Гробот на Александар Македонски?

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Турција дава поддршка за изработката на копија од саркофагот на Александар Македонски

Mинистерката за култура оствари билатерална средба со министерот за култура и туризам на Република Турција, Ертугрул Гунај
Министерката за култура Канческа-Милевска упати благодарност до својот турски колега за поддршката што Министерството за култура на Турција ја дава за изработката на копија од саркофагот со претстава на Александар Македонски, кој е изложен во Археолошкиот музеј во Истанбул.
Во рамките на средбата, беа потпишани и два исклучително важни документи - Програмата за културна соработка за периодот 2013-2015 година, со која се предвидени нови проекти кои ќе ја интензивираат соработката и ќе придонесат за поголема комуникација меѓу институциите и соодветните здруженија, и Договорот меѓу Владата на Република Турција и Владата на Република Македонија за основање и за активностите на културнитe центри во двете земји. Министрите за култура истакнаа дека од огромно значење е што на Република Македонија ѝ се дава простор во срцето на Истанбул, на плоштадот „Таксим“, објект кој е заштитен споменик на културата, а Турскиот културен центар ќе функционира во „Куршумли ан“, исто така споменик на културата од исклучително значење.

Министерката за култура Канческа-Милевска упати благодарност до својот турски колега за поддршката што Министерството за култура на Турција ја дава за изработката на копија од саркофагот со претстава на Александар Македонски, кој е изложен во Археолошкиот музеј во Истанбул. Исто така, турскиот министер за култура ја даде својата поддршка околу претставувањето на македонската култура следната година во градот Ескишехир, кој е прогласен за престолнина на културата на туркменските земји...

Член од
7 октомври 2008
Мислења
227
Поени од реакции
203
Ова е навистина интересно
http://kurir.mk/makedonija/vesti/116358-Ekskluzivno-so-Marina-Dojcinovska-Poslednite-Makedonci-vo-Uzbekistan-FOTO

Ако запамтив добро од емисијата, до џамијава има извор на вода која ја сметаат за Света и на "Узбекистански" го нарекуваат ЧЕШМА. Еден дел од дадениот текст стварнo ме наежи: „ Јас што го имав целиот свет, заминувам со празни раце и без никакви матерјални богатства во гробов, возвишувајќи се високо кон небото и Бога, а за таму не се потребни ниту злато ниту било какво земско богатство“.

Еве и на овој линк има слично.
http://www.mkd.mk/makedonija/siniot-kamen-i-grobot-na-aleksandar-makedonski-vo-makedonskoto-selo-vo-uzbekistan

"Го видовме гробот на Александар Македонски со две раце над него раширени кон небото од Исток кон Запад, останати уште од времето кога тој заминал од овој свет, сакајќи да покаже дека го имал целиот свет, но сега оди без ништо материјално воскревајќи се кон бога. Александар Македонски во меморијата на народите на Централна Азија е исклучително запаметен како високо духовно битие, односно бог кој се стремел кон највисоки духовни димензии. Токму возвишените божји принципи, со својот земски подвиг, сакал да ги шири меѓу луѓето. "

Styx

nocturnal
Член од
8 ноември 2008
Мислења
47
Поени од реакции
91
Како прво, зборот чешма не е македонски, туку доаѓа од турскиот збор Çeşme, што значи чешма или фонтана, а самиот узбекистански јазик припаѓа на групата турски јазици.
И дај немојте со вакви вести бе... дотичнава го нашла гробот на Александар.. :facepalm:

Член од
29 март 2012
Мислења
1.370
Поени од реакции
1.235
Како прво, зборот чешма не е македонски, туку доаѓа од турскиот збор Çeşme, што значи чешма или фонтана, а самиот узбекистански јазик припаѓа на групата турски јазици.
И дај немојте со вакви вести бе... дотичнава го нашла гробот на Александар.. :facepalm:
А зошто мислиш дека турскиот збор е постар од македонскиот?

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Паско Кузман не успеа да каже....а рече дека знае каде гробот на Александар Македонски :(

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.268
Поени од реакции
15.381
Kuzman reče deka grobot e vo Makedonija,a kade potočno ne kaža.Možebi vo Egejska,Pirinska,kaj na.........Jas lično sum razgovaral i toa mnogu saati so čovek angažiran od vlasta vo 90-tite koj zaednoso Kuzman,nekoi od vladata,voeni lica i drugi ispituvale eden lokalitet vo RM(normalno nemžam da kažam kade),naišle na nekoi raboti na golema dlabina,no poradi nekoi raboti e ostaveno za idni vreminja.Čovekot e malku specifičen i nemožam poveće da objasnuvam

Член од
29 март 2012
Мислења
1.370
Поени од реакции
1.235
Kuzman reče deka grobot e vo Makedonija,a kade potočno ne kaža.Možebi vo Egejska,Pirinska,kaj na.........Jas lično sum razgovaral i toa mnogu saati so čovek angažiran od vlasta vo 90-tite koj zaednoso Kuzman,nekoi od vladata,voeni lica i drugi ispituvale eden lokalitet vo RM(normalno nemžam da kažam kade),naišle na nekoi raboti na golema dlabina,no poradi nekoi raboti e ostaveno za idni vreminja.Čovekot e malku specifičen i nemožam poveće da objasnuvam
I jas sum slusnal okolu ova, no prikaznata e malku losha za nas, deka e iznesen od Makedonija...:( Daj boze da ne e tocno.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.089
Поени од реакции
9.381
Ова е навистина интересно
http://kurir.mk/makedonija/vesti/116358-Ekskluzivno-so-Marina-Dojcinovska-Poslednite-Makedonci-vo-Uzbekistan-FOTO

Ако запамтив добро од емисијата, до џамијава има извор на вода која ја сметаат за Света и на "Узбекистански" го нарекуваат ЧЕШМА. Еден дел од дадениот текст стварнo ме наежи: „ Јас што го имав целиот свет, заминувам со празни раце и без никакви матерјални богатства во гробов, возвишувајќи се високо кон небото и Бога, а за таму не се потребни ниту злато ниту било какво земско богатство“.

Еве и на овој линк има слично.
http://www.mkd.mk/makedonija/siniot-kamen-i-grobot-na-aleksandar-makedonski-vo-makedonskoto-selo-vo-uzbekistan

"Го видовме гробот на Александар Македонски со две раце над него раширени кон небото од Исток кон Запад, останати уште од времето кога тој заминал од овој свет, сакајќи да покаже дека го имал целиот свет, но сега оди без ништо материјално воскревајќи се кон бога. Александар Македонски во меморијата на народите на Централна Азија е исклучително запаметен како високо духовно битие, односно бог кој се стремел кон највисоки духовни димензии. Токму возвишените божји принципи, со својот земски подвиг, сакал да ги шири меѓу луѓето. "
Хммм, интересно, 323 години пред раѓањето на Исус, Александар, многубожец и самопрогласен син на Зевс, го наоѓа Бога?

Мислам, ги чита ли некој текстовите пред да ги објават?

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165

Мала исправка, во средноазиските турски јазици, како и во малоазискиот турски јазик, овие зборови влегле преку персискиот. Наводно чешка доаѓа од старо-персиското çaşm што значело око.

А прикаската за Бога и Александар е само локална легенда кој ја обликувале многу влијанија...

Член од
7 октомври 2008
Мислења
227
Поени од реакции
203
Хммм, интересно, 323 години пред раѓањето на Исус, Александар, многубожец и самопрогласен син на Зевс, го наоѓа Бога?

Мислам, ги чита ли некој текстовите пред да ги објават?

Алоооо, а во што е разликата меѓу Бог и Зевс или Бог и Алах или Алах и Зевс?

Дали "душман" е Турски збор?:facepalm:

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.089
Поени од реакции
9.381
Алоооо, а во што е разликата меѓу Бог и Зевс или Бог и Алах или Алах и Зевс?
Алах/Јахве исклучува можност да постојат други богови. Монотеизам.

Зевс не. Политеизам.

Башка ја гледав емисијата, за камен у глава е жениата. Повеке пати.
И после не не сваќа никој озбилно.....................

Член од
29 март 2012
Мислења
1.370
Поени од реакции
1.235
Алах/Јахве исклучува можност да постојат други богови. Монотеизам.

Башка ја гледав емисијата, за камен у глава е жениата. Повеке пати.
И после не не сваќа никој озбилно.....................
Значи тие велат ова е македонско село, ние сме македонци. Што е виновна тука Дојчиновска незнам? Освен што отиде да ѓи сними тие луѓе.
Коловртот и симболите кои ги имаше на видеото ме импресионираа.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.089
Поени од реакции
9.381
Значи тие велат ова е македонско село, ние сме македонци. Што е виновна тука Дојчиновска незнам? Освен што отиде да ѓи сними тие луѓе.
Коловртот и симболите кои ги имаше на видеото ме импресионираа.
Ништо против луѓето, напротив секоја чест што имаат имиња како Аминта.

Али дека тоа е гробот на Ацета.....................................
Или дека го нашол Јахве пред Исус..............................

Член од
7 октомври 2008
Мислења
227
Поени од реакции
203
Ништо против луѓето, напротив секоја чест што имаат имиња како Аминта.

Али дека тоа е гробот на Ацета.....................................
Или дека го нашол Јахве пред Исус..............................

Дали ти се читаш што пишуваш? Од една страна за нив велиш ''секоја чест", а после се сомневаш во нивните зборови дека се Македонци и дека е тоа гробот на Александар. Ако прочита убаво тие кажуваат дека тоа е гробот на Александар, а не Дојчиновска. Ова што го пишуваш е резил. Иди кај Бранко за понатамошни инструкции!

Kajgana Shop

На врв Bottom