To učinite jedino da biste se od njih sačuvali. Allah vas podsjeća na Sebe i Allahu se vraća sve!

8:12
Kada je Gospodar tvoj nadahnuo meleke: "Ja sam s vama, pa učvrstite one koji vjeruju!" U srca nevjernika Ja ću strah uliti, pa ih vi po šijama udarite, i udarite ih po prstima.".
8:60
I protiv njih pripremite koliko god možete snage i konja za boj, da biste time zaplašili Allahove i vaše neprijatelje, i druge osim njih - vi ih ne poznajete, Allah ih zna. Sve što na Allahovom putu potrošite naknađeno će vam biti, neće vam se nepravda učiniti.
4:89

Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte,

Ти за ова што викаш

(Второзаконие – Петта Книга Мојсеева) 13:6-9
6 „Кога твојот брат, синот на мајка ти, или твојот сопствен син, твојата ќерка, жената во твојата прегратка, или твојот пријател кој ти е како и животот, би те заведувал потајно, велејќи: ‘Ајде да им служиме на други богови,’ кои не ги познаваш ни ти ниту ги познаваа твоите татковци,
7 на боговите на оние народи што ќе бидат околу вас, било близу до тебе, било далеку од тебе, од едниот до другиот крај на земјата,
8 немој да се согласиш ниту го слушај! Твоето око нека не го сожалува; не штеди го и не сокривај го,
9 но уби го! Твојата рака нека се дигне прва за да го умртвиш, а потоа раката на целиот народ.
............................
(Второзаконие – Петта Книга Мојсеева) 17:3-5
3 па отиде да им служи на други богови и им се поклони ним, на сонцето, на месечината, или на што и да е од небеското воинство, а што сум го забранил јас,
4 и ти се јави тебе за тоа и ти го чу тоа, тогаш испитај внимателно; и ако биде вистина, и навистина била направена таа грозотија во Израел,
5 тогаш тој човек, или таа жена, кои направија такво зло, изведи ги пред градската врата па каменувај ги за да загинат.

ibn kajjim

тоа што mountain го наведува со цитатите од куранот, а ти од библијата, укажува на нешто сосема друго, гледано од страна, од здраворазумски лица:P

Не ли се читате, што воопшто се обидувате да релативизирате и едните и другите? Повикување на смрт и убиства, на сите оние кои нема да прифатат дека се робови.

Згора на тоа, овие твоиве наведени цитати, само наведуваат од кај се копирани и изменети оние што вие ги браните:)

Опрајте се, време е. ОСтајте животот нека ви го води вашата желба и волја за истиот, а не правила запишани на хартија, кои сакаат да ве претворат во нешто сосема друго.

ibn kajjim

тоа што mountain го наведува со цитатите од куранот, а ти од библијата, укажува на нешто сосема друго, гледано од страна, од здраворазумски лица:P

Не ли се читате, што воопшто се обидувате да релативизирате и едните и другите? Повикување на смрт и убиства, на сите оние кои нема да прифатат дека се робови.

Згора на тоа, овие твоиве наведени цитати, само наведуваат од кај се копирани и изменети оние што вие ги браните:)

Опрајте се, време е. ОСтајте животот нека ви го води вашата желба и волја за истиот, а не правила запишани на хартија, кои сакаат да ве претворат во нешто сосема друго.

Веќе ти одговорив пред некоја вечер,секогаш кога планираш да пишуваш вакви постови прочитај што ти имам напишано и размисли пред да напишеш :)

Веќе ти одговорив пред некоја вечер,секогаш кога планираш да пишуваш вакви постови прочитај што ти имам напишано и размисли пред да напишеш :)

Те цитирав тебе, а мислев на сите, не само на тебе:)

Знам што имаш напишано, и знам што подразбираш под борбата со Голијат, која ќе ја водиш додека си жив.

Тоа е во ред, во смисол да се држиш до одреден идеал, и да се обидеш да го реализираш и да укажеш на сите околу тебе, колку твојот идеал е вреден, и да се обидеш да ги убедиш и останатите да ја видат убавината во истиот.

Но, прашањето е дали тој идеал е наметнат од некој друг, а не е тоа твоја лична одлука?

И уште повеќе дали таквиот идеал би ги оправдал сите средства со кои може да стигнеш до него, по полесниот пат?

Ти за ова што викаш

(Второзаконие – Петта Книга Мојсеева) 13:6-9
6 „Кога твојот брат, синот на мајка ти, или твојот сопствен син, твојата ќерка, жената во твојата прегратка, или твојот пријател кој ти е како и животот, би те заведувал потајно, велејќи: ‘Ајде да им служиме на други богови,’ кои не ги познаваш ни ти ниту ги познаваа твоите татковци,
7 на боговите на оние народи што ќе бидат околу вас, било близу до тебе, било далеку од тебе, од едниот до другиот крај на земјата,
8 немој да се согласиш ниту го слушај! Твоето око нека не го сожалува; не штеди го и не сокривај го,
9 но уби го! Твојата рака нека се дигне прва за да го умртвиш, а потоа раката на целиот народ.
............................
(Второзаконие – Петта Книга Мојсеева) 17:3-5
3 па отиде да им служи на други богови и им се поклони ним, на сонцето, на месечината, или на што и да е од небеското воинство, а што сум го забранил јас,
4 и ти се јави тебе за тоа и ти го чу тоа, тогаш испитај внимателно; и ако биде вистина, и навистина била направена таа грозотија во Израел,
5 тогаш тој човек, или таа жена, кои направија такво зло, изведи ги пред градската врата па каменувај ги за да загинат.

Не не викам за тоа!

А зашто не се повикаш на пророкот Исаија кога пишува дека по доаѓањето на Месијата нема човек врз човек рака да крене,веќе нема да се водат војни и нема да има крв и плач!

Јас повторно се прашувам на кого му одговараат тие војни што ги диктира куранот!
Откажи се барем за миг од робството и диктатурата и види што е добро а што лошо!
Си го искористил некогаш разумот да размислиш?

Те цитирав тебе, а мислев на сите, не само на тебе:)

Знам што имаш напишано, и знам што подразбираш под борбата со Голијат, која ќе ја водиш додека си жив.

Тоа е во ред, во смисол да се држиш до одреден идеал, и да се обидеш да го реализираш и да укажеш на сите околу тебе, колку твојот идеал е вреден, и да се обидеш да ги убедиш и останатите да ја видат убавината во истиот.

Но, прашањето е дали тој идеал е наметнат од некој друг, а не е тоа твоја лична одлука?

И уште повеќе дали таквиот идеал би ги оправдал сите средства со кои може да стигнеш до него, по полесниот пат?

Мило ми е што е ме разбра конечно :)
Да,моја лична одлука,мислам.. Аллах упатува кого Он сака,никој не ме присилил нити ми наметнал нешто,како може некој да ти наметне нешто ако не го сакаш тоа.
Целта на животот е да најдеш нешто што те задоволува и ти го смирува срцето.
Јас тоа го најдов во Исламот,и се трудам колку што можам тоа и на другите да им го пренесам.
А дали некој ќе го прифати тоа,не зависи од мене нити се оптеретувам,како што веќе ти реков.
Еден од најголемите исламски учењаци,Ибн Тејјмије рекол: Да знаат кралевите каква среќа и задоволство носиме во нашите срца,со сабја би се бореле против нас за да ни го одземат тоа :)
--- надополнето: 13 септември 2013 во 17:36 ---
Не не викам за тоа!

А зашто не се повикаш на пророкот Исаија кога пишува дека по доаѓањето на Месијата нема човек врз човек рака да крене,веќе нема да се водат војни и нема да има крв и плач!

Јас повторно се прашувам на кого му одговараат тие војни што ги диктира куранот!
Откажи се барем за миг од робството и диктатурата и види што е добро а што лошо!
Си го искористил некогаш разумот да размислиш?

Ти ми бараше пред некој ден од библијата нешто за убивање и слично.
Што велиш за ова? :)
Остај овие филозофирања и атеистички финти :)

Мило ми е што е ме разбра конечно :)
Да,моја лична одлука,мислам.. Аллах упатува кого Он сака,никој не ме присилил нити ми наметнал нешто,како може некој да ти наметне нешто ако не го сакаш тоа.
Целта на животот е да најдеш нешто што те задоволува и ти го смирува срцето.
Јас тоа го најдов во Исламот,и се трудам колку што можам тоа и на другите да им го пренесам.
А дали некој ќе го прифати тоа,не зависи од мене нити се оптеретувам,како што веќе ти реков.
Еден од најголемите исламски учењаци,Ибн Тејјмије рекол: Да знаат кралевите каква среќа и задоволство носиме во нашите срца,со сабја би се бореле против нас за да ни го одземат тоа :)
--- надополнето: 13 септември 2013 во 17:36 ---

Ти ми бараше пред некој ден од библијата нешто за убивање и слично.
Што велиш за ова? :)
Остај овие филозофирања и атеистички финти :)

Зошто ми ги извртуваш постовите?

Јас ти барав и барам стихови од библијата каде Месијата диктира убивање во името на Христијанството не во името на Тората,

Тората сите знаеме дека е дадена во време каде свесноста на човечството било на миниум немало ЦИА и Затвори и судови,
Освен да изопачувате знаете ли нешто друго..
Тоа само го и ја докажува неписменоста на Мухамед кој имал во глаата имагинарен Бог создаден од своите илузии.

Јас ти барав и барам стихови од библијата каде Месијата диктира убивање во името на Христијанството не во името на Тората,

Тората сите знаеме дека е дадена во време каде свесноста на човечството било на миниум немало ЦИА и Затвори и судови,
Тоа само го и ја докажува неписменоста на Мухамед кој имал во глаата имагиранен Бог создаден од своите илузии.

Па Исус за стариот завет рекол: ,,Немојте да мислите дека сум дошол да ги укинам Божјиот Закон и учењата на пророците. Не дојдов да ги укинам, туку да ги исполнам’’(Мт 5:17)

Стариот завет за тебе не е библија и е за луѓе каде свесноста за човештвото е на минимум и немало Циа и затвори???

Каква одбрана? Убаво си пишува дека треба да го загрозиш секој кој нема да верува во она во кое веруваш ти.
Оправдувањето е за Одбрана па тоа што го пишува е за напад не одбрана!
Никаде не пишува одбрана туку само напад и борба само во еден текст од овие имам сретнато дека ако имаат неверниците склучено сојуз со муслиманите да не ги чепкаат но да ги протераат од местото во кое живеат.
Убаво пишува да се убиваат невенриците кого измотаваш.

Еве уште овој првиов многу јасно ја дели целта

09:29
Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno

9:30
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmeću?

47.4
Kada se u borbi s nevjernicima sretnete po šijama ih udarajte sve dok ih ne oslabite, a onda ih vežite, i poslije, ili ih velikodušno sužanjstva oslobodite ili otkupninu zahtijevajte, sve dok borba ne prestane. Tako učinite! Da Allah hoće, On bi im se osvetio, ali On želi da vas iskuša jedne pomoću drugih. On neće poništiti djela onih koji na Allahovu putu poginu,
3:28
Neka vjernici ne uzimaju za prijatelje nevjernike kad ima vjernika; a onoga ko to čini - Allah neće štititi. To učinite jedino da biste se od njih sačuvali. Allah vas podsjeća na Sebe i Allahu se vraća sve!

8:12
Kada je Gospodar tvoj nadahnuo meleke: "Ja sam s vama, pa učvrstite one koji vjeruju!" U srca nevjernika Ja ću strah uliti, pa ih vi po šijama udarite, i udarite ih po prstima.".
8:60
I protiv njih pripremite koliko god možete snage i konja za boj, da biste time zaplašili Allahove i vaše neprijatelje, i druge osim njih - vi ih ne poznajete, Allah ih zna. Sve što na Allahovom putu potrošite naknađeno će vam biti, neće vam se nepravda učiniti.
4:89

Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte,

Да ти правам повторно шаренило или доволно беше??
--- надополнето: 13 септември 2013 во 18:06 ---

Тоа само го и ја докажува неписменоста на Мухамед кој имал во глаата имагинарен Бог создаден од своите илузии.

Замисли, Бог од нечии илузии е поперфектен и поединствен и помонотеистичен од вашето тројство!!

ц Ц Ц Ц

Па Исус за стариот завет рекол: ,,Немојте да мислите дека сум дошол да ги укинам Божјиот Закон и учењата на пророците. Не дојдов да ги укинам, туку да ги исполнам’’(Мт 5:17)

Стариот завет за тебе не е библија и е за луѓе каде свесноста за човештвото е на минимум и немало Циа и затвори???

И што е тоа што исполнил дали неговите ученици колеле убивале кога го распнувале?

Навистина е подмолно да се фаќаш на тоа кога рисијаните ти го нудат и другиот образ за било каков напад.

Зошто не се фатиш да ги објансниш ајетите кој ти ги постирав туку се фаќаш на критикување и обиколување на она што немаш одговор.
Значи не знаеш ако не знаеш значи не си муслиман!!!

Зошто не ги порекнуваш убиствата на тие кучиња,пси од луѓе туку ги подржуваш?

Ако имаш некое прашање за Христијанството имаш цела тема, овде јас прашувам!

Donald Sikert
Кога ќе ги видиш законите на Куранот како ги изветоперил и изопачил зборовите од библијата уште повеќе ќе ти биде јасна сличноста и совршеството!

Клањајте се 'си во вашата Сатана и терајте си го животот...
--- надополнето: 13 септември 2013 во 18:14 ---
Да ти правам повторно шаренило или доволно беше??
--- надополнето: 13 септември 2013 во 18:06 ---

Замисли, Бог од нечии илузии е поперфектен и поединствен и помонотеистичен од вашето тројство!!

ц Ц Ц Ц

Се гледа ефективноста по светов од кого рида и плаче цел свет?
Да не постојеа Муслимансите немаше да има со кого да се војува на земјата!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom