Косово? Ембарго? Сам себе чифшал?

• Креатор на темата Креатор на темата kviki
  • Време на започнување Време на започнување
септември 2012: 38 милиони долари извозе Македонија кон Косово (просечно 1,26 милиони долари дневно).

Еве зошто ти велам 1 милион долари губи Македонија секој ден.

Вие мора да сте Штипски или Прилепски производ ... затоа ни е државата најмизерна , со најмал економски раст, со плати кои се конкурентни на кинеските (иако живееме во Европа).

Оди во косово таму платите се 10 пати поголеми,патем имаш и министер за економија од вашите,што тој не ја оправи економијата и платите,ама изгледа тој не е Штулов производ туку врска нема од економија
--- надополнето: 11 септември 2013 во 23:03 ---
остај заебанција, слушам дарди од некни ги исфрлил доматите од менито. сега само крастајци клавал в уста :D

Добро е додека ги клава во уста,да не почне од мака на друго место да ги клава :D

Нервоза, нервоза и ептена голема конфузија ги снајде у Косово

дарди го знае одговорот на прашањето
а и америве нешто мн не им се умараат, се прашувам што е работата

Го ладеле главите со мраз и се договориле луѓето како човеци ;) http://a1on.mk/wordpress/archives/203508#.UjDKKOCCaJk.facebook Само они прво нека повлечат тоа ембаргото, па после ние да ги повлечеме таксите и блокадите.

Скопје е Лас Вегас за цело Косово, затоа се тие нервозни, Дарди и друштвово негово само глумат. Да не бевме ние тука да доаѓаат, голи ќе шетаа, ни доктор, ни забар ни рентген немаше да видат.

е коа више се спомна, да биде посликовито
rr.jpgbb.jpg

Батали сожалување, и бегалците тогаш од сожалување ги примивме за денеска да ни прават разни глупости..

и да не заборавиме колку деца оставија сираци
--- надополнето: 12 септември 2013 во 00:59 ---
Се заебал.Отишол предалеку со мислењето.:D

во право си

KОСОВО JA ОТВОРИ ТРГОВСКАТА ВОЈНА ЗА 11.000 ДОЛАРИ

Kосово воведе трговско ембарго на Македонија за увоз вреден само 11.000 долари, покажуваат пресметките на „Дневник“. Толкава е вредноста на 22 тони брашно, кое лани сме го увезле од соседната држава и е два отсто од вкупниот увоз на брашно во државата.

...

ПОВЕЌЕ

Ова најубаво говори за апсурдноста на косовското ембарго.

интересно ми е што вие браќата желни за соживот се радувате што туѓа држава ја дупчи вашата:pos:
Ако стварно отишле да се извинат се куртони најголеми..не дека и онака не се куртони без мозок за водење на државава.Лупни ембарго на тоа племето криминално..

Za tebe e tuga drzava,za mene toa e mojot narod, tamu , oni ne ja dupat Makedonija kao shto ti velish tuku Makedonija samata se dupi ,ne mora mene da mi veruvash no procitaj shto eden makedonski diplomiran ekonomist misli,

Стојан Андов: Македонија згреши со мерките за Косово

Македонија може да има последици на патот на евроинтегративните процеси поради таксите воведени за граѓаните на Косово, изјави за Либертас либералот Стојан Андов, економист и поранешен пратеник и претседател на Собранието.
Таа мерка е погрешна. Маса граѓани се изложени на санкции и на трошоци. Ваков случај немало во Европа ни меѓу земјите членки ни меѓу кандидатите за членство во ЕУ. Македонија ќе има повеќе шетни последици, и со оглед дека во трговската размена со Косово таа има 90 отсто извоз и 10 отсто увоз. Многу македонски фирми живеат од тој пазар. Вакви прекини се голем удар врз плановите и постојните договори на фирмите. Опасно е ако оваа состојба потрае и ако поради тоа косовските фирми увозници во меѓувреме направат договори со нови добавувачи. Во време кога Македонија очекува да и се отворат некои врати на интеграцискиот пат, ова се компликации кои никој не ги очекуваше. Со визната либерализација многу прашања се затворија, не е време повторно да се отвораат – вели Андов.
Повеќе медиуми објавија дека македонската влада размислува да воведе визи за државјаните на Косово. Таквиот тек на настаните уследи откато Приштина воведе целосно ембарго на увозот на македонски производи, како одговор на условениот увоз на брашно што го воведе Македонија.
Европската комисија побара сите страни да се држат до обврските преземени во рамки на Централно-европскиот договор за слободна трговија (ЦЕФТА).
- Ние се стремиме кон појаснување на неодамнешните пријавени мерки и очекуваме сите страни да ги почитуваат своите обврски во рамките на ЦЕФТА – рече портпаролот на Комисијата, Петер Стано.

ако не сум грешка ова ембарго доаѓа наредниот ден откако Косово и Србија го потпишаа договорот за енергетика и телекомуникации... не сакам да верувам во теории на заговор ама се повеќе мислам дека Косово му прави некоја услуга на Белград ... ако потрае ова малку подолго Србија ќе ги врати своите позиции на пазарот во Косово а ние како и обично ќе останиме со прстот во уста ...

Знаеш дека имаше право кога велеше дека сте најсеирџиски народ?
Жалосно е дека од немоќ тоа го правите.....
Ние сме најсеирџиски народ тоа е факт. А вие сте најнеписмениот народ во Европа според процент на писменост и тоа е факт. Ние според тебе тоа од немоќ го правиме, а вие нема ни што да правите бидејќи не сте писмени, затоа и за 11 000 долари ембарго ставивте. Тоа е она кое ви фали, образовен систем не од типот на Штул туку здрав и квалитетен образован центар каде би ве научиле за почеток проста математика и дипломатија. Без тие два главни елементи неможете да водите држава. Секако и емоциите треба да научите да си ги контролирате, преку нив ја покажувате слабоста и немоќта.
--- надополнето: 12 септември 2013 во 08:10 ---
Za tebe e tuga drzava,za mene toa e mojot narod, tamu , oni ne ja dupat Makedonija kao shto ti velish tuku Makedonija samata se dupi ,ne mora mene da mi veruvash no procitaj shto eden makedonski diplomiran ekonomist misli,

Да, самата се дупи затоа се бесни само Албанците од двете страни. Стојан Андов патем имаше доволно време во животот да ја покаже економската експертиза, од 91ва година е во врвот на политиката и државата. Во негово време се случи транзицијата, Тат, царински бродолом, невработеност 40%... многу е релевантен извор навистина од економски аспект.

Стојан Андов: Македонија згреши со мерките за Косово

Македонија може да има последици на патот на евроинтегративните процеси поради таксите воведени за граѓаните на Косово, изјави за Либертас либералот Стојан Андов, економист и поранешен пратеник и претседател на Собранието.
Таа мерка е погрешна. Маса граѓани се изложени на санкции и на трошоци. Ваков случај немало во Европа ни меѓу земјите членки ни меѓу кандидатите за членство во ЕУ. Македонија ќе има повеќе шетни последици, и со оглед дека во трговската размена со Косово таа има 90 отсто извоз и 10 отсто увоз. Многу македонски фирми живеат од тој пазар. Вакви прекини се голем удар врз плановите и постојните договори на фирмите. Опасно е ако оваа состојба потрае и ако поради тоа косовските фирми увозници во меѓувреме направат договори со нови добавувачи. Во време кога Македонија очекува да и се отворат некои врати на интеграцискиот пат, ова се компликации кои никој не ги очекуваше. Со визната либерализација многу прашања се затворија, не е време повторно да се отвораат – вели Андов.
Повеќе медиуми објавија дека македонската влада размислува да воведе визи за државјаните на Косово. Таквиот тек на настаните уследи откато Приштина воведе целосно ембарго на увозот на македонски производи, како одговор на условениот увоз на брашно што го воведе Македонија.
Европската комисија побара сите страни да се држат до обврските преземени во рамки на Централно-европскиот договор за слободна трговија (ЦЕФТА).
- Ние се стремиме кон појаснување на неодамнешните пријавени мерки и очекуваме сите страни да ги почитуваат своите обврски во рамките на ЦЕФТА – рече портпаролот на Комисијата, Петер Стано.
Ako za tebe e toj tvoj narod,onda idi si kaj tvojot narod sto majka baras tuka da zivees pomegu tug narod?
Kako vtoro Andov e vo pravo ekonomskite posledici(privremeno dodeka ne se najde drug pazar za tie proizvodi) ke gi pocuvstvuva poveke Makedonija,no politickite posledici ima da gi pocuvstvuvaat site kosovari.
Tuka imaa besplatno zdravstvo,skoluvane,itn.A sega sto napravija?Plus moze da im se lupnat vizi pa patot epten da im se ogranici samo kon Albanija i C.Gora.Kolku kosovski firmi imaat pretstavnistvo vo Makedonija koi izvezuvaat stoka vo treti zemji kako MK proizbod zosto nemozat da go izvozat od Kosovo kako kosovski poradi dobro poznati pricini.Dali si svesen deka Kosovo ima skluceno najmnogu bilateralni dogovori so MKD?I utre mu tekne na grujo eden po eden da gi raskinuva pa tek togas ke se cesaat kosovarite.
I dvete strani trpat,ama od Kosovska glupost poradi ebeni 11.000eur,i zelba da se istaknat demek nekoj faktor se.
Bez Makedonija, Kosovo dobiva totalna izolacija,izgleda Axmeti za kosovo mislel demek izolacija ili integracija.

Ние сме најсеирџиски народ тоа е факт. А вие сте најнеписмениот народ во Европа според процент на писменост и тоа е факт. Ние според тебе тоа од немоќ го правиме, а вие нема ни што да правите бидејќи не сте писмени, затоа и за 11 000 долари ембарго ставивте. Тоа е она кое ви фали, образовен систем не од типот на Штул туку здрав и квалитетен образован центар каде би ве научиле за почеток проста математика и дипломатија. Без тие два главни елементи неможете да водите држава. Секако и емоциите треба да научите да си ги контролирате, преку нив ја покажувате слабоста и немоќта.
--- надополнето: 12 септември 2013 во 08:10 ---

Да, самата се дупи затоа се бесни само Албанците од двете страни. Стојан Андов патем имаше доволно време во животот да ја покаже економската експертиза, од 91ва година е во врвот на политиката и државата. Во негово време се случи транзицијата, Тат, царински бродолом, невработеност 40%... многу е релевантен извор навистина од економски аспект.

See the irony here... ne znam koj pokaza slabost i nemok vo odnos na edna drzava stara 6 godini, pocna detski da se odnesuva so voveduvanje na

patnicki taksi i so kamionxhii da ja blokira granicata demek ne ja blokirame nie, tuku graganite, isto kako i bristol so go blokiraa graganite pa ne mozea da gi secat drvata..

BTW sum ti gi procital i postovite vo prvite strani od temava i silno protestirase na merkite na vladata na rm vo vrska so ovoj spor... sega sto bidna ? te fati grujo sindrom so nacionalizam da se resavaat rabotite ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom