Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
И така на празни глави ќе им се продаваат финти и ќе се билда исламофобијата кај глупави луѓе.
Јас толку би пишал за ова.
А ако навистина те интересира повеќе,кажи искрено и ќе пишам повеќе за сите ајети што се напишани на сликата,повод за нивната објава,кога и каде се објавени и зошто се објавени.
Поздрав.

Според она, поопширното, што ми го напиша Омер, не видов некоја разлика. Ме интересира, нормално, затоа и прашав дали и што пишува. Така да чекам и од тебе цитати.

@ibn kajjim
Нормално за да можеш да манипулираш (Тукија)
Еве дел од куранот директно е копиран од Куран ништо не е изменето,баш ме интересира како ќе ги протолкуваш?

И за овој Џихад пишував пред некое време ако ти текнуе...

П.С.Случувањата низ светот неможат да го изменат ова туку само го потврдуваат.
Повели...

5:33

Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju.* To im je poniženje na ovome svijetu, a na onome svijetu čeka ih patnja velika,

09:05

Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je.

9.123

O vjernici, borite se protiv nevjernika koji su u blizini vašoj i neka oni osjete vašu stogost! I znajte da je Allah na strani čestitih.

Веќе го објаснував истиот овој ајет, и реков дека важи шеријатското правило: Нужда закон мења.
Ако на пример си во војна, и заробен си.. и од тебе бараат да кажеш дека не веруваш во Аллах за да бидеш ослободен,или ако не го кажеш тоа дека ќе те убијат.
Дозволено ти е во таква ситуација каде што си принуден,за да си го спасиш животот да го негираш своето верување.
И тука исто не гледам дозвола за лажење за придобивање следбеници туку за да си го спасиш животот.

Не само во војна, ал-Масри добро го објаснува тоа. Лажењето им е дозволено на муслиманите и со цел да го шират и заштитат исламот.

Исто така, Исламот вели, дека муслиманите се во постојана војна со немуслиманите, се додека целиот свет не биде управуван по Шеријатскиот Закон. ;)

Доста го упетребувате и pick and choose аргументот, како на пример лидерите, кои велат едно на англиски, но нешто сосема друго на муслиманите на арапски јазик. И не целосно цитирање на ајетите, како Омер, на пример, кога ги болдираше деловите без насилство.
Демек толкување биле. Оф леле...:facepalm:

Уште еден цитат: “Muslims have no hope for eternal salvation without their good works, so they must keep working to advance Islam. If a few lies will accomplish that goal, then lying is not bad but good. If they can get good publicity for Islam by lying, then lying is acceptable, even desirable“.

Кај го снема коментарот на доналд?? Баш сакав да му кажам дека Голијат бил поразен :)
--- надополнето: 13 септември 2013 во 00:58 ---

Јас ти цитирав Курански ајети и ти ги објаснив,твое е да си веруваш во тоа што ти си го замислил како исправно или да го прифатиш мојот одговор.
Нити планирам да те убедувам во моето,нити да те разубедувам во твоето размислување.

Јас ти цитирав Курански ајети и ти ги објаснив,твое е да си веруваш во тоа што ти си го замислил како исправно или да го прифатиш мојот одговор.
Нити планирам да те убедувам во моето,нити да те разубедувам во твоето размислување.

Јас исто така цитирав ајети (повеќе како толкувања, од исламски ученици кои дале свое толкување на истите), од исламски извор.
Тие велат дека ако е во прилог на религијата, верникот смее да лаже. И сите се согласни.

И да, суни муслимани.

Кај го снема коментарот на доналд?? Баш сакав да му кажам дека Голијат бил поразен :)
.

Сам се заебав, си го избришав по грешка, место промена.

Ама штом си го прочитал и одговорил, јасно си сфатил на што целам.

И да, намерно го наведов Голијат, оти на крајот е сепак поразен.

Меѓутоа и временски треба битката да е што пократка.

Сам се заебав, си го избришав по грешка, место промена.

Ама штом си го прочитал и одговорил, јасно си сфатил на што целам.

И да, намерно го наведов Голијат, оти на крајот е сепак поразен.

Меѓутоа и временски треба битката да е што пократка.

Те сфаќам јас тебе одлично,ама ти мене никако не сакаш да ме сфатиш.
Не се сомневам дека не ме сфаќаш,напротив одлично ме сфаќаш ама не сакаш да го признаеш тоа и толку :)
Во постот сам си напиша неколку точки кои јас ги потенцирам низ цела оваа тема. :)
Како и да е,Голијат на крајот е поразен.
Па така и реалноста на крајот ќе биде поразена а вистинските вредности ќе излезат на површина,дали тоа ќе биде во мое време или не,тоа е најмалку битно. Мое е да се трудам да ги исправам работите. :)

Те сфаќам јас тебе одлично,ама ти мене никако не сакаш да ме сфатиш.
Не се сомневам дека не ме сфаќаш,напротив одлично ме сфаќаш ама не сакаш да го признаеш тоа и толку :)
Во постот сам си напиша неколку точки кои јас ги потенцирам низ цела оваа тема. :)
Како и да е,Голијат на крајот е поразен.
Па така и реалноста на крајот ќе биде поразена а вистинските вредности ќе излезат на површина,дали тоа ќе биде во мое време или не,тоа е најмалку битно. Мое е да се трудам да ги исправам работите. :)

Видиш црвеното и те како е битно. Секој заслужува да ужива во најголемиот дар што му го дал Бог - животот, нели?

Јас не се сомневам дека вистинските вредности ќе го најдат своето место пред сонцето, но не сакам тоа да не биде во мое време, или во време на моите деца, поради своевидна лоботомија диктирана од одредена група луѓе врз одредена целна група.

2005 та бев во Египет, 2006 та во Тунис. Луѓето, муслиманите, во Тунис ми оставија мене лично за нијанса подобар впечаток, како покултурни, поцивилизирани и попријатни луѓе.
Имав желба да отидам повторно во Египет, бидејќи не успеав да ги видам сите работи, пред се Александрија, и островот Џерба во Тунис.
Но, веќе е невозможно тоа, барем за Египет, од причини кои се општо познати.

НА тој начин јас сум директно засегнат од она што Голијат сеуште не е поразен.Нели?

Видиш црвеното и те како е битно. Секој заслужува да ужива во најголемиот дар што му го дал Бог - животот, нели?

Јас не се сомневам дека вистинските вредности ќе го најдат своето место пред сонцето, но не сакам тоа да не биде во мое време, или во време на моите деца, поради своевидна лоботомија диктирана од одредена група луѓе врз одредена целна група.
НА тој начин јас сум директно засегнат од она што Голијат сеуште не е поразен.Нели?

Па добро,тоа секој со своето уверување и убедување.
За муслиманите веќе реков,овој свет е само средство до целта(Оној свет)
Ти ако не веруваш во тоа,ќе се концентрираш на уживањето само за животот на овој свет.
Кај мене не е така,и како што веќе реков не планирам да те убедувам во моето нити да те разубедувам во твоето. :)

Второто е твое размислување не значи дека мора да се сложам или се слагам со тоа.
Јас ќе се трудам да го поразам Голијат и нема да се откажам од тоа,а дали ќе биде поразен во мое време или не,мене тоа не ми е битно.
--- надополнето: 13 септември 2013 во 01:28 ---
Според она, поопширното, што ми го напиша Омер, не видов некоја разлика. Ме интересира, нормално, затоа и прашав дали и што пишува. Така да чекам и од тебе цитати.

Ако не ти хитно утре ќе напишам поопширен пост.
Се спремам за спиење сега :)

Па добро,тоа секој со своето уверување и убедување.
За муслиманите веќе реков,овој свет е само средство до целта(Оној свет)
Ти ако не веруваш во тоа,ќе се концентрираш на уживањето само за животот на овој свет.
Кај мене не е така,и како што веќе реков не планирам да те убедувам во моето нити да те разубедувам во твоето. :)

Второто е твое размислување не значи дека мора да се сложам или се слагам со тоа.
Јас ќе се трудам да го поразам Голијат и нема да се откажам од тоа,а дали ќе биде поразен во мое време или не,мене тоа не ми е битно.
:)

Ок, терај ја ти својата битка, ама судејќи по начинот на кој ја водиш и резултатите, тука на форумов, далеку си од победата.

Ок, терај ја ти својата битка, ама судејќи по начинот на кој ја водиш и резултатите, тука на форумов, далеку си од победата.

Некој друг се секира за тоа,ни јас ни ти :)
88. „О, народе мој,“ - говореше тој - „сфатете дека мене ми е јасно кој е Господарот мој и дека Тој ми дал сè во изобилство. Јас не сакам да го правам тоа што вам ви го забранувам; единствено сакам да правам добро колку што можам, а успехот мој зависи само од Аллах; на Него се потпирам и Нему Му се обраќам.(сура Худ)

Не сум оптеретен со резултати на форумот :)

Колку пати зборот УБИВАЈ се споменува во Куранот?

Колку пати зборот УБИВАЈ се споменува во Куранот?

Почни да го читаш Куранот и земи си едно пенкалце и лист и секогаш кога ќе го сретнеш тој збор пиши си и ќе знаеш колку пати се споменува.
И ќе ти бидам благодарен кога ќе ми кажеш,јас не сум броел :)
--- надополнето: 13 септември 2013 во 02:15 ---
Еве за другарчето @kooperativa интересен линк кој не е напишан од происламски медиуми :)
Бидејќи ти беше по билкиве,медот и слично. :)

http://tocka.com.mk/3/104633/bilka-...eci-sekoja-bolest-ne-moze-da-spreci-samo-smrt

Иако и неколку други видови на растенија имаат црно семе, делотворноста на нивното семе според досегашните сознанија не е ниту приближно ефективна како она од семето на чурукот или црниот кумин. Станува збор за една од најрано култивираните билки во историјата на човештвото.

Чурукот, црниот кумин или со латинското име "Nigella Sativa" е растение кое што се стекнало со огромна светска слава благодарение на исламската традиција, односно зборовите на Пророкот Мухамед, според кој, "Во црниот кумин има лек за секоја болест, освен за смртта". :)

Еве за другарчето @kooperativa интересен линк кој не е напишан од происламски медиуми :)
Бидејќи ти беше по билкиве,медот и слично. :)

http://tocka.com.mk/3/104633/bilka-...eci-sekoja-bolest-ne-moze-da-spreci-samo-smrt

Иако и неколку други видови на растенија имаат црно семе, делотворноста на нивното семе според досегашните сознанија не е ниту приближно ефективна како она од семето на чурукот или црниот кумин. Станува збор за една од најрано култивираните билки во историјата на човештвото.

Чурукот, црниот кумин или со латинското име "Nigella Sativa" е растение кое што се стекнало со огромна светска слава благодарение на исламската традиција, односно зборовите на Пророкот Мухамед, според кој, "Во црниот кумин има лек за секоја болест, освен за смртта". :)

Nigella sativa е многу моќно растение, и нависитна е делотворно. Но, познато е уште од времето на стариот Египет:)

Благодарноста до Мухамед и Куранот во случајов е само тоа што оставиле запис за вака делотворно растение, користено мноогу претходно;)

Камо среќа да во Куранот биле забележани сите лековити билки кои биле користени низ човечката историја.

Јас ова прашање го начнав и кај Хриситјаните - дали црквата поседува своевидна збирка на вакви растенија, кои можат да се искористат за лекување по природен пат за многу болести, без додатна хемија.

Па така и тука, дали исламската култура и списи имаат запишано билки кои се корисни за човештвото?

не сакам copy-paste работи, а воедно да се присвојуваат.
биди оргинален. до сега ништо не е оргинално во куранот. тоа едно што мислев/надевав дека е оргинално испадна дека нема одговор :confused:
јас и понатаму ќе поставувам прашања на кои никогаш не добивам одговор, но сеуште сакам да знам како е да се живее во константен страв?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom