Косово? Ембарго? Сам себе чифшал?

• Креатор на темата Креатор на темата kviki
  • Време на започнување Време на започнување
баш у вторник или среда треба даодам у косово од работа за да монтираме билборди кај нив... се прашувам што се би можело да ни прават сеа на косовска граница.... заебанции до 101 и назад... баш кога ке имам прва прилика да се пуштам на интернет ке ви споделам некое искуство
--- надополнето: 9 септември 2013 во 02:25 ---
Вака е во чекори: Македонија воведе забрана за брашно. Србија најмногу се противеше и закануваше со контра мерка забрана за увоз на земјоделски производи (каде Македонија е најголем извозник во Србија). За тоа време Косоварите од нигде никаде со 2% увоз од кај нив ни залепија забрана на 15 македонски производи да ги извезуваме кај нив. Владава наша се налути на забраната и им стави такса од 5 евра на ден и 10 евра за автобус и камион. На тоа Косоварите одговорија со целосно трговско ембарго.
леандра.... ја не се разбирам многу во економија ама имам едно прашање ако може да ми го одговориш.... вака сеа - ја работам во една фирма која се бави со проектирање изведување и производство на челични конструкции тенди билоборди настрешници и др... е сега - треба да направиме 90 билборди за косово да ги однесеме до таму (до новиот аеродром што го прават во приштина) и да ги монтираме - прашањето ми е - дали ова целосно трговско ембарго би можело да влијае директно врз фирмава кај што работам - пример пошто билбордите ги произведуваме ние и се на некој начин македонски производ - да неможе да поминат на граница према косово?

те молам одговори ми што побрзо можеш затоа што битно ми е прашањево а уште по битен ми е одговорот.

Рани куче да те лае е работава, ова ни враќаат за бегалците што ги примавме во минатото а и пасошите што им ги дадоа
За говедава само треба 10 кратно зголемување на цените за влез во земјава, повлечи ја одма одлуката за признавање на државата од наша страна, што е до мене може и да ја минираат цела граница Македонија - Косово па нека кршат глава..

Udri po evrata toa mu e majkata neka se puni bugetot ...taka treba ja bi vovel i povisoka taksa 20e pa neka se zakanuvaat pak ...ko nisto ne ni mozat hhhaha...napred Grujo:) sorry za lat. Na mob sum

те молам одговори ми што побрзо можеш затоа што битно ми е прашањево а уште по битен ми е одговорот.

Ако ова трговско ембарго остане на сила тогаш воопшто нема да можете да внесете ништо во Косово , освен ако интервенира компанијата која ве ангажирала.

Нема сомнение дека ние ќе трпиме многу... имаме најголем извоз во Косово на наши производи! Но многу грешите ако мислите дека Косово нема никаков потенцијал, бидејќи нема никакви ресурси, многу се лажете...

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=81613857127&id=10&setIzdanie=22954

Која глупост еј , ставаат такса за влез во Македонија. Ограничуваат движење на луѓе.

Ако мислите дека со 2 евра ќе се наполни буџетот повеќе него со извоз , ок тогаш , се најде логиката.
Но мене не ми изгледа така , стотина милиони евра извезуваме на Косово , и уште стотина други косоварите оставаат во Македонија (шопинг , студирање , лекување , туризам...)

Еднашка бевме еконосмки исти со Грција (во времето на Југославија) , потоа паднавме многу пониско од грците , спорувајќи со нив.
Еднашка бевме 10 пати подобро од Косово (до 1999) , сега изгледа ќе паднеме пониско од нив.
Во 2013 бевме подобро од Хунзите , а во иднина ќе паднеме пониско од нив , кога ќе почнеме да спориме и со нив за тоа кој е поголем македонец , они или "ние" .

Не се 300 - 400 милиони евра туку се 130 милиони долари до 8 месец оваа година, значи многу помалку од претходните години. Прашање е и дали ќе стигне извозот до 200 милиони долари.
Косовското ембарго ќе трае до 15 септември, датумот кога Македонија ја повлекува забраната за увоз на пченица. Најмногу би страдале свежите производи како зеленчукот, овошјето и млечните производи кои не можат да чекаат, од тој аспект некои наши компании ќе изгубат доста. А ако прима мк не може да си дозволи уште едно ново ферари поради забраната на увоз од косово на цигари и алкохол и не ми чуе баш многу.

"Од фабриката за кондиторски производи „Европа“ од Скопје, велат дека, за среќа, ембаргото се однесува само на еден вид нивни производи кои содржат брашно, на вафлите, а договорени се количества за извоз дури наредната недела. "
"Од прилепска „Витаминка“, која е исто така голем извозник во Косово, велат дека нема да го почувствуваат ембаргото затоа што имаат договорени количества за извоз по десетина денови, кога забраната ќе биде укината."

Косовариве се гомна смрдени,
на долг рок ним нема да им одговара воопшто затоа што тешко може да го заменат увозот на многу македонски производи а да ја задржат постојаната цена на нивниот пазар ама знаат дека ваквата одлука на краток рок нам повеќе ќе ни наштети. Затоа преку ноќ ваква одлука и сите затечени. Без никакви предупредувања ниту најави. Како гром од ведро небо.
Ама добро, ова си има и свои добри страни. Може да си имаме на ум за понатаму како би се реагирало во идни ситуации и ова е истовремено повик за Македонската индустрија да го шири пазарот. Многу наши производители не си ни трудат да се пробијат на други пазари со изговор јас имам сигурен пласман и доволно ми е.

баш у вторник или среда треба даодам у косово од работа за да монтираме билборди кај нив... се прашувам што се би можело да ни прават сеа на косовска граница.... заебанции до 101 и назад... баш кога ке имам прва прилика да се пуштам на интернет ке ви споделам некое искуство
--- надополнето: 9 септември 2013 во 02:25 ---

леандра.... ја не се разбирам многу во економија ама имам едно прашање ако може да ми го одговориш.... вака сеа - ја работам во една фирма која се бави со проектирање изведување и производство на челични конструкции тенди билоборди настрешници и др... е сега - треба да направиме 90 билборди за косово да ги однесеме до таму (до новиот аеродром што го прават во приштина) и да ги монтираме - прашањето ми е - дали ова целосно трговско ембарго би можело да влијае директно врз фирмава кај што работам - пример пошто билбордите ги произведуваме ние и се на некој начин македонски производ - да неможе да поминат на граница према косово?

Ако е на сила ембаргото ќе ве вратат од граница со се билборди. Освен во меѓувреме ако не се предомислат да остане забраната за 15 производи, па на тој начин да ја завршите работата. Во сите други случаи при троговско ембарго смеат на граница да поминат само патници и роба која не е од Македонија директно.

ајде шверц комерц ќе проработи,изгледа на некој од тамнештите му е намален домашниот буџетот

Не се 300 - 400 милиони евра туку се 130 милиони долари до 8 месец оваа година, значи многу помалку од претходните години. Прашање е и дали ќе стигне извозот до 200 милиони долари.
Косовското ембарго ќе трае до 15 септември, датумот кога Македонија ја повлекува забраната за увоз на пченица. Најмногу би страдале свежите производи како зеленчукот, овошјето и млечните производи кои не можат да чекаат, од тој аспект некои наши компании ќе изгубат доста. А ако прима мк не може да си дозволи уште едно ново ферари поради забраната на увоз од косово на цигари и алкохол и не ми чуе баш многу.

"Од фабриката за кондиторски производи „Европа“ од Скопје, велат дека, за среќа, ембаргото се однесува само на еден вид нивни производи кои содржат брашно, на вафлите, а договорени се количества за извоз дури наредната недела. "
"Од прилепска „Витаминка“, која е исто така голем извозник во Косово, велат дека нема да го почувствуваат ембаргото затоа што имаат договорени количества за извоз по десетина денови, кога забраната ќе биде укината."

Косовариве се гомна смрдени, на долг рок ним нема да им одговара воопшто затоа што тешко може да го заменат увозот на многу македонски производи а да ја задржат постојаната цена на нивниот пазар ама знаат дека ваквата одлука на краток рок нам повеќе ќе ни наштети. Затоа преку ноќ ваква одлука и сите затечени. Без никакви предупредувања ниту најави. Како гром од ведро небо.
Ама добро, ова си има и свои добри страни. Може да си имаме на ум за понатаму како би се реагирало во идни ситуации и ова е истовремено повик за Македонската индустрија да го шири пазарот. Многу наши производители не си ни трудат да се пробијат на други пазари со изговор јас имам сигурен пласман и доволно ми е.

Може ли линк од оваа вест, бидејќи на Блаце баш на Витаминка стои камион за влез во Косово? Ова е изјава сигурно по изјавата за забрана на 15 производи, а не по трговското ембарго од вчера. Баш Витаминка се едни од 16те камиони на граница кои чекаат влез на Блаце. Некои имаат свежа роба. А Витаминка дневно пушта еден до два камиони кон Косово. Од сталните извозници се Благој Ѓорев од Велес со маслодајни производи, Прилепска Пивара која носи пиво, Европа кондиторски, нафта земаат од кај нас, млеко и млечни производи од наши компании. Плус свеж зеленчук и овошје.
--- надополнето: 9 септември 2013 во 08:15 ---
Која глупост еј , ставаат такса за влез во Македонија. Ограничуваат движење на луѓе.

Ако мислите дека со 2 евра ќе се наполни буџетот повеќе него со извоз , ок тогаш , се најде логиката.
Но мене не ми изгледа така , стотина милиони евра извезуваме на Косово , и уште стотина други косоварите оставаат во Македонија (шопинг , студирање , лекување , туризам...)

Еднашка бевме еконосмки исти со Грција (во времето на Југославија) , потоа паднавме многу пониско од грците , спорувајќи со нив.
Еднашка бевме 10 пати подобро од Косово (до 1999) , сега изгледа ќе паднеме пониско од нив.
Во 2013 бевме подобро од Хунзите , а во иднина ќе паднеме пониско од нив , кога ќе почнеме да спориме и со нив за тоа кој е поголем македонец , они или "ние" .

Некогаш ми иде тастатурата да ти ја искршам од таа црпка која ја носиш на рамена.

Треба да се промени оваа одлука на косовската Влада, да не се ограничат производите од албанските компании.

Иначе од ноќеска важи целосна забрана за македонските производи, прв беше еден камион неколку минути после полноќ , носеше цевки произведени во Гевгелија, беше вратен назад.

После Германија , извозот кон Косово беше на второ место со удел од 9,8% , односно 392 милиони долари.

Проблемот не е само економски, според мене постои и политички договор пред ембаргото. За повеќе треба да се анализира Косовскиот пазар тековнава година за да се каже за сигурно и одма ќе се приметат промените во математиката.
Косово ако не грешам освен погони за тешка индустрија во времето на Југославија немаше нешто позначајни фирми, а ни некое развиено земјоделие. Они си биле зависни од Србија и Македонија од секогаш.
До мој раце нема стигнато производ од Косово освен еден енергетски пијалок и едни многу убави чоколадни бомбони :D , исто така и од Албанија ништо посебно што доста ме чуди?!
Македонија во овој случај губи и точно е дека може за тие продукти што им фалат може да го зголемат увозот од Србија, пошто и така не е некоја голема далечина. А бидејќи Косово има солидна Железничка мрежа може да транспортира и со возови, што ќе им дојде уште поевтино.
Косово кое е сиромашно, се плашат од пораст на цените и дека може бргу да им пропадне тоа ембарго. А со Србија може лесно да се договорат ( ако немаат нешто во план веќе :unsure: ), како што пиша некој погоре Економската соработка добра им иде. Косово и Македонија имаат тапа Економија, договор меѓу себе може лесно да постигнат ( тоа веќе знаеме зошто ).

Косово е четврти по ред во извоз на Македонија, прва е Германија, втора Бугарија, трета Италија, четврта е Косово, петта е Србија, шеста Грција.

Треба да се промени оваа одлука на косовската Влада, да не се ограничат производите од албанските компании.

Иначе од ноќеска важи целосна забрана за македонските производи, прв беше еден камион неколку минути после полноќ , носеше цевки произведени во Гевгелија, беше вратен назад.

После Германија , извозот кон Косово беше на второ место со удел од 9,8% , односно 392 милиони долари.

Кога некогаш се прашуваш зошто те мразат луѓето околу себе потсети се на реченицава.

да ама на изозот најмногу е нафта и преработки на нафта....во колкав процент,?

Владата уште појако трба да удри иако нема ногу да загубе косово со контра мерки:confused:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom